Ostatnio trochę eksperymentuję z serem w ramach przekąsek. Bo jak już parę razy wspominałem zwykle weekendy spędzamy na leniwych rozmowach, słuchaniu muzyki, oglądaniu seriali, raczeniu się
Marder&Marder ManufactureOd razu, na samym początku muszę zaznaczyć, że nie jest to przepis na taką pizzę jaką możecie zamówić w pizzerni. Nasz blog bazuje na domowych daniach
Marder&Marder ManufactureAnia czasami wyszukuje gdzieś różne przepisy (a to w jakichś gazetkach, a to w Internecie, a to sam nie wiem gdzie) i przesyła mi je z
Marder&Marder ManufactureDawno nie robiłem żadnego ciasta. Bardzo dawno. Kiedyś mieliśmy taką tradycję, że każdy weekend był pod znakiem jakiegoś ciasta. W sobotę piekłem, a potem przez kilka
Marder&Marder Manufacturemoże się czymś zainspirujecie. Moim ulubionym przepisem jest chyba ten z żurawiną. Na dziś tyle. Za chwilę zabieram się za szukanie książki kucharskiej, w której miałam kiedyś przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Książka zaginęła, a nalewka od roku sobie dochodzi w szafie. Chciałam opublikować przepis na kardamonie, ale dopóki nie zjadę książki, słabo to widzę. Do następnego. Składniki
KardamonovyNo dobra, chwilowo znudziły mi się takie czysto pszenne chleby, potrzebowałem trochę odmiany. Nie to żeby od razu żytnimi się zajadać, aż tak to jeszcze nie
Marder&Marder ManufactureŚwietna warzywna przekąska. A nawet może stanowić samodzielny pełnowartościowy obiad. Dobre na ciepło i na zimno. Wiem, bo tak właśnie zjedliśmy: najpierw na ciepło, od razu
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu kumpel, którego nie widziałem od ponad 30 lat znalazł mój blog. I natknął się na nim na przepis na szarlotkę. I od razu
Marder&Marder ManufactureOd lat nie widziałem nigdzie szarej renety *. To fajny gatunek jabłek, doskonale nadający się do wszelkiej obróbki. Twarde, kwaśne, świetne. Do dżemów, do ciast, no po
Marder&Marder ManufactureNapisała do mnie na blogowego maila Laura i w te słowa (mniej więcej) się odzywa: „Słuchaj ziom, mam zajefajny przepis na chleb francuski, obczaj go i
Marder&Marder ManufactureDawno, naprawdę dawno, nie robiłem żadnej bagietki. A akurat naszła mnie na bagietkę ochota. Zbliżał się weekend więc pomyślałem, że będzie fajnym dodatkiem do leniwego sobotniego
Marder&Marder ManufactureNie jadłem chałki od lat. Nie wiem jak to się stało, po prostu jakoś od dawna się nie złożyło. I tak jakoś nagle smaka nabrałem. Mógłbym
Marder&Marder ManufactureGdzieś tam u kogoś jedliśmy ostatnio łazanki. Nie to, że pierwszy raz, ale w sumie już dość dawno nie jedliśmy. W sumie nie jemy zbyt często
Marder&Marder ManufactureOd razu, zanim rozerwą mnie pizzowi ortodoksi, wyjaśnię: to domowa pizza. Nie ma nic wspólnego z klasyczną włoską pizzą czy z taką, którą możecie zamówić sobie
Marder&Marder ManufacturePyszne konfitury stanowią niezwykle uniwersalny dodatek do wielu potraw. Ich smak i gęsta konsystencja sprawiają, że są one idealnym uzupełnieniem śniadaniowych kanapek, placków czy deserów. Poniżej
Marder&Marder Manufacture