Blueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z pigwowca to nalewka wyjątkowa, rozgrzewająca i lecznicza. Pigwowiec jest często mylony z pigwą, a pigwowiec i pigwa to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z <span>pigwowca</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerNalewki lecznicze to fajna sprawa, wystarczy wypić kieliszeczek trunku a zdrowie w należytej formie się trzyma. Nalewka bazyliowa doskonale nadaje się na utrzymanie w dobrym zdrowiu naszego żołądka, jelit i jest doskonała na trawienie. Pije się ją leczniczo po 20 - 30 ml, nie więcej. Polecam bo sam zapach już pobudza trawienie, głęboki cytrynowo - bazyliowy. Nalewka bazyliowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWrzesień to także czas aronii,która posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Na jesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę. 3 litry wody 400 liści wiśni 2 kg aronii 2 kg cukru 700 ml spirytusu 95% 3 cytryny Aronię i liście umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut (od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny(...)przecedzić , dodać sok z cytryn i spirytus. Rozlać do butelek. Można spożywać od razu,ale im starsza nalewka tym lepsza. W oryginalnej recepturze wskazane jest użyć na tę proporcję 1 litr spirytusu. Robiłam,lecz jak dla mnie nalewka była zbyt mocna więc trochę zmniejszyłam ilość procentów. Wskazane jest też użycie kwasku cytrynowego,ja zamieniłam na cytrynę,bo kwasku nie używam
Kolorowa kuchnia ElkiGęsta, aromatyczna i błyskawiczna nalewka z jeżyn. Jednocześnie słodka i kwaskowa, ma głęboką, purpurową barwę i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na choroby układu krążenia. To nie tylko alkohol, ale zamknięte w jeżynach przeciwutleniacze, szczególnie witamina(...)Nalewka na tych aromatycznych owocach rozgrzeje zimą i napełni dom owocowym aromatem. Składniki: – 1,5 kg jeżyn – 2 litry wody – 1 kg cukru – 0,5 litra wódki – 1 litr spirytusu Wykonanie: – Jeżyny zalać wodą i gotować 15 minut. – Odcedzić pozostawiając na sitku, przemieszać, aby uzyskać cały
To co kochamUdało się kupić na targu aronię w przyzwoitej cenie. Nalewkę z aronii można przygotować na wiele sposobów,, największym hitem jest nalewka z liśćmi wiśni. Przemrożenie owoce aronii i liście wiśni niweluje lekką gorycz tych owoców, do tego nadaje bardzo ciekawy posmak. Smak jest inny choć bardzo zbliżony do nalewki z wiśni. Składniki 2,5 kg aronii 400 szt liści wiśni
Kulinarne pyszności MolkiWiosna nareszcie dopisała. To idealna pora na zorganizowanie grilla lub pikniku. Do wiosennych potraw czy deserów najlepiej pasuje ulubione wino lub nalewka. Polecam tą z pigwy. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Składniki 2 kg pigwy 1 kg cukru 750 ml wódki 250 ml spirytusu 1. Owoce dokładnie myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)dużego słoja i zasypujemy cukrem. Nakrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni. 3. Następnie dolewamy alkohol, zakręcamy słój i odstawiamy na 4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsamy. 4. Nalewkę odcedzamy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 4-5 miesięcy. 5. Na najbliższym grillu będzie smakowała wybornie. Jej woń z pewnością zachęci wszelkie owady do siadania na kieliszkach
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykapusta kiszona, ale owoce cytrusowe po prostu lubię. Ponieważ jest ich dużo i są łatwo dostępne to często wyciskam z nich sok. Pomyślałam też, że pyszna będzie taka słoneczna nalewka na cytrusowym soku aromacie więc ją zrobiłam. Przygotowanie tego trunku nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności ani wiele czasu. Nalewka jest prosta, ale bardzo smaczna. Próbowaliście nalewki pomarańczowo kawowej? To jest
Smaczna PyzaLiczi zwane także śliwką chińską, owoc tropikalny. Owoce mają sporo białka i witaminy C. Dziś przedstawiam liczi w nalewce. Nalewka ma ciekawy smak, lekko słodkawy i lekko kwaskowaty. Dość szybko można ją spożywać, nie czekać pół roku. Nalewka z liczi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNalewka czekoladowa na rumie jest jedną z ulubionych mojej rodziny. I trudno się dziwić, bo ma wyraźny smak, a zarazem jest delikatna w konsystencji. Taka nalewka świetnie się sprawdzi również jako poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI 300 g gorzkiej czekolady 1 l rumu 150 g cukru 100 ml wody WYKONANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym przelać do wysokiego słoika(...)zostawić do ostudzenia. Masę czekoladową wymieszać z syropem cukrowym i przelać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na dwa miesiące. Im dłużej nasza nalewka będzie leżakować, tym smaczniejsza będzie
Passions hobbies lifeIdealna na świąteczne przejedzenie, bo likier orzechowy pomaga na dolegliwości trawienne. Ta nalewka im starsza tym lepsza. Moja ma 7 lat, a orzechy pochodzą z ogrodu z mojego poprzedniego domu. Składniki: • 25 sztuk zielonych orzechów włoskich • 1/2 litra wódki • 1/2 litra spirytusu • 1 szklanka cukru Wykonanie: • Orzechy włoskie pokroić na ósemki – bardzo(...)rozpuści. • Orzechy z cukrem od czasu do czasu przemieszać. • Syrop zlać tak samo przez watę, dodać uprzdnio zlany alkohol i odstawić do sklarowania. • Klarowną nalewkę zlać znad osadu do butelek również przez watę. Orzechówka im dłużej leży, tym jest lepsza. Powinna dojrzewać aż 12 miesięcy. Dopiero po roku osiąga swój charakterystyczny smak
To co kochamZłotej Księdze Nalewek znalazłam przepis na nalewkę z bazylii, a ponieważ byłam w posiadaniu pięknego krzaka bazylii i pomysł od razu mi się spodobał, więc oto jest. Zrobiłam małą porcję na próbę. Ma wiosenny kolor, ostry bazyliowy smak i jest bardzo mocna. Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych(...)odstawić na 2 tygodnie. • Po tym czasie przelać nalew przez gazę i połączyć z winem. • Odstawić na następne 2 tygodnie. Jeśli chcemy, aby nalewka była bardziej słodka, to należy wg uznania dodać cukru
To co kochamNalewka gruszkowa wymaga wiele cierpliwości. Owoce gruszy niezwykle wolno oddają swój aromat, przez co powinny macerować się przynajmniej rok. Tyle samo zamknięta w szkle powinna odstać przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach nabiera właściwego aromatu. Alternatywą w celu szybszego wydobycia aromatu gruszek jest wymieszanie ich z gorącym syropem i dopiero na ciepło(...)połączenie z alkoholem. Można w ten sposób skrócić czas oczekiwania na gotową nalewkę gruszkową. Zamiast 2 lat będzie więc tylko 7 miesięcy do degustacji. Składniki: • 1 kg gruszek • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody • 7 goździków • 1 laska wanilii • kawałek kory cynamonu • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty. • Umyte
To co kochamrośnie sobie piękny, samotny krzew bzu czarnego, który o tej porze roku pięknie kwitnie i niesamowicie pachnie. Od razu pomyślałam o przygotowaniu nalewki, a że mam Złotą Księgę Nalewek, więc od pomysłu przeszłam do czynu. Nigdy nie piłam takiej nalewki, ale sądząc po zapachu kwiatów bzu musi być pyszna
To co kochammoja nalewka po prawie rocznym odstaniu, ale już przygotowałam następną. Polecam! "Spożywanie jagód goji opóźnia procesy starzenia, oczyszcza krew, wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę), poprawia potencję, wzmacnia organizm, działa przeciwnowotworowo. Nalewkę zaleca się spożywać w dawce 25-30 ml na czczo, około 30 minut przed pierwszym posiłkiem i bezpośrednio po przebudzeniu. Można również dodawać(...)prawie cały alkohol.) Odstawić minimum na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką. (Czym dłużej stoi tym lepiej.) Po tym czasie wymacerowane jagody goji odcedzić i dobrze odcisnąć. Gotową nalewkę wymieszać z miodem (do smaku; około 3 łyżki) i przelać do butelek
Di gotujePrzepis na nalewkę bardzo prosty, znalazłam go w swoim starym zeszycie i postanowiłam zrobić. Podobno im wino czy nalewka starsza, tym lepsza. Ja robię co roku z różnych owoców i wszystko trzymam w piwnicy. Na różne domowe uroczystości jak znalazł. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS(...)ILOŚĆ: kilka butelek Nalewka z wiśni i malin garść goździków 1 kg malin 1 kg wiśni 750 ml spirytusu 96% 1 l wody Maliny pozbawić szypułek i liści i zasypać cukrem. Zostawić, aż puszczą sok. Po tym czasie sok wlać do garnuszka, a owoce zalać wodą, przefiltrować i otrzymany zlew połączyć z sokiem. Wymieszać z wydrylowanymi wiśniami, dodać goździki
Gotuję Testuję