Zacznijmy od tego, że ta brukselka na zdjęciu nie jest spalona, jest po prostu pokryta skarmelizowanym miodem. Zatem jeśli mamy to wyjaśnione, to przejdźmy dalej. Jest
Marder&Marder ManufactureMam kilka takich smaków, bez których nie mogę się obejść. Do życia, tak samo jak powietrza, potrzebuję zup. Wszelakich. Nie ma znaczenia jaka zupa. Każda zupa
Marder&Marder ManufactureRewelacyjne proziaki, bardzo sycące danie. Proziaki, czyli placki na prozie. Proza – tak na Podkarpaciu mówiło się na sodę oczyszczoną. Bo proziaki wywodzą się właśnie z Podkarpacia
Marder&Marder ManufacturePomysł na to danie podsunęła mi kumpela. W sumie to aż dziwne, że sam na to nie wpadłem, bo to taka kombinacja smaków właśnie w moim
Marder&Marder ManufactureWłoskie dania słyną ze swojej prostoty. Im mniej składników, tym lepiej. Im prościej, tym smaczniej. Nie inaczej jest i tutaj, w przypadku sosu marinara. Zaledwie kilka
Marder&Marder ManufactureKolejne podejście do pasty dosmarowania pieczywa. Mam już ich całkiem sporo na blogu, pora więc na kolejną Każda jedna jest naprawdę dobra, warto mieć zawsze pojemniczek
Marder&Marder ManufactureZupa. Coś, o czym mógłbym rozmawiać godzinami. Zupa taka, zupa owaka, z tym, z tamtym, rzadka, gęsta. Jakakolwiek. Z czymkolwiek. Uwielbiam. Po prostu jestem fanem zup
Marder&Marder ManufactureWciąż, bez ustanku eksperymentuję z pastami do smarowania pieczywa. Jako, że nie jadam mięsa, to takie pasty są idealne do kanapek (np. zamiast wędlin). Dawniej stale
Marder&Marder ManufactureCzasami, gdy nie mam kompletnie pomysłu na obiad, zaglądam do lodówki i patrzę co mamy. Myślę co można z czym połączyć, biorę to i tamto, może
Marder&Marder ManufactureByliśmy jakiś czas temu w pewnej pierogarni. Och, dużo czasu już minęło, a ja wciąż wspominam ten smak. Pierogi były tam naprawdę wyborne. A jaki wybór
Marder&Marder ManufactureCiągle muszę wymyślać nowe chleby żeby na blogu coś się działo. Raz się udaje i wtedy przepis ląduje na blogu ku ogólnej uciesze, a raz się
Marder&Marder ManufactureMakaron z brukselką to takie raczej nieoczywiste połączenie. Ale przyszło mi do głowy żeby sprawdzić czy da się to połączyć. No bo w sumie dlaczego miałoby
Marder&Marder Manufacturetortownicę o średnicy 18 cm): Przed przygotowaniem masy serowej trzymać wszystkie składniki przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Spód 140 g pierniczków 100 g miękkiego masła ewentualnie łyżka nalewki korzennej (u mnie "letnia rosa" ) Masa serowa 160 g białej czekolady (2 tabliczki po 80 g) 500 g mielonego twarogu 130 g mascarpone 100 g śmietanki 30% 3 duże jajka(...)czubate łyżki mąki pszennej Pierniczki połamać na kawałki i wymieszać z nalewką. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie i na bokach. Pierniczki zmielić w malakserze razem z miękkim masłem. Zmielone pierniczki wyłożyć na spód tortownicę. Równo rozłożyć, dociskając masę do dna. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 200 stopni C i piec w nim przez
Weekendy w domu i ogrodzieZorientowałem się, że nie mam na blogu przepisu na krokiety. To o tyle dziwne, że naprawdę lubimy krokiety. W zasadzie wszelakie. Z kapustą i grzybami (albo
Marder&Marder ManufactureSzarlotka. Nie zliczę ile razy słyszałem, że „eeee, ja to nie robię szarlotki, bo jest trudna”. No jaka trudna? No jaka? Tak chyba może powiedzieć tylko
Marder&Marder Manufacture