owoce przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców. Połącz oba płyny ze sobą , wlej do słoja, słój zamknij i odstaw do sklarowania na 2-3 miesiące. Następnie zlej nalewkę znad osadu, osad przefiltruj przez filtr lub bibułę filtracyjną. Połącz płyny, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na 3 miesiące(...)nalewka dojrzała. R ada 1 : Aby otrzymać 1 i 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 1110 ml spirytusu 95 % z 435 ml przegotowanej i ostudzonej wody. R ada 2 : Możesz użyć do nalewki większej ilości cukry, wtedy nalewka będzie słodsza. N alewka ta ma bardzo ciemny kolor. Smak cierpkawy z lekką goryczką i delikatną słodyczą
Przepisy i porady kulinarnenasze drugie podejście do nalewki z owoców dzikiej róży. Nie to, że pierwsza była niesmaczna, skądże znowu. Była bardzo smaczna. Ale była taka raczej tradycyjna, taka jaką każdy robi. A tym razem chcieliśmy zrobić znacznie bogatszą w smaku, bardziej złożoną. Jak zwykle więc w takich sytuacji po prostu wymyśliliśmy przepis. My chyba mamy jakąś taką duszę pijaka, wrodzoną skłonność(...)alkoholizmu, jakiś taki gen wadliwy. Bo to kolejna już wymyślona przez nas receptura, która sprawdziła się doskonale. Śmiało, bez cienia wątpliwości, każdemu możemy tę nalewkę polecić. Robi się ją długo, bo w sumie prawie rok, ale naprawdę warto ten czas poświęcić, ten złożony smak Wam to wynagrodzi. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureKomputer odpoczywał ale ja nie – u mnie teraz sezon na malinki. W tym roku nie jest ich za wiele, ale zrobiłam kilkanaście słoiczków soczku, konfitur, jedną porcję nalewki i tartę z białą czekoladą, bez której nie wybrażam sobie sezonu malinowego :). Tarta z malinami i białą czekoladą Spód 250 g mąki 150 g zimnego masła 2 łyżki ciemnego cukru(...)mąki wymieszanej z płatkami błyskawicznymi w proporcji pół na pół 100 g cukru Wszystkie składniki połączyć ze sobą i pokruszyć na wierzch tarty. Upiec na złoty kolor. Nalewka malinowa 1 kg malin 0.75 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Potrzebny będzie jeszcze słoik conajmniej 3 litrowy. Maliny wsypujemy do słoika, zasypujemy cukrem, zalewamy wódką i spirytusem
Pieguskowa KuchniaKolejny wpis to przepis na nalewkę z miodu i cytryny. Z racji, że jest to alkohol, to wpis tylko dla osób pełnoletnich :). Nalewka z racji, że zrobiona jest z cytryny oraz miodu sprawdzi się kiedy czujemy, że dopada nas przeziębienie. Ale żeby nie przedłużać zapraszam dalej. Na zdjęciu na wierzchu nalewki jest miąższ z cytryny :) Składniki: 1 litr spirytusu(...)dolewamy zimną wodą, aby w sumie było 1,5 litra płynu. Na koniec dolewamy spirytus w którym moczyły się skórki. Rozlewamy do butelek i schładzamy. U mnie nalewki stały około 1 tygodnia w lodówce
Gotuj z MąkąKwiaty bzu czarnego G orąco polecam tę nalewkę. Jest co prawda przy jej sporządzaniu trochę pracy, ale ma piękny zapach i smak, a co najważniejsze skutecznie pomaga nam w walce z przeziębieniem. Składniki : 50 baldachów kwiatów bzu czarnego 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 70 dkg cukru 2 duże cytryny sok z 3 limonek(...)ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po miesiącu przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną , wlej ponownie do słoja i pozostaw jeszcze na 2 tygodnie, aby nalewka się klarowała, w tym czasie nie wstrząsaj słojem. Następnie zlej nalewkę znad osadu, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki odstaw
Przepisy i porady kulinarnealewka ta ma właściwości przeciwgorączkowe i przeciwzapalne dlatego możemy ją pić w chorobach dróg moczowych, kamicy nerkowej, chorobach dróg oddechowych, grypa, gorączka, angina, przeziębienie. Nalewka z suszonych gruszek odznacza się delikatnym gruszkowym aromatem i ładną barwą. Najlepsza jest z własny suszonych gruszek. Składniki : 0,5 kg suszonych gruszek 0,5 l wody 1 l spirytusu 50 % 50 ml koniaku Sposób(...)czasie nalew przefiltruj np. przez gazę. Gruszki zalej przegotowaną ostudzoną wodą , pozostaw na 24 godziny, następnie połącz z nalewem i odstaw na tydzień. Po tygodniu ponownie przefiltruj nalewkę , wymieszaj z koniakiem i rozlej do butelek. Butelki zakorkuj, naklej etykiety z opisem i odstaw na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Nalewkę możemy dodatkowo
Przepisy i porady kulinarneGorącym syropem zalej melona, dodaj sok z cytryny, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Następnie zlej sok z melona, wymieszaj z alkoholami. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewka powinna leżakować kilka dni. Po pewnym czasie na dnie butelek może się wytrącić osad, dlatego przed spożyciem należy nalewkę zdekantować (przelać do innej butelki), pozostawiając osad na dnie. Filtrowanie(...)jest wskazane, gdyż nalewka straci wówczas aromat. Nalewka ma żółtopomarańczową barwę, bardzo delikatny aromat i subtelny smak. Polecam. 😋😋 Na zdrowie
Przepisy i porady kulinarnewódką , zamieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem, aby składniki się wymieszały. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gęste sitko, a następnie przefiltruj przez gazę lub papierowe ręczniki kuchenne, aby nalewka była klarowna. Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie(...)Nalewkę pij po małym kieliszku gdy zaczyna dopadać Cię przeziębienie. Nalewka ta ma właściwości bakteriobójcze oraz zawiera dużo witaminy C. Polecam. Ja w tym roku zrobiłem ją sobie i jestem przygotowany do walki z przeziębieniami
Przepisy i porady kulinarnepieczonej jarzębiny i pigwowca z wanilią ½ szkl. oczyszczonych korali jarzębiny 5 owoców pigwowca 1 duże jabłko sok z jednej pomarańczy ½ łaski wanilii 20 g cukru 20 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu Oczyszczone korale jarzębiny, pigwowce pokrojone w plastry i jabłko obrane i pokrojone w kostkę wyłóż na papier do pieczenia, posyp 2 łyżkami cukru, piecz 30 minut(...)Przełóż do rondla, dodaj nalewkę, flambiruj. Dodaj sok z pomarańczy, cukier, nasiona z wanilii, gotuj 5 minut bez przykrycia, zmiksuj, przetrzyj przez sito, ewentualnie dosłódź. Foie gras 500 g surowej tuczonej wątróbki kaczej 50 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu 1 łyżeczka cukru kokosowego Sól i pieprz Wątróbkę oczyść z żył i nerwów, skrop nalewką, dopraw solą, pieprzem
SzczyptaSmaQNalewka z owoców dzikiej róży to nie tylko smak, ale i zdrowie. Oczywiście takie "lekarstwo" trzeba dawkować rozsądnie, w końcu to alkohol. Ale pite z umiarem tylko może pomóc, nie zaszkodzi. Taka nalewka wzmacnia organizm, może być stosowana w leczeniu przewodu pokarmowego, nerek czy wątroby (z umiarem, z umiarem). Do tego dzika róża zawiera bardzo duże ilości witaminy
Marder&Marder Manufacturewłożenie do pieca na trzy zdrowaśki. Ale nie znam się, nie jestem ani znachorem ani lekarzem, może i faktycznie działała. My w każdym razie postanowiliśmy przerobić ją na nalewkę. Nie wiemy czy w połączeniu z alkoholem zachowała swoje zdrowotne właściwości, ale wiemy bez cienia wątpliwości, że smak jest. Doskonały smak. Zatem polecamy i zapraszamy do przepisu. Mnogość składników przełożyła się(...)złożony i głęboki smak. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg owoców tarniny 700 g cukru 100 g suszonych śliwek 1 litr spirytusu 70% 1 laska cynamonu 2 łyżeczki skórki cytrynowej 5 goździków 5 kulek jałowca 2 łyżeczki kłącza tataraku Tarninę mrozimy przez
Marder&Marder Manufacturewłaśnie czeremcha to zupełnie za darmo możecie mieć sporo pysznych owoców. Warto jesienią je zerwać i przerobić na smakołyki. Mogą to być np. konfitury. Ale my wpadliśmy na pomysł nalewki. Bo my wszystko co się da przerabiamy na alkohol :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć(...)nalewkach. 1 kg owoców czeremchy 0,5 kg cukru 0,75 litra spirytusu 95% 0,5 litra wódki Owoce mrozimy przez dobę z zamrażalniku. Zamrożone (oczyszczone z gałązek) przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Zakręcamy i zostawiamy na 7 dni. Codziennie wstrząsamy słojem żeby cukier się rozpuścił. Po 7 dniach zlewamy syrop, a owoce zalewamy wódką. Zakręcamy i zostawiamy
Marder&Marder ManufactureKiedy mówimy o nalewkach to zwykle myślimy o wódce owocowej, ziołowej albo z tymi dwoma składnikami. A co powiecie na nalewkę, której głównym składnikiem, poza alkoholem oczywiście, są grzyby? Tak, dobrze widzicie - kurkówka to nalewka na grzybach kurkach czyli pieprznikach jadalnych . Nie miałam dużo grzybów więc zrobiłam w tym roku tylko trochę tej nalewki, ale w przyszłym, jeśli tylko warunki
Smaczna PyzaMożna się go pozbyć na dwa sposoby: gotując jarzębinę lub mrożąc. Rozkłada się on i w wysokiej temperaturze i w niskiej. Dlatego być może spotkaliście się w przepisach na nalewkę jarzębinową z adnotacją żeby owoce przez dobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni(...)Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa herbatka. A może zajmujecie się cukiernictwem? Wówczas polecamy jarzębinę w czekoladzie. Zdrowotnie możemy z niej zrobić odwar pomagający na biegunki i działający moczopędnie. Przy
Marder&Marder ManufactureLubicie nalewki? A może macie ochotę spróbować nietypowej nalewki? Z pewnością taka jest właśnie z dzikiej róży. Słodka (oczywiście, przecież to nalewka) z wyraźnym aromatem róży i wyczuwalną goryczką. Jej smak jest chyba najbardziej zbliżony do nalewki z jarzębiny. Jeśli nie zdarzyło wam się jeszcze takiej pić to polecam spacer do lasu, żeby przynieść z powrotem trochę owoców
Milion Smaków