wody ( 2-3 łyżki ). Przestudzony syrop cukrowy wlej do soku jabłkowego połączonego ze spirytusem. Następnie rozlej trunek do butelek. Do każdej butelki włóż po 2 trawki żubrowe. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zakorkuj i odstaw na 2 miesiące. Nalewkę tę podawaj mocno schłodzoną ( np. prosto z lodówki ). Kieliszek z nalewką możesz ozdobić kawałkiem plasterka z cytryny
Przepisy i porady kulinarneRobiąc syrop lub nalewkę z pigwowca nie wyrzucajmy pestek tylko uzbieramy minimum 1 szklankę, a wszystko po to by zrobić sobie pestkówkę . Ze względu na dużą zawartość pektyny w pestkach pigwowca przed zalaniem dobrze jest dać im trochę czasu na przeschnięcie, po to by nie zrobił nam się z nastawu galaretowaty napój. Można rozsypać na papierze - wysuszyć lub trzymać(...)spirytusem i zalać pestki Zakręcić odstawić na 4 tygodnie Po tym czasie przefiltrować, przelać do butelki. Odstawić na kilka tygodni lub miesięcy. A wygląda na razie tak: Nalewka nastawiona, już po kilku dniach pachnie wspaniale :) Próbowałam, ma wspaniały smak. A z czasem będzie jeszcze lepsza. Ciekawe czy byłaby też smaczna z pestek jabłka ? "Pestkówka to bardzo stary trunek
Proste Potrawyprodukt, z którego można zrobić naprawdę prawdziwe cuda. Już teraz (w lecie) możemy się zaopatrzyć w różnego rodzaju przetwory domowe, które będą pieścić nam kubki smakowe zimą. Oprócz mirabelkowej nalewki możemy przygotować też pyszny dżem z mirabelek , wino , kompot czy marmolady . Warto wiedzieć, że sok z mirabelek z kamforą można zastosować do gojenia się ran . Przygotowane nalewki idealnie nadają się(...)przekładamy do spiżarki. Nie trzeba go pasteryzować - idealnie nadaje się na zimę. Przykładowy dżem jest bardzo prosty, można go dodatkowo wzbogacać innymi składnikami i smakami albo przygotować np. nalewkę. Wszystko jest naprawdę wspaniałe. Mirabelki nie dość, że są zdrowe, to jeszcze pyszne i pomagają przy wielu schorzeniach. Należy więc jeść je jak najczęściej
Gotuję Testujęsłoja, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 5-6 tygodni. Co parę dni wstrząsaj słojem, aby składniki się zmieszały. Po 2 tygodniach dodaj do leżakującej nalewki miód, wymieszaj i odstaw na pozostałe 3-4 tygodnie, pamiętając , aby co kilka dni wstrząsnąć słojem. Gotową nalewkę przefiltruj, rozlej do butelki. Gotowe(...)Zastosowanie : N alewka ta działa wzmacniająco, poprawia wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny, dodaje mam witalności. Pijemy przez pierwsze 7 dni po 1/2 łyżeczki nalewki raz dziennie. Następnie zwiększamy dawkę do 1 łyżeczki raz dziennie
Przepisy i porady kulinarnepyszne piersi przyrządziłam na uroczystą kolację, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Śliwki oraz nalewka sprawiały że piersi wyszły bardzo soczyste. Polecam to wyborne danie na różne uroczystości rodzinne lub święta. Składniki: 2 piersi z kaczki 1 kilogram węgierek Sól himalajska Tymianek Plenus Czosnek granulowany Plenus Przyprawa do kaczki Olej 1,5 łyżki soli himalajskie Plenus 150 ml. nalewki śliwkowej(...)naczynia żaroodpornego, układamy piersi z kaczki, dodajemy pozostałe śliwki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi co jakiś czas polewamy nalewką śliwkową, przed podaniem piersi kroimy na kawałki i podajemy z pieczonymi śliwkami
Bajeczna Kuchniabył klarowny. Miód rozpuść w przegotowanej ostudzonej do około 45 - 50 C wodzie. Gdy wystygnie całkiem wlej wódkę i wymieszaj z wcześniej przefiltrowanym sokiem z owoców i spirytusem. Rozlej nalewkę do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 miesiące(...)Zastosowanie : N alewka z dzikiej róży działa wzmacniająco na nasz organizm, jest pomocna przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, wątroby. Pij nalewkę przy braku apetytu, osłabieniu organizmu ( np. po chorobie ) i kłopotach z trawieniem dwa razy dziennie po 2 łyżki nalewki
Przepisy i porady kulinarneJabłka, nasz owoc narodowy. Żaden chyba owoc tak często nie gościł u nas na blogu jak właśnie jabłka. Na tarcie, w cieście, jako deser czy nalewka. A dzisiaj w postaci dżemu. A dżem jak to dżem. Wiadomo. Zawsze się przyda. Zwłaszcza taki domowy, gdy wiemy co w nim jest. Do jego produkcji użyliśmy wczesnych jabłek odmiany close. To małe, niewyględne
Marder&Marder Manufacturedaaam! Lubimy kompoty i nie wstydzimy się do tego przyznać :) Dlatego postanowiliśmy zabezpieczyć sobie kilka takich wielkich słojów, przydadzą się na zimowe wieczory, gdy już dość będziemy mieć nalewek i trzeba będzie na chwilę odstawić alkohol. Zatem komu drogie są wspomnienie dzieciństwa ten niech robi kompot, zobaczycie, że się przyda! :) Potrzebujemy: 4 kg jabłek 1 kg cukru
Marder&Marder Manufacturecałą pewnością macie (lub oni sami mają) jakieś ich zdjęcia z całego życia. Więc wiecie już co należałoby zrobić, prawda? Ja osobiście zrobiłem sobie taką fotoksiążkę z moimi nalewkami. To fajna rzecz, co roku do nich wracam i robię od nowa. Teraz już nie będę musiał szukać przepisów na blogu, będę je miał zawsze pod ręką w formie eleganckiej (wręcz
Marder&Marder ManufactureSpirytus czterech korzeni to nalewka, która sama w sobie raczej nie jest specjalnie smaczna. Przynajmniej dla mnie bo decydowanie wolę owocowe, słodsze smaki . Do tej nie dodaje się ani grama cukru a tylko przyprawy korzenne, z których alkohol wyciąga cały aromat. Takim pachnącym spirytusem doprawia się później inne nalewki. Już niewielka ilość tego specyfiku dodaje im głębszego smaku i podrasowuje(...)użyłam go do doprawienia swojej nalewki z mirabelek , na którą przepis podam jutro więc zajrzyjcie koniecznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajakiś czas. W czasie wolnych wieczorów szukałam sobie zajęcia. Część wolnego czasu poświęcałam na czytanie, ale znalazłam także czas na nowe przepisy. Poniżej prezentuję Wam recepturę na nalewkę z jeżyn, Naprawdę warto ją przygotować, ma znakomite właściwości lecznicze. Szczególnie powinny ją pić osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Jeżynówka(...)jeżynami. 3. Tak przygotowane jeżyny oraz wanilię zalać wódką i spirytusem. Delikatnie przemieszać, aby alkohol dotarł do samego dna. 4. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 1 miesiąc. Moja nalewka jest obecnie na tym etapie. 5. Po tym czasie cały płyn przefiltrować. 6. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić. 7. Zimny syrop połączyć z alkoholem. Wymieszać. 8. Przefiltrowany płyn z alkoholem
W mojej kuchniKiedyś na spotkaniu znajomych grzybiarzy kolega poczęstował mnie swoją morelówką. Kolor miała piękny i ponieważ uwielbiam morele to na samą myśl o tej nalewce aż mi ślinka leciała. Niestety, rozczarowałam się bo nalewka okazała się zbyt mocna i alkohol zabił smak owoców. Pamiętam jak było mi przykro chociaż to pewnie wyda się Wam głupie. Skoro od jakiegoś czasu sama param(...)się przygotowywaniem nalewek to postanowiłam zrobić morelówkę po swojemu. Wyszła w sam raz - mocna, ale nie na tyle żeby nie było czuć smaku owoców. A kiedy postoi i dojrzeje będzie jeszcze dużo lepsza . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaagrestowy Choć ten tort wyglądem nie powala na kolana, smak jest przepyszny. Zazwyczaj torty robione są na biszkoptowej bazie, ja zrobiłam na wilgotnym cieście czekoladowym, dodatkowo nasączonym ponczem z nalewki porzeczkowej, krem agrestowy, i dodatek świeżych malin to kropka nad” i „ Dekoracja to już kwestia swojego gustu. Jest przepyszny! Róże od Cukieteria Składniki: Tortownica 24 cm Ciasto(...)agrestu ½ szklanki wody ¾ szklanki cukru 700 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Olej, wodę, pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu
Wanilia i KardamonKolejny cykl nalewek przed nami. Dziś z czerwonej porzeczki ... polecam :) przepis zaczerpnięty z tej strony. Nalewka z czerwonej porzeczki Składniki: czerwona porzeczka (ok litr soku) 1/2 l wody 1/2 kg cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania: Dojrzałe porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok pozostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia sok wycisnąć(...)litra wody rozprowadzić cukier i zagotować syrop. Wystudzić. Wlać do soku, wymieszać, dolać spirytus. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2 miesiące dobrze zamknięte. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując przez bibułkę filtracyjną. Zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na miesiąc
Smaki NataliiFenomenalna nawleka, która przyda się z pewnością w chłodne zimowe wieczory. Lepiej zrobić ją teraz, żeby nalewka "dojrzała" Nalewka imbirowa Składniki: 10 dkg świeżego imbiru, 2 duże cytryny, 0,75 l wódki, pół szklanki cukru, 4 łyżki miodu. Sposób wykonania: Umyty imbir obrać i pokroić w plasterki, cytryny obrać, pokroić w ósemki. Zasypać cukrem, dodać miód, wódkę, zamknąć w słoju(...)miesiąc. Potrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew zlać, przefiltrować, odstawić, aby nalewka dojrzała na co najmniej trzy miesiące źródło
Smaki Natalii