nalewka - 4783 przepisów (strona:83/319)

Nalewka imbirowa 172

jedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne dni. Latem zaś będzie świetnym dodatkiem do koktajli. Można ją nastawiać przez cały rok gdy tylko znajdziemy świeży imbir w sklepie, a z tym akurat nie powinno być problemu. Nalewka dobrze się klaruje, dzięki czemu

Wiem co jem
Nalewka z truskawek 204

Jeszcze zdążycie, jeszcze jest dużo truskawek . Nie pisałam posta wcześniej bo chciałam najpierw spróbować czy nalewka jest godna polecenia i teraz choć jeszcze niedojrzała to wiem że jest smakowa i aromatyczna. Polecam serdecznie na zimowe długie dni ale nie tylko. Nalewka z truskawek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Miętówka 179

Obiecana wcześniej nalewka miętowa.     Składniki: -ok. 50 listków mięty ogrodowej -20 dkg cukru -200 ml spirytusu -250 ml czystej wódki -70 ml przegotowanej zimnej wody Liście należy delikatnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy wódkę i spirytus. Potrząsamy słojem , aby wszystko wymieszać i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni. Od czasu(...)czasu potrząsamy słojem. Po trzech dniach odcedzamy wszystko przez gazę,  dolewamy wodę, mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na co najmniej 4 tygodnie. Po tym czasie nalewka będzie gotowa. Celinko i Zdzisiu - bardzo dziękujemy! Na zdrowie

Maminek kulinarny
Nalewka z aronii 140

www.nalewka.info.pl ) O leczniczym działaniu aronii wiedzą chyba wszyscy. Nalewka z aronii pita z umiarem znakomicie wpływa na serce, pomaga na nadciśnienie, krążenie (zimne stopy i ręce) wzmocnienie naczyń krwionośnych, hemoroidy. Aronia to znakomity antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo. Zawiera dużo antocyjanów, garbników, pektyn, witamin (C i P) oraz soli mineralnych (potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, magnez) Owoce Aronii zalecane(...)dziennie potrząsnąć naczyniem, by cukier dobrze się rozpuścił. Syrop z owoców przelewamy przez bibułę filtracyjną (u mnie pielucha tetrowa złożona kilka razy) i dokładnie łączymy z alkoholem. Taka nalewka przed konsumpcją powinna przegryzać się w ciemnym miejscu przez około pół roku (konieczne minimum). Ciężko wytrzymać, ale naprawdę warto poczekać na rewelacyjne efekty

Kuchenna Kontrrewolucya
Różanka - nalewka z płatków dzikiej róży 156

Szybko, szybciej! Czem prędzej, bo ostatni dzwonek na zbiór płatków tego niezwykle aromatycznego kwiatu. A nalewka z nich to napój zdrowia i urody... przynajmniej takie sprawia wrażenie. ;) 0,5 litra (łatwo zmierzyć w słoiku) płatków dzikiej róży 0,5 litra miodu wielokwiatowego 1 litr wody źródlanej 0,5 litra spirytusu Płatki po przepłukaniu na sicie, rozgniatamy w misce glinianej, bądź(...)Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie mieszamy syrop różano-miodowy z alkoholem i żegnamy się z trunkiem, by postał w ciemnym miejscu przez pół roku... To jedna z lepszych nalewek, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Żałuję tylko, że tak późno zebrałam płatki i nie mogłam zrobić większej ilości tego fantastycznego napoju. Następnym razem na pewno nie popełnię tego błędu, bo już tęsknię

Kuchenna Kontrrewolucya
Warmiński Łowczy, czyli nalewka ziołowa 237

Przepis na tę nalewkę przyszedł do mnie sam. Nawet nie wiedziałam kiedy, a ustanowiłam proporcje i wstawiłam pyszny nalew. Zdaję sobie jednak sprawę, że prawdopodobnie mnie, jak i nikomu innemu  nigdy nie uda się odtworzyć receptury tego fantastycznego trunku, jakim jest Jagermeister, toteż proszę o potraktowanie tytułu wpisu z przymrużeniem oka. :) 0,5l spirytusu 50% 250ml przegotowanej wody(...)szczęście, że posiadam ogrodowy, wysuszony majeranek, który jest wyjątkowo aromatyczny, to samo zresztą z miętą, piołunem oraz bazylią i tymiankiem. A ma to ogromny wpływ na walory smakowe nalewki. Wszystkie zioła oraz skórkę cytryny umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy je spirytusem. Potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały i pozostawiamy miksturę na godzinę. Cukier rozpuszczamy w 250ml wody. Nalew

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka na rozmarynie 139

słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka ma ciekawy, niecodzienny smak. Jak ktoś dobrze ujął "lepiej się tym nie zważyć", ale lampeczka

Kuchenna Kontrrewolucya
Jesienna nalewka z głogu z laską wanilii 171

cukru (lub 300g miodu) 100ml wody 1/3 laski wanilii Owoce głogu i róży pozbawiamy gałązek i dobrze przepłukujemy na durszlaku. Różę dodatkowo można nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, by nalewka łatwiej przechodziła jej aromatem. Laskę wanilii przekrawamy na połowę i przy pomocy noża wyjmujemy ze środka ziarenka. Wszystkie owoce umieszczamy w dużym słoju. Dodajemy do nich ziarenka wanilii oraz przekrojoną(...)zlewamy i filtrujemy. Do wrzącej wody wsypujemy cukier i czekamy do jego rozpuszczenia, a następnie pozostawiamy syrop, aby przestygł. Gdy będzie chłodny łączymy go z alkoholem i dobrze mieszamy. Nalewkę przelewamy do butelki z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum pół roku. Z czystym sercem polecam

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka truskawkowa 231

Nalewkę można zrobić również z truskawek.     Składniki: -1 kg truskawek -1/2 kg cukru -1 l czystej wódki 40% -1/4 l spirytusu Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy. Wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do czasu rozpuszczenia się cukru,  od czasu do czasu  potrząsając słojem. Dolewamy wódkę, zakręcamy, potrąasamy słojem i odstawiamy(...)tygodnie. Po miesiącu przesączamy przez gazę, dolewamy spirytus, przelewamy do butelek z ciemnego szkła i czekamy 3 miesiące na właściwy smak nalewki. Na zdrowie

Maminek kulinarny
Nalewka kawowa 153

Blueberry Corner by "jagodzianka" Jakiś czas temu na weselu u znajomych, poczęstowano mnie nalewką kawową. Jestem kawoszem i wszystko co kawowe jest mi bliskie. … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka kawowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Nalewka śliwkowa – wytrawna 174

Blueberry Corner by "jagodzianka" Zrobiłam nalewkę śliwkową z dwóch rodzajów śliwek. Polecaną – na śliwkach węgierkach oraz eksperymentalną – na śliwkach mieszaniec. Mieszaniec to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka śliwkowa – wytrawna pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Świąteczna nalewka z jeżyn 120

Blueberry Corner by "jagodzianka" Od pewnego czasu zaczęłam tworzyć nalewki i likiery. Cieszą mnie zwłaszcza jesienią i zimą, gdy słota lub mróz trzymają zbyt … Przeczytaj cały artykuł Post Świąteczna nalewka z jeżyn pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Likier kawowy w 5 minut! 48690

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za alkoholem jakoś ogólnie nie przepadam, ale ten likier podbił moje serce :) Jest pyszny i szybki w wykonaniu :) Spróbujcie koniecznie! Na odstresowujący weekend

Kulinarne Przeboje
Nalewka wiśniowa. 111

Oprócz tradycyjnej polskiej kuchni cenię sobie własnego wyrobu trunki. Moja ulubiona nalewka - pyszna wiśniowa! Nie jest trudna w przygotowaniu, a naprawdę bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1 kg wydrylowanych wiśni 0,7 - 1kg cukru 250 ml wody źródlanej 500 ml spirytusu   WYKONANIE: Wydrylowane wiśnie zasypać w dużym słoju cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby owoce(...)płynu i zalać je w kolejnym słoju źródlaną wodą,  Następnie, po upływie kolejnego miesiąca, połączyć oba płyny (wodę z owoców oraz spirytus z cukrem). Zlać do butelek. Wówczas nalewka jest praktycznie gotowa do konsumpcji, ale im dłużej będzie od tej pory leżakowała, tym jej smak będzie pełniejszy i dojrzalszy. Owoców, które pozostają w trakcie procesu  produkcji

Kuchnia Beaty
Nalewka z pigwy 216

Nalewkę z pigwy można zrobić na dwa sposoby. Składniki będą te same, ale sposób przygotowania nieco inny. -1 kg pigwy -0,75 l spirytusu -0,3 l wody -0,7 kg brązowego cukru i 0,5 l wody na syrop Owoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Pierwszy sposób: -owoce umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem, zmieszanym(...)miesiąc, potrzasając co kilka dni -po tym czasie odcedzamy, płyn przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejsca    Oba sposoby są równie skuteczne i nalewka smakuje wyśmienicie

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania