nalewka - 4783 przepisów (strona:17/319)

Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 193

Nalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim odstaniu, jest głęboki w smaku, aksamitnie gładki i niezwykle klarowny. Gwarancją sukcesu w przygotowaniu każdej nalewki są przede wszystkim świeże, zdrowe owoce - z lasu lub własnego ogrodu, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów(...)oczywiście najwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu

Korniszonki
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 272

Nalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim odstaniu, jest głęboki w smaku, aksamitnie gładki i niezwykle klarowny. Gwarancją sukcesu w przygotowaniu każdej nalewki są przede wszystkim świeże, zdrowe owoce - z lasu lub własnego ogrodu, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów(...)oczywiście najwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu

Gotujemy i jemy
Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem 136

Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem jest idealna na jesienne i zimowe chłodne wieczory, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Wprawdzie trzeba na nią trochę poczekać, bo leżakowanie trwa kilka miesięcy, ale zdecydowanie warto. Ja zrobiłam ją z ciemnych owoców agrestu, pyszna jest też ta z jasnych. Natomiast imbir nadaje jej charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy(...)nalewki: Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czerwonej porzeczki Nalewka farmaceutów (aptekarska) Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem Nalewka z agrestu z imbirem Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 350 g agrestu 2 łyżki cukru 250 ml spirytusu 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2-3 cm  kawałek imbiru Wykonanie: Agrest myjemy

Kulinarne przygody Gatity
Nalewka z truskawek 170

Opis Nalewka z truskawek: Nalewka z truskawek to jedna z najbardziej popularnych nalewek w naszym kraju ze względu na duży dostęp do owoców truskawek. Uprawia je prawie każdy, kto posiada swój ogródek. Nalewka Ma dobry wpływ na nasz układ trawienny, pomaga również w chorobach krążenia oraz reumatyzmie. Najbardziej popularna jest nalewka z truskawek na spirytusie, ale robi się ją także(...)bardzo słodka, smaczna i wspaniale pasuje do deserów różnego rodzaju. Ma orzeźwiający smak, zwłaszcza jeśli podasz ją z miętą w postaci drinka. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na nalewki. Składniki : 1 kg świeżych truskawek 0,5 l spirytusu 0,25 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy, odcinamy szypułki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie 173

zeszłym roku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania po pół roku, na święta Bożego Narodzenia. Niestety gdzieś mi to umknęło i przypomniałam sobie o mojej nalewce, dopiero gdy na krzaczkach w ogródku zaczęły dojrzewać kolejne czerwone porzeczki 😀.  Nalewkę zlałam po prawie(...)lody smakują wybornie. Na blogu znajdziecie też inne domowe napoje alkoholowe: Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmace utów (aptekarska) Grzaniec, czyli grzane wino Sosnówka, nalewka z pędów sosny Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie Czas przygotowania: w sumie 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 2000 czerwonych

Kulinarne przygody Gatity
Nalewka ze skrzypu polnego 247

Dobra tego świata rosną wokół nas. Chyba nie trzeba nikogo do tego przekonywać? Z tego dobrodziejstwa, o które potykamy się nogami, można zrobić pyszną nalewkę. Ja właśnie tak zrobiłem. Przygotowałem nalewkę ze skrzypu polnego, która przypadnie do gustu szczególnie paniom. Skrzyp polny zawiera bardzo dużo krzemu. Ten pierwiastek wzmacnia nasze włosy i paznokcie. Moja nalewka pita w niewielkich ilościach(...)przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży lub suszony wkładamy do słoja

Kuchennyviral.pl
Nalewka ze skrzypu polnego 189

Dobra tego świata rosną wokół nas. Chyba nie trzeba nikogo do tego przekonywać? Z tego dobrodziejstwa, o które potykamy się nogami, można zrobić pyszną nalewkę. Ja właśnie tak zrobiłem. Przygotowałem nalewkę ze skrzypu polnego, która przypadnie do gustu szczególnie paniom. Skrzyp polny zawiera bardzo dużo krzemu. Ten pierwiastek wzmacnia nasze włosy i paznokcie. Moja nalewka pita w niewielkich ilościach(...)przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży lub suszony wkładamy do słoja

Kuchennyviral.pl
Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj 187

Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj.        Nalewka z kwiatów bzu, zrób już dzisiaj, a czemu dzisiaj bo właśnie kwiaty kwitną i czas je zrywać. Zrywamy je bardzo delikatnie, żeby spadło z nich jak najmniejsza ilość pyłku. Ja odcinałam je wraz z kawałkiem gałązki nożyczkami i delikatnie(...)przekładałam do miski.  Potem delikatnie odcinamy kwiatki od łodyżki. A tu już czas na przepis :)    Nalewka z kwiatów czarnego bzu 20-30 kwiatów czarnego bzu ( baldachów )  2 cytryny  1 litr wody  1 kg cukru  słój wyparzony wrzątekiem    Cytryny należy umyć i wypłukać w gorącej wodzie.  Wodę wlewamy do garnka dodajemy

Kuchnia na wzgórzu
Nalewka wiśniowa 176

własnej roboty nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :)    Składniki: I etap:  1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej(...)słoju umieścić wydrylowane wiśnie i pestki, wlać spirytus wymieszany z przegotowaną i ostudzoną wodą, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. 2. etap: Po 10 dniach zlać nalewkę do butelki, owoce oddzielić od pestek, pestki wyrzucić, a wiśnie umieścić z powrotem w gąsiorku/słoju. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zalać wiśnie ciepłą wodą

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka z rabarbaru 53

bloga Tomka: magicznyskladnik , któremu od wielu lat się przyglądam i podziwiam (wejdźcie sobie na jego stronę i zobaczcie w jakich klimatach się obraca). Po drugie jestem fanką domowych nalewek. Nie tych mega słodkich, które aż „ociekają” cukrem – te omijam z daleka. Właściwie większość tych, które sama robię, opierają się głównie na alkoholu i owocach. Mnie słodycz owoców(...)jest prawie w ogóle wyczuwalna), mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Bardzo sporadycznie je dosładzam. Jeżeli już, używam najczęściej miodu. I jak tylko zobaczyłam przepis na nalewkę z rabarbaru, od razu wiedziałam, że ją zrobię i że przepadnę (bardzo na to liczę). Jedyne co mnie uwiera to ten cukier, ale nie wyobrażam sobie picia rabarbarówki zrobionej jedynie

Kardamonovy
Nalewka z korzenia kurkumy ( na wiele dolegliwości ). 147

pieprz, wlewamy alkohol. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 tygodnie. W tym czasie najlepiej codziennie często wstrząsamy słojem, w celu zmieszania się składników. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę lub lniane płótno. Do otrzymanego płynu dodajemy miód, mieszamy, aby się całkiem rozpuścił. Trunek rozlewamy do małych butelek lub słoiczków, szczelnie zakorkowujemy, na butelki naklejamy etykiety z opisem(...)Nalewkę przechowujemy w chłodnym i bez dostępu światła miejscu. Przed każdym użyciem dobrze jest wstrząsnąć butelką , aby wszystkie składniki się zmieszały ze sobą

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka czosnkowo - goździkowa ( Na trudne do wyleczenia infekcje ). 190

Składniki : 1/2 szklanki drobniutko posiekanego czosnku 2 łyżki utłuczonych w moździerzu goździków 10 ml nalewki z propolisu ( do kupienia w aptece ) 1 szklanka ( 250 ml ) alkoholu 70 %  Sposób wykonania :   D o czystego słoja wsyp drobno posiekany czosnek ( ważne, aby czosnek był polski, nie chiński, a najlepiej z własnego ogródka ), dodaj utłuczone lub świeżo zmielone goździki. Całość zalej alkoholem(...)słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w miejsce ciemne o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo lub lniany kawałek płótna. Wyciśnij resztki płynu z czosnku i goździków poprzez mocne skręcenie i dociśnięcie ręką gazy lub płótna. Do przefiltrowanego trunku dodaj nalewkę z propolisu i dokładnie wymieszaj

Przepisy i porady kulinarne
Serwowanie nalewek ( kilka wskazówek ). 130

alewki zwyczajowo podajemy w temperaturze pokojowej, ewentualnie lekko schłodzone. Przed podaniem nalewki na stół warto przelać ją do ozdobnej karafki z przeźroczystego szkła. Kolor nalewki ma istotny wpływ na jej odbiór, dlatego warto zadbać o to , aby jej kolor był dobrze wyeksponowany. Podczas picia nalewek angażujemy prawie wszystkie nasze zmysły, smak, węch, wzrok oraz dotyk. Wszystkie nalewki tradycyjnie podajemy(...)małych kieliszkach na wysokiej nóżce, odpowiednie będą także małe kieliszki do wódki z płaskim dnem lub banieczkowate małe czarki. Wszystkie kieliszki muszą być oczywiście przeźroczyste z bezbarwnego szkła ! Nalewek nie pije się w dużych ilościach, zwyczajowo wystarczy 1 - 2 kieliszki trunku. Kieliszki napełniamy nalewką do wysokości około 2/3 objętości kieliszka. Nalewki pijemy powoli ( nie spiesząc się ), małymi łykami. Przy każdym

Przepisy i porady kulinarne