Reklamować domowych nalewek raczej nie muszę, bo kto posmakował ten wie, że to rarytas z górnej półki. Najlepiej jeśli owoce są z pewnego źródła, z dala od ulicy i zanieczyszczeń, idealnie by było gdyby były z Waszego przydomowego ogródka. Składniki podaję na 1 kg owoców, a Wy dostosujcie go ilości malin jaką chcecie zamienić na nalewkę: 1 kg dojrzałych malin(...)puściły sok na ok. 12-24 godzin. Następnie owoce z cukrem zalewamy przygotowanym roztworem spirytusu i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 6 - 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalewkę, oddzielamy owoce i pozostawiamy w słoju do pierwszego sklarowania na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przelewamy przez czystą gazę do butelek. Warto odczekać kilka miesięcy aż nalewka
Apetyczna babeczkapektyn oraz witamin: A,C,żelazo,magnez,miedź i wiele innych.Najlepiej zbierać je gdy są w pełni dojrzałe (żółte) po pierwszych przymrozkach. Można z nich przyrządzić galaretki,dżemy,soki,nalewki .... Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszną nalewkę...doskonała na długie zimowe wieczory ...dla zdrowotności. Składniki: 1,5 kg owoców pigwowca 1 l spirytusu ok 1 kg cukru Owoce(...)odstawiam na kolejne 2-3 tygodnie.Po tym czasie przelewam przez gęstą gazę do butelek,najlepiej z ciemnego szkła.Butelki zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na kilka miesięcy. Nalewka im dłużej stoi tym jest smaczniejsza i nabiera pięknego bursztynowego koloru. U mnie nalewka robi się z 3 kg owoców,zdjęcia będę uzupełniać na bieżąco jak nalewka będzie zmieniała kolor
Niespełnione zdolności kulinarneJesień to również aronie, krzaki wspaniałych, ciemnych owoców, które uwielbiam zamieniać w rozgrzewający alkohol. Sposobów na nalewkę z aronii jest bardzo dużo, ja dzisiaj podam Wam sprawdzony przepis na nalewkę aroniówkę anatalówkę – wytrawną i dość mocną. Moja nalewka na zdjęciu ma już 4 lata, jak widzicie, kolor pozostał ciemny i piękny. W tym roku kolega Taty obiecał mi przywieźć(...)trochę aronii, więc może znów będzie nalewka? Przepis pochodzi Czytaj dalej... Artykuł Nalewka Aroniówka Anatolówka pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuNalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn Niepozorna Amerykańska kuzynka jarzębiny, obdarowuje nas owocami, kryjącymi ogromne bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. A domowa nalewka jest chyba najsmaczniejszym sposobem aby z tego bogactwa korzystać( oczywiście, jak by inaczej, z umiarem). Składniki Na każde 0,5 l "spirytusu"( o mocy 70%) 300 ml wódki 150 szt liści wiśni(...)owoców, lecz tylko rozgniatamy je ( lub rozcieramy), a następnie zalewamy spirytusem. Trzymamy w szczelnym pojemniku, przez najmniej trzy, a najdłużej, cztery tygodnie. O ile w przy wyrobie innych nalewek, można czas trzymania nastawu, traktować dość orientacyjnie, to w przypadku aronii wskazana jest skrupulatność. Nastaw trzymany krócej, nie do końca wchłonie całą dobroć zawartą w owocach, ale trzymany za długo
Miód i pieprznalewka wiśniowa Sekret jej obłędnego smaku tkwi, w cierpkim smaku owoców wiśni i w niespiesznym procesie dojrzewania wyrobu. W domu moich dziadków nalewkę leżakującą rok, traktowano jako "surową" i niegodną aby raczyć nią gości. Z Babcinej spiżarni na stół, trafiały wyroby leżakujące co najmniej trzy, cztery, lata. Składniki 2 kg wiśni 0,5 l spirytusu(...)cukru Sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części wiśni i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również trzecią część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak) oraz cukier i alkohol, całość mieszamy szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy na słoneczne miejsce i czekamy, potrząsając nim na początku co dwa, a potem trzy dni, dopóki cukier
Miód i pieprznalewka wiśniowa Nalewka wiśniowa Składniki 2 kg wiśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 1 kg cukru Sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części wiśni i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również trzecią część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak) oraz cukier i alkohol, całość mieszamy szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy(...)ciemne miejsce i czekamy, potrząsając nim na początku co dwa, a potem trzy dni, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Długość trzymania nalewki w słoju zależy tylko od naszej cierpliwości. Najbardziej niecierpliwi zlewają nalewkę po dwóch tygodniach. Osoby nieco cierpliwsze po dwóch miesiącach, a prawdziwi koneserzy przelewają trunek do butelek po pół roku i odstawiają by dalej dojrzewała
Miód i pieprzNalewka miętowa, miętówka Moja mięta wyrosła jak oszalała, mimo, że była ścinana regularnie do różnych rzeczy, to zagłuszyła moje piękne dalie w ogrodzie. Zatem ścięłam ją całkowicie (i tak jeszcze odrośnie) i postanowiłam wykorzystać ją jak co roku do nalewki miętowej. Jej kolor Was zachwyci, a smak powali. Miętówka ma piękny, intensywny zielony kolor, orzeźwiający, miętowy smak i zapach. Proponuję(...)pić w towarzystwie wody mineralnej i lodu. Świetnie się sprawdzi w upalne dni, idealnie zgasi Wasze pragnienia. Zimą natomiast można wykorzystać nalewkę do wypieków i deserów. Zdjęcia gotowej nalewki wkleję , gdy nalewka odstoi swoje. Została mi buteleczka z zeszłego roku, niestety kolor, nie jest już tak intensywny. Zatem do dzieła. Składniki: solidny pęczek świeżej mięty (około 20 łodyg
na moim stole...olejna nalewka wędruje na półkę :) Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem, skórką pomarańczy i goździkami. Znakomita kombinacja aromatów. Po raz pierwszy robimy ją ze słodkiego, ciemnego agrestu więc już za kilka miesięcy podzielimy się wrażeniami ;) S kładniki: 1 kg dojrzałego agrestu, 600 ml spirytusu 95%, 400 ml wódki, 500 ml przegotowanej wody, 400 - 800 g cukru, skórka z jednej pomarańczy(...)słoja, dodać skórkę z pomarańczy, imbir w plastrach i goździki, zalać alkoholem i połową wody, szczelnie zakręcić. Odstawić na 4 tygodnie, codziennie potrząsać słojem. Po tym czasie zlać nalewkę z nad owoców do drugiego słoja, a owoce zasypać cukrem i odstawić na dwa tygodnie. Powstały syrop przelać do nalewki, owoce przelać pozostałą wodą, popłuczyny przelać przez gazę
SzczyptaSmaQStaropolska nalewka wiśniowa wymaga więcej cierpliwości niż ta, którą przygotowuję zazwyczaj. Nie ma też niestety tyle aromatu co ta ekspresowa, ale za to ma więcej „ciała” i mocy. Moim trikiem na przygotowanie idealnej nalewki wiśniowej jest połączenie nalewki staropolskiej i nalewki ekspresowej. Efekt jest naprawdę świetny! Składniki: 500 g wiśni 200 g cukru 500 ml wódki(...)spirytusu 95% Wykonanie: Czyste i dojrzałe owoce wsypać Czytaj dalej... Artykuł Staropolska nalewka wiśniowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuNalewka brzoskwiniowa - brzoskwiniówka Nalewka z brzoskwiń powstała na skutek całego wiaderka brzoskwiń, na które nie miałam weny kulinarno-twórczej, więc najprościej było załadować brzoskwinie do słoja, zalać wodą procentową i czekać na efekty:) A gwarantuję, że efekty będą bardzo smaczne, bardzo procentowe i bardzo babskie. Słodka, słoneczna nalewka z brzoskwiń, idealna przy babskich pogaduchach w chłodne, jesienno-zimowe wieczory... Składniki(...)ściereczką (gazą) i pozostawić na noc, by puściły sok. Następnego dnia wrzucić pestki, goździki, wlać alkohol, zamknąć szczelnie i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i odstawić na co najmniej 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce. Brzoskwinie po odlaniu nalewki można zużyć do ciasta. Smacznego
na moim stole...Nalewka wiśniowa vel wiśniówka Moja jedyna wiśnia w ogrodzie, z roku na rok coraz większa, coraz więcej daje owoców, a ja z roku na rok, coraz więcej mam pomysłów, co by tu wymyślić....i wychodzi na to, że ciągle mi owoców brakuje do tych pomysłów :) Dzisiaj propozycja nalewki wiśniowej, mocnej, słodkiej, przepysznej. Dopiero co ją nastawiłam, ale zdjęcia przedstawiam(...)już gotowej, zeszłorocznej butelki, która nie wiem jakim cudem uchowała się:) Po zlaniu nalewki pozostaną Wam owoce, mocno alkoholowe, nie wyrzucajcie ich, można zalać je wódką, lub po prostu nalewką, owoce będą jak znalazł do różnorakich deserów, ciast. Trzeba tylko uważać, są iście spirytusowe:) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru kilkanaście pestek 500 ml spirytusu 500 ml wódki
na moim stole...Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka Dzisiejsze zakupy na targu dużej ilości czarnej porzeczki zaowocowały mnogością pomysłów. Jednym z nich jest smorodina inaczej zwana również smorodinówką, czyli nalewka z czarnej porzeczki. Nazwa pochodzi z wschodnich kresów, gdzie porzeczka ta była nazywana smorodiną. Nalewka ma wyrazisty smak, z mocnym aromatem czarnej porzeczki, nie dosyć że jest pyszna, to ma jeszcze właściwości zdrowotne(...)poprawia trawienie i korzystnie wpływa na wszelakie bóle gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Nalewka na fotkach ma 2 lata:) jest przepyszna. Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 kg cukru 0,5 l wódki (jeśli wolicie mocniejszy trunek można dolać trochę spirytusu) Opcjonalnie można dodać laskę wanilii, kilka goździków, szczyptę cynamonu, wszystko razem bądź co kto lubi
na moim stole...RATAFIA - to nic innego jak wieloowocowa nalewka pochodzenia francuskiego robiona przez cały sezon letni w owoców dojrzewających w danym momencie. Generalnie nie ma jednego, żelaznego przepisu na ten pyszny napój ... potrzebujemy owoce (im więcej tym efekt smaczniejszy), cukier i alkohol. Wymaga ona od nas przede wszystkim jednego - cierpliwości :) Bo gotowa do spożycia jest praktycznie ... po kilku miesiącach(...)nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki. Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować, a duże owoce podzielić na mniejsze
Walijskie Pichcenietamtym roku robiłam likier truskawkowy na brandy i bardzo odpowiadał mi smak, a kolor trunku był obłędny. Teraz postanowiłam zrobić mocniejszy trunek w postaci nalewki. Miałam sporą ilość truskawek, alkohol, dołożyłam kardamon oraz wanilię i wyszła cudowna nalewka truskawkowa. Kardamon nadał jej intrygujący i korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę cytrusów i pieprzu. Ilość składników, a szczególnie cukru można(...)nadzieję, że po kilku miesiącach będzie smakować jeszcze lepiej oraz doskonale rozgrzeje w zimne i pochmurne dni. Taki trunek doskonale sprawdzi się też jako wyjątkowy prezent. Polecam serdecznie! NALEWKA TRUSKAWKOWA Z KARDAMONEM I WANILIĄ. Składniki na około 1,5 l: 1200 g dojrzałych truskawek 500 g cukru 500 ml spirytusu 96% 1 szklanka przegotowanej wody lub źródlanej 2 - 3 ziarna
Zakątek rozkoszy kulinarnychPierwszy raz skusiłam się na nalewkę truskawkową i nie żałuję, bo ma cudowny aromat i piękny kolor. Przepis podpatrzony na blogu "z cukrem pudrem" ...dzięki Ewka:) Składniki; 1,5 kg truskawek 300 ml spirytusu 0,5 litra czystej(...)owoców wlewamy spirytus i wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Potem owoce wyławiamy i odciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do nalewki . Samą nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy . 200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy
Anioły w kuchni