nalewka - 4783 przepisów (strona:80/319)

MIĘTÓWKA nalewka z mięty 241

moja druga nalewka w tym sezonie. Pierwsza była z płatków róży, pyłku pszczelego i miodu - chyba nic jej nie przebije ;) W szafce mam jeszcze końcówkę zeszłorocznej wiśniówki i nalewki na owocach bzu. Nie miałam w planach miętówki, ale mięta w moim ogródku obficie obrodziła, więc jakoś musiałam ją zakonserwować, a że alkohol świetnie się nadaje... ;). Zrywałam różne gatunki o słabszych

Kasia Sarna
Nalewka z aronii - wg przepisu mamy 1416

Post tym razem dla osób pełnoletnich.. :)  Nalewka z aronii, z przepisu mojej mamy. Jest pyszna, dość mocna. Ale smakiem nadrabia. :) Zapraszam Składniki: 150 listków wiśni 400 sztuk koralików aronii 1 litr wody 0,5 kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego 0,5 litra spirytusu Przygotowanie: Listki wiśni oraz koraliki aronii zalewamy 1 litrem wody. Od momenty zagotowania się(...)gotujemy jeszcze 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy listki, a owoce odcedzić. Dodać do soku cukier i kwasek cytrynowy. Zagotować. Wystudzić, dolać spirytus. Tak przygotowaną nalewką zalewamy do butelek i odstawiamy na 1 miesiąc

Gotuj z Mąką
Pyszna domowa nalewka wiśniowa 116

Ceny wiśni w tym roku powalają na kolana zrobiłam nalewkę z mniejszej ilości. Nalewka wiśniowa jest jedną z najbardziej popularnych jest bardzo zdrowa. Składniki · 3 kg wiśni · 1,5 kg cukru

Kulinarne pyszności Molki
Malinówka 175

Nalewka z malin potocznie zwana malinówką to najpiękniej pachnący trunek jaki w życiu piłem – kto nigdy nie pił niech żałuje / koniecznie zrobi i spróbuje:) Gdy otwarłem butelkę w środku zimy poczułem zapach zeszłego lata – zapach malin unoszący się w powietrzu, zobaczyłem ten intensywnie czerwony kolor w kieliszku(...)owoce były w całości przykryte. Nie należy zasypywać malin najpierw cukrem i odczekać aż podfermentują, bo tak się robi wino a nie nalewki i nie chcemy żeby owoce zgniły. Słój należy postawić w ciemnym miejscu na okres 7 dni od czasu do czasu potrząsając aby alkohol dotarł

KuchniaWeDwoje.pl
NALEWKA Z JEŻYN 123

NALEWKA Z JEŻYN ma właściwości lecznicze. Wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Jeżynówka jest też naturalnym lekiem łagodzącym objawy PMS i menopauzy. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów - przeciwutleniaczy oraz witaminy C, które wzmacniają serce. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie, dlatego w tradycyjnej medycynie ludowej to sprawdzony sposób na grypę i przeziębienie. SKŁADNIKI : 650 g jeżyn(...)czasie owoce puszczą sok (sprawdzamy, czy cały cukier się rozpuścił), odcedzamy sok przez sitko i łączymy ze sobą część wytrawną i część słodką. Połączone można pozostawić na kolejny miesiąc. Nalewka jest delikatna w smaku i rozgrzewająca w chłodne dni. Polecam

wege i kropka
Ratafia 201

temu. Tak to było z tą ratafią, zaczęłam ją nastawiać rok temu, no niecały i dodając do słoja owoce w miarę ich dojrzewania uzyskałam w końcu taki oto efekt. Nalewka, likier jest bardzo aromatyczna, bardzo smakowa i idealna do deserów czy kawy. Przepis podaję już teraz bo może ktoś chciałby taki rarytas sobie zrobić a zacznie tak jak ja już(...)maju. Będzie nalewkowanie? moi drodzy? nastawicie w tym roku? ja w rym roku mam ochotę na białą nalewkę i będę dokładać w miarę pojawiania się tylko owoce jasne, będzie pyszna. Ratafia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaroniki różane - muszą udać się każdemu 179

każdemu. Właściwie nie ma co w nich zepsuć. :) Porcja wystarcza na 30 makaroników. SKŁADNIKI: 330 g gotowego proszku do makaroników 65 g wody  różowy barwnik spożywczy 2 łyżeczki nalewki różanej 2 łyżki marmolady różanej 100 ml śmietany 30 - 36 % 2 czekolady (my użyłyśmy jednej gorzkiej, a drugiej mlecznej) PRZYGOTOWANIE: Do proszku na makaroniki dodajemy wodę i mieszamy(...)stopni piekarnika i pieczemy 15 - 18 min. Śmietanę kremówkę zagotowujemy do wrzenia i zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki nalewki różanej. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Na wystudzone makaroniki na środek, kładziemy odrobinę marmolady różanej, a do koła niej wyciskamy ganche z czekolady. Na krem nakładamy drugi makaronik

Lili w kuchni
Ananasówka z cytryną 303

Ananasówka z cytryną jest jedną z pierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 1-1,5 l Składniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki

KuchniaWeDwoje.pl
Nalewka winogronowa 191

Nastawiłam nalewkę na początku wrześniu a teraz na same święta będzie jak znalazł. Przecedzona, przefiltrowana, aromatyczna, do ciast czy kawy będzie znakomita. Jak zimno i śniegowo na dworze czy zmoknięte i zziębnięte dłonie rozgrzeje znakomicie. Zróbcie sobie taką na przyszły sezon winogronowy koniecznie. Nalewka winogronowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Żurawinówka 123

Wprawdzie teraz nie pora na nastawianie nalewki ale idealna pora na degustację, kiedy to wiosna tuż tuż, a marzec nam przeplata… trochę zimy trochę lata. Rozgrzewająca bomba witaminowa i słodkie orzeźwienie! Nalewka z żurawiny to również sposób na zdrowe nerki. Badania wykazały, że żurawina ma niezwykle silne właściwości oczyszczania

To co kocham
Nalewka figowa – Figówka 144

Owoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: • 750 g świeżych fig • 1 jabłko • 1 gruszka • 250 g cukru • 1 litr wódki Wykonanie: • Owoce umyć(...)filtrów do kawy lub kilkakrotnie złożonej gazy. • Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na pół roku. Na razie brak zdjęcia gotowej nalewki, gdy będzie ostatecznie wykończona to wtedy wstawię

To co kocham
Agrestówka – nalewka z agrestu 136

Znalazłam w zamrażalniku woreczek z czerwonym agrestem, który dostałam latem od mamy i postanowiłam przygotować nalewkę. Nie spodziewałam się uzyskania tak pięknego koloru. A sama nalewka wyszła bardzo smaczna, nie za słodka i nie za mocna. Powstała przez przypadek i okazała się hitem. Lubię takie niespodzianki! Składniki: • 6 szklanek agrestu

To co kocham
Pomarańczówka – nalewka pomarańczowa 159

Zapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się(...)tydzień. • Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. • Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić na następny tydzień. • Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek

To co kocham
Nalewka cytrusowa 149

zimę, która nie odpuszcza, polecam nalewkę z cytrusów. Jest bardzo aromatyczna, chociaż kolorystycznie trochę nijaka. Przygotowuje się ją dość szybko, a czas oczekiwania na gotową do picia to tylko 2 tygodnie. Składniki: • skórka z grejfruta pokrojona w kostkę • skórka z 2 pomarańczy pokrojona w kostkę • sok z 2 czerwonych(...)tydzień. • Po tygodniu zlać nalew, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz cukier rozpuszczony w wodzie. • Odstawić ponownie na tydzień, po tym czasie zlać nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę. • Rozlać do butelek

To co kocham
Anyżkowa nalewka z czarnej porzeczki 154

Bardzo polecam sposób na nalewkę z gotowaniem owoców, bo nie trzeba czekać kilka miesięcy na efekt. Taka nalewka jest gotowa już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej leżakuje, tym ma głębszy smak. Powstała z potrzeby wykorzystania greckiej wódki anyżkowej Ouzo, która plątała się wśród innych alkoholi i nie było na nią chętnego

To co kocham

Proponowane wyszukiwania