nalewka - 4783 przepisów (strona:109/319)

Muffiny waniliowe 150

Co powiecie na muffiny waniliowe w ramach słodkiego weekendowego śniadania? Albo przekąska między posiłkami? Nie? Wolicie na deser czy podwieczorek? Nie ma sprawy, one smakują zawsze

Marder&Marder Manufacture
Tatar z łososia i mango 133

Musiałem zjeść coś dobrego. Zwykle na naszym blogu pojawiają dania mniej wytrawne, takie dla tradycyjnego Kowalskiego. Ale w sumie dlaczego tradycyjny Kowalski miałby się nie zajadać

Marder&Marder Manufacture
Kaszanka - jak zrobić w domu 137

„Wołu, wieprza albo barana kiedy zabiją, to najmniejszej krople krwie nie zepsują, ale ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym

Marder&Marder Manufacture
Brownie - ciasto czekoladowe 130

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to nic nie będzie lepsze od brownie. Brownie jest dobre na wszystko. To rewelacyjne ciasto wywodzące się z kuchni amerykańskiej

Marder&Marder Manufacture
Muffiny wytrawne 202

Kolejny pomysł Ani. Bo z Anią jest tak: siedzi sobie, siedzi… Telewizję ogląda. Siedzi. I nagle mówi: "Pablo, zjadłabym coś. Hmm, już wiem, muffiny wytrawne

Marder&Marder Manufacture
Wiśniowe brownie z musem malinowym 147

każdy poprosi o dokładkę. Wiśniowe brownie: 0,5 szklanki domowego soku wiśniowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 200 g margaryny 100 g białej czekolady 100 g czekoladowych pralin z wiśniową nalewką 1 ¼ szklanki cukru 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka 1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)nagrzewamy do temperatury 160*C.  Do garnka wlewamy sok wiśniowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dokładamy pokrojoną na kawałki białą czekoladę, pralinki z wiśniową nalewką oraz margarynę bądź masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia, zdejmujemy z palnika. Wsypujemy cukier, mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz jogurt naturalny. Do jajek

VioletoweKucharzenie
Sałatka wiosenna (z tuńczykiem) 114

Słuchajcie, należy Wam się wyjaśnienie. Poprzedni wpis, tydzień temu, ten o poduszeczkach z tuńczykiem z ciasta francuskiego ( TUTAJ ), pisał mój stary, fanatyk wędkarstwa. Teraz, przy okazji

Marder&Marder Manufacture
Zupa botwinkowa 138

Dzisiaj żadnej historyjki nie będzie. Może poza tą, że bardzo poważnie oparzyłem się w palec. Dlatego właśnie nie będę rozwlekał. Siedzę teraz z poparzonym palcem i

Marder&Marder Manufacture
Poduszeczki z ciasta francuskiego z farszem tuńczykowo-pomidorowym 155

Dzisiaj, z racji tego, że mamy dla Was pyszną przekąskę z tuńczykiem w roli głównej, powiemy Wam kilka słów o rybach. Muszę Wam powiedzieć, że najlepszą

Marder&Marder Manufacture
Wielkanoc - zakwas na żur, żur, biała kiełbasa 122

Nareszcie Wielkanoc! Najpiękniejsze, najbardziej kolorowe i pachnące święto w roku. Czas, w którym ziemia budzi się do życia, strzepuje kurz z ramion, przeciąga się, ziewa i

Marder&Marder Manufacture
Wyprawka na Wielkanoc, czyli kiełbasa świąteczna i chleb wielkanocny 170

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Spacerując po osiedlu, czujemy jak z otwartych okien zaczyna wydobywać się zapach soczystych mięsiw, słodkich babek, ostrość chrzanu (swoją drogą polecamy

Marder&Marder Manufacture
Kurczak w potrawce chrzanowej 137

Ta potrawka to takie trochę jedzenie z odzysku. Mieliśmy gotowane udka z krupniku , była też z tego krupniku marchewka. No przecież nie wyrzucimy. Ania chwilę pomyślała

Marder&Marder Manufacture
Restauracja Słony | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 122

ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Dla niektórych może być to połączenie mało oczywiste, jednak bardzo smaczne. Do przystawek wybraliśmy nalewkę Saska Wiśnia z nutą burbona. Co na danie główne? Poszliśmy totalnie w klasykę. Ja zamówiłam mielonego, bo uwielbiam. Smakował tak jak u mamy! Podany z buraczkami, koperkiem, świeżymi ziemniaczkami sprawił(...)Narzeczony zdecydował się natomiast na kaczkę, która była bardzo miękka i aromatyczna. Co ciekawe, smakowała lepiej niż wyglądała – dobrze, że nie było odwrotnie. Zdecydowaliśmy się tym razem dobrać nalewkę Saska Pigwa. Co na deser? Przyznam, że po przystawce i po daniach głównych byliśmy już wystarczająco najedzeni, jednak kelner namówił nas na coś ekstra. Zjedliśmy deser wspólnie ze znajomymi Podano

Kuchnia Bazylii
Restauracja Słony | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 128

ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Dla niektórych może być to połączenie mało oczywiste, jednak bardzo smaczne. Do przystawek wybraliśmy nalewkę Saska Wiśnia z nutą burbona Co na danie główne? Poszliśmy totalnie w klasykę. Ja zamówiłam mielonego, bo uwielbiam. Smakował tak jak u mamy! Podany z buraczkami, koperkiem, świeżymi ziemniaczkami sprawił(...)Narzeczony zdecydował się natomiast na kaczkę, która była bardzo miękka i aromatyczna. Co ciekawe, smakowała lepiej niż wyglądała – dobrze, że nie było odwrotnie. Zdecydowaliśmy się tym razem dobrać nalewkę Saska Pigwa. Co na deser? Przyznam, że po przystawce i po daniach głównych byliśmy już wystarczająco najedzeni, jednak kelner namówił nas na coś ekstra. Zjedliśmy deser wspólnie ze znajomymi Podano

Kuchnia Bazylii
Jak filtrować domowe trunki ( część 3 ). 208

chcemy, aby nam się ładnie wyklarował, wlewamy do takiego słoja, szczelnie zamykamy i odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na kilka tygodni lub nawet kilka miesięcy. W tym czasie nalewka czy likier sama nam się ładnie wyklaruje, trzeba tylko obserwować, kiedy cały osad opadnie na dno słoja. Gdy trunek jest już wyklarowany, podstawiamy pod kranik butelkę i zlewamy płyn. Uważajmy(...)trunek już wcześniej pozbawiony owoców, ziół itp. Możemy to zrobić np. za pomocą gęstego sitka lub gazy.   Z obaczcie na zdjęciu poniżej ile osadu zebrało się w mojej nalewce. Cały osad osiadł na dnie, teraz wystarczy tylko podstawić butelkę pod kranik i zlać elegancko wyklarowany trunek

Przepisy i porady kulinarne