Kwiaty bzu czarnego G orąco polecam tę nalewkę. Jest co prawda przy jej sporządzaniu trochę pracy, ale ma piękny zapach i smak, a co najważniejsze skutecznie pomaga nam w walce z przeziębieniem. Składniki : 50 baldachów kwiatów bzu czarnego 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 70 dkg cukru 2 duże cytryny sok z 3 limonek(...)ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po miesiącu przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną , wlej ponownie do słoja i pozostaw jeszcze na 2 tygodnie, aby nalewka się klarowała, w tym czasie nie wstrząsaj słojem. Następnie zlej nalewkę znad osadu, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki odstaw
Przepisy i porady kulinarnealewka ta ma właściwości przeciwgorączkowe i przeciwzapalne dlatego możemy ją pić w chorobach dróg moczowych, kamicy nerkowej, chorobach dróg oddechowych, grypa, gorączka, angina, przeziębienie. Nalewka z suszonych gruszek odznacza się delikatnym gruszkowym aromatem i ładną barwą. Najlepsza jest z własny suszonych gruszek. Składniki : 0,5 kg suszonych gruszek 0,5 l wody 1 l spirytusu 50 % 50 ml koniaku Sposób(...)czasie nalew przefiltruj np. przez gazę. Gruszki zalej przegotowaną ostudzoną wodą , pozostaw na 24 godziny, następnie połącz z nalewem i odstaw na tydzień. Po tygodniu ponownie przefiltruj nalewkę , wymieszaj z koniakiem i rozlej do butelek. Butelki zakorkuj, naklej etykiety z opisem i odstaw na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Nalewkę możemy dodatkowo
Przepisy i porady kulinarneGorącym syropem zalej melona, dodaj sok z cytryny, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Następnie zlej sok z melona, wymieszaj z alkoholami. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewka powinna leżakować kilka dni. Po pewnym czasie na dnie butelek może się wytrącić osad, dlatego przed spożyciem należy nalewkę zdekantować (przelać do innej butelki), pozostawiając osad na dnie. Filtrowanie(...)jest wskazane, gdyż nalewka straci wówczas aromat. Nalewka ma żółtopomarańczową barwę, bardzo delikatny aromat i subtelny smak. Polecam. 😋😋 Na zdrowie
Przepisy i porady kulinarnewódką , zamieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem, aby składniki się wymieszały. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gęste sitko, a następnie przefiltruj przez gazę lub papierowe ręczniki kuchenne, aby nalewka była klarowna. Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie(...)Nalewkę pij po małym kieliszku gdy zaczyna dopadać Cię przeziębienie. Nalewka ta ma właściwości bakteriobójcze oraz zawiera dużo witaminy C. Polecam. Ja w tym roku zrobiłem ją sobie i jestem przygotowany do walki z przeziębieniami
Przepisy i porady kulinarnepieczonej jarzębiny i pigwowca z wanilią ½ szkl. oczyszczonych korali jarzębiny 5 owoców pigwowca 1 duże jabłko sok z jednej pomarańczy ½ łaski wanilii 20 g cukru 20 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu Oczyszczone korale jarzębiny, pigwowce pokrojone w plastry i jabłko obrane i pokrojone w kostkę wyłóż na papier do pieczenia, posyp 2 łyżkami cukru, piecz 30 minut(...)Przełóż do rondla, dodaj nalewkę, flambiruj. Dodaj sok z pomarańczy, cukier, nasiona z wanilii, gotuj 5 minut bez przykrycia, zmiksuj, przetrzyj przez sito, ewentualnie dosłódź. Foie gras 500 g surowej tuczonej wątróbki kaczej 50 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu 1 łyżeczka cukru kokosowego Sól i pieprz Wątróbkę oczyść z żył i nerwów, skrop nalewką, dopraw solą, pieprzem
SzczyptaSmaQNalewka z owoców dzikiej róży to nie tylko smak, ale i zdrowie. Oczywiście takie "lekarstwo" trzeba dawkować rozsądnie, w końcu to alkohol. Ale pite z umiarem tylko może pomóc, nie zaszkodzi. Taka nalewka wzmacnia organizm, może być stosowana w leczeniu przewodu pokarmowego, nerek czy wątroby (z umiarem, z umiarem). Do tego dzika róża zawiera bardzo duże ilości witaminy
Marder&Marder Manufacturewłożenie do pieca na trzy zdrowaśki. Ale nie znam się, nie jestem ani znachorem ani lekarzem, może i faktycznie działała. My w każdym razie postanowiliśmy przerobić ją na nalewkę. Nie wiemy czy w połączeniu z alkoholem zachowała swoje zdrowotne właściwości, ale wiemy bez cienia wątpliwości, że smak jest. Doskonały smak. Zatem polecamy i zapraszamy do przepisu. Mnogość składników przełożyła się(...)złożony i głęboki smak. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg owoców tarniny 700 g cukru 100 g suszonych śliwek 1 litr spirytusu 70% 1 laska cynamonu 2 łyżeczki skórki cytrynowej 5 goździków 5 kulek jałowca 2 łyżeczki kłącza tataraku Tarninę mrozimy przez
Marder&Marder Manufacturewłaśnie czeremcha to zupełnie za darmo możecie mieć sporo pysznych owoców. Warto jesienią je zerwać i przerobić na smakołyki. Mogą to być np. konfitury. Ale my wpadliśmy na pomysł nalewki. Bo my wszystko co się da przerabiamy na alkohol :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć(...)nalewkach. 1 kg owoców czeremchy 0,5 kg cukru 0,75 litra spirytusu 95% 0,5 litra wódki Owoce mrozimy przez dobę z zamrażalniku. Zamrożone (oczyszczone z gałązek) przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Zakręcamy i zostawiamy na 7 dni. Codziennie wstrząsamy słojem żeby cukier się rozpuścił. Po 7 dniach zlewamy syrop, a owoce zalewamy wódką. Zakręcamy i zostawiamy
Marder&Marder ManufactureKiedy mówimy o nalewkach to zwykle myślimy o wódce owocowej, ziołowej albo z tymi dwoma składnikami. A co powiecie na nalewkę, której głównym składnikiem, poza alkoholem oczywiście, są grzyby? Tak, dobrze widzicie - kurkówka to nalewka na grzybach kurkach czyli pieprznikach jadalnych . Nie miałam dużo grzybów więc zrobiłam w tym roku tylko trochę tej nalewki, ale w przyszłym, jeśli tylko warunki
Smaczna PyzaMożna się go pozbyć na dwa sposoby: gotując jarzębinę lub mrożąc. Rozkłada się on i w wysokiej temperaturze i w niskiej. Dlatego być może spotkaliście się w przepisach na nalewkę jarzębinową z adnotacją żeby owoce przez dobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni(...)Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa herbatka. A może zajmujecie się cukiernictwem? Wówczas polecamy jarzębinę w czekoladzie. Zdrowotnie możemy z niej zrobić odwar pomagający na biegunki i działający moczopędnie. Przy
Marder&Marder ManufactureLubicie nalewki? A może macie ochotę spróbować nietypowej nalewki? Z pewnością taka jest właśnie z dzikiej róży. Słodka (oczywiście, przecież to nalewka) z wyraźnym aromatem róży i wyczuwalną goryczką. Jej smak jest chyba najbardziej zbliżony do nalewki z jarzębiny. Jeśli nie zdarzyło wam się jeszcze takiej pić to polecam spacer do lasu, żeby przynieść z powrotem trochę owoców
Milion SmakówKilka dni temu pokazywałam Wam pyszną, złotą nalewkę z mirabelek . Stoi schowana i dojrzewa a ja już nie mogę doczekać się kiedy będę mogła pochwalić się nią przez rodziną i przyjaciółmi. Spróbowałam tylko odrobinę podczas przelewania w butelki i jestem nią zachwycona. A kiedy zlałam całą nalewkę to zostały mi owoce, na których ją nastawiłam i zrodziło się pytanie(...)nimi zrobić bo wyrzucić trochę szkoda. Co zrobić z owocami z nalewki? Mirabelki oddały nalewce większość smaku i soku, ale przesiąkły też alkoholem i dodanym cukrem. Zmiękły na tyle, że teraz łatwo można było usunąć z nich pestki. Szkoda mi się ich zrobiło, nie chciałam wyrzucać takiej dobroci. Zrobiłam więc kilka małych słoiczków powideł mirabelkowych , które będą fajnym dodatkiem
Smaczna PyzaSkładniki – porcja na 1 l nalewki: 1 kg ciemnych winogron, 700 ml spirytusu, 300 ml przegotowanej wystudzonej wody, 0,5 kg cukru. Krok 1 Umyte i posortowane owoce przekładamy do słoja delikatnie je rozgniatając. Spirytus mieszamy z wodą i zalewamy tym owoce. Słój zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciepłym miejscu. Krok 2 Nalewkę zlewamy do butelek(...)zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc. Codziennie mieszamy słojem, żeby cukier się rozpuścił. Krok 3 Odcedzamy owoce, sok łączymy z wcześniej zlanym płynem i dokładnie mieszamy. Krok 4 Rozlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca na 3 miesiące. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
Coś bym zjadłapodniebienie. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru jedna łyżeczka nalewki malinowej barwnik spożywczy różowy 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki musu z malin 2 łyżeczki nalewki malinowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy(...)masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy i nalewkę. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę
Podróż w kulinariaWinogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z jasnych ( KLIK ), a drugą z ciemnych winogron. Dziś przepis na tą drugą. Jest bardzo aromatyczna w smaku i mocniejsza, bo na spirytusie. Pamiętajmy, że najlepsze do tych nalewek są zwykłe ogrodowe odmiany winogron(...)odstawiamy słój na 10-12 dni, aby winogrona oddały resztę soku i alkoholu. Następnie zlewamy syrop, mieszamy z wcześniej odlanym alkoholem i całość filtrujemy (filtruję przez filtr do kawy). Nalewkę rozlewamy do butelek, odstawiamy na 3 miesiące do piwnicy, aż smak się zharmonizuje i wyrówna. Na zdrowie! Źródło: Topika
Kuchnia domowa Ani