nalewka - 4783 przepisów (strona:77/319)

Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową 227

dodatku mąki i jajek. Dzięki zawartości kakao babeczki mają mocno kakaowy smak, mają też serową niespodziankę w środku, wierzch został zwieńczony jeżynami oblanymi masą z czekolady i nalewki jeżynowej. Musicie koniecznie ich skosztować, bo te babeczki są pyszne! Składniki na 9 szt: 250 g gotowanej na parze czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku(...)szklanki górskich płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej karmelizowane orzechy laskowe jeżyny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy z puszki na durszlak i płuczemy. Przekładamy ją do misy blendera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gniazdka pomarańczowe 167

słodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gniazdka pomarańczowe są pyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach. Warte są zachodu. Składniki(...)sztuk: 1 szklanka soku z pomarańczy (może być z kartonika) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie szczypta soli olej do smażenia Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką mieszankę cukru z sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Amoniaczki (ciasteczka) 239

ciasteczek. Ja niestety takowej nie posiadam, więc moje amoniaczki są gładkie. Te kruche ciasteczka zajadało się popijając je herbatą lub domowym kompotem. W ramach urozmaicenia do oryginalnego przepisu dodałam nalewkę pomarańczową, pomysł sprawdził się idealnie. Te amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Teraz piję je do porannej kawy. Mają jeden mankament, podczas ich pieczenia(...)błyskawica! składniki: 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku (amoniak*) 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 kopiaste łyżki margaryny 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej Przygotowanie: Jajka ucieramy w mikserze na puszystą masę ok. 5 minut. Mieszamy amoniak z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy do utartych jajek, cały czas miksujemy. Dodajemy miękką margarynę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Festiwal kaszy Gryczaki 2012 w Janowie Lubelskim 176

została podjęta dość szybko. Niestety mogłam pojechać tam jedynie na dwie godziny pierwszego dnia, ale i tak spróbowałam gryczaków, kiełbasy z dzika, chleba ze smalcem i ogórkiem czy kilku nalewek. Według plakatu na małej scenie w godzinach 13:30 - 17:00 miało odbywać się "poszukiwanie regionalnych smaków" - gotować mieli przedstawiciele zagród, szkoły gastronomiczne, restauratorzy i inni. Niestety(...)nadzieje, że po prostu skończyło się wcześniej, a nie jak to bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości

Pasja Smaku
Gruszki pod kołderką 179

lubi gruszki powinien spróbować tej propozycji. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki: - 4 gruszki - 1 cytryna - 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 białka - 2 cukru waniliowe Przygotowanie: PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy(...)wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu. Obrane i przekrojone na pół gruszki wkładamy do lekko bulgoczącej nalewki i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym

Zainspirowana w kuchni
Żurawinówka 58

Wprawdzie teraz nie pora na nastawianie nalewki ale idealna pora na degustację, kiedy to wiosna tuż tuż, a marzec nam przeplata… trochę zimy trochę lata. Rozgrzewająca bomba witaminowa i słodkie orzeźwienie! Nalewka z żurawiny to również sposób na zdrowe nerki. Badania wykazały, że żurawina ma niezwykle silne właściwości oczyszczania przewodu moczowego. O tej porze roku do przygotowania żurawinówki można

To co kocham
Nalewka figowa – Figówka 72

Owoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: ? 750 g świeżych fig ? 1 jabłko ? 1 gruszka ? 250 g cukru ? 1 litr wódki Wykonanie: ? Owoce umyć i pokroić na kawałki, po czym(...)przeciskając przez gazę, następnie przefiltrować używając filtrów do kawy lub kilkakrotnie złożonej gazy. ? Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na pół roku. Na razie brak zdjęcia gotowej nalewki, gdy będzie ostatecznie wykończona to wtedy wstawię

To co kocham
Agrestówka – nalewka z agrestu 63

Znalazłam w zamrażalniku woreczek z czerwonym agrestem, który dostałam latem od mamy i postanowiłam przygotować nalewkę. Nie spodziewałam się uzyskania tak pięknego koloru. A sama nalewka wyszła bardzo smaczna, nie za słodka i nie za mocna. Powstała przez przypadek i okazała się hitem. Lubię takie niespodzianki! Składniki: ? 6 szklanek agrestu ? 3 butelki wódki 0.5 litra ? 1 butelka spirytusu

To co kocham
Pomarańczówka – nalewka pomarańczowa 65

Zapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się klarowna. Składniki: ? 4 szklanki soku z pomarańczy ? 1 szklanka soku(...)cytryn zalać spirytusem i odstawić na tydzień. ? Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. ? Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić na następny tydzień. ? Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek

To co kocham
Nalewka cytrusowa 71

zimę, która nie odpuszcza, polecam nalewkę z cytrusów. Jest bardzo aromatyczna, chociaż kolorystycznie trochę nijaka. Przygotowuje się ją dość szybko, a czas oczekiwania na gotową do picia to tylko 2 tygodnie. Składniki: ? skórka z grejfruta pokrojona w kostkę ? skórka z 2 pomarańczy pokrojona w kostkę ? sok z 2 czerwonych grejfrutów ? 1 szklanka soku z pomarańczy ? 1 szklanka soku z cytryn(...)grejfruta i odstawić na tydzień. ? Po tygodniu zlać nalew, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz cukier rozpuszczony w wodzie. ? Odstawić ponownie na tydzień, po tym czasie zlać nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę. ? Rozlać do butelek

To co kocham
Anyżkowa nalewka z czarnej porzeczki 59

Bardzo polecam sposób na nalewkę z gotowaniem owoców, bo nie trzeba czekać kilka miesięcy na efekt. Taka nalewka jest gotowa już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej leżakuje, tym ma głębszy smak. Powstała z potrzeby wykorzystania greckiej wódki anyżkowej Ouzo, która plątała się wśród innych alkoholi i nie było na nią chętnego. Zestawienie charakterystycznego smaku czarnej porzeczki z aromatycznym anyżkiem

To co kocham
Domowa mandarynkówka 81

Domowa mandarynkówka może być idealnym prezentem świątecznym własnej roboty dla wszystkich miłośników nalewek. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2kg mandarynek,\r","1l spirytusu,\r","0,5l wody,\r","0,5kg cukru"],"name":"Domowa mandarynk\u00f3wka","recipeCategory":"napoje(...)u0105 i spirytusem.\r","Odstawi\u0107 na 1 miesi\u0105c.\r","Do butelek\/karafek najlepiej przelewa\u0107 przez sitko z gaz\u0105."],"recipeYield":"ok 2,5l","keywords":"alkohol,mandarynki,nalewka,napoje"} Drukuj Domowa mandarynkówka Porcje: ok 2,5l Składniki: 2kg mandarynek, 1l spirytusu, 0,5l wody, 0,5kg cukru Przygotowanie: Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Cząstki mandarynek włożyć

Bardzo Gruby Smok
Domowa pigwówka 83

Lubicie nalewki? Chcielibyście przygotować coś swojego a nietrudnego? Domowa pigwówka będzie idealna! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1kg pigwy,\r","0,5kg cukru,\r","1 szklanka ciep\u0142ej wody,\r","0,5l spirytusu(...)u0119 i spirytus. Wymiesza\u0107.\r","Odstawi\u0107 na 1 miesi\u0105c.\r","Do butelek\/karafki najlepiej przelewa\u0107 przez sitko z gaz\u0105."],"recipeYield":"ok 2l","keywords":"alkohol,nalewka,owoce,pigwa"} Drukuj Domowa pigwówka Porcje: ok 2l Składniki: 1kg pigwy, 0,5kg cukru, 1 szklanka ciepłej wody, 0,5l spirytusu, 0,5l wódki Przygotowanie: Owoce umyć, wyciąć gniazda nasienne

Bardzo Gruby Smok
Domowa wiśniówka 82

Domowa wiśniówka to przepyszna nalewka, którą każdy może przygotować własnoręcznie we własnym domu. Wystarczy kilka składników, duży słój i trochę czasu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/wisniowka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/wisniowka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/wisniowka-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["3kg wi\u015bni,\r","1l spirytusu,\r","0,5l wody(...)u00f3w z powrotem do du\u017cego s\u0142oja z wi\u015bniami, kt\u00f3re pu\u015bci\u0142y sok. Wymiesza\u0107.\r","Rozla\u0107 do butelek."],"recipeYield":"ok 3l","keywords":"alkohol,nalewka,wi\u015bnie"} Drukuj Domowa wiśniówka Porcje: ok 3l Składniki: 3kg wiśni, 1l spirytusu, 0,5l wody, 1kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć, wydrylować. Wsypać do dużego słoja. Zalać spirytusem i wodą

Bardzo Gruby Smok
Wiśniówka z aromatem goździków 132

ciast). Odcedzony sok z wiśni przelewamy jeszcze raz przez sito, tym razem wyłożonym potrójną warstwą gazy.  Do czystego soku wlewamy wódkę oraz resztę spirytusu (150 ml). Całość mieszamy. Nalewkę przelewamy do czystych butelek i odstawiamy na co najmniej 7 dni (im dłużej nalewka dojrzewa tym lepiej

Qchnia po prostu

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję