Lato powoli chyli się ku końcowi, ale pogoda nas wciąż rozpieszcza. Każdą wolną chwilę warto zatem spędzić tak, żeby jesienią było co wspominać i za czym
Marder&Marder ManufactureDzisiaj chcemy podzielić się z Wami rewelacyjnym przepisem na marynowane buraki. To doskonały dodatek do obiadu. Ale wiecie co? Za każdym razem jak słyszę słowo „burak
Marder&Marder ManufactureJeżyny już dojrzały, więc najwyższa pora nastawić na pyszną nalewkę, która umili nam długie zimowe wieczory :) Składniki: - 1 i 1/2 kg dojrzałych jeżyn - 1 kg cukru kryształu - 1 litr spirytusu Przygotowanie: Jeżyny oczyszczamy, zgniatamy i przekładamy do szklanego słoja lub jakiegoś zakręcanego naczynia. Dodajemy do nich cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni. Następnie wlewamy do nich(...)spirytus i odstawiamy całość na tydzień. Po tygodniu nalewkę zlewamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Butelki zakręcamy i odstawiamy na 5 miesięcy ( jeżeli oczywiście wytrzymamy
Zainspirowana w kuchniSłuchajcie, zanim przejdziemy do meritum, czyli do przepisu, muszę opowiedzieć Wam pewną historię. Będzie dość długa, gdzieniegdzie być może pojawią się przekleństwa. Ale przeczytajcie jak macie
Marder&Marder ManufactureJeśli regularnie śledzicie naszego bloga to wiecie zapewne, że preferujemy dania proste, bez zbytniego nadęcia i wyszukania. Ten obiad w zasadzie też będzie prosty, ale dość
Marder&Marder ManufactureCzasami każdy ma ochotę na jakiś deser, na odrobinę słodyczy. Zwykle staram się takie słodkości robić samemu w domu. Oczywiście nie oszukujmy się, nie zawsze mi
Marder&Marder ManufactureNalewka na jeżynach Jeżyna w tym roku dobrze obrodziła, słodkie i bardzo duże owoce, więc niezrobienie tak smacznej nalewki byłoby grzechem. Przepis zaczerpnięty z małej gazetki. Składniki: 1,5 kg jeżyn 600 g cukru 0,5 l spirytusu 70 % 700 ml wódki Przygotowanie: Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć. Przełożyć owoce do dużego słoja. Zalać spirytusem i wódką, odstawić słój
Kuchnia DanusiZastanawialiście się może czasem dlaczego ostatnio tak niezbyt intensywnie się udzielamy na blogu? W porze letniej w zeszłych latach nawet każdego dnia potrafił być nowy wpis
Marder&Marder ManufactureNALEWKA Z MALIN TINCTURE OF RASPBERRY Składniki 1 kg leśnych malin 0,45 kg cukru 0,5 l spirytusu (95%) 0,5 l wódki (40%) Wykonanie 1. Maliny myjemy i pozbawiamy szypułek. Zalewamy spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem. Słoik pozostawiamy w ciepłym miejscu na 7 dni. Raz dziennie potrząsamy słoikiem(...)zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 dni. 3. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści zlewamy powstały syrop do wcześniej zlanego nalewu. 4. Uzyskaną nalewkę odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na minimum
chefintheforestsię do niego przekonać, bo nie każdemu podejdą nuty smakowe. Taki sos dla odważnych podniebień! A jak przygotować taki sos? Składniki 4 spore łyżki konfitury dereniowej (można także wykorzystać nalewkę, wtedy sos będzie rzadszy) 10 jeżyn 4 gałązki lawendy miód do osłody (opcjonalnie) Wykonanie Do rondelka przekładamy wszystkie składniki, podgrzewamy, mieszając do lekkiego zagotowania. Zestawiamy sos z ognia i przecedzamy(...)przez sitko, aby pozbyć się ziarenek, gałązek lawendy oraz pozostałości z jeżyn. Uwaga: jeżeli sos przygotujecie na bazie nalewki, jeżyn można dodać więcej, aby bardziej zagęścić sos. W letnie ciepłe dni sernik polewam schłodzonym sosem. Smacznego! Artykuł Urodzinowy sernik na zimno z jagodami i sosem lawendowo-dereniowym z jeżynami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaOstatnio słodkości u nas w domu nie brakuje. Robimy ciasto za ciastem, co zjemy jedno, to robimy kolejne. Akurat to ciasto powstało zupełnie przypadkiem. Robiliśmy przegląd
Marder&Marder ManufactureŚliwowiśnia czy też śliwa wiśniowa to piękne drzewo ozdobne o czerwonych liściach i biało-różowych kwiatach. Poza tym ma pyszne owoce, które doskonale sprawdzają się jako materiał na nalewkę. Tradycyjną, prostą i smaczną. Najtrudniejszym zadaniem przy jej robieniu jest wyjęcie pestek ze śliwek ;) Hmm, a może najtrudniejsze jest czekanie dwa miesiące aż nalewka się zrobi
Milion SmakówCzerwone porzeczki nigdy nie były moimi ulubionymi owocami. Kwaśne, z irytującymi pestkami, nie przepadam za nimi. Ale do ciasta i na nalewkę porzeczkową nadają się doskonale. Porzeczkówka ma śliczny kolor i lekko kwaskowy, wyraźny smak soczystych owoców. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzisiaj mam dla Was pewien ciekawy przepis. Łosoś na sianie pieczony w piekarniku. Jeżeli planujecie zaprosić kogoś na randkę do domu i myślicie o tym żeby
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mamy dla Was rewelacyjną, aksamitną zupę krem z batata, czyli słodkiego ziemniaka, z mlekiem kokosowym. Powiem Wam szczerze, że taką zupą mógłbym się codziennie objadać
Marder&Marder Manufacture