nalewka - 4783 przepisów (strona:15/319)

Nalewka i syrop z zielonych orzechów włoskich – cz.1 164

Zarówno nalewka, jak i syrop z orzechów włoskich są nie tylko pyszne, ale i działają prozdrowotnie. Nalewka ma silne działanie przeciwmigrenowe, syrop zaś z zielonych orzechów włoskich jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na zamieszkujące czasem nasze organizmy robaki. Warto wiedzieć, że zielone orzechy włoskie (podobnie zresztą jak czereśnie) zawierają naprawdę spore ilości jodu dlatego są tak cenne w regulacji(...)odporność, dają pozytywne efekty w leczeniu otyłości, łagodzą skutki menopauzy i wspomagają leczenie stanów zapalnych. Syrop na bazie miodu jest idealny dla osób wycieńczonych po przebytych chorobach i osłabionych. Nalewkę należy stosować w niewielkich ilościach, od 1 do 4 łyżek dziennie, rozcieńczoną w wodzie w przypadkach niedoczynności tarczycy, chorobie Hashimoto, przy zatruciach, cukrzycy, chorobie wrzodowej, pasożytach oraz infekcjach grzybiczych

Kate's Kitchen
Nalewka truskawkowa z limonką 220

Nalewka truskawkowa z limonką, mimo że jest ona tylko 33 % jest ostrzejsza w smaku. Alkohol jest bardziej wyczuwalny, niż w samej truskawkówce i według teścia smakuje jak tzw. przepalanka. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc(...)spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać do słoja i odstawić

KuchniaWeDwoje.pl
Nalewka truskawkowa 163

Nalewka truskawkowa 33 % – słodka, o wyrazistym smaku truskawek. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Idealna na jesienne i zimowe wieczory ze znajomymi lub na prezent. Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5 l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki: 1,5 kg truskawek(...)spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek, aby pozbyć się osadu. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Ratafia – nalewka owocowa 197

Ratafia to dość popularna nalewka, która za każdym razem smakuje, wygląda i pachnie inaczej. Dostaliśmy od znajomych wariant zrobiony z uwaga…19 owoców! Tak, tą nalewkę robi się z wielu owoców i to przez całe lato, dodając kolejne rodzaje owoców, w miarę ich pojawiania się. Nie ma na nią jednego przepisu, bo wszystko zależy od rodzaju jak i ilości(...)dodanych owoców czy ich słodkości. Na blogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób postępowania. Bierzemy

Mieszam w Garnku
Nalewka z młodych orzechów włoskich 71

Dzisiejszy post jest wrzucony tak naprawdę na ostatnią chwilę. Bo orzechy, z których robi się tytułową nalewkę zbiera się maksymalnie do połowy lipca (chodzi o to, żeby orzechy były jeszcze miękkie). Moje zostały zebrane w okolicach piątego, dziś zostały zalane. Nie, nie muszą odleżeć paru dni na blacie kuchennym. My byliśmy po prostu na wakacjach, więc orzechy zebrała nam rodzina(...)Kubinów, która wyhodowała u siebie drzewo z orzechami włoskimi, którymi się z nami podzieliła. Nalewka z młodych orzechów włoskich jest z nami od wielu lat. Na zdjęciu w kieliszku jest nalewka, która ma jakieś 5 lat. Słój z tyłu jest wypełniony nowym trunkiem, który przez parę miesięcy będzie sobie dochodził w ciemnym i chłodnym miejscu. Zadziwiające jest to jak nalewka

Kardamonovy
Nalewka z młodych orzechów włoskich 172

Dzisiejszy post jest wrzucony tak naprawdę na ostatnią chwilę. Bo orzechy, z których robi się tytułową nalewkę zbiera się maksymalnie do połowy lipca (chodzi o to, żeby orzechy były jeszcze miękkie). Moje zostały zebrane w okolicach piątego, dziś zostały zalane. Nie, nie muszą odleżeć paru dni na blacie kuchennym. My byliśmy po prostu na wakacjach, więc orzechy zebrała nam rodzina(...)Kubinów, która wyhodowała u siebie drzewo z orzechami włoskimi, którymi się z nami podzieliła. Nalewka z młodych orzechów włoskich jest z nami od wielu lat. Na zdjęciu w kieliszku jest nalewka, która ma jakieś 5 lat. Słój z tyłu jest wypełniony nowym trunkiem, który przez parę miesięcy będzie sobie dochodził w ciemnym i chłodnym miejscu. Zadziwiające jest to jak nalewka

Kardamonovy
Zdrowotna nalewka na kwiatach czarnego bzu (na miodzie). 99

kwiatowo - miodowy przecedź przez gęste sitko lub gazę , dokładnie wyciśnij resztki płynu z kwiatów . Do otrzymanego płynu wlej spirytus oraz wyciśnięty sok z pozostałych dwóch cytryn . Całość dokładnie wymieszaj . Nalewkę wlej do czystego słoja , dodaj korzeń arcydzięgla , wymieszaj . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc w chłodne ciemne miejsce . Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem . Następnie pozostaw nalewkę(...)tygodnie do sklarowania . Ma ona stać w tym samym słoju, tylko nie wstrząsaj już nim. Gdy trunek się wyklaruje , zlej ostrożnie nalewkę znad osadu , osad przefiltruj , a otrzymany płyn połącz z nalewką . Gotową nalewkę rozlej do czystych butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na miesiąc w ciemne i chłodnie miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Pleśniak z porzeczkami z nalewki 166

Przedstawiamy pleśniak z porzeczkami z nalewki , czyli kolejny przepis na ciasto, w którym można wykorzystać owoce z nalewki. Tym razem mieliśmy do wykorzystania owoce czarnej porzeczki, z których zrobiliśmy dwie domowe nalewki. Może to mało kreatywnie z naszej strony, ale i tym razem owoców z nalewki użyliśmy do zrobienia pleśniaka, gdyż każde owoce nasączone alkoholem świetnie się w nim sprawdzają(...)zimowym okresie kieliszeczek domowego alkoholu oraz kawałek ciasta mają zdolność podnoszenia poziomu endorfin, a tych nigdy za wiele. Udostępnij Pleśniak z porzeczkami z nalewki – składniki 200 g porzeczek z nalewki Kruche ciasto: 6 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny (250 g) 1 / 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

niecodziennikpary
Nalewka herbaciana z sokiem malinowym ( doskonała podczas przeziębień ). 162

dokładnie wymieszaj. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zamknij. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.   T a nalewka smakuje wyśmienicie i doskonale rozgrzewa. Można ją stosować jako domowy środek pomocny w walce z przeziębieniem. Można, zamiast cukru dodać miodu(...)torebkę czarnej i jedną torebkę kwiatów hibiskusa lub zrobić z samych kwiatów hibiskusa, lecz wtedy można dodać mniej soku z cytryny, aby trunek nie był zbytnio kwaskowaty. Najlepiej do nalewki jest użyć świeżo wyciśniętego soku z malin. Nalewkę najlepiej sporządzać lipiec - sierpień, wtedy nalewka w sam raz dojrzeje na okres zimowy. Do nalewki nie dodajemy soku malinowego z hipermarketów

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka malinowa ( ze skórką cytrynową i miodem ). 231

Niestety zdjęcie nie oddaje pięknego koloru nalewki :( Składniki : 1 kg zdrowych dojrzałych malin 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu wielokwiatowego skórka z 1 małej cytryny 1 l czystej wódki 40 % 200 ml wody  Sposób wykonania :   M aliny wsyp do czystego dużego słoja. Cytrynę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki bez białej błonki ( albedo ), skórkę wrzuć(...)drewnianą łyżką lub pałką. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, wlej wodę , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2- 3 tygodnie w ciemne miejsce. W tym czasie nalewka będzie się klarować, nie wstrząsaj słojem. Najlepiej jest klarować nalewkę w słoju z kranikiem. Następnie klarowną nalewkę zlewamy, osad przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną lub lniane płótno. Trunek rozlewamy do butelek, szczelnie

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowotna nalewka z owoców aronii ( z imbirem i laską wanilii ). 155

laskę wanilii. Zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim i odstaw w ciepłe nasłonecznione miejsce ( np. parapet okienny od wschodu lub zachodu ). Co kilka dni wstrząśnij słojem. Gdy nalewka dobrze naciągnie, przecedź ją przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez filtr lub gazę (gazę możesz złożyć kilkukrotnie, aby trunek był bardziej klarowny). Nalewkę rozlej do czystych butelek, szczelnie(...)zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na około miesiąc. Po tym czasie jest gotowa do picia

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z Mirabelek ( mleczna ). 144

roku bardzo obficie obrodziły mirabelki, wszędzie jest ich pełno. Warto zrobić sobie z nich zdrową i aromatyczną naleweczkę. Mirabelki przeznaczone na nalewkę zbierajmy z tych drzew, które rosną na słońcu. Owoce wygrzane w promieniach słońca są bardziej aromatyczne i słodsze. Zapraszam po przepis. Składniki : 1 l dojrzałych mirabelek bez pestek 1 l świeżego mleka 3,2 % tłuszczu(...)wyłożone gazą lub lnianą ściereczką. Owoce dokładnie odsączyć z soku. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. W tym czasie nie wstrząsaj słojem, nalewka będzie się klarować. Po miesiącu klarowną nalewkę zlej ostrożnie ( aby nie zmącić osadu )  znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka agrestowa ( smaczna, aromatyczna, zdrowa i kolorowa ). 129

dokładnie wyciśnij sok z owoców np. za pomocą drewnianej pałki. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.   R ada : Aby otrzymać 0,5 l spirytusu(...)przegotowanej i ostudzonej wody.   N aleweczka ta ma piękny aromat i ładny złocisty kolor. Pięknie prezentuje się w ozdobnej karafce.   N ajlepsze na nalewkę będą owoce agrestu z własnego ogrodu takie, które dojrzewają w promieniach letniego słońca. Tak dojrzewające owoce agrestu zawierają w sobie mnóstwo cennych składników, pektyny, żelazo, witaminę C, B1,PP, A. Nalewka agrestowa

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka cytrusowa z kawą ( ma ładny kolor i ciekawy smak ). 139

czasu do czasu potrząśnij słojem. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę , wlej do słoja. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. W tym czasie nie wstrząsaj słojem, nalewka będzie się klarować. Następnie klarowną nalewkę delikatnie zlej znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny ze sobą. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem(...)datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.   N alewka ta ma piękny złocisty kolor, jest półwytrawna, z lekko wyczuwalną goryczką i kawowym zapachem. Do nalewki można dodać więcej cukru, jeśli ktoś lubi słodsze nalewki. Można też, zamiast cukru dodać miodu

Przepisy i porady kulinarne
Zimowa nalewka bakaliowa (obłędnie pyszna!) 214

Jako że na temat tej zimowej (świątecznej) nalewki słyszałam już istne poematy, postanowiłam zrobić ją sama. Jest doskonała jako dodatek do rozgrzewającej herbaty, albo pita wieczorem w wygodnym fotelu przy blasku kominka [czujecie ten klimat? ;)]. Ma piękny bursztynowy kolor i obłędny smak. Do tego wszystkiego pachnie bajecznie. Ale musi postać minimum 6-8 tygodni- dlatego uzbrójcie się w cierpliwość(...)miesiącach, także jeśli chcecie się cieszyć jej smakiem (i aby wszystkie smaki i aromaty zdążyły się przygryźć) np. w okresie przyszłego Bożego Narodzenia- do dzieła już teraz. Taka zimowa nalewka bakaliowa to doskonały pomysł na prezent jak również element dekoracyjny naszej kuchni. Spójrzcie jak malowniczo wygląda Do zrobienia takiej zimowej nalewki bakaliowej potrzebujecie: – suszonych owoców: rodzynek, żurawiny, moreli, śliwek

Arbuziaki