gronie przyjaciół wypić butelkę bez najmniejszego problemu. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 360 g cukierków raczków 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 320 ml wody 270 ml (czyli około 215 g) spirytusu Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo
Marder&Marder Manufacturekeks z bakaliami i owocami z nalewki Ciasto to od dzieciństwa, nieodmiennie kojarzy mi się ze świętami. Bowiem w przedświątecznym okresie w domu moich dziadków, zlewano nastaw z owocowych nalewek, a same owoce wykorzystywano do wypieku ciast. Długo macerowane w alkoholu owoce, nadawały świątecznym wypiekom niepowtarzalnego aromatu i smaku, który mim upływu wielu lat, pamiętam do dziś. składniki(...)czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka owoców z nalewki ( w moim przypadku będą to wiśnie) 1,5 szklanki mieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na trzydzieści minut. Do misy
Miód i pieprzjestem pewna, że będą, w końcu http://meblohand.eu/ to solidna firma, nie pierwszy raz korzystamy z ich usług :) Mam też dla Was przepis last minute ;) Jeszcze zdążycie zrobić tę nalewkę, w iście świątecznym klimacie. Najlepsza jest wprawdzie po 2-3 tygodniach, ale już po tygodniu smakuje świetnie. Delikatnie kwaśny smak przełamany miodową słodyczą, pychotka :) Ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Polecam(...)osuszyć. Zalać spirytusem i odstawić na 4-6 dni. Potrząsać od czasu do czasu. Po upływie kilku dni odlać spirytus, miód rozpuścić w wodzie i dodać do przefiltrowanej nalewki. Wymieszać i odłożyć na kilka lub kilkanaście dni. Im nalewka dłużej stoi tym ma mocniejszy kolor i głębszy smak. Na zdrowie
Domowa cukiernia Ewybyłam piękna i młoda to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a nalewki i likiery gromadzić w barku. Teraz Piotrek przygotowuje domowe nalewki i słodkie likiery, którymi potem częstuje naszych gości. Niedługo Święta Bożego Narodzenia, można będzie poczęstować gości kieliszeczkiem czegoś mocniejszego. Dlatego dzisiaj podam przepis(...)Można taki domowy likier czekoladowy przygotować tuż przed świętami, zapakować w ozdobne buteleczki i podarować pełnoletnim gościom jako prezent gwiazdkowy. W zeszłym roku na prezenty dla gości przygotowana była nalewka pomarańczowo-kawowa oraz cytrynowa rozmarynówka . Przepis na Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor: Składniki na 500 ml: 100 g gorzkiej czekolady (jak damy więcej będzie likier miał ciemniejszy kolor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoja pierwsza w tym roku owocowa, domowa nalewka jaką zrobiłam. Poza sosnówką, nalewką na pędach sosny , którą robię przede wszystkim w celach leczniczych, śliwkówka zawojowała moje serce. Jest aromatyczna, bardzo intensywna, śliwkowa i smakuje cudownie. Nie nastawiałam jednak dużo jednego rodzaju nalewki bo robiąc kilka różnych zbankrutowałabym na spirytusie. Ale po trochu zrobić trzeba bo nie ma nic lepszego zimą
Smaczna Pyzadobry pomysł na prezent świąteczny, nie zapomnijcie jednak poprosić obdarowanego o przysłowiowy grosik, takie zabobony ;) Przepis ten miałam już dawno opracowany, ale gdzieś zawieruszył mi się na dysku ;) Nalewka kalinowa pewnie nie każdemu zasmakuje, ma bardzo specyficzny zapach, a w nalewce zawsze czuć trochę goryczki. Warto mieć ją jednak w swoim barku, ma wiele zalet i zdrowotnych właściwości. Polecam wszystkim(...)nasłonecznione miejsce. Wstrząsać co jakiś czas. Po około 2 tygodniach zlać nalew, dokładnie odsączając owoce. Dodać miód, często wstrząsać słojem, by miód się rozpuścił. Po rozpuszczeniu się miodu nalewkę filtrować i przelać do butelek. Odłożyć na około 6 miesięcy. Na zdrowie
Domowa cukiernia EwyŚwięta zbliżają się do nas wielkimi krokami a ta nalewka pachnie nimi tak bardzo, iż nie mogę się opanować przed nie dodaniem jej właśnie teraz. Być może już za późno na zrobienie tej nalewki dla Was, ale za rok kiedy tylko pierwsze wiśnie nabiorą ciemnoczerwonej barwy szybko przygotujcie wszystkie składniki i koniecznie zróbcie to cudo. A jeśli macie gdzieś(...)woreczek wisienek to możecie zrobić ją już dziś! Może i nie będzie gotowa na święta ale będziecie mogli się nią cieszyć jeszcze w karnawale. Składniki (na około litr nalewki po przefiltrowaniu): 1,5 kg wydrylowanych, najlepiej o ciemnej barwie, wiśni* 300 ml wódki 200 ml przegotowanej wody 200 ml spirytusu 0,5 litra miodu akacjowego 50 ml Amaretto Wiśnie
Mango Papajaszczęście, że przepisy same tworzą się w mojej głowie. Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez spodu, za to z pysznym wierzchem- musem czekoladowym, wiśniami z nalewki i czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę. *tortownica 26 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam z wiaderka) 5 jajek 50 g masła(...)roztopionego 70 ml oleju 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: szklanka wiśni z nalewki Uwaga: - jeśli nie macie wiśni z nalewki można odsączone wiśnie z kompotu zalać wódką i odstawić na noc do lodówki. Można też pominąć dodatek alkoholu - czekoladę deserową można zastąpić mleczną, jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina. W trakcie tego wydarzenia zorganizowano także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs, jury wybrało jako(...)jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami z jedzeniem aby spróbować wielu potraw
Right Behind The Kitchenkarkówka Nie da się ukryć, że przyszła jesień. W tak chłodne dni szukamy przede wszystkim rozgrzewających potraw. Czytelnicy mojego bloga najchętniej zaglądają do przepisów na nalewki. Na drugim miejscu mamy potrawy mięsne. Sznycle nalewka z orzecha włoskiego Nalewka z aronii
prawdziwe jedzeniejako tortu, tak mi się spodobała, że postanowiłam ją upiec i to już drugi raz ! Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach dopełnione śmietankowym nadzieniem z wisienką z nalewki. Zapraszam każdego do zrobienia i zasmakowania w torciku wuzetce. Składniki 6 jajek 3 czubate łyżki ciemnego kakao 3/4 szkl mąki tortowej większe pół szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)litra śmietany 30 % 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku 3 duże łyżki cukru pudru Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni wiśnie z nalewki 200 gr czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30% ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao
Gotowanie...to proste !Nalewka z płatków róży i przepis na cukier różany to dwa najbardziej pachnące posty na moim blogu. Nalewka została właśnie przefilrowana, zlana do butelek, stoi i nabiera mocy. W grudniu nastąpi degustacja trunku. Płatki różane są bardzo wdzięczne do przerabiania, gorzej z ich zebraniem, bo potrzebne są ogromne ich ilości. Przygotowanie nalewki nie jest skomplikowane, ale na pewno wymaga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!laskę wanilii zalewamy w dużym słoju alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Następnie przecedzamy przez np. gazę. Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do nalewki, mieszamy (możemy ewentualnie jeszcze dosłodzić). Malinówkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na min. miesiąc
Domowy Smak Jedzeniasezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory to nie tylko słoiki z konfiturami, sałatkami, ale też nalewki. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną, mocną nalewkę z aronii. Aronia sama w sobie jest mocno kwaśna, jednak w nalewce smakuje obłędnie słodko! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćskładniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml brandy
Domowy Smak Jedzenia