nalewka - 4783 przepisów (strona:81/319)

Nalewka z poziomek 170

Dziś mam dla Was trunek niezwykle aromatyczny - nalewka poziomkowa. Uzbieranie kilograma poziomek w lesie wśród komarów i mrówek to żmudna praca, ale naprawdę warto się trudzić dla tego niepow tarzalnego smaku i aromatu. Składniki: 1 kg poziomek 0,8 l spirytusu 0,3 l wódki 0,25 kg cukru Przebrane i umyte owoce wsypujemy do słoja warstwami razem z cukrem

Cynamonowe szczęście
Nalewka piniowa (sosnowa) 331

Czerwiec to zdecydowanie zbyt późny czas, aby wykonywać nalewki czy syropy z młodych pędów sosny . Jest to jednak czas, w którym do produkcji tych specjałów możemy użyć młode, zielone jeszcze szyszki. Po ostatnich wiatrach i nawałnicach w wielu Polskich lasach jest sporo powyrywanych z korzeniami drzew, z których możemy ten surowiec pozyskać. Należy bowiem pamiętać, że zrywanie szyszek czy pędów(...)dziennie wstrząsnąć słoikiem by przemieszać zawartość Po tygodniu dolać 0.25l wódki/spirytusu (do prawie pełnego słoika) i odstawić na kolejny tydzień codziennie wstrząsając Po tym czasie należy przecedzić nalewkę – najlepiej przez papierowe filtry z ekspresu do kawy Dodać resztę wódki i przelać do ciemnych butelek i odstawić w chłodniejsze miejsce (spiżarka, piwnica

Mr. Taste
Nalewka na kwiatach czarnego bzu 136

Blueberry Corner by "jagodzianka" Gdy na zeszłorocznych Targach Regionalia pierwszy raz spróbowałam tej delikatnej, pysznej nalewki wiedziałam że muszę ją sama przygotować. Poczekałam, aż … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka na kwiatach czarnego bzu pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Torcik W-Z jak z PRL 223

kostki czekolady, żelatynę. Wymieszać. Dekoracja 50 g startej na wiórki czekolady (do posypania) 300 g śmietany 30% lub 36% schłodzonej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody wiśnie z nalewki do dekoracji Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna i bez grudek. W misie(...)żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody 50 g startej na wiórki czekolady (do posypania) 300 g śmietany 30% lub 36% schłodzonej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody wiśnie z nalewki do dekoracji'; document.write

moj przepis na
Nalewka czekoladowa 473

święta zrobiłam sobie taką nalewkę i powiem Wam że była super. Lekko słodkawa i niezbyt mocna ale za to kremowa, idealna do kawałka babki czy ciasta, polecam gorąco. Dużo składników nie potrzebujecie tylko wódkę 38% i czekoladę. Zachęcam do zrobienia. Nalewka czekoladowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sękate - czekoladowe ciasto z pijaną wiśnią 206

Dziś bardzo proste, bardzo pyszne i bardzo szybkie ciasto. Idealne gdy zaskoczą Was niezapowiedziani goście. Czekoladowe, puszyste, a do tego z jabłkami, bakaliami i pijaną wiśnią z nalewki (oczywiście możecie je pominąć jeśli nie macie w swoich zapasach, lub ciasto będą jadły maluchy albo użyć wiśni z kompotu)   Składniki: 4 szkl. mąki 4 jaja 1 1/2 szkl. oleju(...)szkl. cukru  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 3 jabłka 3-4 łyżki wydrylowanych wiśni (użyłam z nalewki, ale mogą być też świeże lub z kompotu) 20 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek Miksujemy jaja z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy olej i wymieszane ze sobą mąkę, sodę, kakao i cynamon. Mieszamy całość, wrzucamy pokrojone

Cynamonowe szczęście
Nogi kurczaka z tarniną 147

Przepis dla domowych producentów nalewek. Pomysł na wykorzystanie owoców, które swoje odstały z wódką, a następnie z cukrem.... 4 nogi kurczaka*, sól, 4 garście tarniny z nalewki, 200 ml wody, Nogi kurczaka natrzeć solą i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso umyć, osuszyć. Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć garść owoców, na nich ułożyć nogi

królestwo garów
Tort Szwardzwaldzki 402

temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu(...)temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni

moj przepis na
Nalewka wiśniowa z korzenną nutką 142

Nalewkę robiłam ją pierwszy raz wyszła bardzo smaczna. Wiśnie doskonale się komponują z korzennymi przyprawami. Składniki: 2 kilogramy wiśni 1 kilogram cukru 0,5 litra wódki 0,5 litra spirytusu 10 goździków kawałek kora cynamonu laska wanilii Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem, przykrywamy gazą i pozostawiamy na dwa tygodnie żeby wiśnie puściły sok. Wlewamy alkohol(...)dodajemy goździki i ziele angielskie i korę cynamonu. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie nalewkę przecedzamy i filtrujemy przez filtr do kawy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy

Bajeczna Kuchnia
Krupnik litewski 215

Przepis na krupnik litewski jest zapowiedzią artykułu który pisze właśnie do zimowego wydania Magazynu Aromat. Przepis ten zaczerpnęłam od Loszka z bloga Pracownia Nalewek i przyznam, że jest idealny. Wychodzi niesamowicie aromatyczny. Najprzyjemniejszy jest smak jaki pozostawia na języku... taki miodowo, korzenny. Na ciepło rozgrzeje nawet w największy zimowy mróz. Polecam Krupnik Litewski Składniki(...)oddały swój aromat i smak. Następnie odstawić i odczekać chwilę po czym do powstałego syropu dodać spirytus. Rondel szybko przykryć aby aromaty i procenty nam nie uciekły Tak powstałą nalewkę przelać do słoja. Ostawić na 24 h po czym przefiltrować i ponownie przelać do słoja. Odstawić na 10 dni. Krupnik jest gotowy jednak im dłużej postoi tym stanie się bardziej

sierotka maRysia w kuchni
po prostu cytrynówka 153

nastała pora, by nasze trunki zacząć produkować z owoców południowych, które dostępne są na sklepowych półkach o każdej porze roku. Prym wsród owoców południa, wiedzie cytryna i to właśnie nalewkę wykonaną z jej udziałem, chcę dziś zaprezentować. składniki 2,5 kg cytryn 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,5 l wody 0,6 kg cukru sposób przygotowania(...)słojów, najlepiej przez płótno i połączenie ich, z wcześniej odlanym nastawem ze spirytusu i z cukrowym syropem. Całość przelewamy do butelek, przekładamy w ciemne, chłodne miejsce i pozwalamy by nalewka dojrzewała. Niewątpliwą zaletą cytrynówki jest fakt, że możemy się nią raczyć już po miesiącu dojrzewania . Choć prawdziwi koneserzy przelewają trunek do butelek, odstawiają do piwniczki i zostawiają w niej cytrynówkę

Miód i pieprz
miętówka 134

miętowa nalewka Choć sama, nie jest w stanie, urzec nas swym smakiem tak bardzo,  jak to potrafi zrobić nalewka wiśniowa, czy też pigwówka . To jednak jest niezrównanym aromatycznym dodatkiem, dzięki któremu w naszej kuchni, lub w naszym barku, możemy wyczarować prawdziwe cuda. Czym bowiem możemy zastąpić w zimowy dzień, brak świeżej mięty, tak potrzebnej chociażby przy robieniu mojito

Miód i pieprz
Nalewka na winogronach 197

Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki. Składniki Składniki - proporcje: 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych 1 l spirytusu 70 procentowego pół kg płynnego miodu wielokwiatowego 5-6 goździków pół laski wanilii Przygotowanie   Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce(...)się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała

R'n'G Kitchen
Nalewka śliwkowa 442

Nalew jeszcze stoi, więc nie przeszkadzałam mu i z lepszym zdjęciem zaczekam do filtrowania i mieszania z cukrem. ;) Jedno już wiem na pewno - będzie przesmaczna, w przeciwieństwie do nalewki śliwkowej, którą zrobiłam w zeszłym roku. Popełniony błąd numer jeden - rozdrabnianie owoców. Tragicznie odbiło się to na klarowności trunku. Błąd numer dwa - PRZYPRAWY. Pyszny smak śliwek zabiłam poleconymi w innym przepisie(...)odstawiamy w to samo miejsce. Po upłynięciu dwóch tygodni ze śliwek zlewamy syrop cukrowy i łączymy go z alkoholem. Odstawiamy na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Po miesiącu filtrujemy nalewkę i odstawiamy ponownie, by "odstała swoje" na pół roku. Na wiosnę jak znalazł

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka dereniowa 97

osuszyć i lekko zgnieść. Wrzucić do słoja, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Można zalać alkoholem mocniejszym 0,5 litra wódki 40 % + 0,5 litra spirytusu, ale moja żona lubi nalewki nieco słabsze. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po 2-3 miesiącach zlać płyn, a owoce zasypać cukrem. Jak owoce puszczą sok ( 4- 6 tygodnie ) zlać go i połączyć(...)celu uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy. Po tygodniu przefiltrować, przelać do butelek schować głęboko na minimum 6 miesięcy. Niestety sprawdza się tu zasada, że im na dłużej zapomnimy o nalewce tym lepiej

królestwo garów

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję