lubi gruszki powinien spróbować tej propozycji. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki: - 4 gruszki - 1 cytryna - 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 białka - 2 cukru waniliowe Przygotowanie: PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy(...)wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu. Obrane i przekrojone na pół gruszki wkładamy do lekko bulgoczącej nalewki i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym
Zainspirowana w kuchniWprawdzie teraz nie pora na nastawianie nalewki ale idealna pora na degustację, kiedy to wiosna tuż tuż, a marzec nam przeplata… trochę zimy trochę lata. Rozgrzewająca bomba witaminowa i słodkie orzeźwienie! Nalewka z żurawiny to również sposób na zdrowe nerki. Badania wykazały, że żurawina ma niezwykle silne właściwości oczyszczania przewodu moczowego. O tej porze roku do przygotowania żurawinówki można
To co kochamOwoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: ? 750 g świeżych fig ? 1 jabłko ? 1 gruszka ? 250 g cukru ? 1 litr wódki Wykonanie: ? Owoce umyć i pokroić na kawałki, po czym(...)przeciskając przez gazę, następnie przefiltrować używając filtrów do kawy lub kilkakrotnie złożonej gazy. ? Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na pół roku. Na razie brak zdjęcia gotowej nalewki, gdy będzie ostatecznie wykończona to wtedy wstawię
To co kochamZnalazłam w zamrażalniku woreczek z czerwonym agrestem, który dostałam latem od mamy i postanowiłam przygotować nalewkę. Nie spodziewałam się uzyskania tak pięknego koloru. A sama nalewka wyszła bardzo smaczna, nie za słodka i nie za mocna. Powstała przez przypadek i okazała się hitem. Lubię takie niespodzianki! Składniki: ? 6 szklanek agrestu ? 3 butelki wódki 0.5 litra ? 1 butelka spirytusu
To co kochamZapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się klarowna. Składniki: ? 4 szklanki soku z pomarańczy ? 1 szklanka soku(...)cytryn zalać spirytusem i odstawić na tydzień. ? Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. ? Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić na następny tydzień. ? Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek
To co kochamzimę, która nie odpuszcza, polecam nalewkę z cytrusów. Jest bardzo aromatyczna, chociaż kolorystycznie trochę nijaka. Przygotowuje się ją dość szybko, a czas oczekiwania na gotową do picia to tylko 2 tygodnie. Składniki: ? skórka z grejfruta pokrojona w kostkę ? skórka z 2 pomarańczy pokrojona w kostkę ? sok z 2 czerwonych grejfrutów ? 1 szklanka soku z pomarańczy ? 1 szklanka soku z cytryn(...)grejfruta i odstawić na tydzień. ? Po tygodniu zlać nalew, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz cukier rozpuszczony w wodzie. ? Odstawić ponownie na tydzień, po tym czasie zlać nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę. ? Rozlać do butelek
To co kochamBardzo polecam sposób na nalewkę z gotowaniem owoców, bo nie trzeba czekać kilka miesięcy na efekt. Taka nalewka jest gotowa już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej leżakuje, tym ma głębszy smak. Powstała z potrzeby wykorzystania greckiej wódki anyżkowej Ouzo, która plątała się wśród innych alkoholi i nie było na nią chętnego. Zestawienie charakterystycznego smaku czarnej porzeczki z aromatycznym anyżkiem
To co kochamDomowa mandarynkówka może być idealnym prezentem świątecznym własnej roboty dla wszystkich miłośników nalewek. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2kg mandarynek,\r","1l spirytusu,\r","0,5l wody,\r","0,5kg cukru"],"name":"Domowa mandarynk\u00f3wka","recipeCategory":"napoje(...)u0105 i spirytusem.\r","Odstawi\u0107 na 1 miesi\u0105c.\r","Do butelek\/karafek najlepiej przelewa\u0107 przez sitko z gaz\u0105."],"recipeYield":"ok 2,5l","keywords":"alkohol,mandarynki,nalewka,napoje"} Drukuj Domowa mandarynkówka Porcje: ok 2,5l Składniki: 2kg mandarynek, 1l spirytusu, 0,5l wody, 0,5kg cukru Przygotowanie: Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Cząstki mandarynek włożyć
Bardzo Gruby SmokLubicie nalewki? Chcielibyście przygotować coś swojego a nietrudnego? Domowa pigwówka będzie idealna! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1kg pigwy,\r","0,5kg cukru,\r","1 szklanka ciep\u0142ej wody,\r","0,5l spirytusu(...)u0119 i spirytus. Wymiesza\u0107.\r","Odstawi\u0107 na 1 miesi\u0105c.\r","Do butelek\/karafki najlepiej przelewa\u0107 przez sitko z gaz\u0105."],"recipeYield":"ok 2l","keywords":"alkohol,nalewka,owoce,pigwa"} Drukuj Domowa pigwówka Porcje: ok 2l Składniki: 1kg pigwy, 0,5kg cukru, 1 szklanka ciepłej wody, 0,5l spirytusu, 0,5l wódki Przygotowanie: Owoce umyć, wyciąć gniazda nasienne
Bardzo Gruby SmokDomowa wiśniówka to przepyszna nalewka, którą każdy może przygotować własnoręcznie we własnym domu. Wystarczy kilka składników, duży słój i trochę czasu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/wisniowka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/wisniowka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/wisniowka-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["3kg wi\u015bni,\r","1l spirytusu,\r","0,5l wody(...)u00f3w z powrotem do du\u017cego s\u0142oja z wi\u015bniami, kt\u00f3re pu\u015bci\u0142y sok. Wymiesza\u0107.\r","Rozla\u0107 do butelek."],"recipeYield":"ok 3l","keywords":"alkohol,nalewka,wi\u015bnie"} Drukuj Domowa wiśniówka Porcje: ok 3l Składniki: 3kg wiśni, 1l spirytusu, 0,5l wody, 1kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć, wydrylować. Wsypać do dużego słoja. Zalać spirytusem i wodą
Bardzo Gruby Smokciast). Odcedzony sok z wiśni przelewamy jeszcze raz przez sito, tym razem wyłożonym potrójną warstwą gazy. Do czystego soku wlewamy wódkę oraz resztę spirytusu (150 ml). Całość mieszamy. Nalewkę przelewamy do czystych butelek i odstawiamy na co najmniej 7 dni (im dłużej nalewka dojrzewa tym lepiej
Qchnia po prostuInspiracją była nalewka cytrynowo - imbirowa pani Uli z Sułkowic. Zmieniliśmy nieco skład i wyszła nalewka świąteczna. Jej zaletą jest nie tylko niepowtarzalny smak, ale też czas przygotowania i oczekiwania na efekt. Wystarczy nastawić na 5 dni, czyli na krótko przed Świętami :) Składniki: -2 cytryny -10 suszonych śliwek -10 plastrów suszonych jabłek -4-5 plastrów suszonych gruszek
Maminek kulinarnywlewamy płyn zlany wcześniej do słoików, dokładnie mieszamy łyżką i rozlewamy do butelek. Butelki zakręcamy i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Po tym czasie zaczynamy degustację zdrowotnej nalewki. Oczywiście, jak zaczniecie degustację trochę wcześniej, też się nic nie stanie, ale im dłużej stoi, tym jest lepsza. Smacznego i na zdrowie :)) agrest, nalewka, spirytus, alkohol
Bułka z ChlebemNalewka z lilaka, dziś dostałam przepis od Doroty Minty. Ciekawa jestem, jak wyjdzie, ale tu niezbędna jest cierpliwość 🙂 100 g fioletowych kwiatkow lilaka 500 ml spirytusu 200 ml wody (Nie miałam spirytusu dodałam wódkę i calvados 70%) Do słoika na 5 dni w ciemne i chłodne miejsce. Codziennie trzeba zamieszać. Potem alkohol zlać do butelki, a kwiatki zasypać cukrem, miodem
Cytryna&Co.Pleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób
niecodziennikpary