Sezon ogórkowy w pełni, muszę więc podzielić się z Wami przepisem na bardzo szybki i prosty sposób na ogórki małosolne. Można je przygotować bez tradycyjnej solanki, czyli na sucho. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie potrzebujecie słoika, wystarczy worek strunowy. Ogórki będą gotowe już następnego dnia, a w smaku nie odbiegają od tych przygotowanych w tradycyjnej zalewie. Co więcej, są bardziej chrupiące i nie tracą koloru, pozostają soczyście zielone. Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...