Następnie przecedź przez gęste sitko owoce, dokładnie wyciskając je z soku. Połącz otrzymany sok z nalewem z drugiego słoja. Trunek przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej 4 miesiące, aby naleweczka dojrzała. W owocach morwy czarnej znajdują się : kwas jabłkowy i cytrynowy, taniny, flawonoidy, potas, wapń, magnez, witaminy(...)grupy B, oraz dużo żelaza. Dlatego nalewka z morwy czarnej zalecana jest przy anemii. Życzę zdrowia
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest
Marder&Marder Manufacturecukru, który towarzyszy nam w codziennym życiu. Więcej na temat cukru i słodzenia, można dowiedzieć się na stronie www.uczymyjakslodzic.pl 1 litr lodów śmietankowych 300 g truskawek 2 łyżki nalewki truskawkowej 100 g czekolady gorzkiej BLATY BEZOWE: 1 szklanka białek szczypta soli 1 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Oczyszczone truskawki włożyć do blendera, wlać nalewkę i zmiksować
https:KKuchniaMniamDzisiaj żegna my wiosnę, jutro witamy lato. I właśnie z okazji, w przeddzień lata, mam dla Was pyszną sałatkę, taką wiosenno-letnią. Jest bardzo sycąca (dzięki
Marder&Marder Manufacturebrakuje,rośnie w parkach i na obrzeżach. Ważne jest aby kwiaty zbierać z dala od dróg i zanieczyszczeń. Ja z kwiatów bzu robię m.in. syrop,który potem wykorzystuję do nalewek oraz do lemoniady. Lemoniada jest na bazie syropu z cytryną ale doskonała wychodzi również z syropu z pomarańczą syrop: ok. 30 szt kwiatów czarnego bzu 1 litr wody(...)Przykryć gazą i odstawić w jasne miejsce na około 3-5dni. Codziennie trzeba przemieszać zawartość słoja. Gotowy syrop przecedzić przez gazę i w ten sposób mamy bazę do nalewki lub lemoniady. Syrop można też zagotować i gorącym napełnić butelki ,od razu szczelnie zakręcić i schować do spiżarni. W ten sam sposób robię syrop z pomarańczą. lemoniada
Kolorowa kuchnia Elkiprzez gazę lub gęste sitko. Otrzymany sok połącz z nalewem z drugiego słoja. Trunek przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzała. N alewka truskawkowa ma dobroczynny wpływ na układ trawienny, pomaga także w chorobach krążenia oraz łagodzi(...)objawy reumatyczne. Truskawki na nalewkę muszą być całkiem dojrzałe, całe czerwone, wtedy naleweczka wyjdzie nam palce lizać ! Na zdrowie
Przepisy i porady kulinarneMamy pełnię lata (chociaż właściwie kalendarzowo wciąż trwa wiosna, jeszcze przez tydzień) więc to dobry moment na przerzucenie się z ciężkich śmietanowych sosów na znacznie lżejsze
Marder&Marder ManufactureParę dni temu wrzucałem przepis na likier truskawkowo-śmietankowy . Teraz mam dla Was podobny trunek, mianowicie likier truskawkowo-waniliowy. Bo to jest jak z tymi lodami
Marder&Marder ManufactureOpowiem Wam taką historię... Mieszkałem kiedyś na warszawskiej Pradze (dla wyjaśnienia dodam, że rodowity warszawia nin mianem "Praga" określa jedynie Pragę Północ, w odróżnieniu
Marder&Marder ManufactureW zeszłym roku robiliśmy syrop z kwiatów czarnego bzu . Fantastyczna rzecz, lubiliśmy go dawać do wady gazowanej. W tym roku też postanowiłem zrobić, ale chciałem zaszaleć
Marder&Marder Manufacturespalonych w piekarniku gołąbkach, o dziadku, którego już nie ma… Składniki: spód 100g herbatników 1 łyżka kakao 4 łyżki konfitury wiśniowej 50g masła 3 łyżeczki nalewki wiśniowej masa 800g twarogu półtłustego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 18% 150g masy advokatowej 5 jajek 50g rodzynek skórka z pomarańczy płatki migdałowe cukier perlisty Wykonanie: SPÓD Herbatniki pokruszyć, zmieszać(...)roztopionym masłem, dodać kakao, konfiturę i opcjonalnie nalewkę. Wymieszać całość i taką masę przełożyć na dno tortownicy (26cm)wyłożonej papierem do pieczenia. MASA Twaróg zmiksować z cukrem, dodawać po jajku, następnie dodać masę o smaku advokatowym i śmietanę. Zmiksować dokładnie. Na sam koniec zetrzeć skórkę z pomarańczy i dodać namoczone wcześniej rodzynki. Masę przekładamy do tortownicy, pieczemy w temp. 170C
Raj dla PodniebieniaOgórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie
Marder&Marder Manufactureniezwykle szybkie ciasto. Zrobiłam je w jeden wieczór. Do ciasta użyłam produktów firmy Polskie Młyny: Mąki Szymanowskiej oraz Biszkoptów Polskie Młyny. A ze spiżarki przyniosłam słoik wiśni z nalewki, tak więc ta wersja ciasta przeznaczona jest dla dorosłych. Polecam! Składniki (blaszka 24x28 cm): Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku 1 śnieżka + 200 ml mleka 1 szklanka wiśni z syropu ( KLIK ) lub z nalewki ( KLIK ) Dodatkowo: 1/2 puszki masy kajmakowej okrągłe biszkopty (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny) tarta gorzka czekolada mocny schłodzony napar z kawy Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać
Kuchnia domowa AniMaj, pora na rabarbar. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten kwaśny smak. Dlatego co roku nie mogę sobie odmówić takiej tarty czy po prostu
Marder&Marder Manufacture