Mięsopusty, zapusty, Nie chcą państwo kapusty, Wolą sarny, jelenie I żubrowe pieczenie. Mięsopusty, zapusty, Nie chcą panie kapusty, Pięknie za stołem siądą kuropatwy jeść będą. A
Marder&Marder Manufacturesię rozpuści, maczać miechunkę i układać na papierze do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia. Można też zjadać maczając miechunkę w gorącej czekoladzie. Ale miechunka to także dobry materiał na zdrowotne nalewki lub napary. Nalewkę przyrządzoną na bazie wina (100 g pokrojonego owocu na 0,5 l ciepłego wina) można pić dwa razy dziennie po 15 ml. Wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność
mojej kuchniPrzed nami Dzień Babci, a zaraz po nim Dzień Dziadka. W Polsce zwyczaj obchodzenia tego pierwszego dnia powstał w latach 60. ubiegłego wieku. Dzień dziadka przyjął
Marder&Marder ManufactureSylwester za nami, mamy nadzieję, że bawiliście się równie dobrze jak my. Pora powoli wracać do pracy. Chociaż może akurat nie dzisiaj, bo jest niedziela. Akurat
Marder&Marder Manufacturewinem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Następnie ponownie trunek przefiltruj, rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia(...)Stosowanie naleweczki : P ij 1 łyżkę stołową nalewki wieczorem. Możesz rozcieńczyć ją niedużą ilością przegotowanej letniej wody. R ada : Aby otrzymać 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml przegotowanej i ostudzonej wody
Przepisy i porady kulinarneWitamy Was w nowym roku! Mamy nadzieję, że Sylwester minął Wam tak, jak to zaplanowaliście. Bo nam owszem. W kameralnym gronie przyjaciół, jak zawsze. My to
Marder&Marder ManufactureOstatni nasz grudniowy wpis na blogu, wszyscy powoli szykujemy się do zabawy. W końcu niebawem Sylwester, Sylwester jest raz w roku! Taaak, zupełnie jakby inne daty
Marder&Marder Manufacture*TEKST NIE JEST SPONSOROWANY * Postanowiłem wspomnieć o tym, że tekst nie jest sponsorowany, bo zdarza się ostatnio, że różni malkontenci zarzucają mi, że jakieś kryptoreklamy uprawiam
Marder&Marder ManufactureDotarliśmy do końca cyklu Boże Narodzenie 2018. Przez ostatnie dwa miesiące (tak, dość wcześnie zaczęliśmy) przestawialiśmy Wam nasze propozycje na święta. Teraz szczęśliwie dotarliśmy już do
Marder&Marder Manufacturewstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub gęste sitko. Do otrzymanego płynu dodaj miód, wymieszaj dokładnie, aby miód się rozpuścił. Nalewkę rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze w ciemne miejsce(...)Stosowanie naleweczki : N alewkę pij 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej wymieszanej w około 50 ml przegotowanej ciepłej wody. Nalewka ta wzmacnia organizm przed zachorowaniem na grypę , katar, przeziębienie itp. Szczególnie polecana jest w okresie jesienno - zimowym. R ada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej
Przepisy i porady kulinarnesprawdźcie tutaj Wyjątkowe kieliszki dla niej i dla niego Idealne na prezent i na zbliżającego się dużymi krokami Sylwestra – kieliszki z grawerunkiem. Dla niej – kieliszki do nalewek , dla niego – kieliszki do wódki . Kieliszki do nalewek: Eleganckie kieliszki na wysokiej nóżce wykonane z najwyższej jakości bezbarwnego szkła przez najlepszego w Polsce producenta, firmę KROSNO . Kieliszki mają wysokość
Słodkie okruszkiDość dawno temu zamieszczaliśmy przepis na łososia na sianie . Wtedy, razem z tym łososiem robiliśmy także tytułowe sandacze w papilotach. Które właśnie, po paru miesiącach doczekała
Marder&Marder ManufactureŚwięta za 3 tygodnie, a my już ponad połowę przepisów z cyklu Boże Narodzenie 2018 Wam pokazaliśmy. Przed nami jeszcze tylko sandacz w papilotach i pieczone
Marder&Marder ManufactureW ostatnim wpisie poruszyliśmy nieco historię kuchni polskiej (skąd się w ogóle wzięła). Teraz chcielibyśmy nieco pozostać w temacie. Czyli wspomnieć chcieliśmy o dawnych sposobach przechowywania
Marder&Marder ManufactureDzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to
Marder&Marder Manufacture