Tytułową nalewkę zaczęliśmy robić niewiele ponad miesiąc temu. Bez spiny, bez okazji, tak po prostu. Jest sezon na cytrusy, więc kiedy ją robić, jak nie teraz. Skąd mam przepis? A z babcinego zeszytu. Ostatnio go przeglądałam i wpadł mi w oko ten konkretny przepis. Postanowiłam go tutaj opublikować. Parę lat temu, z tego co pamiętam, próbowaliśmy już robić tę miksturę(...)dlatego babcina nalewka farmaceutów nie była jakimś wielkim odkryciem. Piszę o dodawaniu mleka do tego typu trunków. Trochę to dziwaczne, dodatkowo podczas przegryzania się wygląda nieciekawie – rozwarstwia się. Ostatecznie, po odfiltrowaniu wygląda normalnie. Jest też bardzo smaczna, ale o tym za chwilę. Jedyne co mnie zmartwiło w przepisie babci to ilość cukru. Jezusie, 750 g. Dla nas to zabójcza
Kardamonovymaksymalnie do 40 C, często mieszając, aby cukier i miód się rozpuścił. Następnie zdejmij rondel z ognia, odstaw, aby piwo nieco wystygło. Następnie połącz piwo ze zlanym korzennym alkoholem. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Trunek odstaw w chłodne ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. N alewka porterówka zrobiona z ciemnego piwa(...)oraz korzennych przypraw ma piękny intensywny aromat. Trunek ten nie musi długo leżakować, lecz im dłużej poleży, nabierze jeszcze lepszego smaku. Nalewka ta doskonale sprawdza się podczas zimowych wieczorów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie
Przepisy i porady kulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodka, smaczna, rozgrzewająca, taka właśnie jest domowa nalewka z nutelli i rumu . Ten smakowity trunek świetnie pasuje do różnego rodzaju deserów, rozgrzewa podczas mroźnych wieczorów a także uzupełni Wasz barek w coś smacznego. Domowa nalewka z nutelli to świetny poczęstunek dla gości, a także piękna dekoracja na świąteczny stół. Na pewno nikt nie odmówi tego(...)smakołyku. Zapraszam serdecznie do wypróbowania prostego przepisu na myszy likier z nutelli i rumu. NALEWKA Z NUTELLI i RUMU Składniki: 230 g nutelli 0,5 szklanki wrzątku 0,5 l białego rumu 0,5 szklanki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Nutellę przekładamy do miski, dodajemy cukier. Wrzącą wodę powoli wlewamy do nutelli
Przepiski.plNalewka wiśniowa domowej produkcji z aromatyczną, korzenną nutą przypraw. Jedna z najlepszych nalewek na długie jesienne i zimowe wieczory, doskonała na rozgrzanie przełyku i ciała. Smakuje doskonale w trakcie mrozów, spożywana wieczorami przy kominku. Wiśniówkę przygotowałam zawczasu, zamierzam ją przelać do ozdobnych buteleczek i obdarować nią bliskich. Idealny alkohol podarowany od serca, na specjalne okazje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiśniówka(...)korzenna nalewka z wiśni 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Alkohole Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 1200 ml Przygotowanie 30 min. Kalorie 300 kcal Domowa wiśniówka z korzennym aromatem kardamonu, goździków, wanilii i cynamonu. Nalewka na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Składniki: 2 kg wiśni 1 litr spirytusu 500 g cukru zwykłego 10 ziaren kardamonu 10 goździków
ProstePesto.plwykonania : O woce głogu opłucz, osusz, rozgnieć lekko palcami, wrzuć do czystego słoja. Dodaj śliwki, rodzynki, pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij wieczkiem. Nalewkę odstaw na 5 - 6 tygodni, od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przefiltruj przez gazę lub gęste sitko. Wodę zagotuj, gdy temperatura wody spadnie poniżej(...)rozpuść w niej miód. Dodaj do wody świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj i wlej do nalewki. Odstaw trunek jeszcze na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoju. W tym czasie wstrząsaj codziennie słojem. Następnie przefiltruj nalewkę , możesz to zrobić np. przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem
Przepisy i porady kulinarnedeserów. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z wiśniówką odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu(...)Rady : W iśnie na nalewkę najlepsze będą z własnego ogrodu takie, które dojrzewają ogrzewane promieniami słońca. Na nalewkę wybierajmy wiśnie barwy ciemnoczerwonej. Jeśli ktoś chce nalewkę o słabszej mocy, może użyć alkoholu 40 %. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarneZapewne każdy z Nas i mam tu na myśli osoby pełnoletnie, słyszał o czymś takim jak nalewki. Jeśli nie, to już śpieszę z wyjaśnieniami. Nalewka to nic innego jak wytworzony w domowy sposób syrop owocowy z dodatkiem alkoholu. Już w dawnych czasach, nalewki cieszyły się wielką sławą, były podawane gościom na przywitanie, czy pełniły rolę przy wieczornych, rodzinnych deserach(...)może wykonać każdy, tutaj nie ma raczej jakieś dużej filozofii, natomiast ważne są proporcje. Bez nich można nieszczęśliwie spowodować utratę wyrazistego smaku. Pierwszy trunek, który pragnę Wam przedstawić to nalewka z aronii i pomarańczy. Idealna do deserów, jak i aperitifu. Aronia jak i pomarańcz, posiadają w sobie znaczącą ilość witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie. Jedyne
ProstePesto.plzielonych niedojrzałych orzechów włoskich 250 ml ( 1 szklanka ) spirytusu 95 % 250 ml ( 1 szklanka ) czystej wódki 40 % 1/2 szklanki wody najlepiej źródlanej Sposób wykonania : O rzechy na nalewkę muszą być zdrowe, bez czarnych plam itp. Orzechy dokładnie umyj, pokrój na plastry o grubości około 3 - 4 mm razem z łupiną , wrzuć do czystego słoja. Wlej do słoja alkohol(...)składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo, odczekaj chwilę , aż okapią resztki płynu z orzechów. Do trunku wlej wodę , wymieszaj dokładnie. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce. Podobno nalewka najlepsze lecznicze właściwości osiąga dopiero
Przepisy i porady kulinarnesłoja przez gazę , dokładnie wyciśnij resztki płynu z kwiatów . Otrzymany płyn wlej do słoja , słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw jeszcze na kolejne 3 - 4 tygodnie . W tym czasie nalewka się będzie klarować , dlatego nie wstrząsaj już słojem . Zlej ostrożnie klarowną nalewkę znad osadu , a osad przefiltruj przez filtr . Trunek rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety(...)opisem . Odstaw na 5 - 6 miesięcy w chłodne ciemne miejsce . Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarnezmieszania się składników, a najlepiej jest to zrobić nawet 2 razy dziennie rano i wieczorem. W ten sposób więcej cennych składników zostanie oddanych do alkoholu. Po tym czasie przecedź nalewkę przez płótno, najlepiej lnianą ściereczkę lub gazę złożoną we czworo. Dokładnie wyciśnij resztki płynu z ziela, złap płótno za rogi i skręcaj mocno drugą ręką . Otrzymany płyn rozlej do butelek(...)najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj trunek w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarneStosowanie nalewki : P ij nalewkę 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej wymieszanej w 1/4 szklanki letniej przegotowanej wodzie. Właściwości nalewki : N alewka ta aktywizuje siły obronne naszego organizmu, dlatego pomaga nam podczas infekcji wirusowych(...)Rada : A by otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml wody. P amiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie
Przepisy i porady kulinarneNalewka z truskawek zawsze budziła we mnie wiele kontrowersji. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły mi się z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu, zapadła decyzja: jak nie spróbuję i nie zrobię, to się nie dowiem, jak smakuje … Truskawki piękne, dojrzałe, wyczyszczone, odszypułkowane, wszystko przygotowane według przepisu. Minęły dwa miesiące, zlewam nalew, pierwsza degustacja i …. rozczarowanie. Smak? Kompot truskawkowy(...)alkoholem… Trudno… Nalewka wylądowała w butelkach i poszła w zapomnienie. Po kolejnych trzech miesiącach… szok! Jakie to dobre! Smaczne! Wyśmienite! Od tamtej pory, sezon truskawkowy to nie tylko dżemy, koktajle i truskawki w śmietanie czy w jogurcie, to przede wszystkim NALEWKA TRUSKAWKOWA! Składniki 1 kg truskawek 200 – 250 g cukru 700 ml alkoholu
Tajemnice Smakubutelce! Chyba każdemu zdarzyło się marzyć o lecie w środku zimy... a lato można zabutelkować! Zaczynamy najbardziej "świeży" sezon w roku! Zapraszam do wypróbowania przepisu mojego wujka na przepyszną nalewkę w niesamowitym zielonym kolorze, o wspaniałym, intensywnie miętowym smaku, która przypomni smak lata w środku zimy! Wujek Krzysiek zabrania mi nazywać się wujkiem (Krzysiu, wybacz), ale to dodaje tej nalewce(...)smaku :) Jest wspaniała! Domowa nalewka miętowa Składniki: bardzo duży pęk mięty ogrodowej lub 3 doniczki mięty ze sklepu 1 litr spirytusu 1 szklanka cukru 1,5 litra wody* Potrzebny sprzęt: słój min. 2-litrowy naczynie do przelewania (również ok 2-litrowe) słój min. 3-litrowy jałowa gaza lejek butelki lub karafki do przelania 2,5 litra nalewki :) Miętówka - sposób
Gary Bez dnaokoło 250 ml przegotowanej i ostudzonej wody, wymieszaj dokładnie. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na co najmniej miesiąc, w tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku. Butelki z nalewką przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. N alewka ta ma łagodny smak ( dlatego doskonale nadaje się dla Pań ) i lekko truskawkowy aromat(...)Dzięki dodaniu kwiatów hibiskusa ma piękny czerwony kolor. W tym roku zrobiłem ją po raz pierwszy i jestem z niej zadowolony, będę ją robił częściej. Jeśli ktoś chce nalewkę mocniejszą , może nie dodawać wody lub dodać jej mniej. T utaj dowiesz się jakie są najlepsze truskawki na tę nalewkę : truskawki P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą
Przepisy i porady kulinarnePrzepisów na nalewkę z wiśni jest wiele, z pestkami lub bez z różnymi dodatkami lub bez. Ja osobiście zazwyczaj nalewki wybieram najprostsze ewentualnie delikatnie eksperymentuje. Tu przedstawiam nalewkę bez żadnych kombinacji. SKŁADNIKI: -2,5 kg wiśni bez pestek -1,5 l alkoholu 50-70 % -0,6 kg cukru (ilość cukru dajemy od swoich upodobań i trzeba wziąć pod uwagę słodkość(...)syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Teraz naszą nalewkę przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 i więcej miesięcy. Moja ma 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Nalewka z pokrzywy – to nie tylko pyszny trunek. Stosowana jest przy anemii, braku odporności ale też dolegliwościach żołądkowych, bólach brzucha. Nie jest trudna do przygotowania, potrzebujemy jednak do niej młodych wierzchołków liściowych pokrzywy, które możemy zbierać w maju lub w innych miesiącach jeśli pokrzywę zetniemy i poczekamy aż młode pędy odbiją. PRZEPIS NA NALEWKĘ Z POKRZYWY Składniki na nalewkę(...)pokrzywy: 1 litr młodych pędów liściowych pokrzywy 0,5 l wódki 0,5 szkl miodu Jak zrobić nalewkę z z pokrzywy: Pokrzywę myjemy, osuszamy i siekamy drobno (najlepiej te czynności wykonywać w rękawiczkach). Pokrzywę przekładamy do dużego słoja, dodajemy miód i alkohol. Słoik zakręcamy, potrząsamy nim mieszając wszystko i odstawiamy w ciemne miejsce (np do szafki) na miesiąc – co jakiś
Dorota Smakujemiejsce. Wbrew pozorom jest to bardzo ważna czynność ! Antocyjany znajdujące się w kwiatach fiołka nadające mu barwę potrzebują kwaśnego środowiska, żeby utrzymać ładny kolor. Jeżeli o to nie zadbamy, nalewka stanie się szarozielona. Następnie wlewamy do słoja z kwiatami alkohol, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. Przed odstawieniem i później co pewien czas wstrząsamy lekko słojem w celu zmieszania(...)Stosowanie nalewki : P rzy stanach zapalnych gardła i dróg oddechowych pijemy 1 łyżkę stołową nalewki 2 razy dziennie. Możemy ją popić niewielką ilością letniej wody. U waga ! Przedawkowanie może powodować nudności, wymioty oraz biegunkę. N aleweczka ta ma piękny zapach, jej kolor jest fioletowo - różowy. Tym cudownym zapachem przypomni nam wiosnę w środku zimy, a przy okazji
Przepisy i porady kulinarneprzez gazę lub gęste sitko. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, dodaj cukier, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce do sklarowania. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje, zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce(...)najmniej rok. N alewka ta jest o wyjątkowym smaku i aromacie. Kolor nalewki jest złocisty, to za sprawą kurkumy. Smak trunku jest delikatnie ziołowy z wyczuwalną korzenną nutą . Nalewka "Benedyktynka" najlepszą harmonię smaku osiąga po upływie 2 lat. Warto poczekać. R ada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej
Przepisy i porady kulinarneNalewka świąteczna To już prawie połowa listopada, a więc można zacząć przygotowywać nalewkę Bożonarodzeniową. Jej sporządzenie jest bardzo łatwe i szybkie, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać około 4 – 6 tygodni, by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. Jest to aromatyczna i bardzo smaczna nalewka na bazie cytrusów, miodu i bakalii. Ja przygotowuję ją z wódki, jeżeli jednak chcemy(...)orzechy oraz cynamon, goździki i anyż przekładamy do słoika *** *** Wódkę (i opcjonalnie spirytus) mieszamy dokładnie z miodem *** *** Alkoholem miodowym zalewamy słoik *** *** Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce *** *** Nalewka musi leżakować przez około 4 – 6 tygodni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY
Blog z Apetytemresztki soku z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną . Trunek rozlej do czystych butelek (najlepiej z ciemnego szkła), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy(...)Zastosowanie naleweczki : N alewkę wzmacniającą z owoców dzikiej róży poleca się osobą wyczerpanym psychicznie i fizycznie. Nalewka ta pomoże też podczas przeziębień oraz przy kurczach żołądka. Ma ona także właściwości przeciwgorączkowe. Pij 1 łyżkę stołową nalewki 3 razy dziennie. R ada : Owoce na nalewkę powinny być dojrzałe, ale twarde nie miękkie. Owoce zbieramy z krzewów które rosną
Przepisy i porady kulinarnesyrop odkapie z owoców. Otrzymany syrop połącz z wcześniej zlanym nalewem, wlej do czystego słoja. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce do sklarowania. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje, zlej ostrożnie płyn znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w chłodne(...)ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, w tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. R ada : Nalewkę tę możemy też zrobić w ten sam sposób na owocach pigwy lub pigwowca chińskiego. Do nalewki możemy też dodać na czas macerowania wybraną przez siebie przyprawę np. kilka goździków, kilka nasion kardamonu, kilka gwiazdek anyżu lub 2 - 3 nieduże kawałki
Przepisy i porady kulinarnewstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, odczekaj chwilę, aby resztki płynu skapały, owoce wyrzuć. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub gazę. Dodaj do nalewki miód, dokładnie wymieszaj, aby całkowicie się rozpuścił. Trunek rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie, po tym czasie nalewka(...)jest gotowa do użycia. Zastosowanie nalewki : N alewka z owoców derenia ma działanie antyseptyczne, pomaga w utrzymaniu higieny w jamie ustnej. Nalewkę tę stosujemy przy lekkich zaburzeniach żołądka oraz jelit. Jest ona skuteczna w zwalczaniu wszelkiego rodzaju przeziębień. Wspomaga
Przepisy i porady kulinarnefiltracyjną lub gazę. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze w ciemne chłodne miejsce na kolejne 2 tygodnie. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna to, po dwóch tygodniach zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz z wcześniej zlanym płynem i ponownie rozlej do butelek. Ja do produkcji tej nalewki użyłem gruszek(...)starej gruszy, ma ona ponad 100 lat ! Owoce nie są duże, ale dość aromatyczne, żółte z pomarańczowym rumieńcem. T ak nalewka wygląda po 3 tygodniach. Dziś przecedzę ją przez sitko i odstawię na 2 tygodnie, aby się ładnie sklarowała. Później ją przefiltruję i rozleję do butelek. Ciekaw jestem, jaki będzie mieć aromat i smak, kolor ma całkiem, całkiem
Przepisy i porady kulinarneZastosowanie naleweczki : N alewka ta ma działanie wzmacniające, nasi przodkowie stosowali ją w stanach wyczerpania fizycznego oraz psychicznego. Nalewkę tę stosujemy także jako środek wykrztuśny, przy nieżycie górnych dróg oddechowych i zapaleniu gardła ( np. katar, przeziębienie ). Wystarczy wypić mały kieliszek nalewki rano i wieczorem. R ada : Czarne porzeczki na tę nalewkę powinny być bardzo dojrzałe, możemy je zbierać(...)krzaka, gdy są już lekko zwiędnięte, pomarszczone. Zamiast zwykłego cukru możemy dodać cukier trzcinowy, który jest nieco zdrowszy od zwykłego cukru białego. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół
Przepisy i porady kulinarneOrzechówka – o zaletach nalewek i syropów z zielonych orzechów włoskich mogliście poczytać już TUTAJ . Tym razem nie będę się już więc rozwodzić o ich magicznych właściwościach prozdrowotnych, ale skupię się na tych smakowych. A dziś mam dla Was aż dwa przepisy na naleweczki. Likier z zielonych orzechów włoskich dla cierpliwych (lecz ich cierpliwość zostanie wynagrodzona) Składniki: ½ kg zielonych orzechów(...)wody. Szczelnie wszystko zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy w proporcji ¼ litra wody / ½ kg cukru. Po wystudzeniu do syropu przelewamy przez gazę (nalewka będzie z lekkim osadem) lub bibułę filtracyjną (nalewka będzie bez osadu) nastaw orzechowy. Mieszamy, przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na rok Nastaw orzechówki Nalewka orzechowa „parmeńska” – dla mniej
Kate's Kitchenrodzynku przeciętym na połowę. Butelki zakorkuj i odstaw na co najmniej kolejne 6 miesięcy, aby dojrzała. Możesz także dodać cukier w inny sposób. Na każdy 1 l nalewki dodaj do niej około 25 dkg cukru, wymieszaj i wtedy dopiero rozlej do butelek. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna, możesz ją po upływie 6 miesięcy, gdy dojrzeje przefiltrować przez bibułę(...)filtracyjną. Nalewka ta doskonale prezentuje się w ozdobnej butelce lub karafce. R ada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarneczasie przefiltruj trunek przez gazę. W 0,5 l białego wina rozpuść miód, połącz go z przefiltrowanym płynem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie nalewka się będzie klarować, nie wstrząsaj słojem. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje , zlej płyn znad osadu i rozlej go do butelek, zakorkuj szczelnie. Naleweczka jest gotowa. Nalewkę tą możesz dodać(...)popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz ją także wykorzystać do ciast i kremów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka własnego wyrobu
Przepisy i porady kulinarnecukier, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Gdy syrop będzie miał temperaturę około 40 C, wlej do niego powoli przefiltrowany alkohol. Słój zamknij i odstaw jeszcze na miesiąc. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj przez filtr. Połącz oba płyny ze sobą. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy. N alewka ta ma orzechowo - waniliowy(...)smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do popołudniowej kawy. D la wyostrzenia smaku możesz dodać do nalewki szczyptę kwasku cytrynowego i 50 ml koniaku. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki
Przepisy i porady kulinarnePomysł na świąteczny prezent? Dodatek do świątecznej kawy lub sernika? W obu przypadkach nalewka piernikowa sprawdzi się idealnie. Warto ją zrobić na ok 1 tydzień przed Świętami aby się „przegryzła”. Smaki będą miały szansę się połączyć, będzie pyszna. Do mojej nalewki wykorzystałam zarówno wódkę jak i spirytus. Zależało mi na mocy około 40%, ale dobierzcie rodzaj alkoholu według(...)własnych potrzeb. Możecie do jej przygotowania użyć samej wódki. NALEWKA PIERNIKOWA PRZYGOTOWANIE:2 h + min 1 tydzień SKŁADNIKI: – 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – 250 ml wódki – 200 ml spirytusu – 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (np tej z domowego przepisu na przyprawę piernikową ) PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i włóż puszkę z mlekiem
nietylkopasta.plprzecedź przez gęste sitko lub gazę , wlej do słoja ze skórką. Dodaj cukier, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień lub dwa. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na jakiś czas, aby trunek dojrzał, nabrał smaku i aromatu. D o nalewki możesz dodać więcej lub mniej(...)cukru, w zależności jaką nalewkę lubisz słodką czy wytrawną. Możesz także część cukru zastąpić miodem, wtedy naleweczka będzie jeszcze lepsza i zdrowsza ! P a miętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarneodstaw na 6 miesięcy do sklarowania. Po tym czasie zlej płyn znad osady, osad przefiltruj. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewka jest gotowa do picia. Nalewka ta doskonale nadaje się na jesienno - zimowe chłody. Wzmacnia nasz organizm i rozgrzewa. Najlepsza będzie po około roku, czyli nalewkę robioną w tym roku zostawiamy(...)następny sezon jesienno - zimowy. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent
Przepisy i porady kulinarnealewka z owoców dzikiej róży dobrze wpływa na działanie naszego organizmu. Wzmacnia nasz organizm i poprawia jego odporność na infekcje przeziębieniowe, dzięki zawartości witaminy C. Kieliszek nalewki wypity raz dziennie wzmocni odporność naszego organizmu. Nalewka ta ma ładny łososiowo - herbaciany kolor. Składniki : 1 kg owoców dzikiej róży 1 l alkoholu 50 % 1 i 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego(...)odstaw do sklarowania na 6 miesięcy. Następnie zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarneLato to pora przygotowywania nalewek. Owoców jest mnóstwo. Dojrzewają w lipcowym słońcu, pod wpływem jego gorących promieni stają się słodkie i pełne soku. Wystarczy więc schylić się, zebrać je i zamknąć w słoju, mieszając z odpowiednimi dodatkami. W ubiegłym roku przygotowałam z nich smorodinówkę. Zdążyłam dosłownie w ostatniej chwili, bo owoce już się kończyły. Udało się, a znakomity efekt jest(...)wart tego, by się nim z Wami podzielić. Smorodinówka to nalewka z czarnej porzeczki, która na Kresach Wschodnich nazywana jest smorodiną. Klasyczną smorodinówkę robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo
W mojej kuchnipiękną, słoneczną pogodą, która panowała całe wakacje. Z zapachem zbóż i polnych kwiatów. I rozwalonym po raz dziesiąty kolanem podczas jazdy na rolkach. A Wy jakie macie wspomnienia? Nalewka zrobiona z ostatniego rzutu truskawek w tym roku. Przyda się na jesienne i zimowe wieczory aby przywołać smak lata. Robiłam ją trochę inną metodą niż większość nalewek. Zazwyczaj owoce zasypuje się(...)polska i światowa Elżbiety Adamskiej. Wcześniej robiłam również z tej książki wiśniówkę i się nie zawiodłam. Oczywiście skróciłam nieco czas oczekiwania niż podaje oryginalna receptura, nie mniej na pewno nalewce nie ubędzie smaku. W zasadzie trunek jest gotowy zaraz po zlaniu go do butelki ale gdy postoi aż do jesieni nabierze mocy i wszystkich walorów smakowych. Składniki na około
My simple kitchenodstaw w słoneczne miejsce ( np. na parapet okienny ) na 5 tygodni. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie w przegotowanej, gorącej wodzie rozpuść cukier, wlej do słoja z nalewką , wymieszaj. Słój ponownie zamknij i odstaw jeszcze na 3 dni. Po 3 dniach trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw(...)miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie
Przepisy i porady kulinarnedwie garści pestek ze śliwek, by nadać trunkowi lekkiej goryczki. Wlej spirytus, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedź nalewkę , śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie gęsty syrop. Przefiltruj przez gęstą gazę(...)ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu śliwkowego, dodaj koniak lub brandy, wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw co najmniej na 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Nalewka ta najlepiej smakuje po roku leżakowania. Wtedy to nabiera właściwego aromatu i smaku. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy
Przepisy i porady kulinarneboku. Nas znacznie bardziej interesuje co możemy z tych owoców zrobić, a nie to jak, po co i dlaczego rosną. A zrobić z nich możemy na przykład pyszną nalewkę :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg porzeczkoagrestu 0,5 litra spirytusu(...)filtr przy pomocy gumki na czystym słoiku, dla lepszego efektu wykładamy dodatkowo jednym listkiem papierowego ręczniczka i przelewamy przez ten filtr alkohol. Zwykle to trwa bardzo długo, zwłaszcza jak nalewka zawiera dużo cukru (chociaż ta akurat w miarę mało zawiera). Czasem i dobę trwa, czasem i dłużej. Ale daje doskonałe efekty, więc warto poczekać. Po przefiltrowaniu butelkujemy i zostawiamy
Marder&Marder ManufactureMadzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym bardziej, że wiśnie były już wydrylowane, więc jakoś tak bardzo dużo pracy nie miałem. Bo Madzia była u kumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę przesadziłem(...)świeżo uwędzonych kiełbas. Wszelakich, różnych. Teraz to już wojna może nas zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki, ale finalnie wyszły trzy. Zrobiłem tę właśnie wiśniową, zrobiłem z czerwonej porzeczki i jeszcze trochę owoców
Marder&Marder ManufactureWiem, że sezon na kwiaty czarnego bzu już minął, ale pewnie przepis przyda się Wam w przyszłym roku, tym bardziej, że nalewka jest rewelacyjna. Wiele osób najpierw zalewa kwiaty czarnego bzu nalewem cukrowym i odstawia na 10 dni do macerowania, a dopiero po tym czasie dodaje spirytus, motywując to tym, że po dodaniu spirytusu wydziela się jest cyjanogenny glikozyd(...)więc sensu ponoszenia ryzyka, że zalane syropem cukrowym kwiaty czarnego bzu sfermentują. Składniki 50-60 baldachów dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu. 1100 g cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkich nalewek ilość cukru można zmniejszyć do nawet do 750-800 g) 1 litr wody 1 litr spirytusu 95% 2-3 średniej wielkości cytryny lub 3-4 limonki 2 plastry (około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzełom maja i czerwca to idealny moment na zrobienie nalewki z kwiatów czarnego bzu. Ta roślina to istna apteka, ma w sobie wszystko co jest do zdrowia potrzebne. Warto zatem mieć pod ręką taką nalewkę, aby pić zdrowotnie w razie potrzeby. Albo nawet profilaktycznie w zimne jesienno-zimowe noce. Kieliszek przed snem z całą pewnością nie zaszkodzi, może tylko pomóc(...)nawet abstrahując od zdrowotnych właściwości, ta nalewka jest po prostu pyszna. Ma taki słodko kwiatowy smak. Pijąc ją od razu przypomina się lato, przypomina się maj i czerwiec i moment zrywania tych kwiatów. U nas ta nalewka zdecydowanie wchodzi do stałej produkcji. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko
Marder&Marder ManufactureMamy na blogu parę jabłkowych nalewek, a ta będzie kolejna. Bo nalewek nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza gdy są takie dobre. Tę nalewkę zrobiłem specjalnie na zamówienie Madzi. Stwierdziła, że chce z jabłek, ale też żeby była w środku cytryna i miód. A taka tam kobieca zachcianka. Właściwie czemu nie, ja tam mogę wszystko zrobić, każdą rzecz przetworzyć :) Policzyłem(...)prawda dość długo trzeba czekać na efekt końcowy, ale naprawdę warto. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 2 cytryny 1 litr spirytusu 60% 320 g miodu 0,3 litra wody Cytryny myjemy, szorujemy i kroimy w plastry. Jabłka w mniejsze kawałki. I zalewamy spirytusem
Marder&Marder ManufactureOstatnia z jabłkowych nalewek w tym naszym jabłkowym cyklu. Dotarliśmy do szczęśliwego końca. Uff, tylko teraz ciekawe kto to wszystko wypije - tak właśnie miał brzmieć wstęp. Ale nieee, wpadłem na pomysł jeszcze kilka jabłkowych nalewek więc to zdecydowanie nie koniec. Tym razem zainspirowaliśmy się najbardziej znanym drinkiem jaki można zrobić z żubrówki, mianowicie żubrówka z sokiem jabłkowym. Osobiście mam uraz(...)gara z magicznym napojem siły i wciąż czuje jego skutki. Ze mną jest tak samo, tylko niestety nie był to eliksir siły. Raczej odbierający siły. Ale pomyślałem, że nalewka może wyjść z tego konkretna. I okazało się, że się nie pomyliłem. Mamy zatem dla was kolejny sprawdzony przepis. Co prawda na efekt końcowy trzeba czekać cały rok, ale naprawdę warto
Marder&Marder ManufactureMiałem w planach zrobić nalewkę rosyjską. Nie wiem skąd taka nazwa, może to jakiś starorosyjski przepis? Taka z suszonymi śliwkami, miętą, skórkami cytrusów i paroma innymi rzeczami. Kupiłem wszystko co trzeba, zastanowiłem się i zrezygnowałem. Stwierdziłem, że nie chcę jednak jej robić. Popatrzyłem na proporcje składników, policzyłem chwilę i wyszło mi, że byłaby to naprawdę mocna nalewka. A my przecież(...)lubimy mocnych. Picie takiego czegoś to dla nas żadna przyjemność. Ale świeża mięta kupiona, lada moment będzie już zeschnięta. Trzeba coś z nią zrobić. Wymyśliłem więc ten przepis na nalewkę cytrynowo-miętową. To lekki napój, zawartość alkoholu waha się pewnie w okolicy 20%. Tak jak lubimy. Madzia zarzuciła jeszcze pomysł żebym zrobił jabłkowo-miętową, żeby miała taką alkoholową wersję Tymbarka
Marder&Marder ManufactureNalewka z malin to według mnie jedna z najsmaczniejszych polskich nalewek. Maliny oddają do alkoholu cały swój aromat i kolor, dzięki czemu malinówka nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie oraz smakuje. Jej wykonanie wymaga nieco cierpliwości – po zrobieniu powinna odstać przynajmniej pół roku, aby zyskała odpowiedni smak. Nalewka jaką robiłam w tym roku zawiera dodatek miodu(...)rumu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie bardziej aromatyczna, ale także doskonale sprawdza się przy przeziębieniach. Nalewka z malin: 1,5 kg dorodnych, nie uszkodzonych malin 750 ml spirytusu (96%) 500 ml wódki (40%) 125 ml dobrej jakości rumu – jasnego lub ciemnego (40%) 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Maliny
Poezja smakualewkę na płatkach akacji można przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej, a dodając odpowiednią ilość wody dostosować zawartość alkoholu do własnych potrzeb :). Ubiegłoroczna nalewka akacjowa nie przetrwała zimy, nim się spostrzegliśmy butelki wypełniła przygnębiająca pustka, więc nie mogę Wam pokazać jak nalewka się prezentuje po roku "leżakowania". Obiecuję uzupełniać post w miarę tworzenia dokumentacji zdjęciowej :). Akacjówkę można spożywa już(...)czterech miesiącach od zerwania kwiatów bez dodatkowego okresu leżakowania, co bez wątpienia w znacznym stopniu przyczynia się do skrócenia czasu jej pobytu w naszej spiżarni ;). Po zlaniu nalewki macerowane płatki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać je np. do ciast, deserów lub sosów. Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już
SzczyptaSmaQsłoja, dodać goździki, miętę , zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni. Co parę dni wstrząsnąć słojem w celu wymieszania się składników. Następnie zlać nalewkę , z owoców róży wycisnąć sok, przecedzić przez gazę lub filtr do kawy. Wodę zagotować, trochę przestudzić, wymieszać z miodem do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Dodać wódkę i połączyć z nalewką(...)róży, wymieszać. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące. Picie nalewki z owoców dzikiej róży wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, wątroby. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-dzikiej-rozy-przepis_41804.html Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm, pomaga w leczeniu nerek, wątroby, serca i przewodu pokarmowego
Przepisy i porady kulinarneDomowa cytrynówka na spirytusie Dziś coś ekstra nalewka cytrynowa, najlepsza cytrynówka na spirytusie, którą śmiało przygotujesz w domu. Aromatyczny słodko kwaśny mocny napój z %. Przepis na włoskie limoncello, likier do picia na zimno jak i do drinków. Co to jest limoncello? To słodki włoski likier wytwarzany ze skórki cytryn, najlepiej z ekologicznej uprawy. Prawdziwa cytrynówka tak samo jak włoskie limoncello(...)jest nalewka z owoców o żółtym miąższu, ale ze skóry tych owoców. I tu moim zdaniem ta niewielka rozbieżność czyni ogromną różnicę. Cytrynówka na spirytusie z miodem Domowa cytrynówka to wyjątkowy nalewka ze skórek cytryny, napój bardzo łatwy do przygotowania. Nalewka z miodem lub cukrem, decyzja należy do Ciebie. Mimo że zaleca się ją spożywać mocno schłodzoną to silnie rozgrzewa
Dieta moja pasjaNalewka w trakcie maceracji! Pierwszy raz robię nalewkę truskawkową i to nie byle jaką, bo korzenną. Nie jest zbyt słodka, powiedziałabym, że półsłodka, ma delikatny posmak miodu i aromat przypraw orientalnych, ale ostateczny smak ocenię dopiero po okresie leżakowania. Czas przygotowania tej nalewki to 2 miesiące, jeśli więc zdecydujecie się ją teraz zrobić, to będziecie delektować się jej smakiem zaraz(...)wakacjach. Wyobraźcie sobie teraz chłodne jesienne wieczory i aromat truskawek w rozgrzewającym trunku. Mniam… Przepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: ? 2 kg truskawek ? 1 litr wódki ? 300 g cukru ? 2 łyżki miodu płynnego ? kawałek kory cynamonu 5-7 cm ? 5 goździków ? 4 ziarenka pieprzu ? 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie: ? Truskawki umyć
To co kochaminnych urazach. A w kuchni? Dawniej używano wysuszonego skrzypu do szorowania garnków, patelni, a nawet do szorowania drewnianych podłóg. Teraz wchodzi w skład niektórych proszków ściernych. Zrobiłam nalewkę do włosów, fachowo nazywa się to tinktura, nalewka farmakologiczna. 100g skrzypu, rozdrobnionego /przepuściłam przez ręczną maszynkę do mięsa/, 500ml 40% alkoholu. Łączymy alkohol ze zmielonym skrzypem, przykrywamy, od czasu(...)tygodniu możemy już robić tonik, ujmując z mikstury po 2 łyżki. Po 2 tygodniach przecedzamy zawartość przez szmatkę bawełnianą i przelewamy do do butelki. Przygotowałam tonik: 2 -3 łyżki nalewki, 200ml dobrej wody. Tonikiem nacieramy skórę głowy, nie płuczemy. Odwar ze skrzypu polnego, jako płukanka do włosów 5-6 łyżek suszonego skrzypu, 1litr wody. Gotujemy na małym ogniu
Leśny Zakątekwyciśnij ćwiartkę limonki. Drinka możesz też udekorować plasterkiem limonki. Aby nieco urozmaicić drinka, możesz dodać również kilka listków świeżej mięty lub rozmarynu. Zobacz też inne przepisy na drinki i nalewki Nalewka truskawkowa Nalewka z pigwy Nalewka z czerwonych porzeczek Świąteczna nalewka Ekspresowa cytrynówka Nalewka kawowa Zobacz też najnowsze przepisy Gin z tonikiem Sos kurkowy Kotlety z bobu i bryndzy Pasta
okolicepalnika.plBardzo lubię złotą polską jesień, a nalewka z dyni mi o niej przypomina. Przepis który warto znać. No i ten smak… mniam, mniam Ze względu na to, że jest to pierwszy przepis na nalewkę na tym blogu mam do Ciebie bardzo wielką prośbę: napisz w komentarzu pod tym artykułem czy chciałbyś więcej takich przepisów. Z góry dziękuję. Czas wykonania(...)uzyskany roztwór po ostygnięciu dodać do nalewu. Alternatywą dla tego rozwiązania jest zasypanie wcześniej uzyskanej dyni cukrem i próbę odzysku wchłoniętego alkoholu. Po kolejnym tygodniu oczekiwania przelać klarowną część nalewki za pomocą wężyka do butelek. Do pełni smaku i aromatu nalewka potrzebuje leżakować minimum 3 miesiące, ale z autopsji wiem, że już następnego dnia po filtracji ma piękny pomarańczowy kolor
KuchniaWeDwoje.plNalewkę z pomarańczy popularnie zwaną pomarańczówką możemy przygotować przez cały rok jednak ta przygotowana w tym tygodniu będzie gotowa na Boże Narodzenie. Pomarańcze i mandarynki pachną świętami, a ta nalewka wyróżnia się intensywnym aromatem skórki. Czas wykonania: 60 min (+ 3 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 1 litr Moc: 20 % Składniki: 2 duże pomarańcze (około 600 g) 0,5 l wódki(...)zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Co kilka dni można pomieszać słojem, aby słód się rozpuścił. Po okresie oczekiwania należy odcedzić skórkę od nalewu za pomocą durszlaka. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić miodem lub cukrem w zależności od preferencji smakowych (ja to zrobiłem 2 dużymi łyżkami miodu). Ponieważ zależy mi na klarowności trunku – postanowiłem tak otrzymaną
KuchniaWeDwoje.plpodgrzania oraz wymieszania składników, a wszystko zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Bez sterty naczyń do zmywania ani precyzyjnego odmierzania składników wagą jubilerską. Likier bożonarodzeniowy będzie świetną alternatywą dla różnego rodzaju nalewek, których przygotowanie wymaga znacznie więcej cierpliwości i czasu. Za zrobienie takiego likieru możecie się zabrać niemal w ostatniej chwili, a efekt i tak będzie doskonały. Z jakim wyprzedzeniem zrobić likier(...)likier z tego przepisu, nie musisz myśleć o nim z dużym wyprzedzeniem. Owszem, dobrze jeśli nieco poleżakuje, jednak nie musi to zajmować tak wiele czasu co w przypadku tradycyjnych nalewek. Tak więc jest to raczej kwestia dni, a nie miesięcy czy też nawet lat. Likier bożonarodzeniowy nadaje się do spożycia właściwie tuż po przygotowaniu, jak tylko dobrze się schłodzi
okolicepalnika.plNalewka z jagód ... nie tylko pyszna, ale i ... zdrowa 👍 Bo jagody są nieocenioną skarbnicą właściwości prozdrowotnych. Mają dużą zawartość przeciwutleniaczy. Są niskokaloryczne. Pozytywnie wpływają na nasz wzrok... zapobiegają anemii i dłuugo długo by jeszcze wymieniać ich walory. Dlatego zachęcam gorąco do sporządzenia sobie takiej nalewki , chociażby ze względu na te wszystkie cudowne właściwości 😎 Na zdjęciach poniżej moja nalewka(...)roku, która doczekała się w końcu "opracowania" czyli przepisu 😁 Oczywiście jak to bywa z każdą domową nalewką: sposób jej zrobienia oraz użyte proporcje (cukier, alkohol) są sprawą zupełnie indywidualną. Robimy tak, żeby wyszło smacznie, a nie ... książkowo 😉 Składniki: ok 1l jagód 0.5 kg cukru (do smaku) 0.5 l spirytusu (do smaku) 250 ml wódki 40% (do smaku) Wykonanie: Jagody
Walijskie PichcenieSprawdzony przepis ze starej Przyjaciółki na nalewkę wspomagającą odporność. Mikstura na przeziębienie robi się kilka dni, natomiast termin przydatności to nawet kilka lat. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 składników, a korzyści, jakie z niej płyną są niezliczone. Wzmacnia odporność, silnie wspomaga organizm oraz oczyszcza go z toksyn. Poprawia przemianę materii, oczyszcza naczynia krwionośne, a więc zapobiega wielu chorobom układu(...)krążenia. W Tybecie była i jest nazywana eliksirem młodości. Jeśli szukasz doskonałego naturalnego suplementu, zapraszamy do skorzystania z przepisu na tę wypróbowaną miksturę. NALEWKA TYBETAŃSKA – CZOSNKOWA Składniki: czosnek POLSKI: 300 g spirytus POLSKI: 250 – 300 ml NALEWKA TYBETAŃSKA – CZOSNKOWA Wykonanie: 1. Obrany czosnek ucieramy w moździerzu lub blendujemy. 2. Powstałą “papkę” przekładamy do słoika
Kuchnia Na WypasieRobicie czasem domowe likiery lub nalewki? Muszę przyznać, że początkowo myślałam, że zajmuje to strasznie dużo czasu i wymaga wręcz alchemicznej wiedzy. Szybko się przekonałam, że jest to prostsze niż myślałam. Owszem, takie staropolskie nalewki, mogą leżakować latami, aby nabrać mocy i smaku. Jednak nie oznacza to, że nie da się przygotować czegoś szybszego. W tej roli idealnie sprawdzają się(...)różnego rodzaju słodkie likiery, których zrobienie wymaga od was jedynie umiejętności zmieszania kilku składników. Przyda się także nieco cierpliwości, jednak na pewno nie tyle ile w przypadku tradycyjnych nalewek. Tym razem postanowiłam zrobić ekspresowy likier czekoladowy, który właściwie nadaje się do spożycia tuż po schłodzeniu, ale tak naprawdę dobrze byłoby mu dać trochę czasu, aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły
okolicepalnika.plNalewka agrestowa to środek ogólnie wzmacniający. Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi… i boli głowa, oj boli… Składniki I ETAP 1 kg agrestu kawałek korzenia imbiru – około 1 cm 1 laska wanilii alkohol 70% (około(...)odstawiamy na 2 tygodnie, często mieszając. Po tym czasie powstały alkohol z owoców mieszamy z wcześniej przygotowanym nalewem agrestowym. Całość odstawiamy na 1 miesiąc w ciepłe i ocienione miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy, przelewamy do butelek i leżakujemy minimum 6 miesięcy. Smacznego i na zdrowie
Tajemnice SmakuNalewka z brzoskwiń to trunek wyborny i aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. W owocach brzoskwiń jest dość dużo łatwo przyswajalnego żelaza dlatego poleca się ją pomocniczo w zwalczaniu anemii. Pamiętajmy jednak o żelaznej zasadzie! ” Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych(...)nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi.” Składniki 1 kg brzoskwiń (waga bez pestek) 150 g cukru 1 łyżka miodu 3-6 pestek z brzoskwiń (w zależności od wielkości owoców) 2 goździki szczypta cynamonu szczypta kardamonu 1 ziarenko kawy 800 ml alkoholu 70% Wykonanie Brzoskwinie myjemy, drylujemy (od 3 do 6 pestek zachowujemy), kroimy na ćwiartki i wrzucamy
Tajemnice SmakuTarninę na sok lub na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, owoce wówczas tracą charakterystyczną cierpkość i stają się bardziej słodsze. Trudno jednak wychwycić ten właściwy moment. Warto więc zrywać dojrzałą tarninę od października i mrozić. Nalewkę według tego przepisu w pierwszym etapie przygotowuję bez szczególnych proporcji, ważne jest aby zalać przemrożoną tarninę alkoholem, tak aby płyn przykrył owoce(...)przemacerowany płyn, odmierzamy i wtedy dodajemy 100 g cukru i 2 goździki na 1 l uzyskanego płynu. W pestkach tarniny występuje cyjanowodór, dlatego pestek tychże owoców nie wolno rozgniatać . Nalewkę tarninową stosujemy jako środek przeciwkrwotoczny i przeciwbiegunkowy, pomaga w bólach żołądka. Leczniczo pijemy 1 łyżkę w razie potrzeby*. Składniki przemrożone owoce tarniny alkohol nalewkowy – 70% cukier
Tajemnice Smakuroku postanowiłam zrobić kolejny domowy trunek. Tym razem zrobiłam nalewkę. Owoców jest dużo, zwłaszcza malin. Są pięknie dojrzałe, czerwono-malinowe. Trudno się oprzeć. Zrobienie tej nalewki nie sprawia kłopotu. Ona po prostu sama się robi. Przekonajcie się Składniki: 1 kg dojrzałych, oczyszczonych i opłukanych malin 0,5 l spirytusu (95%) 0,5 l dowolnej wódki czystej(...)złożoną gazę. Przefiltrowany płyn połączyłam z nalewem, wymieszałam i ponownie przefiltrowałam, tym razem przez papierowy, jednorazowy filtr do parzenia kawy. Po takim przefiltrowaniu uzyskałam pięknie czerwoną, klarowną nalewkę. Rozlałam ją do kilku butelek o różnej pojemności i odstawiłam na przynajmniej 3 miesiące, żeby się przegryzła. Po tym czasie jest gotowa do degustacji i spożycia. Nalewka w ładnych buteleczkach
Kuchnia u KrysiOwoce pigwowców właśnie dojrzewają, więc niektórzy zaczną myśleć o nalewce na ich bazie. Latami szukałam dobrego przepisu na pigwówkę. Wypróbowałam cztery. Każdy dawał alkoholową ciecz, która nie przyciągała ani smakiem, ani wyglądem, ani - co dla mnie ważne w przypadku owoców pigwowca - aromatem. Wreszcie postanowiłam zrobić po swojemu. W końcu od wielu lat robię różne nalewki dla zdrowotności i poprawy nastroju(...)które mówią o obróbce termicznej pigwowców (tych malutkich i aromatycznych "jabłuszek", a nie dużych, omszałych "gruch"; o różnicach między pigwowcami ani pigwami pisałam tutaj <klik! >) przygotowywanych na nalewkę, są do wyrzucenia. Owoce tracą w ten sposób kolor i aromat, a przecież nalewka ma ładnie wyglądać i pachnieć nie tylko spirytusem. Jak zatem zrobić najlepszą pigwówkę? O tym niżej
Weekendy w domu i ogrodzieWyrób nalewek jest tradycją w mojej rodzinie dlatego nie może ich zabraknąć również na moim blogu. Mój Tata specjalizuje się w wyrobie różnego rodzaju alkoholi od nalewek począwszy a na spirytusie kończąc. Pamiętam opowieści mojego dziadka Walentego, o tym jak carscy żołnierze ścigali jego ojca, a mojego pradziadka za pędzenie alkoholu.... notabene spędził za to kilka lat na Syberii. Dlatego(...)podziurawieniem 3 kg wiśni. W tym roku wpadłam na pomysł, aby ugnieść wiśnie tłuczkiem do ziemniaków. Owoce popękały i puściły sok, ale nie będzie z nich pożytku po zrobieniu nalewki. Dzięki tej metodzie nastawienie nalewki trwało 5 minut a nie godzinę. Sami zdecydujcie którą metodę wybierzecie - ugniatanie, czy drylowanie wiśni. Jeśli pozostawicie pestki w owocach nalewka będzie mieć dodatkowo głęboki
Codziennik KuchennyNalewkę kokosową z tego przepisu przygotowuję już od ponad pięciu lat. Bezsprzecznie jest to najlepsza nalewka kokosowa, którą dotychczas piłam. Nie wiem jak to się stało, że przepis nie pojawił się dotychczas na blogu. Pewnie jest to wina tego, że tak prędko znika z piwniczki ;-) Z nalewką kokosową wiąże się też bardzo ciekawa historia. Tak się raz złożyło (kilka(...)temu), że akurat jak przefiltrowywałam nalewkę, to miały być też moje urodziny. Szkoda mi było wyrzucić tyle kokosu, w dodatku nasączonego alkoholem, więc postanowiłam, że wykorzystam go do ciasta. I tak też zrobiłam. Upiekłam tort kokosowy. Tylko, że w tym kokosie było bardzo dużo alkoholu. Upojenie alkoholowe pojawiało się dosłownie od razu po zjedzeniu ciasta. Dlatego też nikt nie chciał
Passions hobbies lifeNalewkę z pomarańczy popularnie zwaną pomarańczówką możemy przygotować przez cały rok jednak ta przygotowana w tym tygodniu będzie gotowa na Boże Narodzenie. Pomarańcze i mandarynki pachną świętami, a ta nalewka wyróżnia się intensywnym aromatem skórki. Czas wykonania: 60 min (+ 3 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 1 litr Moc: 20 % Składniki: 2 duże pomarańcze (około(...)tygodnie. Co kilka dni można pomieszać słojem, aby słód się rozpuścił. Po okresie oczekiwania należy odcedzić skórkę od nalewu za pomocą durszlaka. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić miodem lub cukrem w zależności od preferencji smakowych (ja to zrobiłem 2 dużymi łyżkami miodu). Ponieważ zależy mi na klarowności
KuchniaWeDwoje.plNalewka z aronii jest bardzo pyszna i mocno rozgrzewająca, w dodatku zdrowa. Na chłodne wieczory idealna. Ta nalewka, pita z umiarem ponoć pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego. SKŁADNIKI : 1,5 kg aronii 1 l wódki 40 % 15 dkg korzenia imbiru 1 kg cukru(...)następnie należy je dobrze rozgnieść lub przepuścić przez sokownik. Do dużego słoja wsypujemy cukier, wlewamy sok z aronii ( lub rozgniecioną aronie ), wlewamy całą wódkę i dodajemy starty imbir. Nalewkę mieszamy kilka minut. Słój z nalewką zabezpieczamy papierem i gumką lub lekko zakręcamy dekielek tak aby ewentualne gazy mogły swobodne uciekać. Odkładamy ją na 2 tygodnie w ciemne
Kulinarne Fantazje MarioliWyborna w smaku, ma piękny kolor i znakomity smak. Najlepiej przygotować ją ze świeżo zebranych we własnym ogródku truskawek, im owoce będą słodsze, tym nalewka będzie bardziej aromatyczna. składniki: 1 kg dojrzałych, zdrowych truskawek 1 1/4 litra alkoholu (1:1 spirytus z wódką) 750 g cukru 1 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: Umyte i pozbawione szypułek truskawki(...)wrzucam do dużego (3 litrowego) słoja i zalewam alkoholem tak, aby owoce były lekko przykryte. Zostawiam na słońcu na 24 godziny (nie dłużej, bo od pesteczek nalewka nabierze goryczy!). Nalewkę zlewam, owoce delikatnie odciskam na sicie. Z cukru i wody przygotowuję gęsty syrop - zagotowuję mieszając aż do rozpuszczenia cukru, odszumowuję, zdejmuję z ognia. Do gorącego syropu delikatnie wlewam nalewkę, dodaję
babka w formiepierwsze moje podejście do nalewki agrestowej. Na mojej działce mam młode krzaczki i nie miałam zbyt wiele tego owocu. Dzięki uprzejmości koleżanki, która na swojej działce miała krzaczek z ciemnym agrestem udało mi się uzbierać owoców akurat na porcję nalewki. W tych czasach agrest został nieco zapomniany, a szkoda, gdyż jest bardzo smaczny i zdrowy. Zapraszam więc na kieliszeczek pysznej(...)rozgrzewającej naleweczki. NALEWKA AGRESTOWA MIESZANA 1 kg agrestu ( u mnie mieszany zielony i ciemny ) 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 0,25 l wódki Agrest wyszypułkować, umyć i wsypać do słoja. Zalać wódką i spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie zlać nalewkę, a owoce zasypać cukrem i odstawić ponownie
Pieguskowa KuchniaBardzo lubię nalewki, z rodzinnego domu wyniosłam w tradycję ich wyrobu. Mój Tata zawsze ma w barku kilka różnych nalewek własnej produkcji. Malinówka, jest bardzo smaczną i aromatyczną nalewką o pięknym kolorze. Przygotowuje się ją dosyć szybko - jak na nalewkę - 3 tygodnie. Po tym czasie już dobrze smakuje, ale im dłużej stoi już gotowa nalewka, tym jest lepsza(...)tydzień. Należy raz dziennie potrząsać słojem, aby wymieszać macerat. Po tygodniu dodać do słoja odlaną wódkę i spirytus nalewkowy. Zakręcić szczelnie słój i odstawić na kolejny tydzień. Następnie przecedzić nalewkę przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Przelać do butelek, odstawić w ciemne miejsce lub spożyć od razu ;) Na zdrowie! Przepis uczestniczy w akcji
Codziennik Kuchennynalewce truskawkowej z ubiegłego roku zostało tylko wspomnienie więc trzeba było nastawić następną porcję. Tym razem robię jej więcej i przy okazji jeszcze inną wersję. Postanowiłam do części truskawkówki dodać pachnących kwiatów czarnego bzu. Wyszło wspaniale! Nalewka ma piękny kolor, bo zapach możecie sobie tylko wyobrazić. Mam jednak mały problem z nazwą - to będzie truskawkówka z bzem czy bzianka(...)truskawkami? W kuchni stoją teraz jeszcze inne słoje a w nich kwiaty lipowe. Część na przepyszną nalewkę lipową , część na syrop lipowy. Trochę wykorzystam ich też do nalewki malinowej , ale to dopiero kiedy malin na rynku będzie więcej i po niższej cenie. Wkrótce pojawią się też inne, letnie owoce więc mam zamiar nastawić jeszcze więcej domowych nalewek. A Wy robicie
Smaczna PyzaBardzo lubię złotą polską jesień, a nalewka z dyni mi o niej przypomina. Przepis który warto znać. No i ten smak… mniam, mniam Ze względu na to, że jest to pierwszy przepis na nalewkę na tym blogu mam do Ciebie bardzo wielką prośbę: napisz w komentarzu(...)ostygnięciu dodać do nalewu. Alternatywą dla tego rozwiązania jest zasypanie wcześniej uzyskanej dyni cukrem i próbę odzysku wchłoniętego alkoholu. Po kolejnym tygodniu oczekiwania przelać klarowną część nalewki za pomocą wężyka do butelek. Do pełni smaku i aromatu nalewka potrzebuje leżakować minimum 3 miesiące, ale z autopsji wiem, że już następnego dnia
KuchniaWeDwoje.plNalewka w trakcie maceracji! Pierwszy raz robię nalewkę truskawkową i to nie byle jaką, bo korzenną. Nie jest zbyt słodka, powiedziałabym, że półsłodka, ma delikatny posmak miodu i aromat przypraw orientalnych, ale ostateczny smak ocenię dopiero po okresie leżakowania. Czas przygotowania tej nalewki to 2 miesiące, jeśli więc zdecydujecie się ją teraz(...)będziecie delektować się jej smakiem zaraz po wakacjach. Wyobraźcie sobie teraz chłodne jesienne wieczory i aromat truskawek w rozgrzewającym trunku. Mniam… Przepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: • 2 kg truskawek • 1 litr wódki • 300 g cukru • 2 łyżki miodu płynnego • kawałek kory cynamonu
To co kochamNalewka pomarańczowo-kawowa Gdy mróz za oknem ... nalewka pomarańczowo-kawowa. Składniki: -2-3 duże pomarańcze -kilkadziesiąt ziaren kawy (u nas było ok 30 na 1 pomarańczę) -35 dag cukru -0,5 l spirytusu -0,25 l wody -goździki Nalewka pomarańczowo-kawowa Nalewka pomarańczowo-kawowa Pomarańcze dokładnie umyć, ponacinać tak żeby w otworach zmieściły się całe ziarenka kawy(...)goździki. U nas na każdą pomarańczę weszło ok 30 ziaren , aby aromat nalewki był bardziej wyraźny d odatkowo w otworkach umieściliśmy goździki (ilość wg uznania). Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i połączyć ze spirytusem. W szerokim słoiku (w naszym przypadku to słoik do kiszenia ogórków :-)), umieszczamy pomarańcze i zalewamy przygotowaną mieszanką. Pomarańcze powinny być przykryte w całości roztworem
Aromatyczne Podróżeniej przypominałam i szybko poleciałam jej poszukać. Degustacja była wieczorem, jest pyszna. Delikatna, niezbyt mocna, z lekkim posmakiem wiśni. Same jagody nie dają zbyt ciekawego smaku, po dodaniu wiśni nalewka nabiera ciekawego posmaku. Wiśnie czuć jakby w oddali, ja tak to nazywam gdy smak nie jest dominujący. Jagody, wiśnie, liście wiśni opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie odcedzić. Zostawić(...)wydobyć. Wlać wodę z cukrem do spirytusu i wymieszać. ponownie wlać do słoja, zakręcić i zostawić na jakiś czas, żeby cały osad spadł na dół, Wtedy delikatnie zlać czystą nalewkę, a dół przelać przez bibułkę filtracyjną. Rozlać do butelek. Po sześciu miesiącach jest gotowa do picia. Trochę trzeba poczekać, ale warto. Nalewka jest rewelacyjna, polecam i życzę miłych wieczorów
Kuchnia Pokoleńzeszłym roku po raz pierwszy robiłam sama orzechówkę, czyli nalewkę z młodych orzechów włoskich. Jest to przepis, który co roku jest robiony w mojej rodzinie pochodzenia. Oczywiście nie było żadnego wykutego w kamieniu przepisu, tylko improwizacja, więc nie było łatwo odtworzyć przepis. Ponieważ proces produkcyjny trwa rok, dopiero teraz mogłam spróbować i nanieść poprawki. Ulepszając przepis zdecydowałam się nie dodawać(...)anyżu i cukru, który był w przepisie z zeszłego roku, żeby nalewka wyszła bardziej wytrawna. Orzechówka to moja ulubiona nalewka. Piję coś innego, tylko gdy orzechówka się skończy. Bardzo dobrze działa ona na brzuszek, poprawia trawienie po zbyt obfitym posiłku, jest bakteriobójcza i obniża ciśnienie. Lubię też tak bardzo orzechówkę, ponieważ robię ją z orzechów z własnej działki. Można więc
Ugotowane pozamiatanekolorze. Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań: 30 dni Składniki: 1 kg mandarynek/klementynek, 500 ml spirytusu 75%, 2x10 cm kory z cynamonu, 2 gwiazdki anyżu. do zapakowania razem z nalewką 200 g cukru, papierowy filtr do kawy, instrukcja dalszego przygotowania nalewki . Przygotowanie: Obierz wyszorowane i sparzone klementynki, przy pomocy ostrego noża usuń albedo ze skórek (białą część(...)słoja lub ładnej butelki włóż skórki pokrojone w zapałki, 2 klementynki pokrojone w plastry, anyż i cynamon, szczelnie zamknij. Dołącz instrukcję dalszego przygotowania nalewki przez osobę obdarowaną: Nalewkę przechowuj w zacienionym miejscu przez 3 tygodnie, codziennie potrząsaj słojem, Po tym czasie zlej płyn, skórki wyrzuć. Zagotuj 300 ml wody z dodatkiem 200 g cukru i wystudź. Zimny
SzczyptaSmaQnalewka z żurawiny Oczywiście żurawina występuje w naszych lasach, lecz z reguły rośnie w miejscach, podmokłych i trudno dostępnych. Przez długie lata, nie zbierałem jagód żurawiny, nie widząc w nich szczególnego zastosowania w mojej kuchni. To prawda że żurawina, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, czy tez można z niej zrobić wspaniały sos do mięs. Ale takie argumenty(...)był zrobiony, ten niezwykły trunek. Oczywiście że z żurawin, od tamtej pory, czekam z niecierpliwością na kolejne zbiory tych jagód. Chcę również zapewnić wszystkich solennie, jeżeli choć raz zrobicie nalewkę z żurawiny, to później będziecie z równie wielką niecierpliwością, czekali na jej kolejne zbiory. składniki 1 kg żurawiny 1 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru sposób
Miód i pieprzciemne miejsce na około 4-5 tygodni, aż do rozpuszczenia cukru oczywiście co jakieś parę dni potrząsamy słoikiem aby cukier szybciej się rozpuścił. Po tych 4-5 tygodniach przecedzamy nalewkę na sitku odsączając wiśnie, które przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki ( posłużą nam potem do ciast ). Nalewkę musimy przefiltrować nawet trzykrotnie aby pozbyć się osadu. Do tego celu wystarczy(...)zakupiona w aptece zwykła gaza złożona kilka razy. Zaznaczyć chce tutaj, że filtry do kawy się do tego nie nadają ! Filtry te nie przepuszcza nalewki ze względu na zbyt duże zagęszczenie cukru w nalewce. Po przefiltrowaniu dolewamy resztę wódki która nam pozostała na początku tworzenia nalewki oraz drugie 500 ml. Szczelnie zamykamy i potrząsamy aby dokładnie cala zawartość się wymieszała
Gotowanie...to proste !nalewka z mirabelek To niepozorne drzewo, traktowane jest w naszych ogrodach, jako dobry materiał nasadzeniowy na żywopłoty. Z końcem sierpnia ten żywopłot, czy tez czasami samotnie stojące drzewo, rodzi małe cierpkie owoce. Owoce te, nie są w stanie wywołać wielkiego entuzjazmu, wśród smakoszy deserowych odmian śliwek. Jeżeli jednak,cierpkie owoce potraktujemy w odpowiedni sposób, wpierw alkoholem, a później(...)długim okresem leżakowania. To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy, korzystając ze słodszych, deserowych owoców . składniki 1,5 kg mirabelek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,6 l miodu sposób wykonania Całe mirabelki wsypujemy do słoja ze szczelnym zamknięciem, zalewamy je spirytusem i stawiamy na tydzień na parapecie
Miód i pieprzDomowa nalewka mandarynkowa... nie napiszę, że smaczna, bo koneserką nalewek nie jestem, ale uwielbiam je robić, a później obdarowywać bliskich. Oczywiście pełnoletnich :) Składniki: 6 dojrzałych mandarynek (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 1 l spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 szklanka wody 250 g cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć(...)dużym słoiku (2 l) umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie nalewkę zlać. 3. Przygotować syrop z wody, cukru i miodu: do garnka wlać wodę, dodać cukier i miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
Domowa Cookierenka Agi