nalewka - 4783 przepisów (strona:35/319)

Bananas Beach - likier bananowy 151

Nalewki wciąż dochodzą, w tym temacie nic się nie zmieniło. I długo jeszcze nie zmieni. Nalewki zdecydowanie uczą cierpliwości. Tymczasem więc popijam jakieś belgijskie piwo, zerkam na jakiś komediowy serial i wpisuję przepis na ten likier. Stosunkowo szybko się robi (w porównaniu do nalewek) więc trzasnąłem go tak w oczekiwaniu na właściwe trunki. To raczej taki kobiecy napój. Delikatny(...)Śmietana będzie się rozwarstwiała, niezbyt ładnie to wygląda. Ale to nic złego, tak właśnie ma być Po miesiącu przelewamy przez durszlak wyłożony gazą lub pieluchą tetrową. Przy tej nalewce takie filtrowanie w zupełności wystarczy. Banany pozostałe na durszlaku już nam się nie przydadzą. Nalewkę butelkujemy i zostawiamy na kolejny miesiąc. W butelkach nalewka również będzie się trochę rozwarstwiać, więc przed

Marder&Marder Manufacture
Granita arbuzowa z nutą alkoholu 289

miętową , zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej. Granita to typowo letni deser, słodki, ale bez dodatku cukru i mocno orzeźwiający. trochę podkręciłam jej smak dodając nalewki pomarańczowo-kawowej/ Granita arbuzowa z nutą alkoholu jest warta polecenia! Zróbcie ją koniecznie, można dodać innej nalewki, albo nalewkę zastąpić ją sokiem z limonki. Składniki 1 kg arbuza (usuwamy skórę(...)pestki) 2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej Miąższ arbuza miksujemy z nalewką. Przekładamy całość do foremki i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, Co godzinę wyjmujemy pojemnik i rozdrabniamy zawartość widelcem, pojemnik wstawiamy ponownie do zamrażalnika. Tę czynność powtarzamy kilkakrotnie aż z całego płynu powstaną gruboziarniste czerwone kryształki. Gdy zmiksowany arbuz będzie już dokładnie zamarznięty, skrobiemy go widelcem po powierzchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nalewka z głogu 34

zbieranie głogu. Głóg jest na tyle dojrzały, że po ściśnięciu w palcach łatwo można go zmiażdżyć. Jestem dopiero w pierwszym etapie jej przygotowania. Jak będzie gotowa uzupełnię wpis. Nalewka z głogu   Etap I Potrzebujemy 1kg głogu, 1/2 l spirytusu, 1/2 l wódki, Syrop z cytryny lub skórka z cytryny bez albedo, x) 250 g miodu. X) Zrobiłam syrop(...)skórek cytryny EKO, ale można dodać samą skórkę  i sok z jednej cytryny. Głóg ma bardzo delikatny smak i jest lekko słodki. Sok z cytryny doda nalewce ostrzejszego smaku. Owoce czyścimy, myjemy i wkładamy do słoja wcześniej ściskając w ręku aby je nieco rozdrobnić. Zalewamy całość spirytusem i wódką. Słój przykrywamy i stawiamy w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu

Leśny Zakątek
CYTRYNÓWKA Z MIODEM 92

wiaterkiem czai się też ono- przeziębienie. A na to najlepsze lekarstwa to te domowe sposoby naszych Babć. Syrop z cebuli i miodu, mleko z czosnkiem i miodem, w końcu nalewka cytrynowa z miodem. Ten produkt od pracowitych pszczółek ma bardzo zbawienny wpływ na naszą odporność, powinniśmy więc z przyjemnością po niego sięgać.  W moim domu ostatnimi czasy króluje miód(...)pasieki  Miodowe Wzgórze  , gdzie miodu i innych produktów pochodzących z pasieki pod dostatkiem. Z takiego właśnie miodu, a dokładniej wielokwiatowego, powstała przepyszna, rozgrzewająca nalewka. Przepis na nią znalazłam na blogu  Ania Gotuje  , na który to Was bardzo serdecznie zapraszam.  Składniki

Z Majeczką w kuchni
Ananasówka z cytryną 88

Ananasówka z cytryną jest jedną z pierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 1-1,5 l Składniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki) 0,5 l spirytusu(...)przegotowanej wody (ewentualnie 0,75l) Przygotowanie: Do wykonania tej nalewki użyłem dużego (2 kilogramowego) dojrzałego ananasa. Ananasa należy obrać i pokroić w niewielkie kawałki (2-3 cm). Cytrynę także należy obrać ze skórki pozbywając się możliwie największej ilości białych części i pokroić w plasterki. Owoce przełożyć do dużego 3l słoja zasypując warstwami cukrem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe

KuchniaWeDwoje.pl
Nalewka śliwkowa. 105

Nalewka śliwkowa, pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Nalewka, którą zrobicie w tym roku będzie idealna na następny sezon dlatego już dzisiaj przygotujcie jej więcej. Naprawdę warto ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 kg śliwek 10 dag suszonych śliwek 5 dag rodzynek 1/2 kg cukru 1 l wódki Instrukcje Śliwki dokładnie(...)odstawiamy na 3-4 godziny, aż puszczą sok. Od czasu do czasu wstrząsamy. Dolewamy wódkę i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek przez gazę lub gęste sitko. Szczelnie zamykamy, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce i zapominamy o niej na rok ;) Po roku nalewkę przelewamy raz jeszcze przez bardzo

To co lubię - gotuję i polecam
nalewka miętowa vel miętówka ze świeżej mięty 347

słoik i odstawiamy na 24 godz. W gorącej wodzie (500 ml) rozpuszczamy cukier i odstawiamy do przestudzenia. Ze słoika wyciągamy miętę, nalew przecedzamy i mieszamy z syropem, zakręcamy słoik. Nalewkę odstawiamy na parę dni (3-4 dni) aby się „przegryzła”. Następnie rozlewamy do butelek. Po jakimś czasie kolor nalewki może ulec zmianie. Moc i słodkość regulujemy sobie sami(...)jeśli chcemy aby nalewka była słodsza lub mniej słodka dodajemy więcej lub mniej cukru. Natomiast procenty regulujemy wodą, dodajemy mniej lub więcej wody

Domowy Smak Jedzenia
Trufle czekoladowe z żurawiną 82

piękny kolor. Jeśli nie uda Wam się nabyć liofilizowanej żurawiny trufle możecie ozdobić obtaczając w kakao w proszku, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub posiekanej czekoladzie. Dodatek nalewki żurawinowej do trufli kategoryzuje ten przepis, jako deser dla dorosłych. Możemy nalewkę zastąpić sokiem z żurawiny i wtedy uszczęśliwimy również młodszych smakoszy trufli. Gotowa masa na trufle jest dość twarda(...)formować kulki warto użyć łyżki do melonów. Taką łyżką wycinamy kulki, następnie w razie potrzeby, za pomocą opuszków palców formujemy ostateczny kształt. Składniki 20 g żurawiny suszonej 10 ml nalewki żurawinowej 100 g gorzkiej czekolady 70 % 100 g mlecznej czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30 % 20 g masła 1 łyżka sproszkowanej żurawiny liofilizowanej Wykonanie Żurawinę drobno siekamy, zalewamy nalewką

Tajemnice Smaku
Nalewka zimowa 140

Nalewka zimowa świetnie się sprawdzi na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Tą aromatyczną nalewkę można również podać w Święta Bożego Narodzenia.  SKŁADNIKI 500 ml spirytusu 500 ml wódki 1 plasterek imbiru (obrany) 20 goździków 2 gwiazdki anyżu 5  połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm) 5 ziaren kardamonu 10 suszonych śliwek 30 g rodzynek 1 pomarańcza(...)skórkę i dodać do pozostałych składników. Z jabłka wykroić gniazdo nasienne i pokroić je na ćwiartki. Pomarańczę również pokroić na ćwiartki i dodać z jabłkiem do słoja. Wszystkie składniki nalewki zalać wódką i spirytusem, dobrze zakręcić słój i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce (można przykryć ręcznikiem) na 10 dni. Słojem poruszać jak najczęściej. Po 10 dniach. Do garnka wlać

Passions hobbies life
Nalewka z truskawek 114

Cudownie aromatyczna, delikatna w smaku, pyszna. Koniecznie ją zróbcie, a w zimowe wieczory pozwoli Wam przywrócić wspomnienie ciepłej wiosny i lata. Jeśli chcecie zrobić większą ilość nalewki musicie proporcjonalnie zwiększyć składniki Co potrzeba: 1 kg truskawek, 500 g cukru, 0,75 l wódki Wykonanie: Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, odsączamy na sitku. Jedną część truskawek przekładamy do słoja, zasypujemy połową cukru(...)cukru, przykrywamy szczelnie, odstawiamy na 3 dni. Dolewamy wódkę, mieszamy ruszając słojem, Przykrywamy szczelnie, odstawiamy na 3 miesiące w temperaturze pokojowej. Słoik przykrywamy ściereczką, żeby światło nie dochodziło do nalewki. Co jakiś czas ruszamy słojem. Po tym czasie Nalewkę zlewamy do garnka przez sitko wyłożone pieluchą tetrową złożoną 3 krotnie  lub przez sitko wyłożone 4 krotnie złożoną gazą

Bułka z Chlebem
SMORODINÓWKA 132

pyszna nalewka z owoców czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich. To właśnie tam czarna porzeczka nazywana była smorodiną. Z  domową nalewką jest tak, że przepis na jej wykonanie jak i proporcje każdy ma dopasowane do własnego smaku i upodobań.  Ja zmieszałam (jak w większości nalewek, które robię) wódkę 40% ze spirytusem. Smorodinówka jest bardzo aromatyczną nalewką. Czujemy(...)laskę wanilii.  Co kilka dni potrząsamy słojem. Po uzyskaniu syropu (po 3-4 tygodniach, kiedy cukier całkowicie się rozpuści) zlewamy syrop i mieszamy go z nalewem. Następnie filtrujemy nalewkę (ja korzystam w filtrów do kawy - żmudne, ale skuteczne) rozlewamy do butelek i odkładamy do leżakowania na co najmniej kilka miesięcy

Walijskie Pichcenie
Aromatyczna wiśniówka na miodzie 151

roku wiśnie wyjątkowo obrodziły. Długotrwała susza i ciepłe dni sprawiły, że mają bardzo esencjonalny i słodki smak. Aż żal nie wykorzystać tego i nie nastawić nalewki z wiśni. Kilka tygodni temu pisałam o klasycznej wiśniówce . Tym razem publikuję przepis na wiśniówkę o bogatszym smaku i aromacie, a to za sprawą aromatycznych dodatków. Przydaje się bardzo zimą na chłodniejsze(...)słoja. Do wiśni dodać miód, spirytus, goździki, liście mięty i pokrojoną na plastry limonkę. Słój zakręcić i ustawić w słonecznym miejscu. Następnego dnia pozbyć się mięty. Słój z nalewką trzymać jeszcze przez tydzień w słonecznym miejscu. Codziennie mieszać nalewkę. Następnie przenieść nalewkę do ciemnego i chłodnego miejsca na dwa miesiące. Zlać ciecz znad owoców do innego słoja, a wiśnie przepłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka z orzechów laskowych 176

Nalewka z orzechów laskowych Orzechy laskowe posiadają niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze Składniki 200 g orzechów laskowych 500 ml wody 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 0,7 l bimbru Przygotowanie Orzechy łuskamy i kroimy na małe kawałeczki. Wodę podgrzewamy na wolnym ogniu w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy do roztopienia cukru następnie odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy(...)przekładamy do przygotowanego słoja i zalewamy je wodą z cukrem oraz bimbrem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 tygodniowe leżakowanie. Po 3 tygodniach nalewkę, filtrujemy przy pomocy gazy lub drobnego sita, przelewamy do butelek i odstawiamy jeszcze na miesiąc. wskazówki Do nalewki najlepiej kupić orzech nie wyłuskane, ponieważ nalewka w efekcie końcowym będzie miała intensywniejszy smak. Podane w składnikach

4stronykuchni.pl
TIRAMISU MIĘTOWE 166

Inna wersja tradycyjnego Tiramisu , ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych(...)szklanki wrzątku, łyżeczka żelatyny rozpuszczona w tym naparze 2 kieliszki nalewki miętowej wymieszanej z ¾ szklanki przegotowanej wody. Kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Upieczony wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą następnie wlać napar i ponownie wymieszać. Z białek ubić na sztywną pianę następnie

RAROSSA
Nalewka na młodych pędach sosny 193

Nalewka sosnowa idealna na przeziębienia, działa wykrztuśnie i bakteriobójczo i ma wspaniały, unikatowy, lekko żywiczny smak i aromat. Podczas jesiennych przeziębień i drapania w gardle będzie zbawieniem. Zrywamy pędy młode, żywiczne, te starsze nie zrywajmy bo nalewka będzie gorzkawa. Zatem do pracy, kilka minut a potem jesienią i zimą używajmy nalewki na przeziębienia. Moja nalewka dopiero się robi więc zdjęć(...)wklejam zatem te całkiem robocze a jak dojrzeje wkleję gotowy produkt. Nalewka na młodych pędach sosny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie