delikatnie napowietrzając masę. Chłodzimy przez ok.1 godzinę 5. Po tym czasie ubijamy śmietanę na półsztywno i starannie łączymy ją z schłodzonym kremem malinowym. 6. Herbatniki kruszymy tłuczkiem lub mielimy na drobno w malakserze i łączymy z miękkim masłem. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. 7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę
vaniliowoczekoladowaminut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30
Wanilia i Kardamonłyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy . Na każdym plastrze , układamy łyżkę farszu , delikatnie rozprowadzamy po mięsie . Zwijamy
Ogrodnik w podróżyPrzesadziłam chyba z ilością risotta , a może moi domownicy akurat nie mieli na takie danie chęci ..i zostało trochę tejże potrawy...ale jak wiadomo, w kuchni nic się nie marnuje..więc dodałam jeszcze kilka innych składników i wyszły pyszne kotleciki..w sumie można takie kotleciki przyrządzić gotując specjalnie ryż lub tak jak u mnie pozostały z risotta. 1 szkl
Moje domowe kucharzeniekońca swoją pracę. Głośność urządzenia można jak najbardziej zaakceptować. Przez około 30 minut pracy Sojowirówka wykonuje różne czynności i niekiedy pracuje cichutko, a niekiedy jak na przykład podczas mielenia ziarna głośniej. Kiedy mleko/danie jest gotowe urządzenie informuje o tym fakcie, poprzez wydanie charakterystycznego, częstego dźwięku. Sojowirówka jest także łatwa w czyszczeniu, a dodane akcesoria pomogą w myciu. Należy przestrzegać
Zdrowie na języku :Pwraz z masłem umieszczamy w żaroodpornej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy startą skórkę z cytryny i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Migdały obrane ze skórki siekamy drobno lub mielimy w malakserze. 4. Do miski przelewamy przestudzone pure gruszkowe i czekoladę z masłem mieszamy szpatułką do połączenia. Następnie kolejno wbijamy jajka za każdym razem mieszając energicznym ruchem jedynie
vaniliowoczekoladowaprzydatny,zwłaszcza zimą dlatego lubię go mieć pod ręką. Sposobów na taki domowy koncentrat jest wiele: jedni sparzają pomidory,ściągają skórkę,usuwają pestki,inni używają maszynki do mielenia...ja zaś podaję sposób,który mi przypadł najbardziej do gustu i robię tak już od paru lat. Składniki: 4- 5 kg pomidorów z dużą ilością miąższu ( bawole serce,malinowe
Niespełnione zdolności kulinarnepodanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie dodajemy ser, w międzyczasie dodajemy po jednym żółtku
MamaOskarkatypu Almette 5 łyżek prażonych ziaren słonecznika 4 plastry suszonych pomidorów sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam
Czerwona Porzeczkajabłka wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki ,kiwi obieramy i dodajemy do jabłka ,oraz banana i dolewamy szklankę soku i wszystko mielimy blenderem do Smoothie Życzę Smacznego
Mój Smakwarzywa , i gotuje na małym ogniu , około 30 minut , sprawdzając czy warzywa są miękkie , jeżeli się nie ugotowały to przedłużamy czas gotowania . Kiedy warzywa mamy już miękkie, blenderem wszystko mielę na gładką konsystencję i doprawiam do smaku według uznania . Krem można podać z łyżką jogurtu greckiego czy bądź śmietany
Mój SmakWątróbkę bardzo dokładnie oczyszczamy z żółtej błonki , która nadaje gorycz naszej wątróbce , kiedy oczyścimy wątróbkę to dokładnie ją płuczemy w zimnej wodzie , następnie osuszamy wątróbkę . W młynku do kawy mielimy kaszę jaglaną i kiedy zmielimy na proszek , to naszą wątróbkę posypujemy bardzo dokładnie aby cała wątróbka była pokryta mąką jaglaną . Jak już mamy wszystkie wątróbki posypane
Mój Smaksól różowa himalajska do smaku pół szklanki mąki otrębowej 1 kostka rosołowa Wykonanie Pierś z kurczaka myję i dokładnie osuszam , następnie pierś z kurczaka mielę w maszynce , jak mamy zmielone mięsko to dodaję nasze składniki , otręby , jajka całe , kurkumę , pieprz ziołowy , natkę pietruszki posiekaną , oraz cebulę pokrojoną w kostkę , jak mamy już wszystkie składniki dodane
Mój Smakodstawić na dłuższą chwilkę. Do podduszonych pieczarek i cebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą. Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami. Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego
Aromatyczne Podróżekoszyczków dojrzałam ogonek ludzi, dłuższy niż gdziekolwiek indziej. Okazało się, że trafiłam w dziesiątkę już na samym wstępie! Młode małżeństwo mające gospodarstwo za Gdańskiem sprzedawało warzywa własnej produkcji. Mieli bardzo duży wybór lokalnych, świeżych warzyw. Oczywiście kupiłam wszystkiego po trochu. Tuż obok jest nieduży sklep rybny, gdzie poprosiłam sprzedawczynię, żeby wypatroszyła dla mnie kilo świeżych śledzi prosto z kutra
Posadzone i zjedzone