nalewka - 4783 przepisów (strona:98/319)

Kompot z wiśni bez drylowania do słoików na zimę 95

Jeśli chcesz, możesz poświęcić więcej czasu i wydrylować owoce. Sok z wyciśniętych pestek oczywiście zlej do słoików 🙂 Właściwości kompotu z wiśni. Z wiśni możesz zrobić wiele pysznych potraw: soki, nalewki, przetwory, czy dodatki do ciast i deserów. Sprawdź: Nalewka z wiśni zasypanych cukrem Sernik na zimno z wiśniami Wiśnie są bogatym źródłem witamin oraz mikroelementów. Zawierają przede wszystkim: Witaminę

Ania gotuje
Sernik na zimno z serkiem mascarpone i wiśniami 113

żelatyny Góra. 1 opakowanie czerwonej galaretki (na 500ml wody) 1,5 szklanki wrzącej wody (375ml) 500g wiśni* (*)Wiśnie oczywiście mogą być świeże, mrożone lub w wersji dla dorosłych z nalewki do wiśni. Możesz także wykorzystać inne sezonowe owoce takie jak: maliny, truskawki, borówki, jagody… (możesz oczywiście użyć innego koloru – według mnie najlepiej prezentuje się kolor czerwony) Sposób wykonania sernika(...)owoce pozostawiam na durszlaku do odsączenia soku. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, także odsącz je po rozmrożeniu na durszlaku. Poza sezonem ciekawą propozycją są także nasączone alkoholem owoce po nalewce z wiśni . Przygotowane owoce wiśni dodaję do stygnącej galaretki i mieszam łyżką. Przygotowuję masę śmietankową z mascarpone. Do szklanki wsypuję 3 łyżeczki żelatyny i zalewam 125ml (połowa szklanki) gorącej wody

Ania gotuje
Nalewka truskawkowa 126

Moje nalewkowe grono powiększyło się o smak tuskawki i chyba to jednak będzie numer jeden wśród moich dotychczasowych wyrobów. Tym razem nalewka trochę słabsza bo taką chciałam ale jak ktoś woli mocniejsze to oczywiście można wódkę zamienić na spirytus. Ta na zdjęciu akurat trzy lata dojrzewała i to jest dopiero super smak. Warto tyle czekać. składniki: 1 kg dobrze dojrzałych(...)zakręcić. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na ok 6-8 tygodni, ja odstawiłam do szafki kuchennej. W międzyczasie można kilka razy zamieszać zawartością słoja. Potem odcedzić owoce. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na minimum 3 miesiące a najlepiej na dłużej, im dłużej stoi tym lepsza w smaku

Monia miesza i gotuje
Makaron penne z sosem serowo-brokułowym 87

Bardzo prosty przepis na naprawdę smaczny obiad. Pożywny, nieskomplikowany, w sam taki, jakie lubimy. Co prawda wydaje się dość kaloryczny (nie znam się na tym, ale

Marder&Marder Manufacture
Jak zrobić miód pitny – przepis krok po kroku 121

jest dużo prostsze niż domowego wina. Sprawdźcie sami jaki aromat i pyszny smak ma domowy wyrób z miodu. Jakie mam doświadczenie przy produkcji domowych alkoholi? Od lat przygotowuję domowe nalewki, wina oraz miody pitne. Są 2 główne powody, dla których je robię. Po pierwsze przede wszystkim bardzo często nie mam co zrobić z nadmiarem owoców. Przerabiam je wówczas na domowe(...)kwasowością i słodkością nastawu. Jednak, aby nie było za łatwo, diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Przeczytaj dokładnie mój przepis i przygotujesz wyśmienity trunek. Uzbrój się także w cierpliwość. Nalewki i wina są gotowe po kilku miesiącach, podczas gdy na dojrzały miód trójniak przyjdzie nam poczekać około roku. Na początku polecam oczywiście zrobić trójniaka z mojego przepisu. Podaję również proporcje

Ania gotuje
Melisa. Niedoceniona w naszej diecie 95

drobiu, wołowiny i cielęciny. Suszona melisa jest składnikiem marynat. Świeże liście służą także do dekoracji potraw. Młode, zielone liście melisy i mięty dodawane są do przygotowania domowej nalewki. Ciekawostki o melisie: Roślina znana była w starożytnym Rzymie i Grecji jako pospolita przyprawa, leczono nią także wahania nastroju. Jej wartości lecznicze cenił Hipokrates, Paracelsus, Pliniusz. Mnisi uprawiali melisę w ogródkach przyklasztornych(...)wykorzystywali ją do produkcji nalewek leczniczych. Paryscy karmelici wytwarzali wódkę, która, miała być lekiem na wszystko, eliksirem młodości. Jest rośliną miododajną. Miód melisowy ma wyjątkowo cenne właściwości zdrowotne. Świeże liście dodane do herbaty smakują podobnie jak cytryna. Bylina wydziela dużo nektaru, przez co przyciąga pszczołowate. Suszona roślina traci aromat, ale zachowuje cenne właściwości zdrowotne przez długi czas. Ekstrakt z melisy

ProstePesto.pl
Łatwe ciasto ze śliwkami 92

  Czasami robię w kuchni naprawdę precyzyjne i skomplikowane rzeczy. Dokładnie odważam, precyzyjnie przelewam, mieszam, łączę. Czasami naprawdę jak w laboratorium. Z wykształcenia jestem chemikiem i

Marder&Marder Manufacture
Ciasto marchewkowe 85

Wiecie dlaczego lubię kuchnię? Bo w kuchni wszystko jest oczywiste i przewidywalne. Jak gotuję kalafiora, to wiem, że wyjdzie mi kalafior, jak piekę pizzę, to wiem

Marder&Marder Manufacture
Figi zapiekane z kozim serem 96

Już się powoli pojawiają, choć ceny jeszcze przyprawiają o zawrót głowy. FIGI !! Uwielbiam w każdej postaci: świeże, pieczone, grillowane, suszone czy też w postaci konfitury lub… nalewki. Ale dziś nie będzie dla odmiany o procentach, a figach zapiekanych z kozim serem dojrzewającym i rozmarynem serwowanych z miodem lawendowym. Uwielbiam to połączenie zarówno smaków, aromatów jak i różnych tekstur. Delikatny(...)mnie było 6 sztuk) Kozia roladka dojrzewająca Świeży rozmaryn (drobno posiekany) Łyżka płynnego miodu lawendowego (można zastąpić innym miodem – idealnie też pasuje miód leśny)  Czytaj także: Nalewka z płatków dzikiej róży Figi zapiekane z kozim serem. Fot. Kasia Solańska, K8K Przygotowanie:  Piekarnik na funkcji grilla rozgrzewamy do 200 stopni.  Figi dokładnie myjemy, odcinamy ogonek i przecinamy

Kate's Kitchen
Ekspresowa cytrynówka - wódka cytrynowa 97

Naszła mnie ochota na cytrynówkę. Każdy o niej mówi, każdy pił, a ja jeszcze nigdy nie robiłem. Pora nadrobić zaległości i wzbogacić bloga o ten przepis

Marder&Marder Manufacture
Młoda kapusta z papryką i pomidorami 83

Tak mniej więcej początek maja to moment, gdy na straganach i w sklepach zaczyna pojawiać się młoda kapusta. I to jest dla nas sygnał, że już

Marder&Marder Manufacture
Curd z czerwonej porzeczki (red currant curd) 105

Curd, czyli po angielsku twaróg. Ale myślę, że sens bardziej odda tłumaczenie tego zwrotu jako krem. Curd zatem jest czymś w rodzaju kremu. Moim absolutnym debeściakiem

Marder&Marder Manufacture
Pavlova z agrestem i kiwi 94

Mamy na blogu już ze dwa czy trzy przepisy na pavlovą, ale nie zaszkodzi mieć kolejnego. Tym bardziej, że to słodko-kwaśne połączenie naprawdę robi robotę

Marder&Marder Manufacture
Pszenny chleb cebulowy 95

W poszukiwaniu inspiracji na chleb wymyśliłem chleb cebulowy. Ma on naprawdę intensywny aromat, świetnie smakuje. Zwykły biały pszenny chleb, ale tak wyrazisty w smaku, że nawet

Marder&Marder Manufacture
Kuchnie świata #5: Ciasto miodowe (miodownik) lekach - kuchnia żydowska 93

W święto Pesah możesz jeść, gdzie chcesz, ale nie to, co chcesz. W święto Sukot możesz jeść, co chcesz, ale nie tam, gdzie chcesz. W święto

Marder&Marder Manufacture

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję