Dzisiaj zapraszamy Wam na śniadanie mistrzów, czy prawdziwą włoską bruschettę. W zasadzie fraza „śniadanie mistrzów” jest mocno przewrotna, bo bruschetta powstała z biedy, powstała dlatego, że
Marder&Marder ManufactureCytrynowy krem lemon curd to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o cytrynowe smaki. Nie wiem czy kiedykolwiek spróbuję czegoś lepszego w cytrynowym smaku. Lemon curd absolutnie
Marder&Marder Manufacturewyciśnij dokładnie i zlej do butelki najlepiej z ciemnego szkła i zakorkuj Po kolejnych 3 dniach eliksir jest gotowy i można zacząć kurację. Stosowanie: "Bardzo dokładnie odmierzoną ilość czosnkowej nalewki - zgodnie z zamieszczoną wyżej tabelką należy wkropić do 50 ml mleka, przegotowanego i schłodzonego do temp.pokojowej. Zmieszać. Taki napój trzeba pić 3 razy dziennie na 30 min.przed posiłkiem. wg oryginalnej(...)pozór skromna roślina kryje bogactwo biopierwiastków i witamin, enzymy, fitosterole, pektyny, białko, błonnik i węglowodany. A przede wszystkim fitoncydy-substancje o właściwościach grzybobójczych, bakteriobójczych i przeciwpierwotniakowych. Czosnek a zwłaszcza nalewka z niego odmładza dzięki hormonom roślinnym o działaniu zbliżonym do męskich i żeńskich hormonów płciowych." Wierzyc nie wierzyć? Niech każdy zadecyduje sam. Zastanawiam się tylko od którego roku życia należałoby
Proste PotrawyNalewka z kawy należy do tych całorocznych, bo składniki dostępne są o każdej porze roku. Idealna nie tylko dla miłośników kawy. Składniki: 500ml spirytusu 96% 3 szklanki wody 1 szklanka cukru 4 cukry waniliowe 140 ziaren kawy Sposób przyrządzenia: 1. Wodę i cukry zagotować, ostudzić. Dodać spirytus, ziarna kawy. Słoik zakręcić i odstawić na około 1 miesiąc - u mnie stała(...)barku. Nie należy dłużej trzymać ziaren kawy w alkoholu, bo zgorzknieje. 2. Jak już widzimy, że nalewka jest ciemna po 4 tygodniach już można ją znać - wystarczy przelać przez sitko. Kawówka nie wymaga filtrowania. Na zdrówko
Kuchnia domowa AniPowiem Wam zupełnie szczerze, że kotletów z boczniaków nie jadłem ze 25 lat. Ostatnim razem jeszcze w domu rodzinnym, jako nastolatek. Czasami moja mama robiła takie
Marder&Marder ManufactureDzisiaj, racząc się naszą jesienną nalewką z brzoskwiń, zastanawialiśmy się, czy można też przygotować ją z truskawek. Chwilę później już działaliśmy w kuchni, ale nie ograniczyliśmy się tylko do nalewki truskawkowej , lecz zrobiliśmy także likier truskawkowy na bazie wódki i spirytusu. Wyszedł on gęsty, o intensywnym czerwonym kolorze i wspaniałym głębokim smaku. Jedną butelkę zostawimy na później i gdy sezon
niecodziennikparyTak mnie naszło na nietypowe bułki. Nietypowe, bo mimo, że na drożdżach, to wyrastają kilkanaście godzin. Zwykle uważa się, że pieczywo na drożdżach jest szybkim pieczywem
Marder&Marder ManufactureSzare kluski. Wieść gminna niesie, że wywodzą się z Wielkopolski. Ale na szczęście nie pozostały skarbem tylko tego regionu. Na szczęście opanowały całą Polskę i każdy
Marder&Marder ManufactureKilka tygodni temu wprowadziliśmy zwyczaj robienia w weekend czegoś na słodko. Póki co udaje nam się nie zawalać terminów, w każdy weekend zajadamy się jakimś ciastem
Marder&Marder ManufactureSytuacja jak zawsze: siedzimy sobie, cisza, spokój, nic się nie dzieje… Sielanka po prostu. I nagle słychać głos Ani: „Pablo, a może zrobimy zupę koperkową?” Więc
Marder&Marder ManufactureTo mięso to prawdziwy rarytas. Bardzo długo duszone w niskiej temperaturze. Trzeba mu poświęcić co najmniej 9 godzin. Ale warto. Dzięki temu mięso jest bardzo kruche
Marder&Marder ManufactureStwierdziliśmy wspólnie z Anią, że mamy na blogu zdecydowanie za mało ciast i ogólnie słodkości. Postanowiliśmy więc nadrobić zaległości. Wymyśliłem, że zrobimy cytrynowe muffiny. Jako, że
Marder&Marder Manufacture