może się czymś zainspirujecie. Moim ulubionym przepisem jest chyba ten z żurawiną. Na dziś tyle. Za chwilę zabieram się za szukanie książki kucharskiej, w której miałam kiedyś przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Książka zaginęła, a nalewka od roku sobie dochodzi w szafie. Chciałam opublikować przepis na kardamonie, ale dopóki nie zjadę książki, słabo to widzę. Do następnego. Składniki
KardamonovyNo dobra, chwilowo znudziły mi się takie czysto pszenne chleby, potrzebowałem trochę odmiany. Nie to żeby od razu żytnimi się zajadać, aż tak to jeszcze nie
Marder&Marder ManufactureŚwietna warzywna przekąska. A nawet może stanowić samodzielny pełnowartościowy obiad. Dobre na ciepło i na zimno. Wiem, bo tak właśnie zjedliśmy: najpierw na ciepło, od razu
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu kumpel, którego nie widziałem od ponad 30 lat znalazł mój blog. I natknął się na nim na przepis na szarlotkę. I od razu
Marder&Marder ManufactureOd lat nie widziałem nigdzie szarej renety *. To fajny gatunek jabłek, doskonale nadający się do wszelkiej obróbki. Twarde, kwaśne, świetne. Do dżemów, do ciast, no po
Marder&Marder ManufactureNapisała do mnie na blogowego maila Laura i w te słowa (mniej więcej) się odzywa: „Słuchaj ziom, mam zajefajny przepis na chleb francuski, obczaj go i
Marder&Marder ManufactureDawno, naprawdę dawno, nie robiłem żadnej bagietki. A akurat naszła mnie na bagietkę ochota. Zbliżał się weekend więc pomyślałem, że będzie fajnym dodatkiem do leniwego sobotniego
Marder&Marder ManufactureNie jadłem chałki od lat. Nie wiem jak to się stało, po prostu jakoś od dawna się nie złożyło. I tak jakoś nagle smaka nabrałem. Mógłbym
Marder&Marder ManufactureGdzieś tam u kogoś jedliśmy ostatnio łazanki. Nie to, że pierwszy raz, ale w sumie już dość dawno nie jedliśmy. W sumie nie jemy zbyt często
Marder&Marder ManufactureOd razu, zanim rozerwą mnie pizzowi ortodoksi, wyjaśnię: to domowa pizza. Nie ma nic wspólnego z klasyczną włoską pizzą czy z taką, którą możecie zamówić sobie
Marder&Marder ManufacturePyszne konfitury stanowią niezwykle uniwersalny dodatek do wielu potraw. Ich smak i gęsta konsystencja sprawiają, że są one idealnym uzupełnieniem śniadaniowych kanapek, placków czy deserów. Poniżej
Marder&Marder ManufactureZwykle w weekendy robimy sobie takie relaksujące wieczory. Pijemy drinki, całymi godzinami rozmawiamy, jemy jakieś przekąski, słuchamy muzyki. Tak, zdecydowanie bardzo lubię te weekendowe wieczory. Totalny
Marder&Marder ManufactureCzasem po prostu pojawia się chwila, kiedy pragniemy czegoś słodkiego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni. Na szczęście istnieje prosty sposób na zaspokojenie tego łaknienia
Marder&Marder ManufactureTaka fasolka szparagowa zapiekana w boczku to zarówno świetna przekąska jak i dodatek do obiadu. Czyli można ją po prostu jeść samodzielnie, właśnie w ramach przekąski
Marder&Marder ManufactureOstatnio ciągle piekłem takie chleby z foremki, kanciaste takie. Przede wszystkim ze względu na wygodę. Wyrobić ciasto, niech wyrośnie, potem wrzucić od niechcenia do keksówki i
Marder&Marder Manufacture