mielone - 47549 przepisów (strona:2536/3170)

Pasztet drobiowy 246

kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę

Darcia w kuchni
Dlaczego nie zobaczycie mnie w telewizji. Przynajmniej na razie 235

Jeszcze zanim założyłam tego bloga, kilkanaście razy słyszałam na przestrzeni lat: „Ej, Karo, idź do Masterchefa!”, „Weź udział w ‘Ugotowanych’!”, „Idź do lokalnej TV, będziemy mieli drugą Nigellę”! Czemu nie zobaczycie mnie w TV i dlaczego nie zostanę kopią zapasową Nigelli?   Do ‘Ugotowanych’, będących kalką angielskiego ‘Come Dine with Me’, dostałam już dwa zaproszenia i z uporem maniaka będę

Karo in the Kitchen
rogale marcińskie 210

odstawiamy na chwilkę, obieramy ze skórki. Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy orzechy i rozdrabniamy. Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min., do napęcznienia. Następnie osączamy i mielimy trzykrotnie. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem. Następnie łączymy wszystkie składniki masy, dokładnie mieszamy do uzyskania dość zwartej masy. dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka, mieszamy cukier puder + ciepła woda, mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciało jako źródło cierpień – część II 221

dziecko będzie najlepsze we wszystkim co robi. Ma mieć najlepsze oceny, dostać się do najlepszego gimnazjum/liceum/najlepszy kierunek studiów na prestiżowej uczelni. Przecież wszystko ma. Przecież „ja tyram, żeby on/ona mieli to, na co ja nie mogłem sobie pozwolić w ich wieku”. Druga, to obojętność, ignorancja, brak czasu. Nie znam mojego dziecka, ona/on ma własny świat, swoich kolegów, przecież dorasta

Szybko Tanio Smacznie
Gęsi pasztet z żurawiną 191

minut. Ugotowaną gęsinę oddzielamy od kości. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy ok. 3 minuty. Studzimy, mielimy 2 krotnie ( lub rozdrabniamy blenderem) wraz z odciśniętymi kajzerkami, gotowaną gęsiną, ugotowanym kawałkiem boczku, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, wlewamy wywar

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z mięsem 253

oleju sól, pieprz do smaku 1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania farszu.   2. Mięso z rosołu pozbawiamy kości, chrząstek i skórek, mielimy w maszynce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 3. Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce

Gotowanie...to proste !
Rogale marcińskie 203

sitku i płuczemy obficie pod bieżącą wodą. Mak przenosimy do miski i zalewamy go wrzątkiem (zaparzamy mak) i przez około godzinę moczymy pod przykryciem. Odsączamy dokładnie (przez gazę) i mielimy mak (my z braku tradycyjnej maszynki użyliśmy w tym celu blendera). Wszystkie składniki na farsz (za wyjątkiem rodzynek) podgrzewamy w rondlu do otrzymania gęstej konsystencji. Dodajemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy

Szybko Tanio Smacznie
Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów 208

sosu madziarów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego

R'n'G Kitchen
Kiełbasa dojrzewająca à la ‪‎kabanosy 238

kolendry, jałowca ok. 3 łyżki majeranku 1 szklanka wody cienkie jelita baranie Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone wcześniej mięso i słoninę kroimy w mniejsze kawałki i mielimy na sitku 5/6 mm. Dodajemy do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawy utłuczone w moździerzu. Dodajemy też zimną wodę. Mieszamy wszystko starannie, aż masa stanie się kleista, przykrywamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienny deser idealny - mus dyniowo-owocowy z orzechami i płatkami owsianymi 253

doczekać się jutra, żyję tym dniem cały tydzień i odliczam godziny :) Muszę Was jednak zmartwić, przez mój wyjazd nie będę mogła opublikować przepisów.. mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi tego za złe! A dzisiaj... jeden z deserów, który należy do najulubieńszych mojego mężczyzny. Można porównywać go do owocowego musli. Mus jest bardzo pożywn y i obfituje z witaminy

Be Fit Be Strong
Faszerowane Jabłka 257

albo i grubsze. Wnętrze jabłek pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz

Kuba Gotuje
Mielonka słoikowa z zielonym pieprzem 266

czosnku sól, pierz czarny do smaku 3 łyżki  pieprzu zielonego Sekwens   10 g soli peklującej  Sekwens peklosmaczek K  1 łyżeczka żelatyny spożywczej  Mięso mielimy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodajemy peklosmaczek, czarny pieprz i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość dobrze wyrobić dłońmi i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie spróbować mięsa

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka z maszynki 221

łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki kakao Wykonanie: Na stolnicy wyrabiamy ciasto z podanych składników, przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa z foremką do robienia ciasteczek.Wkładamy małymi kawałkami ciasto do maszynki, kręcąc korbką wykręcamy przez foremkę różne wzory ciasteczek zachowując odpowiednią długość ciastka. Ciasteczka układamy na blaszkę wyłożoną

kgwjanczewo
Krewetki lubią czosnek:D 181

czosnku oliwa z oliwek chilli sól pieprz Sposób wykonania: Na patelnię wlewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Kiedy oliwa się rozgrzeje, wrzucamy krewetki, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, świeżo mielimy pieprz. Na koniec solimy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chilli. Krewetki smażymy stosunkowo krótko, bo zbyt długo podgrzewane stają się gumowate i niesmaczne. Aby wzbogacić ten przepis, można podczas

Kuchnia Pani Wiosny
Pasztet myśliwski. 177

Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą i pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej

Kuchnia Pani Wiosny

Proponowane wyszukiwania