nalewka - 4783 przepisów (strona:41/319)

Nalewka malinowa ( niemiecka ). 128

czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę. Następnie przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.   R ada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 60 % należy zmieszać(...)spirytusu 95 % z 400 ml przegotowanej i ostudzonej wody.    P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu

Przepisy i porady kulinarne
Śliwowica słodka wyborna ( wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej ). 160

płynem. Trunek przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 6 miesięcy, aby trunek dojrzał i nabrał odpowiedniego smaku i aromatu.   Ś liwki pozostałe z tej nalewki możesz użyć do deserów lub zamaczać w gorzkiej polewie czekoladowej i pozostawić do zastygnięcia. Smakują wyśmienicie niech schowają się przy nich wszystkie czekoladopodobne śliwki w czekoladzie(...)Śliwki dobrze jest wypestkować, ale garść pestek koniecznie wrzuć do słoja.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka własnego wyrobu

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z białych winogron. 176

razem nie wstrząsaj słojem. Naleweczka w tym czasie nam się pięknie wyklaruje. Po tym czasie zlej płyn znad osadu tak, aby nie zmącić osadu. Osad przefiltruj przez filtr. Gotową nalewkę rozlej do butelek i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce, aby naleweczka dojrzała.   N alewka ta ma ładny jasnozłoty kolor. Jest orzeźwiająca z lekkim posmakiem wanilii. Może posłużyć(...)jako baza do drinków. Jeśli ktoś chce może poeksperymentować, zamiast zwykłego cukru może dać cukier trzcinowy, a zamiast kwasku sok z cytryny.    P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z suszonych owoców głogu ( dobra na serce, bezsenność i uspokojenie ). 204

odstaw jeszcze na 2 miesiące. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na kolejne 2 miesiące. W tym czasie naleweczka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu(...)otrzymać 2  l czystej wódki 50 % należy zmieszać 1060 ml spirytusu 95 % z 1000 ml przegotowanej i ostudzonej wody .     P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka tarniówka-myśliwska ( doskonała na dolegliwości żołądkowe ). 191

czasie trunek przecedź przez gęste sitko. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzała, nabrała odpowiedniego smaku i aromatu(...)otrzymać 1  l czystej wódki 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody.       P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka cytrynowa na miodzie 179

Planowaliśmy zrobić nalewkę farmaceutów. Jest to dość specyficzna nalewka cytrynowa, robiona przy udziale mleka (chociaż finalnie tego mleka w niej nie ma, a przepis na nią znajdziecie TUTAJ ). W każdym razie rzecz w tym, że tak jakoś przypadkiem kupiliśmy dwa razy więcej cytryn niż potrzebowaliśmy. Coś zatem trzeba było zrobić z nadmiarem. Przecież nie zjemy. Wymyśliliśmy zatem tę nalewkę cytrynową

Marder&Marder Manufacture
Nalewka cynamonowa z miodem ( działa na stawy, cholesterol, ciśnienie ). 197

Zastosowanie :   N alewka ta pomaga nam przy bólach stawów, nadciśnieniu, wysokim cholesterolu, a także podczas przeziębień. Pijemy 1 łyżkę nalewki rano, 1 łyżkę wieczorem. Gdy czujemy się szczególnie źle, pijemy dodatkowo jeszcze 1 łyżkę w południe.        P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości(...)zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka piwna z miodem ( na jesienno - zimowe przeziębienia ). 150

odstaw na co najmniej 3 miesiące. Po tym czasie klarowny płyn zlej znad osadu, rozlej do butelek. Butelki zakorkuj i odstaw na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.   N alewka ta ma złocisty kolor, smak piwny i lekko miodowy, o rozgrzewających właściwościach. Jest doskonała na jesienno - zimowe wieczory i podczas przeziębień(...)Jeśli chcesz, aby trunek był mocniejszy możesz dodać trochę więcej spirytusu.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka pestkówka ( z pestek jabłek ). 177

zamknij i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia(...)także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka pigwowa ( luksusowa ). 196

butelek, do każdej butelki włóż laskę wanilii ( lub połowę laski ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia, ale gdy poleży dłużej, będzie jeszcze smaczniejsza.  P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości(...)zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z pigwowca. Pigwówka 364

Zaczynając ten wpis mam od razu pewien problem. Pigwówka to właściwie nalewka z owoców pigwy, takich większych, i prawdę mówiąc według mnie lepiej nadających się na marmoladę niż na nalewkę. A z owoców pigwowca japońskiego to chyba będzie pigwowcówka, prawda? Tylko, że jakoś dziwnie to brzmi i chyba zostanę przy tej pigwówce bo i tak żadna z osób, które poczęstuję(...)zwróci większej uwagi na nazwę. Ważny jest smak, a ten jest wyborny. Moja nalewka stała sobie spokojnie, zabutelkowana, od jesieni ubiegłego roku. Mogłaby stać i dojrzewać przez następne lata, ale myślę, że nie dane jej będzie dłuższe leżakowanie. Owoce pigwowca przywiozłam z urlopu na Podlasiu . Były dojrzałe, żółciutkie i pełne smaku. Cały ten smak oddały trunkowi i powstała bardzo smaczna

Smaczna Pyza
Nalewka śliwkowa 208

Składniki – porcja na 2 l nalewki: 2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody. Krok 1 Śliwki myjemy i usuwamy pestki, przekładamy do słoja (4,25 litra) i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni do tygodnia maksymalnie w chłodne miejsce, aby owoce puściły sok,a cukier się rozpuścił. Raz dziennie(...)żeby zawartość się wymieszała. Krok 2 Gdy śliwki puszczą sok dodajemy spirytus i wodę. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Krok 3 Po 2 miesiącach przecedzamy i przelewamy nalewkę do butelek. Smacznego Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Coś bym zjadła
NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON 184

Nalewka z ciemnych winogron kusiła mnie już od dawna. To miał być koniec nalewek na ten rok, ale nie mogłam się oprzeć, żeby nie opublikować tego przepisu. Zrobiłam ją w zeszłym sezonie i schowałam głęboko w szafie. Dzięki temu teraz mogę delektować się wspaniałym smakiem. Jeżeli macie jeszcze gdzieś pod ręką ciemne winogrona to polecam tą naleweczkę. Jest świetna, lekko(...)korzenna od goździków. Bardzo mi smakuje NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON 1 kg ciemnych winogron 5-6 goździków 1/2 laski wanilii 1 l spirytusu 0,5 kg cukru Umyte i wysuszone winogrona, goździki i laskę wanilii zalać spirytusem i odstawić na 4-5 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po upływie danego czasu zlać alkohol a owoce zasypać cukrem. Potrząsać

Pieguskowa Kuchnia
Tort czekoladowy 198

cukru szczypta soli 5 żółtek 250 g mąki tortowej łyżka naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g kwaśnej śmietany (najlepiej gęstej)  kilka kropli dowolnej nalewki (mama dała mi różaną) Masa: 500 g truskawek 200 g borówek 100 g białej czekolady 500 mascarpone 2 łyżki cukru pudru kieliszek nalewki do nasączenia  Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej(...)stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę   i wsypujemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na samym końcu dodajemy śmietanę i nalewkę. Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy w tem. 150 stopni około 45 min. (mama dała mi trzy mniejsze blaszki, żeby blaty wyszły równe. Niestety na 3 blat brakło ciasta, więc

Lili w kuchni
Nalewka z głogu pieczonego z rodzynkami 220

Nalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii. Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa Składniki: 1 kg owoców głogu 1 l spirytusu 1 l wody 300 g cukru 1 szklanka rodzynek 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Umyte i odsączone owoce głodu wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego(...)Codziennie potrząsaj słojem. Zlej płyn z nad owoców, szczelnie zamknij. Owoce zalej szklaną wrzącej wody, potrząśnij słojem, odstaw na 2 godziny, przefiltruj płyn przez filtr do kawy, dodaj do nalewki. Pozostałą wodę zagotuj z cukrem, wystudź, dodaj do nalewki, odstaw na miesiąc. Przefiltruj, rozlej do butelek

SzczyptaSmaQ