śliwka - 11236 przepisów (strona:47/750)

Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami 117

Zapraszam na mini galette z mąki żytniej ze śliwkami , cynamonem, miodem i płatkami migdałowymi. Te mini rustykalne tarty nie wymagają użycia formy, wystarczy blaszka. Banalnie proste do wykonania, każdy sobie poradzi Pyszne kruche ciasto i pachnące cynamonem śliwki… Czego chcieć więcej? Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej(...)śmietany szczypta soli Nadzienie: około 450 g śliwek 2 – 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy

Oryginalny smak
ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ (Z CYNAMONOWĄ NUTĄ) 99

Śliwki pod kruszonką zwane też inaczej crumble ze śliwkami to przepyszny deser na ciepło przygotowany w kilka chwil. Zamiast śliwek można tu użyć wszystkie inne ulubione owoce i za każdym razem wyjdzie równie pyszny deserek :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube -->  kliknij tutaj Składniki: * 700 g śliwek węgierek * 3 łyżki płynnego miodu * 1 łyżeczka(...)cynamonu (użyłam cynamon cejloński mielony  Skworcu ) * 1 łyżka masła Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Wykonanie: Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić śliwki i podsmażać około 3 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodać miód, wymieszać. Na końcu wsypać cynamon, dobrze wymieszać i całość podsmażać jeszcze około 2 minut. Tak przygotowane śliwki rozłożyć równomiernie

Zrób to smacznie
sernik pieczony na śliwkach kisielowych "odwrócony"... 125

Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie,, twaróg bez smakowy 1 kg wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, śliwki 1 kg, kisiel wiśniowy 1 opakowanie Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki. Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości(...)kogel mogel. Do masy dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo. Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut. Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu. Formę nakryć dużym płaskim

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową 119

Czas czytania: 2 min Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową. Smakowite połączenie słodkich karmelowych krówek i lekko kwaśnych śliwek na delikatnym piaskowo-kruchym spodzie z nutą cynamonu. Tarta wyśmienicie smakuje podana z lodami cynamonowymi lub śmietankowymi. Ciasto można przygotować na dzień lub nawet tydzień wcześniej. Należy je zamrozić lub przechować w lodówce, jeśli miałoby czekać dobę na upieczenie(...)przykład zamrozić, będzie kolejna porcja na następny raz. Nie róbcie grubego spodu, ponieważ ciasto będzie wtedy grube i niesmaczne. Zachęcam, koniecznie spróbujcie tej karmelowo-cynamonowej mieszanki. Print Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Proste i bardzo smaczne ciasto. Cuisine Polska Keyword śliwki Prep Time 20 minutes Cook Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta ze śliwką i z gruszką 112

Czas czytania: 2 min Tarta ze śliwką i z gruszką . Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką, a ja jeszcze z czymś innym. Tarta jest najlepszą bazą do tego, aby zrobić ją w dwóch lub trzech wersjach jednocześnie. Wystarczy zagnieść jedno kruche ciasto, podzielić na dwie lub więcej części. Zrobić(...)tego dwa lub trzy nadzienia i gotowe. Każdy ma to, na co miał ochotę! Śliwki z cynamonem podduszone w czerwonym winie , gruszka z imbirem również w czerwonym winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele. Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta „na czarną godzinę”, wystarczy, że wyjmę

SprawdzonaKuchnia.pl
Powidła ze śliwek z imbirem i cynamonem 101

Czas czytania: 2 min Smażone powidła ze śliwek z niewielką ilością cukru, prawie klasyczny przepis, choć nie do końca. Powidła smażyłam dwa dni na wolnym ogniu dzięki temu pięknie zgęstniały i zmieniły kolor. Do powideł dodałam sporą ilość świeżego imbiru i cynamonu, to połączenie jest bajeczne. Słodycz śliwek węgierek przeplata się z ostrością imbiru i cudowną nutą cynamonu niewiele jest(...)jest, po prostu pracę trzeba rozłożyć na dwa dni. Zapewniam Was, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie domowej wersji. Smak wynagrodzi Wam całą pracę! Print Powidła ze śliwek z imbirem i cynamonem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe domowe powidła. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword imbir, śliwki Author Anna Ingredients 2 kg śliwek węgierek

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki czekoladowe ze śliwkami 107

Czas czytania: 2 min Muffinki czekoladowe ze śliwkami! Jest to ciasto, o którym śmiało, można powiedzieć, że jest jednym z najmniej wymagających wypieków. Są tak łatwe, że nawet małe dziecko sobie z nimi poradzi! Tutaj nie trzeba specjalnych umiejętności cukierniczych, żeby przygotować piękny i co ważne bardzo smaczny deser. Przygotowanie ciasta na muffiny sprowadza się do wymieszania składników sypkich(...)jednolite ciasto. To cała praca, jaką trzeba wykonać, aby przygotować ciasto. Teraz pozostaje pieczenie, a po około 35 minutach można rozkoszować się ich smakiem! Dzisiejsze muffinki z czekoladą i śliwkami są właściwie podwójnie czekoladowe, bo oprócz kakaa w środku znajdują się tam też kosteczki pysznej czekolady, która podczas pieczenia delikatnie rozpływają się, nadając im wspaniałej konsystencji i wybornego smaku. Śliwki

SprawdzonaKuchnia.pl
Krucha śliwka 186

mojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich :) Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach(...)Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa czekoladowa: 100 gr czekolady mlecznej Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od tego czy śliwki macie słodkie czy kwaśne, moim zdaniem tu idealnie pasują kwaśne śliwki. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić

moj przepis na
Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 130

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)mąki pszennej typ 650 2 jajka 100 gr masła (u mnie klarowane) 250 gr mleka (u mnie sojowe) 20 gr świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru szczypta soli 900 gr śliwek Kruszonka: 90 gr mąki pszennej 50 gr masła w temperaturze pokojowej 50 gr cukru 2 łyżeczki cynamonu W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki

moj przepis na
Ciasto czekoladowe ze śliwką i rumem 136

masz dość na kolejne trzy miesiące. Albo masz dużą rodzinę i z jednej strony nie chcesz się narobić piekąc trzy rodzaje ciasta. Wtedy pieczesz takie oto czekoladowe ze śliwką, goście jedzą po jednym kawałku i niczego więcej już nie tkną, obiecuję.  No, to z taką reklamą i rekomendacją zapraszam do przetestowania przepisu. Może w Walentynki? Taki żart(...)mieszamy z ciastem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. 2. Śliwki: ok. 400 g suszonych śliwek 1 szklanka rumu (plus kilka łyżek do nasączenia ciasta) Przygotowanie: Śliwki siekamy i zalewamy rumem.  Podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. 3. Krem czekoladowy

bistro mama
Crème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem 91

Crème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem* Przepyszny spalony deser podany z winnymi śliwkami i rozmarynem. Dlaczego spalony? Ponieważ “Crème Brûlée” w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza “spalony krem”. Aksamitny krem przygotowujemy z żółtek, śmietanki, cukru i wanilii, potem pieczemy, chłodzimy a na koniec posypujemy cukrem i opalamy palnikiem. Ponoć można gotowy krem zapiec(...)grillem piekarnika, my jednak nie praktykowałyśmy tej metody, więc  polecamy zakup małego palnika. ** Składniki – na 4 ramekiny (kokilki) o pojemności 150 ml WINNE ŚLIWKI 6 dużych śliwek węgierek 200 ml białego wina 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu igiełek CRÈME BRÛLÉE 4 żółtka 80 g cukru 80 ml mleka 250 ml śmietany kremówki ziarenka z laski wanilii 2 łyżki

Tajemnice Smaku
Węgierki w boczku na kiszonej kapuście 140

Koniec Listopada, a zatem stawiam na stole przyjemnie ciepłe, mocno jesienne, eksplodujące smakiem i aromatem soczyste śliwki węgierki w słonym kocyku z wędzonego boczku, z brzuszkami wypełnionymi ziołami i pachnącym czosnkiem i umoszczone na pierzynce z kiszonej kapusty. Rozgrzewa, przyjemnie łaskocząc podniebienie wszystkimi smakami jesieni. Od słodyczy śliwek i jabłek, poprzez aromatyczne zioła, słoną nutę boczku, aż po kwaśny posmak(...)kiszonej kapusty, której najlepszy czas właśnie się zaczyna. Sycące zapiekane śliwki mogą być daniem same w sobie lub ciekawym dodatkiem do obiadu, czy kolacji. Ta przepyszna propozycja z pewnością zaskarbi sobie podniebienie niejednego towarzysza późnojesiennej biesiady. Śliwki w boczku to dość znana przekąska,jednak kiedy zastąpimy suszone owoce świeżymi, a w miejscu pestki pojwi się biały klejnocik czosnku, całość nabiera

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kapuśniak z grzybami i śliwkami – kuchnia podkarpacka 171

Kapuśniak z grzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka Wiele tradycyjnych dań regionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników(...)dań. I takim właśnie rarytasem jest kapuśniak, który przygotowują gospodynie od Leska po Cisną, od Uherzec po Baligród. Nie ma w nim mięsa, są za to suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane ziemniaki i skwarki można by tę tradycyjną

Trzeci talerz
Drożdżowe racuchy z korzenną śliwką 120

coś wyjątkowego, aromatycznego i sezonowego, coś co chętnie zjemy na słodki obiad, podwieczorek, ale też świetnie będzie pasowało do kawy? Prosty, niewymuszony dodatek w postaci duszonych w przyprawach korzennych śliwek czyni cuda w połączeniu z racuchem. Pysznie, pachnąco, słodko i ciekawie, nic dodać nić ująć. Składniki (na 3 duże porcje): 20g drożdży 150ml ciepłego mleka łyżka cukru 120g mąki(...)łyżki 1 małe jajko 1 jabłko olej do smażenia Na korzenną śliwkę: 500g śliwek węgierek 2 łyżki wody łyżka miodu po 1/5 łyżeczki mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu   Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, rozcierając grudki mąki i drożdży

Smaczna Strona