Jesienne tiramisu: z figami 224bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość, jestem pewna. Inspirację znalazłam na blogu Paleta smaku , ale zrobiłam po swojemu. Do kremu użyłam całych jajek, nie tylko żółtek, żeby był bardziej puszysty. Część fig skarmelizowałam, świeżymi udekorowałam całość
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mleczna kanapka 347coś dobrego, a w sklepiku szkolnym tylko woda i jabłka. Rodzice widzą, co smaczne i zdrowe, więc na pewno ich przekonasz do mlecznej kanapki. A jeszcze jak sami będą mieli smaczny kąsek w pracy, to zapewniam, że na stałe wpisze się do Waszego menu. Zatem spróbujcie! Biszkopt: 6 jajek pół szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki
Karczma Honorietty
Nalewka wiśniowa na miodzie akacjowym 161Sezon na wiśnie skończył się już dawno a ja postanowiłam już teraz, byście mieli ku pamięci na kolejny rok, pokazać Wam mój przepis na przepyszną nalewkę. Nie ma z nią wcale aż tak dużo pracy a satysfakcja z domowego alkoholu jest niesamowita. Ja swoimi tegorocznymi nalewkami obdaruję z pewnością połowę rodziny. W tym celu przygotowałam moje własne, mangopapajowe etykiety
Mango Papaja
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 177składniki na poszczególne części, wiem że może to być problemem przy planowaniu zakupów, ale ułatwi nam pracę. Każdą z tych części przygotowujemy oddzielnie, a dzięki takiej rozpisce nie będziemy mieli problemu z proporcjami. Przygotowanie: Krem budyniowy. Do opakowania budyniu waniliowego dodajemy 4 łyżki mleka, cukier, żółtka i całość mieszamy do połączenia się składników. Resztę mleka zagotowujemy i ciągle mocno mieszając
KasiaiKrzysiu.pl
Torcik figowy 213lada wyczyn udał mi się w Kauflandzie gdybyście byli ciekawi). I nie tylko jestem zadowolona ze zdjęć – tych fig ma się rozumieć, ale torcik wyszedł super. Gdybyście mieli ochotę na takie nieco egzotyczne smaki, żeby urozmaicić sobie polską jesień – zapraszam :) Tort zrobiłam z biszkoptu, na który przepis linkuję poniżej, w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki
Ciastkozercy
Paprykowy sos 171koncentraty pomidorowe ( w tym przypadku pudliszki) - 2 łyżki soli - 1 szklanka octu - 7 listków laurowych - 7 ząbków czosnku - 1/2 kg cukru - 1/2 litra oleju Przygotowanie: Paprykę wydrążamy, myjemy i mielimy w mikserze lub maszynce wraz z czosnkiem. Zmieloną paprykę wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy dodatkowe 15 minut. Sos przekładamy do słoików
Zainspirowana w kuchni
Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem 276masełko czosnkowe do omaszczenia Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wałkujemy na cienki placek (grubości ok 2 mm). Wykrawamy literatką krążki. 2. Ser i ziemniaki mielimy, dodajemy przyrumienioną na margarynie cebulkę, posiekaną bazylię oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. 3. Farsz nakładamy na każdy krążek, zlepiamy. Gotowe wrzucamy na osoloną gotującą się
Kuchnia w czekoladzie
Pomidorowe gofry na zdrowy lunch kids 305dosłownie chwilkę. Zapychającą mąkę pszenną zastąpiłam bezglutenową mąką gryczaną i jaglaną które są po prostu zmieloną kaszą. Jeśli nie macie takiej mąki pod ręką to wystarczy Wam maszynka do mielenia (taka jak do kawy) i bez problemu zrobicie mąkę sami. Do tego jajka, odrobina proszku do pieczenia i gotowe :) Zupa jest dobrze doprawiona więc nie martwicie się już o doprawianie
Mienta blog
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 214blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy
mojewypiekiinietylko
domowy pasztet drobiowy 229zabrane z garnka w którym gotujemy kurczaka. Tak podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową
Miód i pieprz
Domowe kopytka 270500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 300g pszennej mąki (tyle ile się wgniecie) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej odrobina soli Ziemniaki (ostudzone) dobrze ugniatamy/przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy do nich 1 jajko i mieszając dosypujemy mąkę. Ugniatamy delikatnie rękoma. Powinno to trwać jak najkrócej, by masa nie zaczęła się coraz bardziej kleić i rozpadać. Ziemniaki powinny tylko
Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi z kapustą i pieczarkami 241podsmażam . Po ugotowaniu kapusty mocno ją wyciskam , dodaje podsmażone pieczarki i cebulę ,kminek,sól,pieprz. Dokladnie mieszam i dodaje bułkę tartą.Jeszcze raz mieszam i przepuszczam przez maszynke do mielenia mięsa ( można nie mielic tylko drobno posiekać) Farsz gotowy . Rozwałkowuje ciasto wykrawam krążki i nakładam farsz , zlepiam . Wrzucam do osolonej wody małyni partiami , wyciągam tylko wypłyną na powierzchnię wody. Podaję
Eli Gotowanie
Pasztet 194dużego garnka wkładam marchew ,pietruszkę,seler ,listek cebulę i sól zalewam wodą i wkładam po porcjowaną kaczkę . Gotuję aż będzie miękka . Następnie oddzielam mięso od kości ,mielę je razem z warzywami ( oprucz cebuli i pora )oraz namoczoną bułką ,dwa razy. Do masy dodaje jajka , pieprz , 1 łyżeczkę pieprzu . 1 łyżkę majeranku.1 łyżeczkę gałki muszkatułowej . Takę masę dokładnie
Eli Gotowanie
Francja: Clafoutis z wiśniami 226margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } Lubię takie dni, kiedy po zjedzeniu pysznego obiadu, którym pochwalę Wam się następnym razem, stwierdzam, że miło by było, gdybyśmy mieli jakiś deser, taki niezbyt słodki i w sam raz na lato. I wtedy M. patrzy na mnie w ten specjalny sposób, kiedy wiem, że mamy ochotę na to samo, szybko
Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Biscotti vel Cantuccini 220się Wam ten wstęp, dla mnie to poranek idealny, którym prawie udało mi się w niedzielę obudzić mojego M., paskuda obudził się zanim weszłam do niego ze stoliczkiem. Niestety mielenie kawy jest procesem zbyt głośnym, a przecież musi być świeża, żeby poranek był idealny! Może jeśli kiedyś kuchnia będzie dalej od sypialni, uda mi się w ten rozkosznie leniwy sposób
Przepysznik - BLW i nie tylko