nalewka - 4783 przepisów (strona:47/319)

Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana 264

Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" Jana Rogali. Nalewka buraczana idealnie sprawdzi się w przypadku osób z problemami żołądkowymi. I szczerze Wam przyznam, że świetnie smakuje. Jednakże, aby móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał. 1/2 kg buraków ćwikłowych 1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej(...)Zimnym płynem zalać buraki i wymieszać. Po 1-2 godzinach wlać wódkę. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek. Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące. (Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad

Di gotuje
Cytrynówka 226

oknem zimno i mokro, gdzie ta wiosna ja się pytam?! W poszukiwaniu słońca zapraszam na pyszną, typowo babską cytrynóweczkę. Plusem tej nalewki jest to, że wystarczy poczekać ok 4 dni i jest gotowa. Pije się bardzo przyjemnie, jest łagodna i dość słodka.  Zachęcam! Składniki: 5 cytryn 1 pomarańczka 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1 szklanka cukru(...)ścieramy na tarce, zalewamy częścią spirytusu. Następnie wyciskamy sok z owoców, dodajemy do skórek, zalewamy resztą spirytusu. Zakręcamy w słoju i odstawiamy na 2 dni. Następnie przelewamy naszą nalewkę przez sitko. Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Studzimy i dodajemy do nalewki. Mieszamy i gotowe. Nalewka po 4 dniach jest gotowa do picia.  Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Szybka ananasówka 709

marzeniami, realizowania swoich pasji, odkrywania nowych smaków i delektowania się nimi. Niech to będzie dobry rok. Ja wkraczam w niego popijając nie tylko szampana ale także pyszną domową nalewkę z ananasa. Do jej przygotowania wykorzystałam syrop będący produktem ubocznym kandyzowania ananasów . Robi się ją bardzo szybko i w przeciwieństwie do tradycyjnej nalewki nie musi tak długo dojrzewać. Wystarczy tydzień(...)smaki się przegryzły. Na zdjęciach nie widac tego zbyt dobrze, ale nalewka ma jasny słomkowy kolor i od razu jest idealnie sklarowana. Wiem, że są osoby, które już skorzystały z przepisu na kandyzowany ananas , może pokuszą się również o zrobienie takiej nalewki. Czytaj więcej

Wiem co jem
NIEmoje ogrody, zbocza Jaworzyny i nalewka z tarniny. 165

stoku Jaworzyny wędrując z kijami NW znaleźliśmy piekny krzak tarniny. Dawno temu chciałam wypróbować przepis na tarninówkę - jest podobno pyszna! Przepis który chciałam wypróbować pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Nalewki domowe" (z drobnymi zmianami). Nalewka bardzo skuteczna przy dolegliwościach żołądkowych - twierdzi autorka. Owoce tarniny działają przeciwbiegunkowo. Nalewka z tarniny (Tarniówka) 50 dag owoców tarniny 20 dag cukru trzcinowego(...)owoców przez filtr do kawy do butelki, zakorkuj po czym odstaw na pół roku.  Uwaga! Pestki tarniny zawierają truciznę, więc nie należy ich jeść oraz nie należy trzymać nalewkę na owocach dłużej niż 6 tygodni . Wracając do krynickiej zieleni - kilka fotek :) z Krynicy i okolicy.  W drodze na Jaworzynę piękny widok z cerkwią w tle. Kwiecisty

Gotuj Sam!
Pasieka Brać i nalewka miodowa z imbirem. 147

walorach zdrowotnych miodu i innych pszczelich  specyfików  nie muszę Wam mówić - wszyscy to wiedzą. Oczywiście i ja zrobiłam odpowiednie zakupy miodowe. Po powrocie od razu  nastawiłam nalewkę miodową z imbirem. Zakupiony miód był jeszcze płynny więc idealnie nadawał się na nalewkę. Nalewka miodowa z imbirem 1 szklanka miodu lipowego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 szklanka spirytusu(...)wodę i  dodaj pokrojony w cienkie plasterki imbir. Wymieszaj.  Dodaj spirytus, wymieszaj  ponownie po czym zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj nalewkę, przelej do butelki i odstaw na kolejne dwa, trzy  miesiące do sklarowania. A teraz kilka fotek z pasieki "Brać" MG po degustacji miodów pitnych ... widać że smakowały

Gotuj Sam!
Nalewka bananowa 367

Nalewka, która wymaga dużej ilości cierpliwości, ale zapewniam, że warto na nią czekać. Ma słodki lecz zarazem ostry smak.  SKŁADNIKI 1 l wody 500 g cukru 2 dojrzałe banany 1 l spirytusu WYKONANIE Z cukru i wody ugotować syrop, zostawić do ostudzenia. Banany obrać, pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego słoja. Zalać ostudzonym syropem i spirytusem. Słój(...)ciemne i ciepłe miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie uzyskany płyn przefiltrować przez bibułę filtracyjną (można również wykorzystać gazę, ważne by uzyskany płyn był czysty). Tak uzyskaną nalewkę przelać do butelek, szczelnie zakręcić i zostawić w ciemnym, chłodnym miejscu na pół roku. W tym czasie nalewka się wyklaruje. Można ten czas wydłużyć, bo im dłużej nalewka leżakuje, tym jest

Passions hobbies life
Nalewka śliwkowa – Śliwkówka 100

Jesień to najlepszy czas na nalewki z owoców sezonowych. Nalewka śliwkowa to moja jesienna królowa ! Robię ją od dawna i wychodzi zawsze mocno aromatyczna o pięknej barwie i smaku. Wadą jej jest to, że trzeba na nią czekać ponad 2 miesiące, w związku z tym przepis podaję już(...)wstawię, jak będzie gotowa. Oprócz śliwkówki nastawiłam pigwówkę, figówkę i… bazyliówkę . A wszystko to za przyczyną mojej przyjaciółki Asi, od której dostałam Złotą Księgę Nalewek. Oj będzie się działo… W planach egzotyczna z mango, bananowa i melonowa. Zamówiłam małe buteleczki 200 ml i będzie jak znalazł na prezenty

To co kocham
Nalewka z pigwy – Pigwówka 102

Pigwa, zwana też polską gruszką , jest bohaterką mojej następnej nalewki typowo jesiennej. Kiedyś, gdy miałam bardzo duży ogród, rósł sobie w nim krzak pigwowca, a ja robiłam dżemy, nalewki i suszyłam plasterki do herbaty. Doceniłam to dopiero teraz, kiedy to nigdzie nie mogłam kupić pigwy. Dopiero mama Sławka odwiedziła kilka warszawskich bazarków(...)cukru. • Do owoców wlać wystudzony syrop i połączyć ze spirytusem. • Pozostawić na 1 miesiąc. • Odcedzić owoce przez gazę i nalew zlać do butelek. • Nalewka powinna leżakować 3 miesiące aby nabrała mocy i aromatu. Zdjęcie gotowej nalewki wstawię… jak będzie gotowa

To co kocham
Nalewka kakaowa 286

Następna nalewka, na którą pzepis znalazłam w Złotej Księdze Nalewek. Nalewka intensywnie pachnie kakao i delikatnie wanilią. Po filtracji zostaje gęsta, wilgotna masa kakaowa, którą można wykorzystać do ciast lub deserów. Ziarno kakaowca do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb, a ja też dostałam oryginalne, wysuszone i palone ziarna kakaowca od siostry Anyi(...)nalewka to krewna mojej  Czekoladnicy. Składniki: • 100 g kakao • 50 g kawy mielonej • 5 migdałów • 1 laska wanilii • 500 g cukru • 2 szklanki wody • 500 ml spirytusu Wykonanie: • Wanilię pokroić na małe kawałeczki, migdały posiekać, dodać kakao, kawę i zalać spirytusem. • Szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni, codziennie potrząsając słoikiem

To co kocham
Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii 146

Nadeszła pora na dalszy ciąg nalewek z sezonowych owoców. Tym razem w ruch poszła aronia. Pierwszy raz robię aroniówkę, więc przepis zaczerpnęłam ze Złotej Księgi Nalewek. Wydaje się być dość atrakcyjny, z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu, wanilii i skórki pomarańczowej. Jeśli macie ochotę, to róbcie razem ze mną. Gdy moja będzie(...)słoja tłuczek do ziemniaków i lekko ubić owoce aronii. • Zalać spirytusem, wodą i miodem. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce, potrząsając słojem codziennie. • Odstawić nalewkę jeszcze na 3 tygodnie do ciemnego miejsca, po czym zlać nalew, najlepiej przez bibułę filtracyjną. • Nalewkę rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić

To co kocham
Cytrynówka 130

Cytrynówka w 2 tygodnie! W sam raz na długie zimne wieczory i jesienną słotę, ale z umiarem oczywiście. Nalewka jest na bazie soku z cytryn, a nie całych owoców, co skraca czas jej przygotowania. Gdyby nie spirytus, byłaby to prawdziwa bomba witaminowa i silny przeciwutleniacz(...)tylko smaczna i aromatyczna nalewka. Składniki: • 1 szklanka soku z cytryn – z ok. 1 kg cytryn • 1 szklanka cukru • 1 szklanka wody • 1,5 szklanki spirytusu Wykonanie: • Cukier rozpuścić w wodzie. • Sok z cytryn wymieszać z syropem i spirytusem. • Zamknąć słój i odstawić na tydzień. • Po tygodniu odcedzić nalewkę

To co kocham
Nalewka z czarnego bzu 127

Nalewkę z czarnego bzu nastawiłam we wrześniu i teraz mogę pochwalić się rezultatem. Może Wam przepis się przyda na następny rok, polecam bo nalewka już nie raz uratowała mnie przed przeziębieniem więc warto ją zrobić, chociażby tylko dlatego. Nalewka ma piękny głęboki kolor i jeszcze głębszy smak i aromat. Nalewka z czarnego bzu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wiśniówka na rumie 154

Wiśniówka to królowa letnich nalewek   1 kg wydrylowanych wiśni 300 g cukru 700 ml białego rumu 20-30 pestek od wiśni Wiśnie wsypać do słoja,pestki zawinąć w kawałek gazy,zawiązać i włożyć do słoja w ten sposób będzie łatwiej je wyciągnąć. Wiśnie zalać rumem,słoik zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Wiśnie najpierw zalane alkoholem(...)zasypane cukrem oddadzą mu wszystkie soki i aromaty,a nalewka będzie miała piękny kolor. Po 6 tygodniach zlać z wiśni alkohol,wyciągnąć pestki i wiśnie zasypać cukrem. Słój można postawić w słonecznym miejscu by łatwiej rozpuścił się cukier,co jakiś czas potrząsać słojem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści powstały sok połączyć ze zlanym wcześnie nalewem. Rozlać do butelek,odstawić

Kolorowa kuchnia Elki
Nalewka jeżynowa 141

Kolejna z mojej kolekcji nalewek - nalewka jeżynowa na grypę i przeziębienie. Działa przeciwzapalnie,przeciwbakteryjnie i napotnie. 2 kg jeżyn 500 g cukru 500 ml spirytusu 96% Jeżyny umyte i osuszone wsypać do dużego słoja,zasypać cukrem,słoik przykryć gazą i odstawić w słoneczne miejsce na 4-5 dni. Kiedy owoce puszczą sok wlać spirytus,słój zakręcić i odstawić w ciemne(...)miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie należy odcisnąć nalewkę od owoców i ponownie odstawić na kolejne 3 tygodnie,następnie przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki odstawić w ciemne miejsce i pozwolić nalewce dojrzewać. Najlepsza jest dopiero po 6 miesiącach

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania