Domowa orzechówka to nalewka robiona na bazie zielonych orzechów ma wiele właściwości zdrowotnych. Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie tylko kilka składników. Samo przygotowanie nalewki nie jest trudne i czasochłonne, jednak potrzeba odrobinę czasu aby nabrała „mocy” oraz swoich właściwości zdrowotnych. Zielone orzechy pojawiają się zaraz na początku lipca i tylko wtedy mamy możliwość przygotowania tej pysznej, zdrowej nalewki(...)Jeszcze jest szansa, że je dostaniecie np. na ryneczku albo bazarku. Aby nalewka była najsmaczniejsza, nie należy zbierać orzechów wcześniej niż początek lipca i nie później niż połowa lipca. Przygotowując tą nalewkę, możecie zmieniać proporcje, jeśli będziecie mieli na przykład mniej orzechów. Składniki na orzechówkę 650 g zielonych orzechów 600 ml spirytusu 200 ml wody 200g cukru Jeśli nie lubicie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nalewka cytrynowa - cytrynówka to dzieło mojego męża. W naszym domu to on jest od alkoholi 😉 Przepis dostał od swojego kolegi z pracy i naprawdę jest godny polecenia. Jest to mocno cytrynowa nalewka spirytusowa przygotowana na miodzie. Nalewka jest dość słodka, z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Mimo że jest mocnym alkoholem, to tego tak bardzo nie czuć. Moc spirytusu ukryta(...)została pod słodko-gorzkim smakiem cytrynowo-miodowym. Dużym plusem tej nalewki jest czas jej przygotowania - nie musi stać miesiącami jak niektóre. Oczywiście im dłużej postoi, tym jest lepsza, ale gotowa do degustacj jest już po kilku dniach. U nas numer 1 na każdej imprezie! P.S. Więcej sprawdzonych przepisów na nalewki w e-booku ⇨ Najlepsze Domowe Nalewki Składniki
Kuchnia MagdaLenyRady : N alewka im dłużej będzie leżakować, tym więcej nabierze wyrazistego smaku i aromatu. D o nalewki można dodać więcej alkoholu np. 2 l, wtedy trunek będzie co prawda mniej gęsty i słodki, lecz równie smaczny. Można też użyć mocniejszego alkoholu np. 50 lub 60 %, wtedy nalewka będzie mocniejsza. J eśli chcemy, aby nalewka była bardziej klarowna(...)opadnie na dno. Następnie zlewamy ostrożnie płyn, aby nie zmącić osadu przez kranik i rozlewamy do butelek. J eśli ktoś nie ma miodu lub nie lubi, to nalewkę może dosłodzić cukrem, najlepiej trzcinowym, trzeba jednak pamiętać, że nalewka jest już i tak słodka dzięki suszonym owocom. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się
Przepisy i porady kulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kochani, w tym wpisie mam dla Was słodką niespodziankę – domowa nutellówka , czyli nalewka z nutelli . Smakuje ona naprawdę rewelacyjnie! Idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi, święta, sylwestra i nie tylko. Tak przygotowaną nalewkę z nutelli możemy także podarować komuś jako prezent. Gwarantuję, że z pewnością się ucieszy z takiego słodkiego podarunku. Jestem pewna, że domowa(...)nalewka z nutelli posmakuje każdemu, dorosłemu miłośnikowi słodyczy. Likier z nutelli jest słodki, kremowy, wręcz rozpływa się w ustach i rozgrzewa. Przepis na nalewkę z nutelli jest naprawdę łatwy i przygotujecie go bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i pochwalcie się w komentarzach, czy Wam smakował. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA NUTELLÓWKĘ – LIKIER Z NUTELLI Składniki: 150 ml śmietany
Przepiski.pllasu dwadzieścia lat chodzi, przynosi tylko kleszcze, ale się zna! U mnie mówiło się borówki i tak będę pisać, mówić i można mnie pozwać. Jak wiecie, kocham stawiać nalewki. Ze wszystkiego. Nic tak nie kształtuje cierpliwości, jak czekanie na nalewki aż nabiorą mocy urzędowej i będą nam umilać wieczory oraz – jak ktoś ma stresy i weltsmertz – poranki również(...)Nalewka z borówek to był całkiem niezły poligon. Pierwsze próby dały przecudnej urody płyn o kolorze denaturatu, który smakował tylko spirytusem i zawiedzionymi nadziejami oraz podobno truchłem myszy ze strychu (nie wiem, skąd kolega zna takie smaki). Burza mózgów z moim naczelnym chlorem, który alkohol potrafi wydobyć nawet z martwego jeża i trocin, dała efekt pyszny, ciemnofioletowy, pachnący borówkami
ladykitchenLubicie nalewki? Ja uwielbiam. Kieliszek nalewki w jesienno-zimowy wieczór sprawia, że chociaż na chwilę przenosimy się do ciepłych i słonecznych dni lata. Właśnie teraz jest czas na to aby zapełnić swoją spiżarnię. :) W tym roku będę robiła jeszcze nalewkę z wiśni, pestkówkę, likier, nalewkę z pigwy. Butelka własnoręcznie zrobionej nalewki to także doskonały prezent dla kogoś bliskiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Zachęcam do zrobienia. Drukuj Nalewka truskawkowa Składniki Składniki: 2 kg truskawek, umyć, oszypułkować 0,5 kg cukru ½ l spirytusu 1 limonka Instrukcje Truskawki wrzucić do słoja, ew. gąsiora, zasypać cukrem. Odstawić na 4-5 dni – raz dziennie wstrząsnąć. Wlot powinien być szczelnie zakryty grubą warstwą gazy. Po 4-5 dniach dolać spirytus i zostawić na kolejne 5 tygodni
To co lubię - gotuję i polecamwódkę oraz rum, wymieszaj. Nalew wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw jeszcze na 2 tygodnie tym razem w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej(...)jeżyn, bo nie jest poddawana działaniu wysokich temperatur. Dlatego zachowuje wszystkie cenne witaminy i minerały. N alewka jeżynówka ma cudowny aromat, doskonały smak, ciemnofioletowy kolor. Przed podaniem nalewki na stół możemy ją przelać do ozdobnej karafki. Nalewkę podajemy w małych kieliszkach. Trunek pijemy małymi łykami, powoli przełykając, delektując się jej aromatem i smakiem. R ady : Najlepsze
Przepisy i porady kulinarnelasu dwadzieścia lat chodzi, przynosi tylko kleszcze, ale się zna! U mnie mówiło się borówki i tak będę pisać, mówić i można mnie pozwać. Jak wiecie, kocham stawiać nalewki. Ze wszystkiego. Nic tak nie kształtuje cierpliwości, jak czekanie na nalewki aż nabiorą mocy urzędowej i będą nam umilać wieczory oraz – jak ktoś ma stresy i weltsmertz – poranki również(...)Nalewka z borówek to był całkiem niezły poligon. Pierwsze próby dały przecudnej urody płyn o kolorze denaturatu, który smakował tylko spirytusem i zawiedzionymi nadziejami oraz podobno truchłem myszy ze strychu (nie wiem, skąd kolega zna takie smaki). Burza mózgów z moim naczelnym chlorem, który alkohol potrafi wydobyć nawet z martwego jeża i trocin, dała efekt pyszny, ciemnofioletowy, pachnący borówkami
ladykitchendolać trochę wódki . Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na miesiąc w miejsce o temperaturze pokojowej . Co kilka dni wstrząsamy słojem w celu zmieszaniu się składników . Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę lub lniane płótno , dokładnie wyciskamy resztki płynu z kwiatów . Otrzymany płyn rozlewamy do butelek najlepiej z ciemnego szkła , butelki szczelnie zamykamy . Na butelki naklejamy etykiety z opisem(...)Trunek odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce jeszcze na miesiąc . Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. Przechowujemy ją w ciemnym i chłodnym miejscu . Stosowanie naleweczki
Przepisy i porady kulinarnecelu dokładnego zmieszania się składników. Słój odstaw na dwa tygodnie w ciepłym słonecznym miejscu. Może to być np. parapet okienny najlepiej ze wschodniej lub zachodniej strony. Pamiętaj, aby nalewkę codziennie przynajmniej raz, a najlepiej dwa razy dziennie wstrząsnąć w celu zmieszania się składników. Przed przecedzeniem, jak i przed każdym użyciem nalewki należy ją dokładnie wstrząsnąć. Po upływie 14 dni nalewkę(...)przecedzamy przez lnianą ściereczkę, dokładnie wyciskamy resztki płynu z ziół. Otrzymany trunek rozlewamy do małych buteleczek najlepiej z ciemnego szkła i szczelnie zamykamy. Nalewkę możemy stosować przez wiele lat, z biegiem czasu jej skuteczność jest jeszcze większa
Przepisy i porady kulinarneWiele osób zastanawia się, czy owoce z nalewki można jeszcze do czegoś wykorzystać. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca, ponieważ powstają z nich wyśmienite desery i ciasta, jak np. ten truskawkowy pleśniak czy nasz zeszłoroczny pleśniak śliwkowy. Dzięki kilkutygodniowemu leżakowaniu w alkoholu owoce nie tylko wzbogacają smak przyszłej nalewki, ale same zyskują na walorach smakowych i aromacie, a te z całym(...)bogactwem przechodzą na ciasto. Udostępnij Składniki na pleśniak z truskawkami z nalewki Owoce: truskawki z nalewki Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao Piana z białek: 3 białka 120 g cukru pudru 1 opakowanie kisielu cytrynowego 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
niecodziennikparykilka miesięcy. W tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. N alewka ta ma piękny złoty kolor, jest bardzo aromatyczna. Jeśli ktoś chce może dodać do nalewki kilka suszonych śliwek, wtedy trunek będzie jeszcze bardziej wykwintny. Zmieni się wtedy jego kolor na ciemniejszy. Niektórzy dodają jeszcze do nalewki trochę rodzynek i nieduży kawałek kory cynamonu. Jeśli ktoś(...)lubi nalewki słodsze, może ją dosłodzić odrobiną cukru lub miodu, bo nalewka i tak już jest słodkawa, zwłaszcza gdy dodaliśmy rodzynki i śliwki. R ada : Na nalewkę dodawaj suszone owoce najwyższej jakości ! Jabłka i gruszki mają być suszone w plastrach nie w całości, zwłaszcza chodzi tutaj o gruszki. Suszone jabłka i gruszki mają mieć złoty kolor
Przepisy i porady kulinarneNalewka z limonek przygotowana na wódce i słodzona miodem. Nalewka ma mocno cytrusowy smak, z nutą goryczki, która przełamana jest słodyczą pochodzącą z miodu. Jest to alkohol bardziej wytrawny i w smaku nie przypomina znanych, słodkich nalewek. Nalewka ta ma też mniej procentów niż popularna na blogu CYTRYNÓWKA , gdyż przygotowana jest na wódce, a nie na spirytusie. Obie nalewki(...)podobne w smaku, choć intensywniejszy cytrusowy smak ma nalewka limonkowa. Może być świetną bazą pod rożnego rodzaju drinki... Składniki: 7-8 limonek 500 ml wódki 1 szklanka wody 1 łyżka cukru ok. 200 g miodu Wykonanie: Limonki myjemy w ciepłej wodzie, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do dużego słoika. Dodajemy cukier oraz 1 łyżkę miodu i zalewamy wódką. Słoik zakręcamy
Kuchnia MagdaLenyNalewka z limonek przygotowana na wódce i słodzona miodem. Nalewka ma mocno cytrusowy smak, z nutą goryczki, która przełamana jest słodyczą pochodzącą z miodu. Jest to alkohol bardziej wytrawny i w smaku nie przypomina znanych, słodkich nalewek. Nalewka ta ma też mniej procentów niż popularna na blogu CYTRYNÓWKA , gdyż przygotowana jest na wódce, a nie na spirytusie. Obie nalewki(...)podobne w smaku, choć intensywniejszy cytrusowy smak ma nalewka limonkowa. Może być świetną bazą pod rożnego rodzaju drinki... Składniki: 7-8 limonek 500 ml wódki 1 szklanka wody 1 łyżka cukru ok. 200 g miodu Wykonanie: Limonki myjemy w ciepłej wodzie, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do dużego słoika. Dodajemy cukier oraz 1 łyżkę miodu i zalewamy wódką. Słoik zakręcamy
Kuchnia MagdaLenyNalewka z mięty – to nie tylko pyszny trunek. Stosowana jest przy dolegliwościach żołądkowych, bólach brzucha. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, usprawnia trawienie – kieliszeczek nalewki świetnie się sprawdzi po sutym posiłku albo obiedzie świątecznym. Nie jest trudna do przygotowania, potrzebujemy do niej świeżych listków mięty. Teraz jest świetny cz by ją zrobić – możemy wykorzystać miętę w ogrodzie, która(...)trzeba przed przymrozkami oberwać. PRZEPIS NA NALEWKĘ Z MIĘTY Składniki na nalewkę z mięty: 1 litr liści mięty 0,5 l wódki 0,5 szkl miodu Jak zrobić nalewkę z mięty: Miętę myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Miętę przekładamy do dużego słoja, dodajemy miód i alkohol. Słoik zakręcamy, potrząsamy nim mieszając wszystko i odstawiamy w ciemne miejsce (np do szafki
Dorota Smakujecelu zmieszania się składników. Po tym czasie zawartość słoja przecedź przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę złożoną w 4 warstwy. Nalewkę rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 - 4 miesiące. Po tym czasie naleweczka(...)gotowa do picia. N alewka ta ma ciemno bordowy kolor, jej smak jest lekko cierpkawy. R ada : Zamiast cukru białego możemy użyć cukier trzcinowy lub miód, wtedy nalewka będzie zdrowsza
Przepisy i porady kulinarnenalewkę wato mieć w swojej apteczce lub barku. Pomoże ona nam postawić nasz organizm na nogi. Składniki : 25 g suszonego korzenia lubczyku 25 g nasion kardamonu 5 g mielonego imbiru 5 g kory cynamonu 5 g gałki muszkatołowej 5 g suszonego kwiatu bzu czarnego 5 g suszonego tymianku 5 g suszonego liścia pokrzywy 2 l dobrej jakości wytrawnego czerwonego(...)czworo lub bibułę filtracyjną. Dodaj miód, wymieszaj drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Rozlej trunek do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z naleweczką przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po miesiącu nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarnełyżki. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną , watę lub kilkukrotnie złożoną gazę. Następnie trunek rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa. Butelki z nalewką przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu(...)alewkę z kwiatów pierwiosnka możemy stosować podczas przeziębień, zapaleniu oskrzeli, suchym męczącym kaszlu, dreszczach. Pomoże nam także przy bólach głowy, niepokoju, bezsenności, pomocna jest też w dolegliwościach sercowych. Nalewka ta ma również właściwości uspokajające, relaksujące. Sprawdza się również przy nieżytach górnych dróg oddechowych, dzięki zawartym w kwiatach składnikom rozluźnia wydzielinę oskrzelową , czyli ma działanie wykrztuśne
Przepisy i porady kulinarneresztki soku skapały z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną, ręcznik papierowy itp. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z nalewką odstaw w ciemne chłodne miejsce na przynajmniej 2-3 miesiące. Pamiętaj, im trunek dłużej dojrzewa, tym będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Kolor oraz aromat nalewki będzie też(...)zależeć od rodzaju użytego do jej sporządzenia rumu. W ten sam sposób możemy zrobić nalewkę na czystej wódce. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy
Przepisy i porady kulinarneowoców. Otrzymany płyn przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek odstaw jeszcze na 2 tygodnie, w tym czasie naleweczka dojrzeje. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. Nalewkę możesz przelać do ozdobnej butelki lub karafki, będzie się pięknie prezentować. R ada : Najlepsze na nalewkę będą owoce zbierane z krzewów, które rosną(...)miejscach dobrze nasłonecznionych. Najlepiej jest robić nalewkę z jeżyn, które rosną w lasach lub z krzewów ogrodowych z odmian, które mają kolce. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół
Przepisy i porady kulinarnemiód oraz sok z cytryny, wymieszaj. Słój ponownie szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące. Przez pierwsze 2-3 tygodnie poruszaj słojem, aby miód się całkiem rozpuścił. Następnie klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, uważając, aby nie zmącić go. Osad przefiltruj przez gazę , a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz z wcześniej zlanym płynem. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj(...)butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka dojrzeje. N alewka ta przyda nam się w czasie jesiennych i zimowych chłodów . Kwiaty lipy mają liczne właściwości lecznicze. Działają napotnie, obniżają gorączkę, ułatwiają odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach flegmy, zmniejszają napięcie systemu nerwowego, dzięki temu ułatwiają
Przepisy i porady kulinarnewiórków kokosowych. Do nalewu wlej koniak lub winiak, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 6 miesięcy. Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewka nie musi już leżakować, jest gotowa do picia. Nalewka ta ma lekko kokosowy smak. Dodany do nalewki koniak lub winiak nadaje nalewce dodatkową nutę smakową. P amiętaj : Nalewki i likiery(...)służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarneprzefiltruj trunek przez gazę. Dobrze jest przefiltrować ją dwa razy, będzie klarowniejsza. Rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc, ale najlepsza jest po 6 miesiącach. Młoda nalewka jest dość mocno słodka, ale z czasem słodycz ustępuje. N alewka ta ma złocisty kolor, dobry smak, jest delikatna, słodkawa i kwaskowata jednocześnie. Warto ją sobie zrobić(...)Jeśli lubisz wytrawne nalewki możesz dać mniej cukru np. 0,75 lub 0,50 kg cukru. Możesz też dodać do nalewki kilka goździków i kilka zblanszowanych migdałów. Wtedy smak Twojej nalewki będzie jeszcze bardziej wykwintny ! P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie
Przepisy i porady kulinarnewykonania : K minek wsyp do słoja, zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę dodaj miód, wymieszaj, aby miód się rozpuścił. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Odstaw na minimum 3 miesiące, a najlepiej(...)Zastosowanie : N alewkę kminkową pijemy 3 razy dziennie po łyżce nalewki wymieszanej z niedużą ilością letniej, przegotowanej wody. Nalewkę kminkową pijemy w problemach z trawieniem, po tłustych posiłkach, bólach brzucha. Szczególnie poleca się ją osobą ze skłonnością do wzdęć. R ada : Kminek najlepiej zmiel tuż przed wsypaniem do słoja. Miodu dodaj według własnego smaku, lepiej jest jednak
Przepisy i porady kulinarnepłyn z owoców, owoce zostaw na jakiś czas na sicie, aby odciekły. Połącz oba płyny ze sobą , wlej do czystego słoja, słój zamknij i odstaw na 3 miesiące, aby nalewka się sklarowała. Po tym czasie zlej nalewkę znad osadu, a osad przefiltruj przez filtr. Połącz przefiltrowany płyn z pozostałym płynem. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety(...)opisem. Butelki z nalewką odstaw w chłodne i ciemne miejsce jeszcze na co najmniej pół roku. N alewka ta ma ładny dość ciemno czerwony kolor ( dzięki aronii ), w smaku jest lekko cierpka, oraz przyjemnie kwaskowata z nutą miodu. R ada : Możesz użyć do tej nalewki mniej lub trochę więcej miodu. Możesz także część miodu zastąpić cukrem
Przepisy i porady kulinarneKolejna nalewka, tym razem cytrynowa. Do jej wykonania używamy mleka i w pierwszej fazie przygotowań nalewka ma wręcz odrażający wygląd (zsiadłe mleko z cytrynami). Jednak po przefiltrowaniu nalewki staje się ona klarowna, o lekko żółtawym kolorze. Nalewka zwana jest aptekarską lub nalewką farmaceutów, gdyż uważana jest za lek na niestrawność. Polecam! Nalewka aptekarska (cytrynowa) Składniki(...)migdały oraz skórki z 2 cytryn. Słój zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni słojem potrząsamy, by cukier się rozpuścił. Po 4 tygodniach nalewkę filtrujemy przez filtry do kawy. Powstanie nam klarowny, lekko żółty płyn. Nalewkę odstawiamy do spiżarki na minimum 4 tygodnie
Smak mojej kuchniNiezbyt to żurawinowy kolor nalewki. Wynika to z tego, że jej przygotowanie zajęło mi jedynie 3 miesiące natomiast by uzyskać piękny, czerwony kolor alkohol musiałby się moczyć z owocami minimum pół roku. Nie mniej jednak smak jest bardzo żurawinowy a sama nalewka wyborna. Bardzo ją lubię ze względu na ten słodko- kwaśny smak. Składniki (około 550 ml nalewki(...)tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry do kawy Można wykorzystać wszystkie trzy metody, ja zazwyczaj korzystam tylko z tej ostatniej, chociaż nie ukrywam, że zajmuje
Mango PapajaPigwowiec (mylony często z pigwą) to ponoć jeden z najlepszych owoców na nalewki. Bez cienia wątpliwości to potwierdzamy. Generalnie lubimy nalewki, raczymy się nimi i delektujemy je. Ale te z pigwowca darzymy szczególną estymą. Tym razem postanowiliśmy dodać nieco mniej cukru, pójść w nutę bardziej wytrawną. Tak żeby z owoców wyciągnąć to, co mają najlepszego i nie przytłumić ich smaku(...)cukrem. Nalewka wyszła rewelacyjna. Dość mocna, ale niesamowity aromat pigwowca przykrywa tę moc i pije się bardzo przyjemnie. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg owoców pigwowca 0,3 kg cukru 1 litr spirytusu 70% 0,5 litra wódki 1 łyżka rodzynków Owoce
Marder&Marder ManufactureNalewka dereniowo- aroniowa jest bodaj najlepszą spośród nalewek, jaką udało mi się wytworzyć. A zrobiłem ich już trochę:) Pomysł na nią zrodził się właściwie...przypadkiem. W moje ręce trafiło nieco dereniu, miałem również akurat aronię, początkowo planowałem nastawić dwie nalewki, ale okazało się że dysponuję tylko jednym pustym słojem...Myśląc- dlaczego nie? zdecydowałem się na dość niecodzienne połączenie(...)słodką cierpkością aronii, tworząc niepowtarzalne połączenie. Pod warunkiem jednakże, że od rozlania do degustacji upłynie co najmniej pół roku, a jeszcze lepiej- rok. W ten oto sposób raczej niespotykana nalewka dereniowo- aroniowa na stałe zagościła na naszym stole i w piwniczce, a w tym roku robię ją po raz kolejny- z jakim efektem, ocenię za kolejny rok:) Owoce dereniu można
Aromatyczne Podróżezrobienia tej nalewki zainspirowała nas znana kulinarna blogerka Olga Smile. Powodem jej zrobienia było również to, że nie lubimy jak się cokolwiek marnuje. Jeżeli coś można wykorzystać to zawsze to robimy. Niedawno zamieszczaliśmy kilka przepisów na nalewki pigwowcowe. I z tych nalewek zostało nam sporo pestek (owoce pigwowca mają ich zadziwiająco dużą ilość). Te pestki można po prostu wyrzucić albo(...)Albo właśnie przerobić na pyszną nalewkę. Ma ona smak gorzkich migdałów, bardzo przyjemnie rozpływa się w ustach. Naprawdę warto ją zrobić, przyda się na nadchodzące zimne wieczory (tak naprawdę jeśli teraz zrobicie to dojrzeje na wiosnę, ale wtedy też warto się nią delektować). Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko
Marder&Marder ManufactureKolejna nalewka z jabłkami w roli głównej. Taki jabłkowy ciąg mieliśmy. Dostaliśmy 75 kg jabłek i trzeba było coś z nimi zrobić. Powstało więc kilka równych jabłkowych nalewek, kilka dżemów, musów i powideł, a także ocet jabłkowy. Na to wszystko przepisy znajdziecie na naszym blogu. A nawet jeśli jeszcze nie ma, to niebawem się pojawią. Tę nalewkę nazwaliśmy staropolską(...)użyte składniki tak jakoś nam się kojarzyły. Suszone śliwki, rodzynki, lawenda, cynamon... Jak nic stary polski szlachecki dwór. Zresztą musieliśmy jakoś ją nazwać żeby odróżnić od całej reszty jabłkowych nalewek na naszym blogu. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mamy dla was smorodinę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka zwana była właśnie smorodiną. To nalewka o wyrazistym smaku, z mocnym aromatem czarnej porzeczki. Podobno korzystnie działa w zaburzeniach trawienia czy bólu gardła. Ale oczywiście i bez tych schorzeń też można ją pić :) Wersja podstawowa to sam spirytus, porzeczki i cukier(...)łyżki miodu 5 gramów goździków 7 gramów cynamonu laska wanilii Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. Owoce myjemy, płuczemy, obieramy z szypułek i wszelkich brudków. Potrzebujemy tylko same przebrane czarne porzeczki. Dojrzałe, nie nadpsute, starannie przebrane. Porzeczki rozgniatamy, najlepiej drewnianym tłuczkiem. Przekładamy do słoja i dosypujemy przyprawy
Marder&Marder ManufactureDodaj cukier, wanilię rozciętą na pół wzdłuż, lub cukier waniliowy, zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę np. przez gazę , rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze w chłodne, ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, aby naleweczka dojrzała, nabrała aromatu i odpowiedniego smaku. Wskazówka(...)ajlepszy do nalewki jest agrest z własnego ogrodu, który dojrzewa w słońcu z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Nalewka z takich owoców będzie doskonała w smaku i aromacie ! Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą
Przepisy i porady kulinarnelecz nie gorący syrop z 50 dkg cukru ( cukier zalej wodą tak, aby trochę tylko przykryła cukier i zagotuj ), dokładnie wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Następnie nalewkę przefiltruj przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek i odstaw w ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Po tym czasie trunek jest gotowy. Nalewka ta jest(...)aromatyczna i ma ładny kolor, a co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin i minerałów ! Na nalewkę najlepsze są porzeczki z własnego ogrodu. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki
Przepisy i porady kulinarnelubi truskawek? No dobra, znam jedną taką osobę. Ale jedna osoba w skali wszechświata to niewiele :) Zakładamy zatem, że każdy lubi. Tak samo jak każdy polubi nasze truskawkowe nalewki. Zeszłego lata zakupiliśmy całe mnóstwo truskawek i pokusiliśmy się o 5 nalewek. Każda nieco inna, z nico inną zawartością alkoholu, z nieco innymi składnikami. To był nasz pierwszy sezon, gdy robimy(...)nalewki, zatem ten rok traktowaliśmy tak bardziej testowo. Robiliśmy co nam przyjdzie do głowy, żeby tylko zobaczyć, co się udaje, a co nie. Żeby w przyszłym roku już wiedzieć co warto robić i jak robić. Teraz wszelkie te zeszłoroczne nalewki już dojrzały i możemy się nimi pochwalić. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się
Marder&Marder ManufactureMłody odpoczywa w swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne wieczory na skołatane nerwy i totalne zmęczenie cudownie pomaga maleńki naparsteczek aromatycznej nalewki. W mojej domowej spiżarni dojrzewają wiśniówka , malinówka i aroniówka . A w kuchni… w kuchni robi się pigwówka. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z owocami pigwy. I nieoczekiwanie dwa tygodnie temu(...)zostałam obdarowana złocistymi jabłuszkami o niezwykłym aromacie. Przygotowałam z nich zalążek nalewki, na którą trochę trzeba będzie poczekać. Nie szkodzi, nie wolno się w tym przypadku spieszyć. Nalewka robi się powoli, ale wtedy dojrzewa jej cały smak. Jeśli gdzieś w Waszych spiżarniach chowa się jeszcze pigwa, przyłączcie się do robienia nalewki. Jeśli pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu
W mojej kuchniKolejna nalewka, bo nalewek nigdy nie jest zbyt dużo :) A jak jest za dużo żeby samemu wypić to woła się znajomych i już robi się zbyt mało. Więc wracając do pierwszego zdania: nalewek nigdy nie jest zbyt dużo. Mamy już na blogu jabłkową z miętą, mamy jabłkowo-cytrynową, mamy również jabłkową z pomarańczą (a jak którejś nie mamy to lada(...)chwila mieć będziemy, bo się nieco gubimy już w tych nalewkach i nie pamiętamy, które już opublikowaliśmy). Wszystkie one były doskonałe. Dlaczego więc nie połączyć tych smaków w całość? Wszystko do wszystkiego pasuje, wszystko ze wszystkim gra idealnie. Więc jak pomyśleliśmy tak też zrobiliśmy. I zrobiliśmy jabłkowo-cytrusową z miętą. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się
Marder&Marder Manufacturesłoików i zawekować, ale dżem już miałam , mogłam też zjeść lub wykorzystać do wypieków, ale miałam jeszcze całe 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomyślałam, że można zrobić z nich nalewkę i tak też uczyniłam :) Tym samym powstała moja pierwsza nalewka :) Jeśli nie będziecie wiedzieć co zrobić z przecierem pozostałym po produkcji soku możecie wykorzystać wcześniej opisane przeze mnie opcję, lub przygotować(...)także tę nalewkę. NALEWKA MALINOWA (Z PRZECIERU POZOSTAŁEGO PO PRODUKCJI SYROPU) przepis autorski // ok. 1,2l nalewki ~przecier malinowy pozostały po produkcji syropu malinowego ~2-3 garście świeżych malin ~2-3 łyżki cukru ~700ml wódki/spirytusu/pół na pół (ja użyłam wódki) Przecier przekładamy do dużego słoja, dodajemy świeże maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut
chili & sugarWłaśnie dziś nastąpił dzień rozlania nalewki wiśniowej do butelek... najlepsze alkohole robi mój tata, nic tu nie jest wedle przepisu, u niego wszystko łączy się z wszystkim i za każdym razem wychodzi wielkie pozytywne zaskoczenie, tym razem była wiśniówka .... tradycyjna... aromatyczna... z własnych powiedziałabym przejrzałych wiśni... mmm pycha. Koniecznie musiałam skorzystać i spróbować, wiem, że gdy już ją rozleje będzie(...)starszy trunek tym lepszy, więc jak już ją schowa to będzie pilnie strzeżona i pewnie nie tak wcześnie będę miała okazję ponownie się nią delektować. O smaku nalewki decyduje owoc, im lepsze wiśnie tym smaczniejsza nalewka, nasza odmiana wielkością przypomina czereśnie, ma bardzo bogaty smak i aromat, a co najważniejsze jest naprawdę krwista, czy to soki, czy nalewka wychodzą
Kuchenne aromatyPrzepis na nalewkę to jedno, a Światowy Dzień Żywności drugie o czym chciałabym napisać słów kilka. Nalewka obroni się sama, bowiem cała receptura dostępna jest poniżej, gorzej jest z tym szczególnym dniem w którym głównym tematem jest żywność, no bo niby jak ma obronić się fakt że na całym świecie z powodu głodu cierpi blisko 900 mln ludz i? Puste(...)głodem? Kto znajdzie wynalazek, cudowny lek, szczepionkę na walkę z głodem, walki z przyczyną śmierci, która dla nas jest niewyobrażalna, a dotyka co 7 człowieka na Ziemi? Nalewka cytrynowo - miętowa Tegoroczna stoi i czeka 2 dzień ta ze zdjęcia była robiona w 2008 roku... zazwyczaj w trakcie rozlewania zostawiam dwie małe buteleczki 100 ml z każdego typu nalewki
Kuchenne aromatyNalewka wiśniowa jedna z obowiązkowych nalewek jakie robi się w mojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać(...)kilka razy dziennie przez nie dłużej niż 2 dni*, aż cukier całkowicie się rozpuści, po czym zalewamy spirytusem, mieszamy łyżką, zakręcamy i pozostawiamy na co najmniej 6 tygodni, by nalewka dobrze przeszła. Po tym czasie można odsączyć nalewkę od wiśni i przelać ją do butelek ( ja osobiście wolę mieć całość w słoju :) *dłuższe pozostawienie wiśni w cukrze grozi fermentacją
Smakowy RajŻurawinówka to kolejna owocowa nalewka na moim blogu. W mojej rodzinie (po mieczu) jest długa tradycja ważenia alkoholi ... mojego pra pra dziadka carscy złapali na pędzeniu bimbru i przez ten ,,występek" został skazany na kilka lat Sybiru. Ale że fach miał w ręku i świetnie sobie radził w ważeniu okowity to i na Sybirze nie zginął. Ruscy docenili jego(...)pokaźną torbą rubli. Założył rodzinę, a swoje umiejętności przekazał dalej, tym razem swojemu zięciowi a mojemu dziadkowi. Nie będę opisywać jak to mój tata ważył bimber (tylko na swoje nalewki), bo przez lata było to zabronione ;) ale dość powiedzieć, że dokładnie wiem jak to się robi ;) Tą żurawinówką mam nadzieję zaskoczyć mojego rodziciela, bo różnych nalewek będących jego dziełem próbowałam
Codziennik KuchennyNalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami Leśne borówki czarne czyli czarne jagody. Małe i smaczne owoce, lekko słodkie i lekko kwaskowate. Najczęściej wyrabia się z nich dżemy, konfitury, soki oraz nalewki. W sezonie świeże owoce są składnikiem najpyszniejszych drożdżówek na świecie, czyli słynnych jagodzianek. Ostatnio trwają zawody, o to kto wypełni bułkę największą ilością jagód. Możemy się ścigać(...)powierzchownie i bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć jagodziska i nie zebrać wszystkich jagód. Powinno się coś zostawić dla innych zbieraczy i dla zwierząt. W zeszłym sezonie przygotowałam dwie jagodowe nalewki. Jedną o bardzo prostym składzie: jagody, alkohol, miód i drugą na cukrze z przyprawami i sokiem z cytryny. Po przelaniu do butelek nalewki odstawiłam do piwnicy na rok. Obie nalewki
Tajemnice SmakuLato to czas domowych nalewek. Bardzo lubię je nastawiać, bo w ogródku mam kilka owocowych krzaczków i drzewek, między innymi różne agresty, porzeczki i wiśnie. Część owoców mrożę na zimę, a część zamykam właśnie w butelkach. Robiłam już nalewkę z agrestu z imbirem , nalewkę z czerwonej porzeczki i z czarnej porzeczki . Teraz przyszła pora na mały(...)miks, czyli połączenie agrestu i czarnej porzeczki. Bardzo lubię te owoce za ich wspaniały, charakterystyczny smak i zapach i postanowiłam je połączyć. Powiem Wam, że nalewka agrest i czarna porzeczka wyszła rewelacyjna. Na 100% zagości w moim domowym barku na stałe. Nalewka agrest i czarna porzeczka Nalewka agrest i czarna porzeczka Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki
Kulinarne przygody Gatitywięc próbowałam na bieżąco i stopniowo dodawałam miód. Do cytrynowej mikstury wlać spirytus i wszystko połączyć ze sobą. Całość przelać do dużego słoja bądź innego naczynia, w którym nalewka będzie się macerować. Szczelnie zamknąć i odstawić na 4 dni lub dłużej (niektórzy odstawiają do macerowania nawet na miesiąc). Po tym czasie można przelać nalewkę do butelek. Niektórzy(...)filtrują nalewek, jednak ja przelałam ją przez sito oraz gazę, świetnie sprawdzają się też filtry przelewowe do kawy. Zabutelkowana nalewka powinna leżakować w chłodnym i ciemnym miejscu przez ok 2 tygodnie. Znam jednak takie osoby, które piją ją już następnego dnia. Wszystko zależy od Was. Tak jak pisałam na początku, to moja pierwsza, eksperymentalna nalewka więc jeszcze nie mam pewności
Jemy Pijemybrzoskwinie. Aby zachować ich smak i aromat, zamknęliśmy je w szczelnym słoju, wcześniej fundując im alkoholową kąpiel. Kolorowy słój cieszy nasze oczy, jednocześnie wystawiając naszą ciekawość na próbę, gdyż nalewka brzoskwiniowa gotowa będzie dopiero za kilka miesięcy. Do tego czasu będziemy się nią troskliwie opiekować i obserwować powstawanie trunku. Składniki na nalewkę brzoskwiniową 1 kg brzoskwiń 1 / 2 l wódki(...)wyjąć z nich wewnętrzną, miękką część. Owoce i pestki przełożyć do słoja, zasypać cukrem, dodać miód, goździki, pokruszony cynamon, wlać ekstrakt waniliowy i wódkę. Wstrząsnąć, aby składniki się wymieszały. Nalewkę brzoskwiniową odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące – co kilka dni wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie zlać płyn i przecedzić go przez gazę lub filtr do kawy, wlać
niecodziennikparyNalewka z kwiatów czarnego bzu jest aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu. Baldachy ścinamy w pełni kwitnienia roślin, nożyczkami, delikatnie, starając się nie ogołocić z kwiatów całego krzewu. Z części kwiatów przygotowujemy syrop dla zdrowotności, o czym pisałam wcześniej ( klik ), z pozostałych nalewkę… również dla zdrowotności! W większości przepisów do tej nalewki dodaje się 700 g cukru(...)porcję. w moim domu preferujemy nalewki mniej słodsze, stąd poniższa ilość cukru w przepisie. Składniki 50 dużych baldachów kwiatu czarnego bzu 3 cytryny 500 – 700 g cukru 1 l wody 1 l alkoholu 70% * Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty włożone do szerokiego naczynia, najlepiej szklanego. Kwiaty przekładamy plastrami cytryn
Tajemnice Smakuwina i zielonej herbaty – ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się w małej, ciemnej, ale godnej podziwu jagodzie!”. * Nalewka z aronii wzmacnia odporność i poprawia krążenie. O innych zaletach i właściwościach aronii nie będę się rozpisywać, ale polecam książkę “Aronia super owoc”, z której pochodzi powyższy(...)cytat. Nalewka z aronii z tego przepisu potrzebuje stosunkowo długiego czasu leżakowania, aby nabrać odpowiedniej wartości i smaku. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepsza! Nalewka ta jest mocna i niezbyt słodka. Jeżeli lubimy słodsze nalewki dodajmy więcej cukru. Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach. U nas niestety
Tajemnice SmakuNalewka wiśniowa to chyba zasłużona królowa wszystkich nalewek 😍 Jej walory smakowe ... długo by wymieniać, ale chyba nie ma sensu, bo każdy, kto chociaż raz pił taką domową wiśniówkę wie, że jest przepyszna 👌 Składniki: ok. 1 kg dojrzałych wiśni (wydrylowanych) ok. 0.20 kg wiśni z pestkami 0,5 litra spirytusu (95 %) 200 ml przegotowanej wody 1 laska wanilii(...)cukru Wykonanie: Wydrylowane wiśnie wsypujemy do słoja, dodajemy resztę owoców z pestkami (dzięki temu nalewka będzie miała lekko migdałowy posmak) wrzucamy laskę wanilii i zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalewkę do drugiego słoja, a pozostałe wiśnie zasypujemy cukrem, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy
Walijskie PichcenieZrobienie tej nalewki jest niezwykle proste a efekt jest niesamowity. To idealny pomysł na świąteczny prezent wystarczy, że kilka dni przed świętami przygotujecie porcje lub dwie nalewki i kupicie ładne ozdobne butelki. Jest jeszcze inny sposób na zrobienie nalewki kukułkowej do którego nie używa się mleczka, wystarczy 500 g kukułek wsypać do 500 ml wódki i codziennie potrząsać do całkowitego(...)rozpuszczenia. Ale to dużo dłuższy proces. NALEWKA KUKUŁKOWA Przygotowanie: 30 minut SKŁADNIKI: – 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (400-500 g) – 500 ml wódki – 300 g cukierków kukułek PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej mleko skondensowane niesłodzone i dodaj do niej cukierki. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając, do czasu kiedy cukierki całkowicie się rozpuszczą a całość zgęstnieje. Po rozpuszczeniu przestudź masę cukierkową
nietylkopasta.plwłasnie teraz, na przełomie czerwca i lipca można zebrać lub kupić najsmaczniejsze Polskie truskawki a ma to znaczenie gdy chcemy przygotować nalewkę truskawkową. Aromat, smak i kolor to są najważniejsze cechy dobrej nalewki. Składniki (na niecałe 3l nalewki): ponad 3kg najsmaczniejszych truskawek 1 kg cukru 1 litr spirytusu Przygotowanie : Truskawki płuczemy w wodzie, oczyszczamy ze szypułek i osuszamy(...)dolewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na ok 5 tygodni w chłodne i "spokojne" miejsce. Po 5 tygodniach (wskazane na butelce zapisać sobie datę) z słoja wyciągamy truskawki a samą nalewkę przelewamy do butelek. Nalewkę warto przefiltrować i najprostszym a zarazem skutecznym sposobem jest włożenie najzwyklejszej gazy do lejka. Gotową, zabutelkowaną nalewkę odstawiamy ponownie w chłodne miejsce aby dojrzała
Mechanik w kuchniteż pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie napojów alkoholowych -, które wymagają kilku tygodni na przegryzienie się. Dziś natomiast zapraszam Was na nalewkę na Boże Narodzenie, którą wypatrzyłam u Edyty z bloga Madame Edith . Edytka zrobiła ją na bazie wódki i spirytusu, ja nie lubię aż tak mocnyxh nalewek, więc spirytus pominęłam(...)zdjęciach pokazałam Wam dwie fazy przygotowania tego napoju: tuż po zalaniu i około 2 tygodnie po nim. Zobaczycie, że nalewka nabrała pieknego koloru i przestała być mętna. Jest badzo aromatyczna i korzenna - no przecież musiałam troszkę wspóbwać 😋. Będzie cudowym dodatkiem do świątecznej kawy i deserów. Nalewka tuż po nastawieniu Nalewka na Boże Narodzenie Czas przygotowania: 20 minut + czas
Kulinarne przygody GatityKolejna z moich domowych nalewek, ale nie taka zwyczajna nalewka z róży . Żenicha miała kiedyś swoje ukryte znaczenie. Nastawiano ją w domach gdzie na wydaniu była jakaś panna. Gąsior z nalewką stawiano w oknie i było to jakby ogłoszenie matrymonialne znaczące "uwaga, w tej chałupie jest panna do wzięcia!" Było nawet powiedzenie ludowe związane z żenichą(...)dojrzeje ta nalewka, za mąż pójdzie nasza dziewka!". U mnie panny na wydaniu nie ma więc nalewka nie stoi na widoku, ale może poczęstuję nią kandydatkę na synową? Jak myślicie? Zobacz inne przepisy na domowe nalewki Smacznej Pyzy Receptury na żenichę różniły się, czasami nawet bardzo, i były przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Podstawą jednak zawsze była
Smaczna Pyzacyklu dobrodziejstw domowej spiżarni, bo żeby można było jesienią i zimą delektować się smakiem tej rozgrzewającej nalewki musimy nastawić ją na wiosnę, aby swoje odstała. To jedna z zacniejszych nalewek jakie maiłam okazję kosztować, choć niezmiennie liderką jest dla mnie aroniówka. Przepis podaję Wam na 3 do 3.5 litra gotowej nalewki, możecie ją oczywiście zmodyfikować wg. swoich potrzeb. Składniki(...)imbiru - 6 dużych cytryn - 1/2 litra miodu - 30 dag cukru białego lub trzcinowego Jeśli robicie nalewkę na spirytusie to dodajcie: - 2,1 litra spirytusu - 0,9 litra wody przegotowanej, ostudzonej wody Jeśli robicie nalewkę na wódce dodajcie: - 3 litry wódki Po dodatki warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl Wykonanie: 1. Przygotowujemy duży słój. Cytryny parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy pod bieżącą
Apetyczna babeczkaPięciu Przemian". Autorka pisze, że w czasie podróży po Azji, przez pierwsze dni, kiedy organizm był najbardziej wrażliwy na nieznane mu dotąd bakterie, po każdym posiłku zażywała łyżeczkę imbirowej nalewki. Dzięki temu uniknęła nieprzyjemnych sensacji. Kilka lat temu miałam ciężkie zatrucie pokarmowe się w czasie wyjazdu wakacyjnego, gdybym miała tą nalewkę zapewne nie doszłoby do tego. Po przeczytaniu tej książki(...)chwili namysłu przygotowałam nalewkę imbirową. I teraz niestraszne mi surowe owoce morza:) Nalewka imbirowa pomaga również w kłopotach żołądkowych po zjedzeniu ciężkostrawnego, tłustego posiłku. W podróż zabieram nalewkę na spirytusie, którą trzeba rozcieńczyć wodą. tak jest ekonomiczniej, mam w apteczce podróżnej niewielką butelkę, z której można otrzymać po rozcieńczeniu, co najmniej 2 razy tyle nalewki. Nalewka ma jeszcze
Codziennik KuchennyZazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie wspominając :) Poniższe przepisy na przepyszne nalewki na malinach pochodzą z drugiego wydania książki "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" Andrzeja Fiedoruka , najlepszego moim zdaniem specjalisty w dziedzinie produkcji wszelkich alkoholowych smakołyków. Recenzja książki(...)Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" jest dostępna tutaj Nalewka malinowa Składniki 0,5 l spirytusu 1,5 kg malin 1 kg cukru 0,5 l wody Przygotowanie Połowę przebranych, wymytych i osączonych malin wsypujemy do naczynia. Zalewamy owoce spirytusem, tak aby były całkowicie przykryte alkoholem i pozostawiamy do następnego dnia. Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe maliny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanalewka z nektarynek Soczyste owoce nektarynek o delikatnym aromacie i smaku, poddane procesowi niespiesznego leżakowana odwdzięczą nam się delikatnym wyrobem o harmonijnym smaku. A jeżeli nasz wyrób wzbogacimy dodatkiem koniaku, to nalewka zyska niezwykle oryginalny charakter. składniki 1 kg nektarynek 0,33 l wódki 0,33 l koniaku 0,33 l spirytusu(...)pół i wyjmujemy z nich pestki (zostawiamy trzy całe owoce) i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również nektarynki z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce i czekamy, potrząsając słojem
Miód i pieprznalewka z czereśni Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają się do wyrobu, pierwszej w tym roku, owocowej nalewki ( niektórzy próbują uzyskać nalewkę z truskawek, ale moim zdaniem to tylko strata czasu i marnowanie skądinąd smacznych truskawek). Tak więc dziś z samego rana udałem się na pobliski targ, by tam nabyć kilka(...)kilo dorodnych ciemnych czereśni ( ostatnio robiłem trunek właśnie z ciemnej odmiany i uważam iż takie owoce nadają się zdecydowanie bardziej do nalewki), a później z zapałem zabrałem się do pracy. składniki 1,5 kg czereśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,7 kg cukru sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części czereśni i wkładamy
Miód i pieprzOstatnio mam "fazę" nalewkową :)) Tzn. nie piję tylko ... nastawiam, sporządzam, filtruję i odstawiam, aby w szafce, w garażu nabierały mocy. Fajnie będzie spożyć kieliszek takiej domowej nalewki w Święta Bożego Narodzenia albo po prostu zimą, kiedy sypnie śniegiem i mrozem - tak dla kurażu i na rozgrzewkę :) Ostatnio "pod nóż" poszły brzoskwinie ... Składniki: brzo skwinie cukier(...)uzależniona jest od wielkości naszego słoja). Zalany i szczelnie zamknięty słój odstawiamy na dwa tygodnie pamiętając o potrząsaniu nastawą co dwa trzy dni. Po dwóch tygodniach odstawiamy nalewkę w chłodne miejsce, a po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek. Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających
Walijskie Pichcenienajlepsza pigwówka Dosłownie kilka dni temu, pisałem już o nalewce z pigwy, lecz uważam że nie wyczerpało to tematu, bowiem mało jest owoców które tak idealnie nadają się do nalewek, jak owoc pigwowca. W związku z powyższym uważam, że jeden tylko rodzaj tego trunku w naszej spiżarni, to zdecydowanie zbyt mało. Dziś pragnę przekazać przepis, nieco bardziej skomplikowany(...)powiedzieć wyrafinowany. Jednak uwierzcie mi, osiągnięty efekt jest wart dosłownie każdej minuty pracy, poświęconej wyrobowi tej nalewki. składniki 2 kg pigwy (oczyszczonej z pestek) 2 kg cukru spirytus wódka celowo nie podaje w tym miejscu ilości potrzebnego alkoholu, bowiem wielkość ta jest zależna, od ilości pozyskanego soku, ale po kolei. sposób wykonania Owoce pigwy kroimy w ćwiartki, wydrążamy
Miód i pieprzBardzo smaczna nalewka, którą warto mieć w swojej piwniczce. Tak jak każda nalewka, im dłużej leżakuje, tym lepszy staje się smak. Moje najstarsze sztuki pochodzą z 2013 roku. Potrzebne przy robieniu nalewki: duży słój, lejek, gaza, sitko. SKŁADNIKI 300 g żurawiny 300 g malin 1 laska wanilii 1/2 kg cukru 1/2 litra spirytusu 1 litr wódki WYKONANIE Żurawinę najpierw zamrozić(...)kilka dni należy poruszać słojem. Po tym czasie wsypać cukier i ponownie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc (poruszając słojem co kilka dni). Po tym czasie najpierw nalewkę przecedzić przez sitko, następnie przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek (warto butelki sobie opisać). Odstawić gotowe nalewki do wyklarowania na minimum miesiąc (jeżeli starczy Wam cierpliwości, to warto odczekać
Passions hobbies lifemirabelki z pigwą Dosłownie kilka dni temu zrobiłem już jedną nalewkę, z tych niepozornych, lecz niezwykle wdzięcznych w nalewkach owoców. Dziś przeglądając swoje stare zeszyty z przepisami, odnalazłem jeszcze jedną recepturę, na nalewkę z mirabelek, tym razem autorstwa mego dziadka. Trunek według tej receptury, zrobiłem już raz i pamiętam ze była wyśmienita. Pora więc wykorzystać dziadkowy przepis po raz wtóry(...)szczelnym zamknięciem, zalewamy spirytusem, dosypujemy cukier i stawiamy na parapecie . Potrząsamy słojem co dwa, trzy dni, do chwili aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Po czterech tygodniach, zlewamy nalewkę do butelek. Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak, to być okres krótszy
Miód i pieprzbrzoskwiniowa nalewka Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy. Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców . składniki 1 kg brzoskwiń 1 l wódki 0,4 kg cukru(...)sposób wykonania Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce i czekamy, potrząsając słojem na początku
Miód i pieprzmorelowa nalewka Sierpień to czas kiedy na straganach, pojawiają się nasze krajowe morele. Owoce są niewielkie i urody raczej przeciętnej, lecz kryją w sobie pełnie smaku. Umiejętnie traktując dojrzałe owoce, alkoholową zalewą, możemy tę głębię smaku i aromatu wydobyć. Do wyrobu tej nalewki oprócz owoców, cukru i alkoholu, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika, a jest nim czas. Morela jest(...)whisky 0,4 kg cukru sposób wykonania Drylujemy połowę moreli i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Od kilku wcześniejszych nastawów, zacząłem dodawać zamiast spirytusu część whisky ( w różnych proporcjach) i muszę
Miód i pieprzChciałabym Was zaprosić do wspólnego robienia nalewki ze śliwek węgierek. Niestety na efekt końcowy trzeba będzie poczekać ładnych parę miesięcy, jednak myślę, że warto uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie nalewki składa się z trzech etapów: I etap: zalanie śliwek alkoholem i odstawienie na 4-5 tygodni II etap: dodanie cukru i odstawienie na kolejne 2 tygodnie III etap: przefiltrowanie(...)odstawienie na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała ( dodano 29.12.2014 : już po mniej więcej dwóch miesiącach dojrzewania nalewka jest rewelacyjna!!!) I etap: Składniki (ilość można podwoić): 700 g dojrzałych, słodkich śliwek węgierek 500 ml wódki 100 ml spirytusu rektyfikowanego 95% Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować, przełożyć do szklanego słoja i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem (alkohol powinien całkowicie zakrywać owoce
Domowa Cookierenka Agi