jest dużo prostsze niż domowego wina. Sprawdźcie sami jaki aromat i pyszny smak ma domowy wyrób z miodu. Jakie mam doświadczenie przy produkcji domowych alkoholi? Od lat przygotowuję domowe nalewki, wina oraz miody pitne. Są 2 główne powody, dla których je robię. Po pierwsze przede wszystkim bardzo często nie mam co zrobić z nadmiarem owoców. Przerabiam je wówczas na domowe(...)kwasowością i słodkością nastawu. Jednak, aby nie było za łatwo, diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Przeczytaj dokładnie mój przepis i przygotujesz wyśmienity trunek. Uzbrój się także w cierpliwość. Nalewki i wina są gotowe po kilku miesiącach, podczas gdy na dojrzały miód trójniak przyjdzie nam poczekać około roku. Na początku polecam oczywiście zrobić trójniaka z mojego przepisu. Podaję również proporcje
Ania gotujedrobiu, wołowiny i cielęciny. Suszona melisa jest składnikiem marynat. Świeże liście służą także do dekoracji potraw. Młode, zielone liście melisy i mięty dodawane są do przygotowania domowej nalewki. Ciekawostki o melisie: Roślina znana była w starożytnym Rzymie i Grecji jako pospolita przyprawa, leczono nią także wahania nastroju. Jej wartości lecznicze cenił Hipokrates, Paracelsus, Pliniusz. Mnisi uprawiali melisę w ogródkach przyklasztornych(...)wykorzystywali ją do produkcji nalewek leczniczych. Paryscy karmelici wytwarzali wódkę, która, miała być lekiem na wszystko, eliksirem młodości. Jest rośliną miododajną. Miód melisowy ma wyjątkowo cenne właściwości zdrowotne. Świeże liście dodane do herbaty smakują podobnie jak cytryna. Bylina wydziela dużo nektaru, przez co przyciąga pszczołowate. Suszona roślina traci aromat, ale zachowuje cenne właściwości zdrowotne przez długi czas. Ekstrakt z melisy
ProstePesto.plCzasami robię w kuchni naprawdę precyzyjne i skomplikowane rzeczy. Dokładnie odważam, precyzyjnie przelewam, mieszam, łączę. Czasami naprawdę jak w laboratorium. Z wykształcenia jestem chemikiem i
Marder&Marder ManufactureWiecie dlaczego lubię kuchnię? Bo w kuchni wszystko jest oczywiste i przewidywalne. Jak gotuję kalafiora, to wiem, że wyjdzie mi kalafior, jak piekę pizzę, to wiem
Marder&Marder ManufactureJuż się powoli pojawiają, choć ceny jeszcze przyprawiają o zawrót głowy. FIGI !! Uwielbiam w każdej postaci: świeże, pieczone, grillowane, suszone czy też w postaci konfitury lub… nalewki. Ale dziś nie będzie dla odmiany o procentach, a figach zapiekanych z kozim serem dojrzewającym i rozmarynem serwowanych z miodem lawendowym. Uwielbiam to połączenie zarówno smaków, aromatów jak i różnych tekstur. Delikatny(...)mnie było 6 sztuk) Kozia roladka dojrzewająca Świeży rozmaryn (drobno posiekany) Łyżka płynnego miodu lawendowego (można zastąpić innym miodem – idealnie też pasuje miód leśny) Czytaj także: Nalewka z płatków dzikiej róży Figi zapiekane z kozim serem. Fot. Kasia Solańska, K8K Przygotowanie: Piekarnik na funkcji grilla rozgrzewamy do 200 stopni. Figi dokładnie myjemy, odcinamy ogonek i przecinamy
Kate's KitchenNaszła mnie ochota na cytrynówkę. Każdy o niej mówi, każdy pił, a ja jeszcze nigdy nie robiłem. Pora nadrobić zaległości i wzbogacić bloga o ten przepis
Marder&Marder ManufactureTak mniej więcej początek maja to moment, gdy na straganach i w sklepach zaczyna pojawiać się młoda kapusta. I to jest dla nas sygnał, że już
Marder&Marder ManufactureCurd, czyli po angielsku twaróg. Ale myślę, że sens bardziej odda tłumaczenie tego zwrotu jako krem. Curd zatem jest czymś w rodzaju kremu. Moim absolutnym debeściakiem
Marder&Marder ManufactureMamy na blogu już ze dwa czy trzy przepisy na pavlovą, ale nie zaszkodzi mieć kolejnego. Tym bardziej, że to słodko-kwaśne połączenie naprawdę robi robotę
Marder&Marder ManufactureW poszukiwaniu inspiracji na chleb wymyśliłem chleb cebulowy. Ma on naprawdę intensywny aromat, świetnie smakuje. Zwykły biały pszenny chleb, ale tak wyrazisty w smaku, że nawet
Marder&Marder ManufactureW święto Pesah możesz jeść, gdzie chcesz, ale nie to, co chcesz. W święto Sukot możesz jeść, co chcesz, ale nie tam, gdzie chcesz. W święto
Marder&Marder ManufactureSyrop z młodych pędów sosny to naturalna substancja lecznicza bardzo chętnie stosowana przez nasze babcie. Dzisiaj już nieco zapomniany, ale warto go zrobić i mieć na
Marder&Marder Manufacturełyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru (150 g) 200 g masła 300 g wiórków kokosowych ½ szklanki adwokatu 200 g ananasa z nalewki (przepis na nalewkę wkrótce) Przygotowanie: Ciasto: Do białek dodać szczyptę soli, cukier i ubić na sztywno. Do piany z białek dodać mak, kokos, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przelać
KuchniaWeDwoje.plCzęsto w weekendy pieczemy jakieś proste ciasto. Ot tak, żeby coś do popołudniowej kawy czy herbaty było. Nic wymyślnego, jakieś proste ciasta, zwykle je sami na
Marder&Marder Manufacturezagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Zaparzamy kawę, studzimy i mieszamy z wódą. Kawę i wódkę możemy zastąpić gotową nalewką kawową - ja miałam domową nalewkę ( przepis z Ebooka ). Ciasto: Biszkopt umieszczamy w blaszce, której się piekł i nasączamy kawą z alkoholem (kilka łyżeczek zostawiamy do nasączenia herbatników). Na biszkopcie rozsmarowujemy
Kuchnia MagdaLeny