W tym wpisie chciałbym pokazać, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Wielokrotnie na różnych forach spotykałem się z twierdzeniem, że zakwas to jakaś niemalże
Marder&Marder Manufactureomijało się je szerokim łukiem. Postanowiłam to zmienić i już wiem, że na kolejne Święta mazurek będzie obowiązkowo. W planach miałam upiec mazurka porzeczkowego, gdyż pozostały mi porzeczki z nalewki, ale ponieważ zużyłam je do innego ciasta (o którym innym razem) stanęło na mazurku wiśniowo-czekoladowym. W oryginalnym przepisie miały być wiśnie z nalewki lub z kompotu ale ja użyłam
Pieguskowa Kuchniamąki pszennej tortowej 150 g masła 2 jajka 1 szkl cukru 1 i 3/4 szkl zsiadłego mleka (400 ml) 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki nalewki (dowolnej) garść owoców czarnej porzeczki 1. Masło ucieram z cukrem na puch, a następnie dodaje po jednym jajku. 2. Następnie partiami dodaję mąkę razem z sodą oraz kakao, całość miksuje(...)mikserem ( z widełkami do ciasta ) na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodaje zsiadłe mleko, mieszam oraz nalewkę i owoce. Całość dokładnie mieszam i już nie miksuje. Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez około 45 minut w 180 stop do tego czasu, aż patyczek drewniany wbity w ciasto będzie suchy
Gotowanie...to proste !Porzeczki mają wiele różnych zastosowań. Co roku owocują u nas bardzo dobrze, więc robimy z nich dżemy, galaretki i kompoty. Było też wino, więc nie może zabraknąć nalewki. Jest (oczywiście) słodka, ale też ma delikatnie kwaśny posmak charakterystyczny dla porzeczek. Kilkanaście minut roboty i kilka tygodni czekania, ale ta chwila kiedy będziemy mogli w końcu delektować się tą nalewką jest
Milion SmakówNa początek taka krótka historyjka, prosto z kolejki po kawę w znanej kawiarnianej sieci (trochę wulgarna, żeby nie było, że nie ostrzegałem): "Czy muszę zbudować
Marder&Marder Manufactureonfitura o ciekawym malinowo - czekoladowym smaku. Składniki : 1 kg malin 50 dkg cukru żelującego 2 łyżki nalewki malinowej 10 dkg czekolady gorzkiej Sposób wykonania : M aliny opłucz, osącz z nadmiaru wody, wsyp do rondla. Dodaj cukier żelujący, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu zamieszaj. Nie przerywając mieszania gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty(...)powierzchni konfitury pojawiły się pęcherzyki powietrza. Następnie zdejmij z ognia, wlej do konfitury nalewkę malinową i dodaj startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut. Jeszcze ciepłe słoiki obróć do góry dnem. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu
Przepisy i porady kulinarnemiesiąc lata, w którym zaczynamy robić przetwory. U mnie po truskawkach przychodzi pora na porzeczki. Z reguły robię z nich galaretkę i dżem. W tym roku nastawiłam też nalewkę. Dziś zapraszam Was na dżem z czerwonej porzeczki. W chłodnych miesiącach będzie pysznym dodatkiem do naleśników, tostów czy też do dań mięsnych - drobiu, dziczyzny czy wieprzowiny. Parę słów(...)ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem z czerwonej porzeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru Wykonanie : Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla
Kulinarne przygody GatityZawsze, gdy lato ma się już dobrze, czyli skwar powoli robi się nieznośny, u nas na stole pojawia się on: chłodnik. Pyszny, fioletowo-różowy, pachnący świeżymi
Marder&Marder ManufactureNiezbyt często piekę ciasta, to raczej nie moja domena. Ale wiadomo, że czasem każdy miewa zachciewajki i chce zjeść coś na słodko. Jasne, łatwiej wtedy iść
Marder&Marder Manufacturenalew przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców. Następnie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw trunek w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Nalewka ta ma ciekawy smak i aromat
Przepisy i porady kulinarneTyle już lat prowadzę tego bloga, a właściwie się w ogóle nie znamy. Pomyślałem więc, że napiszę kilka słów o sobie, zawsze to jakoś tak milej
Marder&Marder Manufacturerzoskwinie dokładnie opłucz, osusz, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki, wrzuć do słoja. Z cukru i wody ugotuj syrop, wystudź i zalej nim owoce. Wlej wódkę ( dla uszlachetnienia smaku nalewki możesz dodatkowo połączyć wódkę z 100-150 ml dobrego koniaku ), wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Słój zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na miesiąc. Co pewien czas(...)wstrząśnij lekko słojem. Po miesiącu przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek. Butelki zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw trunek na 2-3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce. N alewka brzoskwiniowa ma ciekawy smak i aromat. Polecam ją sobie zrobić
Przepisy i porady kulinarneodstaw na kolejne 2-3 tygodnie. Co parę dni wstrząśnij słojem, aby miód się całkiem rozpuścił. Następnie przecedź orzechy przez sitko, połącz oba płyny ze sobą, dodaj koniak. Nalewkę przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Orzechówkę odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, aby naleweczka nabrała smaku(...)żołądkowych, zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólu jelit. Ponadto, wzmacnia ona nasz organizm oraz oczyszcza krew, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego. W ramach działań profilaktycznych wskazane jest picie 10 kropel nalewki raz dziennie, natomiast w przypadku problemów żołądkowych 40 kropel trzy razy dziennie
Przepisy i porady kulinarneJakiś czas temu natknąłem się na Facebooku na fantastyczny wpis. Otóż śledzę z zapartym tchem profil, za przeproszeniem, Chujowej Pani Domu. I ta właśnie Pani Domu
Marder&Marder Manufacturejajka 100g cukru 75g mąki pszennej (tortowej) 25g szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250g masła 1/2 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml) 300-400g truskawek Nasączenie: nalewka truskawkowa + woda Dodatkowo na boki i wierzch: bułka tarta Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier(...)części. Przygotować krem. Miękkie masło oraz cukier utrzeć do białości. 1/3 masy odłożyć, a do reszty delikatnie wmieszać drobno pokrojone truskawki. Całość schłodzić w lodówce. Przygotować nasączenie. Nalewkę wymieszać z wodą. Przygotować posypkę. Bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia. Tort. Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem z truskawkami. Wierzch
Di gotuje