Nalewka Kawowa składniki 50 g kawy ziarnistej 1/2 szklanki cukru 300 ml wody 0,5 litra wódki 100 ml spirytusu Przygotowanie Kawę w ziarnach wsypujemy do słoja lub przeznaczonego do tego celu zamykanego pojemnika. Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu do momentu roztopienia się cukru. Wodę z cukrem wlewamy do słoja z kawą, następnie zalewamy(...)wódką i spirytusem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy przez gazę, a następnie przelewamy do butelek. Wskazówki Co kilka dni pamiętajmy o mieszaniu nalewki. Facebook Instagram Artykuł Nalewka kawowa pochodzi z serwisu
4stronykuchni.plBoże Narodzenie to zapach pomarańczy, goździków, choinki i pierników. To czas spędzony z najbliższymi przy stole, przy sentymentalnym powrocie do starych fotografii... Ta delikatna nalewka idealnie wkomponowuje się w ten klimat. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pomarańcza 44 ziarna dobrej kawy 1/2 litra spirytusu szklanka cukru 1/ 2 szklanki wody (według uznania) Przygotowanie: Pomarańczę dokładnie myjemy i wbijamy(...)zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając słoiczkiem aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie możemy dodać trochę wody, aby smak nalewki nie był taki mocny. Nalewkę odstawiamy na kolejne 2 tygodnie (minimum), tak aby smak był bardziej intensywny. Ilość dolanej wody sprawi, że nalewka będzie łagodniejsza, ale nadal bardzo aromatyczna. Spróbujcie
ChilliJemyCoś czuję, że te Święta upłyną nam pod znakiem aromatycznych nalewek. Kilka dni temu podzieliłam się z Wami przepisem na nalewkę śliwkową. Dziś przyszedł czas na kolejną propozycję, która moim zdaniem stanie się numerem 1 tych Świąt. W jej składzie znajdziecie produkty, które nieodłącznie stanowią element Bożego Narodzenia – pomarańcze, goździki, anyżek, cynamon. Jest nieziemsko pyszna a do tego pięknie(...)pachnie. Do Świąt zostały nam co prawda dwa tygodnie, a jej wykonanie trwa trochę dłużej lecz kto powiedział, że nie możemy smakować takiej nalewki podczas zabawy Sylwestrowej czy całego karnawału? Składniki: 500 ml wódki 500 ml spirytusu 3 duże pomarańcze o ładnej nie zniszczonej i przebarwionej skórce 2 laski cynamonu 10 goździków 2 gwiazdki anyżku 300g cukru Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie
Życie ze smakiemNalewka z zielonych orzechów włoskich jest doskonałym lekarstwem na kłopoty żołądkowe, a zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólów brzucha. Dodatkowo wzmacnia organizm i niszczy pasożyty bytujące w przewodzie pokarmowym. Zresztą współczesna medycyna potwierdziła wszechstronność działania leczniczego preparatów z orzecha włoskiego. Posiadają one silne działanie bakteriobójcze, odtruwają organizm oraz między innymi obniżają ciśnienie krwi i cholesterol. Taką nalewkę warto mieć(...)swoim domu. U mnie nie raz się sprawdziła. Fakt, cały proces przygotowania nalewki jest długotrwały, ale zapewniam, że się opłaci. Jeśli nie macie jej u siebie to szczerze polecam! 7-8 zielonych orzechów włoskich (zerwanych na przełomie czerwca, lipca) 1/2 litra spirytusu 1 szklanka cukru (ilość cukru wg smaku) 500 ml przegotowanej, zimnej wody Orzechy pokroić w cienkie plastry
Di gotujePodaję przepis na pyszną nalewkę, pachnącą majem, słońcem i kwiatem bzu czarnego. Można z kwiatostanów przygotować syrop na przeziębienia, ale można też zrobić nalewkę i delektować się pysznym trunkiem lub w sytuacjach podbramkowych używać przy przeziębieniach. Wklejam zdjęcia robocze abyście zdążyli z przepisem a jak nalewka dojrzeje, wkleję nowe zdjęcia. Nalewka z kwiatów czarnego bzu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJest tu sporo cukru więc postanowiłam wykorzystać do zrobienia nalewki cukier trzcinowy. Moja nalewka ma dzięki temu kolor herbaciany a nie jak przystało na Limocello żółty. Eksperyment jednak się udał i nalewka ma głęboki cytrynowy smak i aromat. Limoncello należy podawać mocno schłodzone, wtedy uwalnia najwięcej smaku i aromatu. Polecam do wypróbowania. Nalewka cytrynowa Limoncello. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNalewka własnej roboty na bazie spirytusu i orzeźwiających cytryn to świetny w smaku i mocno rozgrzewający trunek na zimne wieczory. Najlepsza dla zdrowia jest nalewka cytrynowa. Składniki: 4 cytryny 0,5l spirytusu 0,5l wody 1 szklanka cukru Wykonanie: 1. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. 2. Do garnka wlać wodę, dodać cukier oraz(...)zagotować, a następnie wystudzić. Po wystudzeniu wlać spirytus i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. 3. Po tym czasie przecedzić dwu lub trzykrotnie przez gazę aż nalewka będzie klarowna. Nalewkę rozlać do czystych butelek
Szalona Kuchnia Ewelinyroku sporo śliwek ususzyłam a teraz przyszedł czas na ich wykorzystanie. Choć wiele śliwek po prostu pożeram same, to jeszcze sporo mi zostało. Powstała bardzo aromatyczna i pyszna nalewka, na którą dziś przepis podaję. Nalewka jeszcze dojrzewa ale jeśli nastawicie dziś to i na Wielkanoc kieliszeczek nie zawadzi. Polecam nalewkę gorąco. Nalewka z suszonych śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJeśli jeszcze nie macie pomysłu na prezent handmade, to możecie nastawić szybką nalewkę, która nieziemsko pachnie pomarańczami, cynamonem i goździkami- jeszcze zdążycie do świąt! :) Polecam :) Składniki: 6 pomarańczy 200g cukru łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią kilka goździków 1 kora cynamonu 250-300ml wódki 300ml wody Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce-bez białej skórki. Wyciskamy(...)soku dodajemy cukier i cukier waniliowy, goździki, korę cynamonu przełamaną na pół i wodę. Wszystko umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut. Studzimy, a następnie przecedzamy nalewkę za pomocą sita lub gazy. Dodajemy wódkę, mieszamy i rozlewamy do butelek. Jeśli chcecie mocniejszą nalewkę dodajcie 300ml wódki, jeśli słabszą- 250ml. Do butelek można włożyć korę cynamonu i laskę
Czerwona PorzeczkaDostałam we wrześniu sporą ilość pigwowca japońskiego i stąd ta pyszna nalewka powstała. Przepis będzie jak znalazł na przyszły sezon gdy pigwowiec znowu obrodzi. Nalewka ma głęboki, lekko cierpki smak i jest wyborna. Jeszcze dojrzewa a już smakuje bardzo dobrze. Nalewki owocowe mają to do siebie że im dłużej stoją tym są smaczniejsze, mają głęboki owocowy smak, warto więc(...)wynieść do piwnicy i zapomnieć na rok czy dwa a potem poczęstować gości pysznym trunkiem. Nalewka z owoców pigwowca japońskiego z miętą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePysznie aromatyczna, o pięknym, głęboko rubinowym kolorze. Pachnie słońcem, latem i owocami. Nalewkę z porzeczek robiłam po raz pierwszy, i po pierwszej małej degustacji już wiem, że jest przepyszna! 😊 A co dopiero jak poleży kilka miesięcy?! Jak zwykle nastawiając nalewkę nie kierowałam się jakimiś konkretnymi proporcjami. Zawsze robię "na oko" próbując po zalaniu owoców alkoholem jej słodycz(...)wiadomo, że procentów nalewka nabierze z czasem ... 😉 Składniki: ok 1 kg porzeczek: czerwonej i czarnej ok 500 ml wódki ok 250 ml spirytusu ok 500 g cukru Wykonanie: Umyte i pozbawione ogonków porzeczki wsypujemy do dużego słoja, przesypujemy cukrem i lekko potrząsamy słojem, aby puściły sok. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni potrząsając nim co jakiś czas
Walijskie PichcenieNalewka z aronii i jabłek jest łagodna, chociaż sama świeża aronia ma taką mało przyjemną goryczkę i cierpkość. Znawcy zalecają dodanie do niej, podczas gotowania, garści liści wiśniowych. Tylko, że ja nie miałam takich liści ani wiśniowego drzewka w pobliżu! Robienie nalewki aroniowo-jabłkowej to znak, że nadchodzi jesień. Kiedy zbierałam aronię, prawie dziko rosnącą na Podlasiu , zupełnie zapomniałam(...)niego właśnie skorzystałam. Nazbierałam aronii tyle, że wystarczy na sporo całkiem aroniówki. Będą dwie wersje. Dzisiaj taka, w której owoce zostały najpierw ugotowane, zupełnie tak jak w przypadku nalewki z owoców czarnego bzu . Druga, z surowych owoców, dopiero naciąga więc przepis na nią będzie kiedy indziej. Nastawcie też nalewkę korzenną z samych jabłek! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzepisów na różnego rodzaju nalewki jest mnóstwo, doskonalimy się w jej produkcji od pokoleń. Już slynny grecki lekarz Hipokrates odkrył dobroczynny wpływ mieszanek różnego rodzaju ziół z alkoholem i miodem. Dobra receptura na domowej roboty nalewki była wiele warta, cieszę się, że wróciła moda na odświeżanie starych, sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam od mojej siostry, jest sprawdzony i niezawodny wymaga tylko(...)magii czasu, który sprawia,że jest to wyjątkowy rarytas, jest pyszna, ma doskonały smak i piękny kolor. Nalewka aroniowa 1,2 kg aroni przemrożonej 25 dag liści z wiśni ale takich dojrzałych 3 l wody 1 l spirytusu 2 kg cukru 40 g kwasku cytrynowego W garnku ułożyć na spód liście a na nie aronię. Zalać wodą i gotować
Pieguskowa KuchniaDzisiejszy dzień kojarzy się z rogalami Świętomarcinskimi i gęsiną. Ponieważ nie dotarła do mnie zamówiona porcja białego maku, niezbędnego do nadzienia- rogali u mnie niet. Na pocieszenie przefiltrowałam nalewkę śliwkową, która będzie niezłym dodatkiem na moje jutrzejsze imieninki. Nalewka wyszła pyszna, słodka, ma piękny kolor. Cieszę się, że zrobiłam podwójną porcję, ponieważ amatorów jej smaku jutro u mnie nie zabraknie(...)posiedzę przed komputerem, bo zaraz będą mi się mylić klawisze. Zapraszam na kieliszeczek tego wybornego trunku Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPiewszegoTloczenia.pl Nalewka śliwkowa 1 kg śliwek węgierek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Umyte i osuszone śliwki wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem. Gdy puszczą nieco
Pieguskowa Kuchniadawna miałam ochotę na przygotowanie nalewki z kwiatów czarnego bzu. W tym roku przypomniała mi o niej i jednocześnie zachęciła Kabamaiga ze Sto kolorów kuchni . Już próbowałam tegorocznej nalewki i jeżeli nie przeszkadza Wam smak i zapach kwiatów czarnego bzu to z pewnością się nie zawiedziecie. Kto ma ochotę to jeszcze można spotkać kwitnący czarny bez i w kilka chwil(...)wyczarować butelkę takiego trunku. NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU 10-15 baldachów kwiatu czarnego bzu 0,5 l wódki lub spirytusu (lub mieszanki tych alkoholi) ja używam wódki 69% 0,5 kg cukru 10 g kwasku cytrynowego (można użyć dużej cytryny) 0,5 l wody gazowanej Zebrane świeżo kwiaty odłożyć na białą kartkę papieru, aby robaczki, które w nich zamieszkują
Pieguskowa Kuchnia