Żurawinówka to kolejna owocowa nalewka na moim blogu. W mojej rodzinie (po mieczu) jest długa tradycja ważenia alkoholi ... mojego pra pra dziadka carscy złapali na pędzeniu bimbru i przez ten ,,występek" został skazany na kilka lat Sybiru. Ale że fach miał w ręku i świetnie sobie radził w ważeniu okowity to i na Sybirze nie zginął. Ruscy docenili jego(...)pokaźną torbą rubli. Założył rodzinę, a swoje umiejętności przekazał dalej, tym razem swojemu zięciowi a mojemu dziadkowi. Nie będę opisywać jak to mój tata ważył bimber (tylko na swoje nalewki), bo przez lata było to zabronione ;) ale dość powiedzieć, że dokładnie wiem jak to się robi ;) Tą żurawinówką mam nadzieję zaskoczyć mojego rodziciela, bo różnych nalewek będących jego dziełem próbowałam
Codziennik KuchennyNalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami Leśne borówki czarne czyli czarne jagody. Małe i smaczne owoce, lekko słodkie i lekko kwaskowate. Najczęściej wyrabia się z nich dżemy, konfitury, soki oraz nalewki. W sezonie świeże owoce są składnikiem najpyszniejszych drożdżówek na świecie, czyli słynnych jagodzianek. Ostatnio trwają zawody, o to kto wypełni bułkę największą ilością jagód. Możemy się ścigać(...)powierzchownie i bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć jagodziska i nie zebrać wszystkich jagód. Powinno się coś zostawić dla innych zbieraczy i dla zwierząt. W zeszłym sezonie przygotowałam dwie jagodowe nalewki. Jedną o bardzo prostym składzie: jagody, alkohol, miód i drugą na cukrze z przyprawami i sokiem z cytryny. Po przelaniu do butelek nalewki odstawiłam do piwnicy na rok. Obie nalewki
Tajemnice SmakuLato to czas domowych nalewek. Bardzo lubię je nastawiać, bo w ogródku mam kilka owocowych krzaczków i drzewek, między innymi różne agresty, porzeczki i wiśnie. Część owoców mrożę na zimę, a część zamykam właśnie w butelkach. Robiłam już nalewkę z agrestu z imbirem , nalewkę z czerwonej porzeczki i z czarnej porzeczki . Teraz przyszła pora na mały(...)miks, czyli połączenie agrestu i czarnej porzeczki. Bardzo lubię te owoce za ich wspaniały, charakterystyczny smak i zapach i postanowiłam je połączyć. Powiem Wam, że nalewka agrest i czarna porzeczka wyszła rewelacyjna. Na 100% zagości w moim domowym barku na stałe. Nalewka agrest i czarna porzeczka Nalewka agrest i czarna porzeczka Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki
Kulinarne przygody Gatitywięc próbowałam na bieżąco i stopniowo dodawałam miód. Do cytrynowej mikstury wlać spirytus i wszystko połączyć ze sobą. Całość przelać do dużego słoja bądź innego naczynia, w którym nalewka będzie się macerować. Szczelnie zamknąć i odstawić na 4 dni lub dłużej (niektórzy odstawiają do macerowania nawet na miesiąc). Po tym czasie można przelać nalewkę do butelek. Niektórzy(...)filtrują nalewek, jednak ja przelałam ją przez sito oraz gazę, świetnie sprawdzają się też filtry przelewowe do kawy. Zabutelkowana nalewka powinna leżakować w chłodnym i ciemnym miejscu przez ok 2 tygodnie. Znam jednak takie osoby, które piją ją już następnego dnia. Wszystko zależy od Was. Tak jak pisałam na początku, to moja pierwsza, eksperymentalna nalewka więc jeszcze nie mam pewności
Jemy Pijemybrzoskwinie. Aby zachować ich smak i aromat, zamknęliśmy je w szczelnym słoju, wcześniej fundując im alkoholową kąpiel. Kolorowy słój cieszy nasze oczy, jednocześnie wystawiając naszą ciekawość na próbę, gdyż nalewka brzoskwiniowa gotowa będzie dopiero za kilka miesięcy. Do tego czasu będziemy się nią troskliwie opiekować i obserwować powstawanie trunku. Składniki na nalewkę brzoskwiniową 1 kg brzoskwiń 1 / 2 l wódki(...)wyjąć z nich wewnętrzną, miękką część. Owoce i pestki przełożyć do słoja, zasypać cukrem, dodać miód, goździki, pokruszony cynamon, wlać ekstrakt waniliowy i wódkę. Wstrząsnąć, aby składniki się wymieszały. Nalewkę brzoskwiniową odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące – co kilka dni wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie zlać płyn i przecedzić go przez gazę lub filtr do kawy, wlać
niecodziennikparyNalewka z kwiatów czarnego bzu jest aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu. Baldachy ścinamy w pełni kwitnienia roślin, nożyczkami, delikatnie, starając się nie ogołocić z kwiatów całego krzewu. Z części kwiatów przygotowujemy syrop dla zdrowotności, o czym pisałam wcześniej ( klik ), z pozostałych nalewkę… również dla zdrowotności! W większości przepisów do tej nalewki dodaje się 700 g cukru(...)porcję. w moim domu preferujemy nalewki mniej słodsze, stąd poniższa ilość cukru w przepisie. Składniki 50 dużych baldachów kwiatu czarnego bzu 3 cytryny 500 – 700 g cukru 1 l wody 1 l alkoholu 70% * Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty włożone do szerokiego naczynia, najlepiej szklanego. Kwiaty przekładamy plastrami cytryn
Tajemnice Smakuwina i zielonej herbaty – ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się w małej, ciemnej, ale godnej podziwu jagodzie!”. * Nalewka z aronii wzmacnia odporność i poprawia krążenie. O innych zaletach i właściwościach aronii nie będę się rozpisywać, ale polecam książkę “Aronia super owoc”, z której pochodzi powyższy(...)cytat. Nalewka z aronii z tego przepisu potrzebuje stosunkowo długiego czasu leżakowania, aby nabrać odpowiedniej wartości i smaku. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepsza! Nalewka ta jest mocna i niezbyt słodka. Jeżeli lubimy słodsze nalewki dodajmy więcej cukru. Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach. U nas niestety
Tajemnice SmakuNalewka wiśniowa to chyba zasłużona królowa wszystkich nalewek 😍 Jej walory smakowe ... długo by wymieniać, ale chyba nie ma sensu, bo każdy, kto chociaż raz pił taką domową wiśniówkę wie, że jest przepyszna 👌 Składniki: ok. 1 kg dojrzałych wiśni (wydrylowanych) ok. 0.20 kg wiśni z pestkami 0,5 litra spirytusu (95 %) 200 ml przegotowanej wody 1 laska wanilii(...)cukru Wykonanie: Wydrylowane wiśnie wsypujemy do słoja, dodajemy resztę owoców z pestkami (dzięki temu nalewka będzie miała lekko migdałowy posmak) wrzucamy laskę wanilii i zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalewkę do drugiego słoja, a pozostałe wiśnie zasypujemy cukrem, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy
Walijskie PichcenieZrobienie tej nalewki jest niezwykle proste a efekt jest niesamowity. To idealny pomysł na świąteczny prezent wystarczy, że kilka dni przed świętami przygotujecie porcje lub dwie nalewki i kupicie ładne ozdobne butelki. Jest jeszcze inny sposób na zrobienie nalewki kukułkowej do którego nie używa się mleczka, wystarczy 500 g kukułek wsypać do 500 ml wódki i codziennie potrząsać do całkowitego(...)rozpuszczenia. Ale to dużo dłuższy proces. NALEWKA KUKUŁKOWA Przygotowanie: 30 minut SKŁADNIKI: – 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (400-500 g) – 500 ml wódki – 300 g cukierków kukułek PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej mleko skondensowane niesłodzone i dodaj do niej cukierki. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając, do czasu kiedy cukierki całkowicie się rozpuszczą a całość zgęstnieje. Po rozpuszczeniu przestudź masę cukierkową
nietylkopasta.plwłasnie teraz, na przełomie czerwca i lipca można zebrać lub kupić najsmaczniejsze Polskie truskawki a ma to znaczenie gdy chcemy przygotować nalewkę truskawkową. Aromat, smak i kolor to są najważniejsze cechy dobrej nalewki. Składniki (na niecałe 3l nalewki): ponad 3kg najsmaczniejszych truskawek 1 kg cukru 1 litr spirytusu Przygotowanie : Truskawki płuczemy w wodzie, oczyszczamy ze szypułek i osuszamy(...)dolewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na ok 5 tygodni w chłodne i "spokojne" miejsce. Po 5 tygodniach (wskazane na butelce zapisać sobie datę) z słoja wyciągamy truskawki a samą nalewkę przelewamy do butelek. Nalewkę warto przefiltrować i najprostszym a zarazem skutecznym sposobem jest włożenie najzwyklejszej gazy do lejka. Gotową, zabutelkowaną nalewkę odstawiamy ponownie w chłodne miejsce aby dojrzała
Mechanik w kuchniteż pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie napojów alkoholowych -, które wymagają kilku tygodni na przegryzienie się. Dziś natomiast zapraszam Was na nalewkę na Boże Narodzenie, którą wypatrzyłam u Edyty z bloga Madame Edith . Edytka zrobiła ją na bazie wódki i spirytusu, ja nie lubię aż tak mocnyxh nalewek, więc spirytus pominęłam(...)zdjęciach pokazałam Wam dwie fazy przygotowania tego napoju: tuż po zalaniu i około 2 tygodnie po nim. Zobaczycie, że nalewka nabrała pieknego koloru i przestała być mętna. Jest badzo aromatyczna i korzenna - no przecież musiałam troszkę wspóbwać 😋. Będzie cudowym dodatkiem do świątecznej kawy i deserów. Nalewka tuż po nastawieniu Nalewka na Boże Narodzenie Czas przygotowania: 20 minut + czas
Kulinarne przygody GatityKolejna z moich domowych nalewek, ale nie taka zwyczajna nalewka z róży . Żenicha miała kiedyś swoje ukryte znaczenie. Nastawiano ją w domach gdzie na wydaniu była jakaś panna. Gąsior z nalewką stawiano w oknie i było to jakby ogłoszenie matrymonialne znaczące "uwaga, w tej chałupie jest panna do wzięcia!" Było nawet powiedzenie ludowe związane z żenichą(...)dojrzeje ta nalewka, za mąż pójdzie nasza dziewka!". U mnie panny na wydaniu nie ma więc nalewka nie stoi na widoku, ale może poczęstuję nią kandydatkę na synową? Jak myślicie? Zobacz inne przepisy na domowe nalewki Smacznej Pyzy Receptury na żenichę różniły się, czasami nawet bardzo, i były przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Podstawą jednak zawsze była
Smaczna Pyzacyklu dobrodziejstw domowej spiżarni, bo żeby można było jesienią i zimą delektować się smakiem tej rozgrzewającej nalewki musimy nastawić ją na wiosnę, aby swoje odstała. To jedna z zacniejszych nalewek jakie maiłam okazję kosztować, choć niezmiennie liderką jest dla mnie aroniówka. Przepis podaję Wam na 3 do 3.5 litra gotowej nalewki, możecie ją oczywiście zmodyfikować wg. swoich potrzeb. Składniki(...)imbiru - 6 dużych cytryn - 1/2 litra miodu - 30 dag cukru białego lub trzcinowego Jeśli robicie nalewkę na spirytusie to dodajcie: - 2,1 litra spirytusu - 0,9 litra wody przegotowanej, ostudzonej wody Jeśli robicie nalewkę na wódce dodajcie: - 3 litry wódki Po dodatki warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl Wykonanie: 1. Przygotowujemy duży słój. Cytryny parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy pod bieżącą
Apetyczna babeczkaPięciu Przemian". Autorka pisze, że w czasie podróży po Azji, przez pierwsze dni, kiedy organizm był najbardziej wrażliwy na nieznane mu dotąd bakterie, po każdym posiłku zażywała łyżeczkę imbirowej nalewki. Dzięki temu uniknęła nieprzyjemnych sensacji. Kilka lat temu miałam ciężkie zatrucie pokarmowe się w czasie wyjazdu wakacyjnego, gdybym miała tą nalewkę zapewne nie doszłoby do tego. Po przeczytaniu tej książki(...)chwili namysłu przygotowałam nalewkę imbirową. I teraz niestraszne mi surowe owoce morza:) Nalewka imbirowa pomaga również w kłopotach żołądkowych po zjedzeniu ciężkostrawnego, tłustego posiłku. W podróż zabieram nalewkę na spirytusie, którą trzeba rozcieńczyć wodą. tak jest ekonomiczniej, mam w apteczce podróżnej niewielką butelkę, z której można otrzymać po rozcieńczeniu, co najmniej 2 razy tyle nalewki. Nalewka ma jeszcze
Codziennik KuchennyZazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie wspominając :) Poniższe przepisy na przepyszne nalewki na malinach pochodzą z drugiego wydania książki "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" Andrzeja Fiedoruka , najlepszego moim zdaniem specjalisty w dziedzinie produkcji wszelkich alkoholowych smakołyków. Recenzja książki(...)Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" jest dostępna tutaj Nalewka malinowa Składniki 0,5 l spirytusu 1,5 kg malin 1 kg cukru 0,5 l wody Przygotowanie Połowę przebranych, wymytych i osączonych malin wsypujemy do naczynia. Zalewamy owoce spirytusem, tak aby były całkowicie przykryte alkoholem i pozostawiamy do następnego dnia. Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe maliny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanalewka z nektarynek Soczyste owoce nektarynek o delikatnym aromacie i smaku, poddane procesowi niespiesznego leżakowana odwdzięczą nam się delikatnym wyrobem o harmonijnym smaku. A jeżeli nasz wyrób wzbogacimy dodatkiem koniaku, to nalewka zyska niezwykle oryginalny charakter. składniki 1 kg nektarynek 0,33 l wódki 0,33 l koniaku 0,33 l spirytusu(...)pół i wyjmujemy z nich pestki (zostawiamy trzy całe owoce) i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również nektarynki z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce i czekamy, potrząsając słojem
Miód i pieprznalewka z czereśni Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają się do wyrobu, pierwszej w tym roku, owocowej nalewki ( niektórzy próbują uzyskać nalewkę z truskawek, ale moim zdaniem to tylko strata czasu i marnowanie skądinąd smacznych truskawek). Tak więc dziś z samego rana udałem się na pobliski targ, by tam nabyć kilka(...)kilo dorodnych ciemnych czereśni ( ostatnio robiłem trunek właśnie z ciemnej odmiany i uważam iż takie owoce nadają się zdecydowanie bardziej do nalewki), a później z zapałem zabrałem się do pracy. składniki 1,5 kg czereśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,7 kg cukru sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części czereśni i wkładamy
Miód i pieprzOstatnio mam "fazę" nalewkową :)) Tzn. nie piję tylko ... nastawiam, sporządzam, filtruję i odstawiam, aby w szafce, w garażu nabierały mocy. Fajnie będzie spożyć kieliszek takiej domowej nalewki w Święta Bożego Narodzenia albo po prostu zimą, kiedy sypnie śniegiem i mrozem - tak dla kurażu i na rozgrzewkę :) Ostatnio "pod nóż" poszły brzoskwinie ... Składniki: brzo skwinie cukier(...)uzależniona jest od wielkości naszego słoja). Zalany i szczelnie zamknięty słój odstawiamy na dwa tygodnie pamiętając o potrząsaniu nastawą co dwa trzy dni. Po dwóch tygodniach odstawiamy nalewkę w chłodne miejsce, a po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek. Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających
Walijskie Pichcenienajlepsza pigwówka Dosłownie kilka dni temu, pisałem już o nalewce z pigwy, lecz uważam że nie wyczerpało to tematu, bowiem mało jest owoców które tak idealnie nadają się do nalewek, jak owoc pigwowca. W związku z powyższym uważam, że jeden tylko rodzaj tego trunku w naszej spiżarni, to zdecydowanie zbyt mało. Dziś pragnę przekazać przepis, nieco bardziej skomplikowany(...)powiedzieć wyrafinowany. Jednak uwierzcie mi, osiągnięty efekt jest wart dosłownie każdej minuty pracy, poświęconej wyrobowi tej nalewki. składniki 2 kg pigwy (oczyszczonej z pestek) 2 kg cukru spirytus wódka celowo nie podaje w tym miejscu ilości potrzebnego alkoholu, bowiem wielkość ta jest zależna, od ilości pozyskanego soku, ale po kolei. sposób wykonania Owoce pigwy kroimy w ćwiartki, wydrążamy
Miód i pieprzBardzo smaczna nalewka, którą warto mieć w swojej piwniczce. Tak jak każda nalewka, im dłużej leżakuje, tym lepszy staje się smak. Moje najstarsze sztuki pochodzą z 2013 roku. Potrzebne przy robieniu nalewki: duży słój, lejek, gaza, sitko. SKŁADNIKI 300 g żurawiny 300 g malin 1 laska wanilii 1/2 kg cukru 1/2 litra spirytusu 1 litr wódki WYKONANIE Żurawinę najpierw zamrozić(...)kilka dni należy poruszać słojem. Po tym czasie wsypać cukier i ponownie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc (poruszając słojem co kilka dni). Po tym czasie najpierw nalewkę przecedzić przez sitko, następnie przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek (warto butelki sobie opisać). Odstawić gotowe nalewki do wyklarowania na minimum miesiąc (jeżeli starczy Wam cierpliwości, to warto odczekać
Passions hobbies lifemirabelki z pigwą Dosłownie kilka dni temu zrobiłem już jedną nalewkę, z tych niepozornych, lecz niezwykle wdzięcznych w nalewkach owoców. Dziś przeglądając swoje stare zeszyty z przepisami, odnalazłem jeszcze jedną recepturę, na nalewkę z mirabelek, tym razem autorstwa mego dziadka. Trunek według tej receptury, zrobiłem już raz i pamiętam ze była wyśmienita. Pora więc wykorzystać dziadkowy przepis po raz wtóry(...)szczelnym zamknięciem, zalewamy spirytusem, dosypujemy cukier i stawiamy na parapecie . Potrząsamy słojem co dwa, trzy dni, do chwili aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Po czterech tygodniach, zlewamy nalewkę do butelek. Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak, to być okres krótszy
Miód i pieprzbrzoskwiniowa nalewka Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy. Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców . składniki 1 kg brzoskwiń 1 l wódki 0,4 kg cukru(...)sposób wykonania Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce i czekamy, potrząsając słojem na początku
Miód i pieprzmorelowa nalewka Sierpień to czas kiedy na straganach, pojawiają się nasze krajowe morele. Owoce są niewielkie i urody raczej przeciętnej, lecz kryją w sobie pełnie smaku. Umiejętnie traktując dojrzałe owoce, alkoholową zalewą, możemy tę głębię smaku i aromatu wydobyć. Do wyrobu tej nalewki oprócz owoców, cukru i alkoholu, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika, a jest nim czas. Morela jest(...)whisky 0,4 kg cukru sposób wykonania Drylujemy połowę moreli i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Od kilku wcześniejszych nastawów, zacząłem dodawać zamiast spirytusu część whisky ( w różnych proporcjach) i muszę
Miód i pieprzChciałabym Was zaprosić do wspólnego robienia nalewki ze śliwek węgierek. Niestety na efekt końcowy trzeba będzie poczekać ładnych parę miesięcy, jednak myślę, że warto uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie nalewki składa się z trzech etapów: I etap: zalanie śliwek alkoholem i odstawienie na 4-5 tygodni II etap: dodanie cukru i odstawienie na kolejne 2 tygodnie III etap: przefiltrowanie(...)odstawienie na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała ( dodano 29.12.2014 : już po mniej więcej dwóch miesiącach dojrzewania nalewka jest rewelacyjna!!!) I etap: Składniki (ilość można podwoić): 700 g dojrzałych, słodkich śliwek węgierek 500 ml wódki 100 ml spirytusu rektyfikowanego 95% Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować, przełożyć do szklanego słoja i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem (alkohol powinien całkowicie zakrywać owoce
Domowa Cookierenka AgiRobiłam już wiele nalewek, a ta okazała się bardzo trafiona i wszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek(...)miesiącu przefiltrować, płyn odstawić w chłodne miejsce, a owoce zasypać cukrem i odstawić jeszcze na dwa tygodnie. Poruszać naczyniem codziennie żeby cukier się rozpuścił. Na koniec połączyć obie nalewki, przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka musi postać z miesiąc do wyklarowania w chłodnym miejscu. Im dłużej nalewka stoi, tym lepszy jej smak. UWAGI Jeżeli akurat macie, to można dodać
Passions hobbies lifeUlubiona nalewka mojej rodziny. Z tego też powodu szybko znika ;-) Przepis nie jest mój własny, pochodzi z książki Złota księga nalewek. SKŁADNIKI 30 dag gorzkiej czekolady 15 dag cukru 100 ml wody 1 l rumu WYKONANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do słoja lub innego naczynia, które da się szczelnie zamknąć. Dodać rum i wymieszać. Tak przygotowaną(...)przechowywać w ciepłym miejscu przez tydzień, pamiętając o codziennym poruszaniu naczyniem. Z cukru i wody ugotować syrop, wystudzić. Połączyć masę czekoladową z syropem, dobrze wymieszać i przelać do butelek. Nalewka musi dojrzewać w ciemnym, chłodnym miejscu przez dwa miesiące. Uwagi: Kiedy pierwszy raz robiłam nalewkę czekoladową, to za słabo rozpuściłam czekoladę, przez co cała nalewka po dwóch miesiącach leżakowania
Passions hobbies lifeużyte, bo najnormalniej w świecie skończył się sezon na niektóre warzywa :/. No brawo ja. Dobra, do rzeczy. Wiśniak na rumie. Wiśnie i rum to połączenie idealne. Robiąc więc wielokrotnie nalewkę z wiśni postanowiłam ją trochę zmienić. Zaczęłam więc szperać tu i ówdzie i natknęłam się przepis na blogu cztery fajery . No nie miałam żadnych wątpliwości co do przepisu, poza klasycznie(...)tymi związanymi z cukrem/miodem. Ale to niczyja wina, że lubimy nalewki wytrawne. Zresztą sam rum jest trochę słodki, więc mieliśmy obawy, że wiśniak na rumie będzie dla nas za słodki. Finalnie nie wyszedł, jest trochę słodki, ale nieznacznie. Chociaż dla nas i tak mógłby być bardziej wytrawny. Na dole więc napiszę Wam co i jak zrobiłam plus komentarz odnośnie cukru/miodu
Kardamonovynaprawdę ten napitek z nalewką nie ma zbyt wiele wspólnego, jeśli patrzeć od strony profesjonalnego przygotowywania nalewek. I każdy profesjonalny nalewkowicz by mnie objechał z góry na dół za nazywanie tego napitku nalewką. Ale ani nie jestem profesjonalnym nalewkowiczem, ani nie przykładam wagi do kwestii formalnych w przepisach. Po prostu lubię sprawdzać co wyjdzie jak zmieszam to z tamtym(...)braku lepszej nazwy nazwałem to nalewką. I tyle. I powiem Wam, że ta nalewka jest świetna, ma świeży grejpfrutowy smak. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureTytułową nalewkę zaczęliśmy robić niewiele ponad miesiąc temu. Bez spiny, bez okazji, tak po prostu. Jest sezon na cytrusy, więc kiedy ją robić, jak nie teraz. Skąd mam przepis? A z babcinego zeszytu. Ostatnio go przeglądałam i wpadł mi w oko ten konkretny przepis. Postanowiłam go tutaj opublikować. Parę lat temu, z tego co pamiętam, próbowaliśmy już robić tę miksturę(...)dlatego babcina nalewka farmaceutów nie była jakimś wielkim odkryciem. Piszę o dodawaniu mleka do tego typu trunków. Trochę to dziwaczne, dodatkowo podczas przegryzania się wygląda nieciekawie – rozwarstwia się. Ostatecznie, po odfiltrowaniu wygląda normalnie. Jest też bardzo smaczna, ale o tym za chwilę. Jedyne co mnie zmartwiło w przepisie babci to ilość cukru. Jezusie, 750 g. Dla nas to zabójcza
Kardamonovymaksymalnie do 40 C, często mieszając, aby cukier i miód się rozpuścił. Następnie zdejmij rondel z ognia, odstaw, aby piwo nieco wystygło. Następnie połącz piwo ze zlanym korzennym alkoholem. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Trunek odstaw w chłodne ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. N alewka porterówka zrobiona z ciemnego piwa(...)oraz korzennych przypraw ma piękny intensywny aromat. Trunek ten nie musi długo leżakować, lecz im dłużej poleży, nabierze jeszcze lepszego smaku. Nalewka ta doskonale sprawdza się podczas zimowych wieczorów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie
Przepisy i porady kulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodka, smaczna, rozgrzewająca, taka właśnie jest domowa nalewka z nutelli i rumu . Ten smakowity trunek świetnie pasuje do różnego rodzaju deserów, rozgrzewa podczas mroźnych wieczorów a także uzupełni Wasz barek w coś smacznego. Domowa nalewka z nutelli to świetny poczęstunek dla gości, a także piękna dekoracja na świąteczny stół. Na pewno nikt nie odmówi tego(...)smakołyku. Zapraszam serdecznie do wypróbowania prostego przepisu na myszy likier z nutelli i rumu. NALEWKA Z NUTELLI i RUMU Składniki: 230 g nutelli 0,5 szklanki wrzątku 0,5 l białego rumu 0,5 szklanki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Nutellę przekładamy do miski, dodajemy cukier. Wrzącą wodę powoli wlewamy do nutelli
Przepiski.plNalewka wiśniowa domowej produkcji z aromatyczną, korzenną nutą przypraw. Jedna z najlepszych nalewek na długie jesienne i zimowe wieczory, doskonała na rozgrzanie przełyku i ciała. Smakuje doskonale w trakcie mrozów, spożywana wieczorami przy kominku. Wiśniówkę przygotowałam zawczasu, zamierzam ją przelać do ozdobnych buteleczek i obdarować nią bliskich. Idealny alkohol podarowany od serca, na specjalne okazje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiśniówka(...)korzenna nalewka z wiśni 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Alkohole Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 1200 ml Przygotowanie 30 min. Kalorie 300 kcal Domowa wiśniówka z korzennym aromatem kardamonu, goździków, wanilii i cynamonu. Nalewka na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Składniki: 2 kg wiśni 1 litr spirytusu 500 g cukru zwykłego 10 ziaren kardamonu 10 goździków
ProstePesto.plwykonania : O woce głogu opłucz, osusz, rozgnieć lekko palcami, wrzuć do czystego słoja. Dodaj śliwki, rodzynki, pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij wieczkiem. Nalewkę odstaw na 5 - 6 tygodni, od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przefiltruj przez gazę lub gęste sitko. Wodę zagotuj, gdy temperatura wody spadnie poniżej(...)rozpuść w niej miód. Dodaj do wody świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj i wlej do nalewki. Odstaw trunek jeszcze na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoju. W tym czasie wstrząsaj codziennie słojem. Następnie przefiltruj nalewkę , możesz to zrobić np. przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem
Przepisy i porady kulinarnedeserów. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z wiśniówką odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu(...)Rady : W iśnie na nalewkę najlepsze będą z własnego ogrodu takie, które dojrzewają ogrzewane promieniami słońca. Na nalewkę wybierajmy wiśnie barwy ciemnoczerwonej. Jeśli ktoś chce nalewkę o słabszej mocy, może użyć alkoholu 40 %. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarneZapewne każdy z Nas i mam tu na myśli osoby pełnoletnie, słyszał o czymś takim jak nalewki. Jeśli nie, to już śpieszę z wyjaśnieniami. Nalewka to nic innego jak wytworzony w domowy sposób syrop owocowy z dodatkiem alkoholu. Już w dawnych czasach, nalewki cieszyły się wielką sławą, były podawane gościom na przywitanie, czy pełniły rolę przy wieczornych, rodzinnych deserach(...)może wykonać każdy, tutaj nie ma raczej jakieś dużej filozofii, natomiast ważne są proporcje. Bez nich można nieszczęśliwie spowodować utratę wyrazistego smaku. Pierwszy trunek, który pragnę Wam przedstawić to nalewka z aronii i pomarańczy. Idealna do deserów, jak i aperitifu. Aronia jak i pomarańcz, posiadają w sobie znaczącą ilość witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie. Jedyne
ProstePesto.plzielonych niedojrzałych orzechów włoskich 250 ml ( 1 szklanka ) spirytusu 95 % 250 ml ( 1 szklanka ) czystej wódki 40 % 1/2 szklanki wody najlepiej źródlanej Sposób wykonania : O rzechy na nalewkę muszą być zdrowe, bez czarnych plam itp. Orzechy dokładnie umyj, pokrój na plastry o grubości około 3 - 4 mm razem z łupiną , wrzuć do czystego słoja. Wlej do słoja alkohol(...)składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo, odczekaj chwilę , aż okapią resztki płynu z orzechów. Do trunku wlej wodę , wymieszaj dokładnie. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce. Podobno nalewka najlepsze lecznicze właściwości osiąga dopiero
Przepisy i porady kulinarnesłoja przez gazę , dokładnie wyciśnij resztki płynu z kwiatów . Otrzymany płyn wlej do słoja , słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw jeszcze na kolejne 3 - 4 tygodnie . W tym czasie nalewka się będzie klarować , dlatego nie wstrząsaj już słojem . Zlej ostrożnie klarowną nalewkę znad osadu , a osad przefiltruj przez filtr . Trunek rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety(...)opisem . Odstaw na 5 - 6 miesięcy w chłodne ciemne miejsce . Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarnezmieszania się składników, a najlepiej jest to zrobić nawet 2 razy dziennie rano i wieczorem. W ten sposób więcej cennych składników zostanie oddanych do alkoholu. Po tym czasie przecedź nalewkę przez płótno, najlepiej lnianą ściereczkę lub gazę złożoną we czworo. Dokładnie wyciśnij resztki płynu z ziela, złap płótno za rogi i skręcaj mocno drugą ręką . Otrzymany płyn rozlej do butelek(...)najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj trunek w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarneStosowanie nalewki : P ij nalewkę 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej wymieszanej w 1/4 szklanki letniej przegotowanej wodzie. Właściwości nalewki : N alewka ta aktywizuje siły obronne naszego organizmu, dlatego pomaga nam podczas infekcji wirusowych(...)Rada : A by otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml wody. P amiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie
Przepisy i porady kulinarneNalewka z truskawek zawsze budziła we mnie wiele kontrowersji. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły mi się z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu, zapadła decyzja: jak nie spróbuję i nie zrobię, to się nie dowiem, jak smakuje … Truskawki piękne, dojrzałe, wyczyszczone, odszypułkowane, wszystko przygotowane według przepisu. Minęły dwa miesiące, zlewam nalew, pierwsza degustacja i …. rozczarowanie. Smak? Kompot truskawkowy(...)alkoholem… Trudno… Nalewka wylądowała w butelkach i poszła w zapomnienie. Po kolejnych trzech miesiącach… szok! Jakie to dobre! Smaczne! Wyśmienite! Od tamtej pory, sezon truskawkowy to nie tylko dżemy, koktajle i truskawki w śmietanie czy w jogurcie, to przede wszystkim NALEWKA TRUSKAWKOWA! Składniki 1 kg truskawek 200 – 250 g cukru 700 ml alkoholu
Tajemnice Smakubutelce! Chyba każdemu zdarzyło się marzyć o lecie w środku zimy... a lato można zabutelkować! Zaczynamy najbardziej "świeży" sezon w roku! Zapraszam do wypróbowania przepisu mojego wujka na przepyszną nalewkę w niesamowitym zielonym kolorze, o wspaniałym, intensywnie miętowym smaku, która przypomni smak lata w środku zimy! Wujek Krzysiek zabrania mi nazywać się wujkiem (Krzysiu, wybacz), ale to dodaje tej nalewce(...)smaku :) Jest wspaniała! Domowa nalewka miętowa Składniki: bardzo duży pęk mięty ogrodowej lub 3 doniczki mięty ze sklepu 1 litr spirytusu 1 szklanka cukru 1,5 litra wody* Potrzebny sprzęt: słój min. 2-litrowy naczynie do przelewania (również ok 2-litrowe) słój min. 3-litrowy jałowa gaza lejek butelki lub karafki do przelania 2,5 litra nalewki :) Miętówka - sposób
Gary Bez dnaokoło 250 ml przegotowanej i ostudzonej wody, wymieszaj dokładnie. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na co najmniej miesiąc, w tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku. Butelki z nalewką przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. N alewka ta ma łagodny smak ( dlatego doskonale nadaje się dla Pań ) i lekko truskawkowy aromat(...)Dzięki dodaniu kwiatów hibiskusa ma piękny czerwony kolor. W tym roku zrobiłem ją po raz pierwszy i jestem z niej zadowolony, będę ją robił częściej. Jeśli ktoś chce nalewkę mocniejszą , może nie dodawać wody lub dodać jej mniej. T utaj dowiesz się jakie są najlepsze truskawki na tę nalewkę : truskawki P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą
Przepisy i porady kulinarnePrzepisów na nalewkę z wiśni jest wiele, z pestkami lub bez z różnymi dodatkami lub bez. Ja osobiście zazwyczaj nalewki wybieram najprostsze ewentualnie delikatnie eksperymentuje. Tu przedstawiam nalewkę bez żadnych kombinacji. SKŁADNIKI: -2,5 kg wiśni bez pestek -1,5 l alkoholu 50-70 % -0,6 kg cukru (ilość cukru dajemy od swoich upodobań i trzeba wziąć pod uwagę słodkość(...)syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Teraz naszą nalewkę przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 i więcej miesięcy. Moja ma 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Nalewka z pokrzywy – to nie tylko pyszny trunek. Stosowana jest przy anemii, braku odporności ale też dolegliwościach żołądkowych, bólach brzucha. Nie jest trudna do przygotowania, potrzebujemy jednak do niej młodych wierzchołków liściowych pokrzywy, które możemy zbierać w maju lub w innych miesiącach jeśli pokrzywę zetniemy i poczekamy aż młode pędy odbiją. PRZEPIS NA NALEWKĘ Z POKRZYWY Składniki na nalewkę(...)pokrzywy: 1 litr młodych pędów liściowych pokrzywy 0,5 l wódki 0,5 szkl miodu Jak zrobić nalewkę z z pokrzywy: Pokrzywę myjemy, osuszamy i siekamy drobno (najlepiej te czynności wykonywać w rękawiczkach). Pokrzywę przekładamy do dużego słoja, dodajemy miód i alkohol. Słoik zakręcamy, potrząsamy nim mieszając wszystko i odstawiamy w ciemne miejsce (np do szafki) na miesiąc – co jakiś
Dorota Smakujemiejsce. Wbrew pozorom jest to bardzo ważna czynność ! Antocyjany znajdujące się w kwiatach fiołka nadające mu barwę potrzebują kwaśnego środowiska, żeby utrzymać ładny kolor. Jeżeli o to nie zadbamy, nalewka stanie się szarozielona. Następnie wlewamy do słoja z kwiatami alkohol, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. Przed odstawieniem i później co pewien czas wstrząsamy lekko słojem w celu zmieszania(...)Stosowanie nalewki : P rzy stanach zapalnych gardła i dróg oddechowych pijemy 1 łyżkę stołową nalewki 2 razy dziennie. Możemy ją popić niewielką ilością letniej wody. U waga ! Przedawkowanie może powodować nudności, wymioty oraz biegunkę. N aleweczka ta ma piękny zapach, jej kolor jest fioletowo - różowy. Tym cudownym zapachem przypomni nam wiosnę w środku zimy, a przy okazji
Przepisy i porady kulinarneprzez gazę lub gęste sitko. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, dodaj cukier, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce do sklarowania. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje, zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce(...)najmniej rok. N alewka ta jest o wyjątkowym smaku i aromacie. Kolor nalewki jest złocisty, to za sprawą kurkumy. Smak trunku jest delikatnie ziołowy z wyczuwalną korzenną nutą . Nalewka "Benedyktynka" najlepszą harmonię smaku osiąga po upływie 2 lat. Warto poczekać. R ada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej
Przepisy i porady kulinarneNalewka świąteczna To już prawie połowa listopada, a więc można zacząć przygotowywać nalewkę Bożonarodzeniową. Jej sporządzenie jest bardzo łatwe i szybkie, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać około 4 – 6 tygodni, by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. Jest to aromatyczna i bardzo smaczna nalewka na bazie cytrusów, miodu i bakalii. Ja przygotowuję ją z wódki, jeżeli jednak chcemy(...)orzechy oraz cynamon, goździki i anyż przekładamy do słoika *** *** Wódkę (i opcjonalnie spirytus) mieszamy dokładnie z miodem *** *** Alkoholem miodowym zalewamy słoik *** *** Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce *** *** Nalewka musi leżakować przez około 4 – 6 tygodni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY
Blog z Apetytemresztki soku z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną . Trunek rozlej do czystych butelek (najlepiej z ciemnego szkła), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy(...)Zastosowanie naleweczki : N alewkę wzmacniającą z owoców dzikiej róży poleca się osobą wyczerpanym psychicznie i fizycznie. Nalewka ta pomoże też podczas przeziębień oraz przy kurczach żołądka. Ma ona także właściwości przeciwgorączkowe. Pij 1 łyżkę stołową nalewki 3 razy dziennie. R ada : Owoce na nalewkę powinny być dojrzałe, ale twarde nie miękkie. Owoce zbieramy z krzewów które rosną
Przepisy i porady kulinarnesyrop odkapie z owoców. Otrzymany syrop połącz z wcześniej zlanym nalewem, wlej do czystego słoja. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce do sklarowania. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje, zlej ostrożnie płyn znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w chłodne(...)ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, w tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. R ada : Nalewkę tę możemy też zrobić w ten sam sposób na owocach pigwy lub pigwowca chińskiego. Do nalewki możemy też dodać na czas macerowania wybraną przez siebie przyprawę np. kilka goździków, kilka nasion kardamonu, kilka gwiazdek anyżu lub 2 - 3 nieduże kawałki
Przepisy i porady kulinarnewstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, odczekaj chwilę, aby resztki płynu skapały, owoce wyrzuć. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub gazę. Dodaj do nalewki miód, dokładnie wymieszaj, aby całkowicie się rozpuścił. Trunek rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie, po tym czasie nalewka(...)jest gotowa do użycia. Zastosowanie nalewki : N alewka z owoców derenia ma działanie antyseptyczne, pomaga w utrzymaniu higieny w jamie ustnej. Nalewkę tę stosujemy przy lekkich zaburzeniach żołądka oraz jelit. Jest ona skuteczna w zwalczaniu wszelkiego rodzaju przeziębień. Wspomaga
Przepisy i porady kulinarnefiltracyjną lub gazę. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze w ciemne chłodne miejsce na kolejne 2 tygodnie. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna to, po dwóch tygodniach zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz z wcześniej zlanym płynem i ponownie rozlej do butelek. Ja do produkcji tej nalewki użyłem gruszek(...)starej gruszy, ma ona ponad 100 lat ! Owoce nie są duże, ale dość aromatyczne, żółte z pomarańczowym rumieńcem. T ak nalewka wygląda po 3 tygodniach. Dziś przecedzę ją przez sitko i odstawię na 2 tygodnie, aby się ładnie sklarowała. Później ją przefiltruję i rozleję do butelek. Ciekaw jestem, jaki będzie mieć aromat i smak, kolor ma całkiem, całkiem
Przepisy i porady kulinarneZastosowanie naleweczki : N alewka ta ma działanie wzmacniające, nasi przodkowie stosowali ją w stanach wyczerpania fizycznego oraz psychicznego. Nalewkę tę stosujemy także jako środek wykrztuśny, przy nieżycie górnych dróg oddechowych i zapaleniu gardła ( np. katar, przeziębienie ). Wystarczy wypić mały kieliszek nalewki rano i wieczorem. R ada : Czarne porzeczki na tę nalewkę powinny być bardzo dojrzałe, możemy je zbierać(...)krzaka, gdy są już lekko zwiędnięte, pomarszczone. Zamiast zwykłego cukru możemy dodać cukier trzcinowy, który jest nieco zdrowszy od zwykłego cukru białego. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół
Przepisy i porady kulinarneOrzechówka – o zaletach nalewek i syropów z zielonych orzechów włoskich mogliście poczytać już TUTAJ . Tym razem nie będę się już więc rozwodzić o ich magicznych właściwościach prozdrowotnych, ale skupię się na tych smakowych. A dziś mam dla Was aż dwa przepisy na naleweczki. Likier z zielonych orzechów włoskich dla cierpliwych (lecz ich cierpliwość zostanie wynagrodzona) Składniki: ½ kg zielonych orzechów(...)wody. Szczelnie wszystko zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy w proporcji ¼ litra wody / ½ kg cukru. Po wystudzeniu do syropu przelewamy przez gazę (nalewka będzie z lekkim osadem) lub bibułę filtracyjną (nalewka będzie bez osadu) nastaw orzechowy. Mieszamy, przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na rok Nastaw orzechówki Nalewka orzechowa „parmeńska” – dla mniej
Kate's Kitchenrodzynku przeciętym na połowę. Butelki zakorkuj i odstaw na co najmniej kolejne 6 miesięcy, aby dojrzała. Możesz także dodać cukier w inny sposób. Na każdy 1 l nalewki dodaj do niej około 25 dkg cukru, wymieszaj i wtedy dopiero rozlej do butelek. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna, możesz ją po upływie 6 miesięcy, gdy dojrzeje przefiltrować przez bibułę(...)filtracyjną. Nalewka ta doskonale prezentuje się w ozdobnej butelce lub karafce. R ada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarneczasie przefiltruj trunek przez gazę. W 0,5 l białego wina rozpuść miód, połącz go z przefiltrowanym płynem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie nalewka się będzie klarować, nie wstrząsaj słojem. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje , zlej płyn znad osadu i rozlej go do butelek, zakorkuj szczelnie. Naleweczka jest gotowa. Nalewkę tą możesz dodać(...)popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz ją także wykorzystać do ciast i kremów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka własnego wyrobu
Przepisy i porady kulinarnecukier, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Gdy syrop będzie miał temperaturę około 40 C, wlej do niego powoli przefiltrowany alkohol. Słój zamknij i odstaw jeszcze na miesiąc. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj przez filtr. Połącz oba płyny ze sobą. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy. N alewka ta ma orzechowo - waniliowy(...)smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do popołudniowej kawy. D la wyostrzenia smaku możesz dodać do nalewki szczyptę kwasku cytrynowego i 50 ml koniaku. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki
Przepisy i porady kulinarnePomysł na świąteczny prezent? Dodatek do świątecznej kawy lub sernika? W obu przypadkach nalewka piernikowa sprawdzi się idealnie. Warto ją zrobić na ok 1 tydzień przed Świętami aby się „przegryzła”. Smaki będą miały szansę się połączyć, będzie pyszna. Do mojej nalewki wykorzystałam zarówno wódkę jak i spirytus. Zależało mi na mocy około 40%, ale dobierzcie rodzaj alkoholu według(...)własnych potrzeb. Możecie do jej przygotowania użyć samej wódki. NALEWKA PIERNIKOWA PRZYGOTOWANIE:2 h + min 1 tydzień SKŁADNIKI: – 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – 250 ml wódki – 200 ml spirytusu – 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (np tej z domowego przepisu na przyprawę piernikową ) PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i włóż puszkę z mlekiem
nietylkopasta.plprzecedź przez gęste sitko lub gazę , wlej do słoja ze skórką. Dodaj cukier, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień lub dwa. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na jakiś czas, aby trunek dojrzał, nabrał smaku i aromatu. D o nalewki możesz dodać więcej lub mniej(...)cukru, w zależności jaką nalewkę lubisz słodką czy wytrawną. Możesz także część cukru zastąpić miodem, wtedy naleweczka będzie jeszcze lepsza i zdrowsza ! P a miętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarneodstaw na 6 miesięcy do sklarowania. Po tym czasie zlej płyn znad osady, osad przefiltruj. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewka jest gotowa do picia. Nalewka ta doskonale nadaje się na jesienno - zimowe chłody. Wzmacnia nasz organizm i rozgrzewa. Najlepsza będzie po około roku, czyli nalewkę robioną w tym roku zostawiamy(...)następny sezon jesienno - zimowy. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent
Przepisy i porady kulinarnealewka z owoców dzikiej róży dobrze wpływa na działanie naszego organizmu. Wzmacnia nasz organizm i poprawia jego odporność na infekcje przeziębieniowe, dzięki zawartości witaminy C. Kieliszek nalewki wypity raz dziennie wzmocni odporność naszego organizmu. Nalewka ta ma ładny łososiowo - herbaciany kolor. Składniki : 1 kg owoców dzikiej róży 1 l alkoholu 50 % 1 i 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego(...)odstaw do sklarowania na 6 miesięcy. Następnie zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarneLato to pora przygotowywania nalewek. Owoców jest mnóstwo. Dojrzewają w lipcowym słońcu, pod wpływem jego gorących promieni stają się słodkie i pełne soku. Wystarczy więc schylić się, zebrać je i zamknąć w słoju, mieszając z odpowiednimi dodatkami. W ubiegłym roku przygotowałam z nich smorodinówkę. Zdążyłam dosłownie w ostatniej chwili, bo owoce już się kończyły. Udało się, a znakomity efekt jest(...)wart tego, by się nim z Wami podzielić. Smorodinówka to nalewka z czarnej porzeczki, która na Kresach Wschodnich nazywana jest smorodiną. Klasyczną smorodinówkę robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo
W mojej kuchnipiękną, słoneczną pogodą, która panowała całe wakacje. Z zapachem zbóż i polnych kwiatów. I rozwalonym po raz dziesiąty kolanem podczas jazdy na rolkach. A Wy jakie macie wspomnienia? Nalewka zrobiona z ostatniego rzutu truskawek w tym roku. Przyda się na jesienne i zimowe wieczory aby przywołać smak lata. Robiłam ją trochę inną metodą niż większość nalewek. Zazwyczaj owoce zasypuje się(...)polska i światowa Elżbiety Adamskiej. Wcześniej robiłam również z tej książki wiśniówkę i się nie zawiodłam. Oczywiście skróciłam nieco czas oczekiwania niż podaje oryginalna receptura, nie mniej na pewno nalewce nie ubędzie smaku. W zasadzie trunek jest gotowy zaraz po zlaniu go do butelki ale gdy postoi aż do jesieni nabierze mocy i wszystkich walorów smakowych. Składniki na około
My simple kitchenodstaw w słoneczne miejsce ( np. na parapet okienny ) na 5 tygodni. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie w przegotowanej, gorącej wodzie rozpuść cukier, wlej do słoja z nalewką , wymieszaj. Słój ponownie zamknij i odstaw jeszcze na 3 dni. Po 3 dniach trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw(...)miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie
Przepisy i porady kulinarnedwie garści pestek ze śliwek, by nadać trunkowi lekkiej goryczki. Wlej spirytus, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedź nalewkę , śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie gęsty syrop. Przefiltruj przez gęstą gazę(...)ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu śliwkowego, dodaj koniak lub brandy, wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw co najmniej na 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Nalewka ta najlepiej smakuje po roku leżakowania. Wtedy to nabiera właściwego aromatu i smaku. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy
Przepisy i porady kulinarneboku. Nas znacznie bardziej interesuje co możemy z tych owoców zrobić, a nie to jak, po co i dlaczego rosną. A zrobić z nich możemy na przykład pyszną nalewkę :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg porzeczkoagrestu 0,5 litra spirytusu(...)filtr przy pomocy gumki na czystym słoiku, dla lepszego efektu wykładamy dodatkowo jednym listkiem papierowego ręczniczka i przelewamy przez ten filtr alkohol. Zwykle to trwa bardzo długo, zwłaszcza jak nalewka zawiera dużo cukru (chociaż ta akurat w miarę mało zawiera). Czasem i dobę trwa, czasem i dłużej. Ale daje doskonałe efekty, więc warto poczekać. Po przefiltrowaniu butelkujemy i zostawiamy
Marder&Marder ManufactureMadzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym bardziej, że wiśnie były już wydrylowane, więc jakoś tak bardzo dużo pracy nie miałem. Bo Madzia była u kumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę przesadziłem(...)świeżo uwędzonych kiełbas. Wszelakich, różnych. Teraz to już wojna może nas zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki, ale finalnie wyszły trzy. Zrobiłem tę właśnie wiśniową, zrobiłem z czerwonej porzeczki i jeszcze trochę owoców
Marder&Marder ManufactureWiem, że sezon na kwiaty czarnego bzu już minął, ale pewnie przepis przyda się Wam w przyszłym roku, tym bardziej, że nalewka jest rewelacyjna. Wiele osób najpierw zalewa kwiaty czarnego bzu nalewem cukrowym i odstawia na 10 dni do macerowania, a dopiero po tym czasie dodaje spirytus, motywując to tym, że po dodaniu spirytusu wydziela się jest cyjanogenny glikozyd(...)więc sensu ponoszenia ryzyka, że zalane syropem cukrowym kwiaty czarnego bzu sfermentują. Składniki 50-60 baldachów dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu. 1100 g cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkich nalewek ilość cukru można zmniejszyć do nawet do 750-800 g) 1 litr wody 1 litr spirytusu 95% 2-3 średniej wielkości cytryny lub 3-4 limonki 2 plastry (około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzełom maja i czerwca to idealny moment na zrobienie nalewki z kwiatów czarnego bzu. Ta roślina to istna apteka, ma w sobie wszystko co jest do zdrowia potrzebne. Warto zatem mieć pod ręką taką nalewkę, aby pić zdrowotnie w razie potrzeby. Albo nawet profilaktycznie w zimne jesienno-zimowe noce. Kieliszek przed snem z całą pewnością nie zaszkodzi, może tylko pomóc(...)nawet abstrahując od zdrowotnych właściwości, ta nalewka jest po prostu pyszna. Ma taki słodko kwiatowy smak. Pijąc ją od razu przypomina się lato, przypomina się maj i czerwiec i moment zrywania tych kwiatów. U nas ta nalewka zdecydowanie wchodzi do stałej produkcji. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko
Marder&Marder ManufactureMamy na blogu parę jabłkowych nalewek, a ta będzie kolejna. Bo nalewek nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza gdy są takie dobre. Tę nalewkę zrobiłem specjalnie na zamówienie Madzi. Stwierdziła, że chce z jabłek, ale też żeby była w środku cytryna i miód. A taka tam kobieca zachcianka. Właściwie czemu nie, ja tam mogę wszystko zrobić, każdą rzecz przetworzyć :) Policzyłem(...)prawda dość długo trzeba czekać na efekt końcowy, ale naprawdę warto. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 2 cytryny 1 litr spirytusu 60% 320 g miodu 0,3 litra wody Cytryny myjemy, szorujemy i kroimy w plastry. Jabłka w mniejsze kawałki. I zalewamy spirytusem
Marder&Marder ManufactureOstatnia z jabłkowych nalewek w tym naszym jabłkowym cyklu. Dotarliśmy do szczęśliwego końca. Uff, tylko teraz ciekawe kto to wszystko wypije - tak właśnie miał brzmieć wstęp. Ale nieee, wpadłem na pomysł jeszcze kilka jabłkowych nalewek więc to zdecydowanie nie koniec. Tym razem zainspirowaliśmy się najbardziej znanym drinkiem jaki można zrobić z żubrówki, mianowicie żubrówka z sokiem jabłkowym. Osobiście mam uraz(...)gara z magicznym napojem siły i wciąż czuje jego skutki. Ze mną jest tak samo, tylko niestety nie był to eliksir siły. Raczej odbierający siły. Ale pomyślałem, że nalewka może wyjść z tego konkretna. I okazało się, że się nie pomyliłem. Mamy zatem dla was kolejny sprawdzony przepis. Co prawda na efekt końcowy trzeba czekać cały rok, ale naprawdę warto
Marder&Marder ManufactureMiałem w planach zrobić nalewkę rosyjską. Nie wiem skąd taka nazwa, może to jakiś starorosyjski przepis? Taka z suszonymi śliwkami, miętą, skórkami cytrusów i paroma innymi rzeczami. Kupiłem wszystko co trzeba, zastanowiłem się i zrezygnowałem. Stwierdziłem, że nie chcę jednak jej robić. Popatrzyłem na proporcje składników, policzyłem chwilę i wyszło mi, że byłaby to naprawdę mocna nalewka. A my przecież(...)lubimy mocnych. Picie takiego czegoś to dla nas żadna przyjemność. Ale świeża mięta kupiona, lada moment będzie już zeschnięta. Trzeba coś z nią zrobić. Wymyśliłem więc ten przepis na nalewkę cytrynowo-miętową. To lekki napój, zawartość alkoholu waha się pewnie w okolicy 20%. Tak jak lubimy. Madzia zarzuciła jeszcze pomysł żebym zrobił jabłkowo-miętową, żeby miała taką alkoholową wersję Tymbarka
Marder&Marder ManufactureNalewka z malin to według mnie jedna z najsmaczniejszych polskich nalewek. Maliny oddają do alkoholu cały swój aromat i kolor, dzięki czemu malinówka nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie oraz smakuje. Jej wykonanie wymaga nieco cierpliwości – po zrobieniu powinna odstać przynajmniej pół roku, aby zyskała odpowiedni smak. Nalewka jaką robiłam w tym roku zawiera dodatek miodu(...)rumu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie bardziej aromatyczna, ale także doskonale sprawdza się przy przeziębieniach. Nalewka z malin: 1,5 kg dorodnych, nie uszkodzonych malin 750 ml spirytusu (96%) 500 ml wódki (40%) 125 ml dobrej jakości rumu – jasnego lub ciemnego (40%) 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Maliny
Poezja smakualewkę na płatkach akacji można przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej, a dodając odpowiednią ilość wody dostosować zawartość alkoholu do własnych potrzeb :). Ubiegłoroczna nalewka akacjowa nie przetrwała zimy, nim się spostrzegliśmy butelki wypełniła przygnębiająca pustka, więc nie mogę Wam pokazać jak nalewka się prezentuje po roku "leżakowania". Obiecuję uzupełniać post w miarę tworzenia dokumentacji zdjęciowej :). Akacjówkę można spożywa już(...)czterech miesiącach od zerwania kwiatów bez dodatkowego okresu leżakowania, co bez wątpienia w znacznym stopniu przyczynia się do skrócenia czasu jej pobytu w naszej spiżarni ;). Po zlaniu nalewki macerowane płatki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać je np. do ciast, deserów lub sosów. Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już
SzczyptaSmaQsłoja, dodać goździki, miętę , zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni. Co parę dni wstrząsnąć słojem w celu wymieszania się składników. Następnie zlać nalewkę , z owoców róży wycisnąć sok, przecedzić przez gazę lub filtr do kawy. Wodę zagotować, trochę przestudzić, wymieszać z miodem do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Dodać wódkę i połączyć z nalewką(...)róży, wymieszać. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące. Picie nalewki z owoców dzikiej róży wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, wątroby. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-dzikiej-rozy-przepis_41804.html Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm, pomaga w leczeniu nerek, wątroby, serca i przewodu pokarmowego
Przepisy i porady kulinarne