Lukier – idealne zwieńczenie ciasta. Właściwie jedno z trzech, tak naprawdę. Ciasta zwykle są wykańczane bitą śmietaną lub jakimś kremem, posypywane cukrem pudrem lub oblewane lukrem właśnie
Marder&Marder Manufacturesama nie połączyła. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała przepisu, bo było tam wino białe, a ja dostałam od sławnej już na moim blogu Pani Krysi domowej roboty nalewkę wiśniową, która ma lekko dziki od pestek posmak. Sos jest genialny, delikatnie, ale jędrne grzyby w połączeniu w aromatycznym i głębokim w smaku sosem zrobiły furorę wśród domowników. Wino oczywiście odparowuje(...)porcje: około 300 g rydzy (mogą być kurki|) 200 g pulpy pomidorowe/passaty 150 ml śmietanki kokosowej (jeżeli z puszki to wymieszać całą zawartość) około 100 ml wina (użyłam wiśniowej nalewki), może być białe półwytrawne lub słodkie 4 ząbki czosnku, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu *jeżeli za mało pomidorowe to dodać łyżkę koncentratu pomidorowego+ łyżeczka cukru najlepiej trzcinowego 2-3 łyżki
greenscarfKolejne ciasto na naszym blogu. Jakoś tak wyszło, że w naszym zabieganym życiu coraz mniej czasu mamy i w tygodniu ledwo się wyrabiamy żeby poranną kawę
Marder&Marder Manufacturerzeczą podczas zbierania owoców jarzębiny przeznaczonych na przetwory jest to, aby zawsze zbierać owoce z drzew, które rosną z dala od zakładów przemysłowych oraz dróg ! Owoce jarzębiny przeznaczone na nalewkę możemy zbierać, gdy owoce mają ciemnopomarańczowy kolor, przechodzący nawet w czerwony. Zwykle jest to w miesiącu październiku. Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli zbierzemy owoce wcześniej(...)osuszeniu wsypujemy je do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 2 - 3 dni. Owoce jarzębiny wykorzystywane na przetwory w tym na nalewkę muszą być przemrożone lub z blanszowane ( włożone do wrzątku na krótki czas ). W ten sposób pozbędziemy się goryczki z owoców i szkodliwych związków, które mogą powodować wymioty
Przepisy i porady kulinarneporzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g) Tarta z porzeczkami i truskawkami – Przygotowanie: Przygotować ciasto(...)góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć. 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g) Na podpieczony
Moja Delicjaszklanka jogurtu naturalnego gęstego (używam taki ) 1/2 szklanki oleju rzepakowego od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Składniki polewy: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej – 50 g 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (używam gorzką min. 70% kakao z karmelem lub malinami) – 50 g 5 łyżek mleka Przygotowanie prostego ciasta kakaowego(...)szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Upieczone ciasto kakaowe polać polewą : w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać
Moja DelicjaProste ciasto z borówkami. Proste, bo takie lubimy najbardziej. A i wiemy, że Wy takimi nie gardzicie. Lubimy przepisy proste, takie, na których nie trzeba marnować
Marder&Marder ManufactureZastanawiałem się czasami skąd to moje zamiłowanie do wypiekania pieczywa. I przy którymś takim zastanawianiu się przypomniała mi się pewne historia z mojego dzieciństwa. Tak, myślę
Marder&Marder Manufacturemascarpone 1 łyżka soku z cytryny 20 g maku 2 łyżeczki herbaty matcha plus łyżeczka do oprószenia saszetka herbaty malinowej 100 ml wrzątku 1 łyżka soku/syropu malinowego 20 ml nalewki malinowej lub innego alkoholu (opcjonalnie) 100 g biszkoptów typu Ladyfingers Wykonanie Żółtka ucieramy z cukrem na parze, czyli w misce umieszonej w garnku z lekko gotującą się wodą. Woda(...)dodajemy matchę i mak. Gotowy krem schładzamy przez około 30 minut w lodówce. Kiedy krem się chłodzi zaparzamy herbatę malinową. Przestudzoną herbatę słodzimy syropem malinowym i opcjonalnie dodajemy malinową nalewkę. W szklankach, słoikach lub w jednym dużym naczyniu układamy połowę biszkoptów lekko nasączonych malinowym naparem. Na wierzch układamy połowę malin i przykrywamy połową kremu. Następnie układamy drugą warstwę, czyli nasączone
Tajemnice SmakuDzisiaj mamy dla Was bardzo ciekawe ciasto. Krajanka, czyli takie niskie ciasto. Ale nie to jest w nim ciekawe. Raczej to, że jednym z głównych składników
Marder&Marder ManufacturePrzepis na pyszne pierogi z wiśniami. Nazrywałam mnóstwo smacznych i ekologicznych wiśni. Będą pierogi, obowiązkowo nalewka i kilka innych pyszności. Sezon na wiśnie właśnie się zaczyna dlatego i u mnie nie mogło ich zabraknąć w tym roku. Bardzo lubię pierogi zarówno te na słodko z owocami lub serem jak i te wytrawne. Z pierogami z wiśniami mam wyjątkowo miłe wspomnienia(...)mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i mieszamy. Przekładamy na sitko żeby pozbyć się nadmiaru soku. Uwagi Jeśli lubicie wiśnie to zapraszam Was na bloga po inne przepisy z tymi owocami: Nalewka wiśniowa Wiśniowe bułeczki z serem Sernik z wiśniami Kruche ciasto z wiśniami Ciasto czekoladowe z wiśniami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie
To co lubię - gotuję i polecamNajśmieszniejsze jest to, że każda, absolutnie każda rzecz, ma gdzieś jakieś forum zrzeszające hobbystów. Szukałem kiedyś latarki, tzw. czołówki. Na jeden wyjazd z namiotem na 3
Marder&Marder ManufactureJedna z ulubionych zup Ani. Raczej nie nadaje się na pełnowartościowy obiad, bardziej jako zupa przed drugim daniem. Pyszna (nawet bardzo), ale najeść się nią ciężko
Marder&Marder ManufactureRobiliśmy ostatnio jakieś ciasto i zostało nam parę śliwek. Mogliśmy je po prostu zjeść, ale wtedy nie byłoby nowego wpisu na blogu. Więc żeby wilk był
Marder&Marder Manufacture[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 20 g suszonej mięty (najlepiej pieprzowej) 1000 ml alkoholu 40 % 100 g cukru 500 ml spirytusu
Domowy Smak Jedzenia