się nie rozpadły. Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez gazę lub lniane płótno. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Jeśli chcesz, aby nalewka była bardziej klarowna po przefiltrowaniu, wlej ją do słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstaw(...)tygodnie. Następnie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, osad przefiltruj, nalewkę rozlej do butelek. Nalewkę gruszkową odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. N alewka jest aromatyczna, ma delikatny smak lekko podkreślony korzennymi przyprawami, ma jasny kolor, jest łagodna w smaku
Przepisy i porady kulinarnemożemy trunek jeszcze raz przefiltrować. Otrzymany nalew wlewamy do czystego słoja, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 miesiące do sklarowania w ciemne miejsce. Po tym czasie rozlewamy nalewkę do butelek, zakorkowujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa. N alewka ta ma kolor mocnej herbaty, smak przyjemny, z lekko wyczuwalną goryczką oraz delikatny kwiatowy aromat(...)nalewkę zbieramy kwiaty bzu - lilaka fioletowego koloru. Stosowanie : N alewkę pijemy
Przepisy i porady kulinarnepraktycznie co dwa dni goszczą one w naszej kuchni, gdzie przygotowujemy z nich wiele pysznych dań. Z części robimy zapasy na zimę, tym razem nie w postaci dżemu, a nalewki truskawkowej . Nasze zeszłoroczne jesienne nalewki wyszły doskonałe i do tej pory się nimi cieszymy, więc z dużym prawdopodobieństwem możemy założyć, że i domowej roboty truskawkowa nalewka będzie nam umilała jesienne(...)Składniki na nalewkę truskawkową 1 kg truskawek 500 g cukru 500 ml wódki 3 małe opakowania cukru wanilinowego 1 kora cynamonu sok z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, pociąć na ćwiartki i umieścić w dużym słoiku. Dodać korę cynamonu, sok z cytryny oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i pozostawić
niecodziennikparyoniec września, początek października to czas na zbiór kasztanów. Trunek z tych nasion jest bardzo cenny, przydatny podczas wielu dolegliwości. Nalewkę robimy ze zwykłych kasztanów niejadalnych. Jadalne kasztany nie nadają się na nalewkę. Kasztany zbieramy pod drzewami , które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych te, które rosną przy drogach, możemy jedynie przeznaczyć dla dzieci, aby zrobiły z nich(...)kasztanowe ludziki. Na nalewkę najlepsze będą świeże kasztany zebrane zaraz po opadnięciu z drzewa. Mają one więcej soku, szybciej alkohol wyciągnie z nich to, co dla nas najlepsze oraz będzie nam je łatwiej pokroić. Kasztany kroimy ostrym solidnym nożem na czystej desce, najlepiej nowej nieużywanej do innych celów. Składniki : 1 kg dojrzałych kasztanów około 1 l czystej wódki
Przepisy i porady kulinarnesmakiem. Owoc jest kwaśny i cierpki. Ale po przerobieniu zapach łączy się ze smakiem i wychodzi naprawdę udane połączenie. Z pigwowca można zrobić pyszny dżem. Albo, tak jak my, nalewkę. Nalewka z pigwowca uchodzi za najlepszą wśród wszystkich nalewek. Ponoć równać się jej może tylko nalewka z rokitnika lub rajskich jabłuszek. My aż takich górnolotnych zwrotów staramy się nie używać(...)wiadomo, że każdy ma inny gust i smak. Ale faktem jest, że nalewka z pigwowca jest naprawdę dobra. To właśnie ona spowodowała, że zajęliśmy się własnym robieniem nalewek. Dostaliśmy kiedyś na spróbowanie od kumpla z Gdańska (Tusiaczku, pozdrawiamy cię!) i stwierdziliśmy, że to zupełnie bez sensu, że sami takich pyszności nie robimy. I tak się zaczęła nasza przygoda z nalewkami
Marder&Marder Manufactureowoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez lniane płótno lub gazę. Jeśli chcesz, aby twoja nalewka była klarowna przefiltruj ją 2-3 razy. Następnie sok podgrzej na ogniu, pamiętaj , aby go co pewien czas mieszać, aby się(...)przegotowaną i ostudzoną wcześniej wodę oraz spirytus, lekko wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Na etykiecie podaj nazwę nalewki, datę wykonania, oraz zastosowanie i działanie nalewki. Odstaw na 2 tygodnie. Nalewka ta ma wyborny smak ! S posób użycia i zastosowanie : Pij 2-3 razy dziennie
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj nalewka cytrynowa. Prosta w zrobieniu i szybka, w porównaniu z innymi nalewkami. Czyli w zasadzie same zalety. I ma cudowny żółtawy kolor, naprawdę nieźle się prezentuje. A robić ją można przez cały rok, bo przecież cytryny są zawsze w sprzedaży. Czyli właściwie nie ma wad. W ogóle cytryna to wdzięczny temat do nalewek. Często można ją spotkać jako drugoplanowego(...)bohatera. Tym razem zagrała, całkiem udanie, pierwsze skrzypce. Przepis, jeśli się nie mylę, podpatrzyłem na fajnym nalewkarskim blogu Pracownia Nalewek . 0,75 kg cytryn 0,75 litra wódki 40% 0,75 l spirytusu 0,75 kg cukru 0,5 litra wody Cytryny szorujemy i parzymy wrzątkiem. Z połowy z nich ścieramy skórkę. Robimy to ostrożnie żeby nie naruszyć białej warstwy
Marder&Marder ManufactureKolejna nalewka, którą można robić cały rok, nie trzeba czekać na sezon owocowy. Akurat grejpfruty są stale dostępne. To ich zdecydowana zaleta. Bo już wcześniej pisałem, że jak na zbawienie czekam na śliwki, wiśnie, porzeczki, agrest i inne smakołyki, które dość krótko są w sprzedaży, sezon nie jest zbyt długi i trzeba korzystać ile można. Mam zamiar w tym roku(...)zrobić tyle owocowych nalewek ile tylko dam radę. I w przyszłym roku będę wiedział, które warto powtórzyć, które są takie sobie, a które zupełnie niepijalne. A tymczasem robię z czego mogę. Eksperymentuję, wymyślam, łączę smaki. Może coś z tego będzie :) Akurat ta grejpfrutowa nalewka nie wymaga łączenia zbyt wielu smaków, ale zapowiada się ciekawie. Dobrze rokuje :) 6 grejpfrutów
Marder&Marder Manufacture