nalewka - 4783 przepisów (strona:101/319)

Cytrynówka dziadka Zdzicha 73

przegotowanej lub źródlanej 10 cytryn cukier (wg uznania) Cytryny dokładnie myjemy i cienko obieramy ze skóry. Obieramy tak cienko, żeby nie pozostał na skórkach nawet mały kawałek białej błony. Nalewka nie będzie dobijała gorzkim posmakiem. Skórki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy spirytusem na max 12 godzin. Po tym czasie skórki wyrzucamy. (Mała uwaga: robiąc kolejną cytrynówkę, okazało się(...)jeżeli skórki są dokładnie obrane (bez białych błon), można je trzymać w alkoholu do końca. Nalewka nie wyszła gorzka.) Wodę zagotowujemy, dosypujemy cukru tyle ile mamy ochotę (ja użyłam 1/4 szklanki), mieszamy i studzimy. Łączymy wodę ze smakowym spirytusem, rozlewamy do butelek, odstawiamy przynajmniej na 2 tygodnie. Po tym czasie możecie ją przefiltrować. I może dalej stać. Lub nie. Artykuł

Kardamonovy
Nalewka z dyni 85

wódką. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, nożem wyłuskujemy z niej ziarenka, dodajemy do dyni, resztę laski kroimy w kawałki i wrzucamy do słoja. Do całości dorzucamy goździki i wlewamy miód. Nalewkę odstawiamy na miesiąc, od czasu do czasu można ją przemieszać. Po tym czasie, odcedzamy, filtrujemy i zlewamy do butelki. Artykuł Nalewka z dyni pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Koktajl bananowo-porzeczkowy 93

owoce albo po prostu zapominałam. Ostatnio wyhaczyłam na targu niewielką ilość porzeczki. Na razie niewielką, za parę dni szykuję się do zakupu miliona ton – głównie pod kątem nalewki . Nalewki najlepszej na świecie. No nieważne. Póki co, raczcie się koktajlem z banana i porzeczki. Składniki: 400 ml maślanki 2 dojrzałe banany pół szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu (lub więcej

Kardamonovy
Cytrynówka z kawą 81

sokiem z cytryn. Wcześniejsza dziadkowa cytrynówka była robiona z samych skórek z owoców. Obie wersje super, nie mam ulubieńca. Gdzieś ostatnio wpadł mi przepis, w którym do nalewki dodawało się parę ziaren kawy. Dodałam i ja, ale nie czuć jej w ogóle w smaku. Możecie spróbować dodać więcej lub je po prostu pominąć. A co do filtracji i klarowności(...)została przefiltrowana dwa razy. Sorry, ale leń we mnie wstąpił, ponownej filtracji zaniechałam. A, i najważniejsze. Wcześniej miałam wątpliwości, dotyczące trzymania skórek w alkoholu zbyt długo. Myślałam, że nalewka wyjdzie gorzka, ponieważ skórki zostawiłam do samego końca. Nic gorzkiego się nie stało. Niewielka uwaga: przy okazji ostatniego ekipowego spotkania, kumpela stwierdziła, że czuje w cytrynówce kawę. Może jednak coś

Kardamonovy
Śliwka z makiem 134

pieczenia dodatkowo: 1/2 szkl cukru 1/3 szkl oleju 1/4 szkl wody 1,5 łyżki kakao masa czekoladowa ze śliwkami: 150 g śliwek suszonych  1/2 szkl śliwowicy lub nalewki ze śliwek 1/2 szkl wody masa: 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki kakao  3 łyżki cukru 2 szkl mleka 200 g masła dodatkowo: puszka(...)ciasto przelewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. masa czekoladowa ze śliwkami: Śliwki zalewamy wodą oraz alkoholem (śliwowica lub nalewka) i moczymy 2-3 godziny. Potem odsączamy, ale nie wylewamy płynu (wykorzystamy do nasączenia biszkoptu).  masa: Żółtka łączymy z cukrem, mąką i kakao oraz 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko

Bon appetit mon amie
Bardzo łatwe ciasto czekoladowe Wacky Cake 106

Ciasto Wacky Cake pochodzi z Ameryki i właściwie swoje początki ma w biedzie. Powstało w czasie II Wojny Światowej, gdy brakowało wielu rzeczy. Dlatego też tradycyjnie

Marder&Marder Manufacture
Limoncello z przepisu Chiary z Mediolanu 109

boska słodycz, potem goryczka i wreszcie – harmonijne połączenie wspomnienia obu smaków. Jeśli wierzyć Federvini – włoskiemu stowarzyszeniu producentów win i likierów, to właśnie możemy zacząć świętować stulecie powstania limoncello. Bo nalewkę na skórkach aromatycznych cytryn rosnących na żyznych glebach zasilonych popiołami Wezuwiusza, zaczęła podawać w swoim hoteliku na wyspie Capri donna Maria Antonia Farace, wkrótce po zakończeniu I Wojny Światowej. Interes(...)Mediolanu Limoncello – szlachetny likier o mocnym cytrynowym smaku bez kropli soku z cytryny. To żadna alchemia, tylko w miarę prosta receptura, którą chętnie się z Tobą podzielę. Kategoria nalewki Kuchnia Włoska Czas przygotowania 10 minutes Czas gotowania 30 days Porcje 5 butelek 0,5 l. Składniki 16 cytryn 1 litr spirytusu 90-95% 1 i ½ litra wody 1 kg cukru

smakowitehistorie.com
Szarlotka z bezą 109

Szarlotka to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych ciast. Nie robimy jej zbyt często, bo jednak – nie ma co ukrywać – trochę leniuszkami jesteśmy i preferujemy ciasta, które

Marder&Marder Manufacture
Udka miodowo-musztardowe 107

Kurczak w Polsce jest chyba najbardziej popularnym mięsem. Stosunkowo tani, łatwy i szybki w zrobieniu, w zasadzie ciężko go popsuć. A że nasz blog bazuje właśnie

Marder&Marder Manufacture
Łatwe ciasto z marmoladą 102

Kolejne ciasto na naszym blogu, które właściwe samo się robi. Takie proste ciasto, do poobiedniej kawy czy herbaty. Nic wyszukanego, ale za to bardzo smaczne. Zresztą

Marder&Marder Manufacture
Zupa grzybowo-pieczarkowa 116

Mieliśmy dylemat: ja chciałem zupę pieczarkową, Ania chciała typowo grzybową (to znaczy z grzybów leśnych, bo w sumie pieczarki to też grzyby). Jak najłatwiej rozwiązać taki

Marder&Marder Manufacture
Kawusie 157

dodałam składnik z prądem 😉😋  Składniki : 2 szklanki cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki drobno mielonej kawy 2 kopiaste łyżeczki kakao 50 g margaryny (użyłam masła) ok. łyżki mleka (użyłam nalewki na laskach wanilii) Masło roztopić w rondelku i odstawić, by nieco ostygło. Cukier wymieszać z kakao i kawą, a następnie dodać do masła. Wszystko razem wymieszać na masę podobną(...)konsystencji do plasteliny. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać mleko (dolałam nalewkę), jeśli zbyt mokra - dodać kakao. Masę podzielić na części i utoczyć z niej wałki. Odłamywać kawałki ciasta wielkości orzecha laskowego i formować w kształt ziarna kawy. Wgłębienia wykonywać tępą stroną noża. Kawusie odłożyć na 2-3 godziny, by wyschły

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodkie bułki śniadaniowe z cynamonem i żurawiną 106

Lubujemy się w słodkościach. Ale lubujemy się też w pieczywie. Postanowiliśmy więc połączyć te dwie rzeczy. Ania chciała bułki na śniadanie, a ja miałem ochotę na

Marder&Marder Manufacture
Ciasto jabłkowe (ciasto próżniak) 90

Próżniak. Nie wiem skąd taka niewdzięczna nazwa tego ciasta. Ale pod taką nazwą właśnie to ciasto występuje. Chociaż ja wolę je nazywać po prostu ciastek jabłkowym

Marder&Marder Manufacture
Geranium-Anginka -lekarstwo-nalewka 128

Nalewka  z anginki Skladniki    2lyzki stolowe stołowe posiekanych liści geranium z łodygami 0,25 l wodki Wykonanie   2 łyżki wsypac do butelki lub słoika i zalac wódką. Zamknac butelkę , potrząsnac. Odstawic w ciemne miejsce. Po 10–12 dniach nalewka  gotowa.   Przyda się w okresie jesienno-zimowym. Kilka kropel dodanych np. do herbaty sprawi

mojej kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję