robię ją po raz pierwszy. Spróbowałam jednak "surowizny" zaraz po zalaniu syropem z wody i miodu i... nie mogę się doczekać, kiedy już odstoi swoje! Bardzo ciekawy pomysł na nalewkę, wygrzebany niedawno z internetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr (dość ciasno napakowany) kwiatów mleczy (mniszka lekarskiego) 1 duża cytryna(...)wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w grubsze plastry i wrzucamy do słoika. Lekko potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały. Tak przygotowana nalewka, powinna stać dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. W tym czasie należy raz dziennie potrząsać słojem Po upływie dwóch tygodni należy ją przecedzić i przefiltrować, po czym pozwolić jej odstać ponownie
Kuchenna KontrrewolucyaZaraz po tej z płatków róży, moją ulubioną jest nalewka z kwiatów czarnego bzu. Płatki i kwiatki w spirytusie to coś wprost niesamowitego... Jeśli jesteście znudzeni owocowymi alkoholami, polecam nie przegapić okazji, bo bez kwitnie, zdaje się, tylko do lipca. ;) 25 baldachów kwiatów czarnego bzu 0,5l spirytusu rozcieńczonego do 50% (lub czysta wódka) 0,5l wody 350g cukru(...)zawartość słoika. Po tygodniu do naczynia z kwiatami dolewamy spirytus bądź wódkę i również dobrze mieszamy. Pozostawiamy je tak na około 24 godziny, a następnie przecedzamy przez gazę. Do nalewki można dodać sok z połowy cytryny, jednak dla mnie idealna jest taka od razu po przefiltrowaniu. Jak każda nalewka, by nabrać odpowiednich walorów smakowych, powinna "odstać swoje". Za absolutnie minimum
Kuchenna KontrrewolucyaMamy już kilka przepisów na nalewki. Nadszedł czas na nalewkę czereśniową. Dziś zrobimy początek, podamy składniki a na efekt będzie trzeba poczekać. Będziemy aktualizować przepis wraz z okresem dojrzewania nalewki. Składniki: -1 kg wydrylowanych ciemnych czereśni -ok. 10 cienkich plasterków świeżego imbiru -40 dkg cukru -1/4 l spirytusu -1 l czystej wódki 40% Dziś umyte czereśnie
Maminek kulinarnyyjątkowa nalewka gotowa już po 2 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Składniki: 60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody(...)szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem. Po miesiącu przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Po 3 tygodniach zlać płyn z nad osadu. Nalewka na kwiatach bzu czarnego rocznik 2014 ;) Tkaniny lniane Kardelen by Mira design
SzczyptaSmaQBlueberry Corner by "jagodzianka" Pierwszy raz robiłam nalewkę z jeżyn. Przepis jest prosty, jednak przygotowywanie nalewki wymaga dość dużo cierpliwości oraz czasu. Mimo to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka jeżynowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" W tym roku robię nalewkę za nalewką. Zrobiłam ich już tak dużo, że chyba zrobię z nich prezenty świąteczne. Gdy … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z kukułek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" W tym roku zaszalałam z robieniem nalewek. Mam już nalewkę kawową, śliwkową, malinową, 2 jeżynowe, z kukułek i róży. W … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka żurawinowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerŚwięta nadchodzą wielkimi krokami, więc może na świąteczny dzień ŚWIĄTECZNA NALEWKA . Przepis wyszperałam w internecie zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele(...)wodę wlewamy do garnka, wsypujemy wszystkie składniki i gotujemy, zostawiamy do następnego dnia, znowu gotujemy i studzimy, przecedzamy przez drobne sitko i mieszamy z wódką, wszystko przelewamy do butelek, nalewka jest gotowa do picia. Czekam na Wasze wrażenia
Kuchnia BeatyNalewka z kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne m acerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego
SzczyptaSmaQBardzo aromatyczna nalewka. Jeżeli ktoś nie lubi ostrych trunków, to właśnie ta nalewka jest odpowiednia, ponieważ ma wytrawny, ale też łagodny smak. Właściwości: pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, poprawia pracę nerek, łagodzi dolegliwości żołądkowe. SKŁADNIKI 1,5 garści bazylii /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)ciemne, chłodne miejsce na dwa tygodnie (można na nieco dłuższy czas). Naczyniem poruszać co dwa dni. Po dwóch tygodniach dokładnie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Nalewka wymaga jeszcze minimum dwóch tygodni do wyklarowania
Passions hobbies lifemogę Wam napisać o nalewce bananowej? Na pewno tyle, że jest słodka. Dzięki swojej słodyczy nie jest za ostra, mimo użycia wódki i spirytusu. Ta nalewka wymaga również długiego czasu leżakowania, więc polecam ją cierpliwym osobom ;-) SKŁADNIKI 2 banany 1 litr wódki 1/2 litra spirytusu 2 szklanki wody 350 g cukru 50 g cukru kandyzowanego pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE(...)ciepłe miejsce na sześć tygodni. Należy pamiętać o poruszaniu słojem co kilka dni. Po upływie w/w czasu dokładnie przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej piwniczce). Nalewka nadaje się do picia po upływie sześciu miesięcy
Passions hobbies lifesprawdzona i niezawodna. Zdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność.Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości-sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni po:-nalewkę-miód-czosnek-cytrynęTorebka herbaty chyba też się znajdzie.Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, abypozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki.Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu(...)mieszamy.Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku.Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanejlub z czarnej porzeczki lub innej.Jeśli nie mamy nalewki, możemy dodać 25 ml spirytusu.Mieszamy i pijemy gorącą do dna a potem idziemy do łóżeczka i wstajemy ranow znakomitej formie.Życzymy dużo
Maminek kulinarnyaromat wypłynie z odkorkowanej karafki niczym dżinn z zaczarowanej lampy. Cierpki smak pigwy znakomicie wzbogaca niebiańską różę. Przyjemnie rozgrzeje w chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Niestety, tak jak większość nalewek, nabiera walorów smakowych po dłuższym staniu w zacisznym kąciku (min. 3 m-ce). Osobiście preferuję trunki lekko słodzone, miłośnicy słodkich trunków powinni dodać więcej syropu z agawy lub miodu(...)Owoce róży można zbierać od końca lipca. Przemrażanie owoców w zamrażarce lub zbiór po przymrozkach jest wskazane przy wyrobie konfitur (podnosi walory smakowe) i wina (przyśpiesza fermentację). Przy produkcji nalewek, octów smakowych lub suszu nie ma potrzeby mrożenia. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg owoców pigwy (lub pigwowca japońskiego), 600 ml syropu z agawy (lub jasnego miodu
SzczyptaSmaQWytrawna cytrynowa rozmarynówka to propozycja dla tych, którzy lubią pić alkohole przygotowane domowym sposobem, ale nie przepadają za słodkimi jak ulepek nalewkami. Na zdjęciach poniżej jest cytrynowa rozmarynówka, która ma już ponad 2 miesiące. W tym roku przygotowałam również nalewkę z płatków róży oraz Wiśniówkę. 2 gałązki rozmarynu skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 litra wódki kilka(...)umieszczamy w szklanym naczyniu, zalewamy wódką. Odstawiamy na minimum 4 tyg. Po tym czasie cytrynówka nadaje się do konsumpcji. Ja wszystkie dodatki zostawiłam w środku, jeśli ktoś uważa, że nalewka jest za wytrawna może wrzucić do środka kawałki kandyzowanego cukru jak ja to zrobiłam. Polecam! The post Cytrynowa rozmarynówka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękarnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały czas się wzmacnia, nastawiłam ja 9 stycznia) z dodatkiem świeżo otartej skórki pomarańczowej, posypane cukrem pudrem i jeszcze dodatkowo skórką pomarańczową. Mini pączki pomarańczowe są błyskawiczne w wykonaniu, nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania(...)konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 250 g twarogu śmietankowego mielonego OSM Czarnków 3 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie i whisky 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania otarta skórka z 1 pomarańczy Do misy robota
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię