nalewka - 4783 przepisów (strona:67/319)

Malinówka / Nalewka malinowa 105

Jedna z najlepszych domowych nalewek. Składniki: 1kg malin 1/2 litra spirytusu 96% 1/2 litra wódki 40% 400 g cukru lub wedle smaku w zależności od słodyczy owoców Sposób wykonania: 1. Maliny zalać wódką i spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Alkohol powinien przykrywać owoce. 2. Po tym czasie odlać płyn do innego naczynia, a maliny zasypać cukrem. Odstawić na kolejne(...)tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Syrop z owoców odcedzić, wycisnąć dobrze sok z malin. Połączyć z wcześniej zlaną wytrawną nalewką. Nalewkę zlać do butelek. Schować w ciemne miejsce na 3 miesiące. Na zdrowie

Kuchnia domowa Ani
Baba Wielkanocna 96

Czas czytania: 3 min Słodkie przepisy na wielkanocny stół to oczywiście mazurki i różnego rodzaju babki. Dziś będzie baba wielkanocna z kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami namoczonymi w nalewce cytrynowej. Jak pewnie domyślacie się, ciasto jest bardzo aromatyczne , świeża skórka z cytryny dodaje wspaniałego aromatu. No i do tego aromat samego ciasta drożdżowego … coś wspaniałego! Dzisiejszą babę polukrowałam lukrem(...)taką, lubimy najbardziej, zapraszam! Print Baba Wielkanocna .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Koniecznie trzeba zrobić na święta. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, nalewka Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 45 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 500 g mąki pszennej 70 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 szczypta

SprawdzonaKuchnia.pl
Syrop z sosny na miodzie 132

Najlepiej zrobić to w ten sposób: duże sito wyłożyć gazą (kilka warstw), partiami wyjmować pędy następnie solidnie wycisnąć. Pozostałe pędy ponownie włożyć do słoja i zlać alkoholem. Powstanie lekka nalewka z właściwościami zdrowotnymi. Natomiast syrop rozlać do umytych i wyparzonych buteleczek lub słoiczków, szczelnie zakręcić. Syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. 🌲 Syrop w kilku odsłonach Syrop z pędów sosny(...)Syrop z młodych pędów sosny Syrop z pędów sosny II Nalewka z pędów sosny z odzysku 🌲 Jak pozyskać pędy? Co trzeba zrobić, żeby przygotować syrop? Chyba nie ma prostszego przepisu. Na początek trzeba wybrać się na spacer do lasu , najlepiej z rodziną. Każda para rąk do zrywania bardzo się przyda. Zrywając pędy, wybierajcie, te o długości między

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Nutella dla dorosłych 145

jednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić wiśniami z kompotu, truskawkami z kompotu, lub innymi drobnymi owocami, odsączonymi wcześniej na sitku. Inspiracja pochodzi ze strony moje wypieki . [:Listonic] Składniki na tortownice o średnicy(...)gorzkiej czekolady 100 ml wrzątku 50 gr masła 5 białek z dużych jaj 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)* W garnuszku umieścić 60 gr cukru, czekoladę, wrzątek, masło, kakao, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić

moj przepis na
Truflowy sernik z mascarpone 119

Pierwszym z nich była chęć uczynienia przepisu bardziej przystępnym, dlatego ciasteczka digestive zastąpiliśmy herbatnikami i pokruszoną czekoladą. Drugim powodem dokonanych przez nas zmian była możliwość wykorzystania wiśni z domowej nalewki, które wyśmienicie komponują się z tym czekoladowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie. Sernik truflowy z mascarpone jak zawsze zachwycił nas głębią i intensywnością smaku, a także zyskał kilku nowych wielbicieli. Składniki(...)składniki się połączą. Odstawić do przestygnięcia. Mascarpone, jajka, cukier, likier oraz mąkę, zmiksować na gładką masę. Wlać czekoladę, miksować do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać wiśnie z nalewki – część owoców można zostawić do udekorowania. Masę serową wylać na podpieczony spód, wstawić do nagrzanego do 175 o C piekarnika ( z termoobiegiem ), piec 50-60 minut . Wystudzić w uchylonym

niecodziennikpary
Truskawkowe tiramisu 114

Krem został przygotowany na bazie śmietany oraz sera mascarpone (bez jajek, jak w oryginalnym włoskim przepisie) i naprawdę daje radę! Połączenie go z orzeźwiającymi truskawkami oraz biszkoptami nasączonymi domową nalewką (tylko dla dorosłych w tej wersji) to poezja smaku. Do zrobienia w kilkanaście minut! A wszystkim wspaniałym kobietom życzę, aby były silne, znały swoją wartość, doceniały siebie, spełniały marzenia, realizowały(...)mrożonych) podłużne biszkopty (około 12 sztuk) lub DOMOWE 60 g cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml owocowej nalewki, np. z wiśni, truskawek, porzeczek etc. ( wersja 18+ ) lub syropu owocowego (wersja uwzględniająca młodszych) 100 ml wody kilka listków mięty do dekoracji Czas przygotowania 20 minut + 2 godziny chłodzenia Liczba

Analiza Smaku
Jak przechowywać nalewki i likiery. 144

chłodna spiżarnia lub piwniczka. Jeśli nie dysponujemy takimi pomieszczeniami, to możemy przechowywać je w szafce ( na dolnej półce ) lub barku z dala od źródeł ciepła np. kuchnia gazowa, kaloryfer. Nalewki i likiery najlepiej jest rozlewać, a następnie przechowywać w butelkach z ciemnego szkła. W ten sposób ograniczymy dostęp światła, które ma negatywny wpływ na nasze domowe trunki. Duża ilość światła(...)używany, nowy bez śladów wgnieceń i innych uszkodzeń. Jeśli już musimy użyć używanego korka, to musi on być dokładnie wymyty, sparzony wrzątkiem, a następnie osuszony. Przed podaniem naszej nalewki lub likieru na stół warto przelać trunek do ozdobnej karafki. W ten sposób goście będą mogli delektować się nie tylko smakiem i aromatem naszych trunków, ale także piękną barwą nalewki

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z aronii (Aroniówka) 159

Przepis na tę nalewkę dostałam od mojej mamy koleżanki i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz! :) Polecam również sok z aronii (zobacz przepis: sok z aronii ) PS. Wiem, że przepis miał pojawić się wczoraj, więc przepraszam tych, którzy czekali… The post Nalewka z aronii (Aroniówka) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Nalewka z aronii 251

moja najlepsza nalewka z aronii . Przepis jest sprawdzony i godny polecenia a sama aroniówka idealnie mocna i słodka jednocześnie. Domową nalewkę z aronii zrobisz bardzo szybko, w dwa dni. Zapraszam :) - idealny przepis na nalewkę z aronii - szybkie i proste wykonanie - instrukcja krok po kroku

AniaGotuje.pl
Ciasto TRIO 921

pogoda daje się nam trochę we znaki swoją zimną aurą... Więc trzeba się „dogrzewać” słodkimi kaloriami 😊 Trio to przekładaniec, który zawiera w sobie 3 motywy przewodnie: kwaskową pigwę z nalewki, słodką truskawkę i kremową masę śmietanową. Podstawę ciacha stanowi ciasto kruche a wierzch wieńczą okruszki (z pokruszonego blatu ciasta kruchego).   Takie ciasto to nie tylko sprytny ale przede wszystkim(...)schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jeden blat kruszymy. Składniki na masę pigwową: ok. 400 g przesmażonej z 4 łyżkami cukru   pigwy z nalewki 2 galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym Pigwę z nalewki przesmażamy z cukrem. Następnie do gorącej dodajemy sypkie galaretki. Chwilę smażymy.   Składniki na masę truskawkową: ok. 500 g świeżych truskawek przesmażonych

Domowe ciasta
Nalewka z czerwonej porzeczki 172

Będziemy potrzebować: -2 kg owoców czerwonej porzeczki -1 litr alkoholu 50-70 % w zależności kto jaką moc lubi w nalewkach -cukier 0,4 kg -dwie łyżki miodu Wykonanie: Owoce przebieramy myjemy pod bieżącą wodą wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy,wstrząsamy słojem i zostawiamy na 6-8 tygodni w słonecznym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy(...)syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Alkohol z syropem przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jakie truskawki są najlepsze na domowe trunki ( nalewki, likiery ). 117

ruskawki, które chcemy przeznaczyć na produkcję domowych nalewek lub likierów, powinny być najwyższej jakości. Powinny być zdrowe, bez śladów chorób, dobrze dojrzałe, lecz nie przejrzałe, nie powinny być zbyt miękkie. Najlepsze truskawki na domowy alkohol to te ciemnoczerwone, słodkiej odmiany. Raczej nie powinniśmy używać truskawek spod tuneli foliowych, nie mają one takich walorów smakowych jak truskawki, które dojrzewają pod gołym(...)nadmiaru wody. Jeśli nie mamy własnych truskawek to podczas zakupu tych owoców warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Można też kupić u zaufanego sprzedawcy, sąsiada czy znajomego. Gdy zrobimy nalewkę z dobrych truskawek, nalewka będzie aromatyczna, zdrowa i o pięknym czerwonym kolorze

Przepisy i porady kulinarne
Pijana wiśnia 173

szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 60 g, wiśnie z nalewki 250 g, masło 250 g, polewa: czekolada mleczna 120 g, śmietanka 30% 120 g, do nasączenia: woda 50 ml, kawa rozpuszczalna 0,5 łyżeczki, dodatkowo: wiśnie z nalewki do dekoracji(...)Gotowy przykrywamy folią aluminiową, tak aby folia dotykała budyniu i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń. Wiśnie z nalewki odsączamy na sitku i dodajemy do masy. W razie potrzeb dosładzamy masę cukrem pudrem. 6 łyżek masy odkładamy do miseczki. Spód biszkopta smarujemy większą częścią masy, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Kawę rozpuszczalną

kulinarne odsłony pati
Familijna pychotka 167

ciasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych, przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne. Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku   i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą.  Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko(...)tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Poncz: ½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa, aroniowa) ½ szklanki przegotowanej wody Krem czekoladowy: ½ litra mleka 3,2% 20 dag masła 82% 2 torebki budyniu śmietankowego ( po 40 g) 4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego

Wanilia i Kardamon