mielone - 47549 przepisów (strona:2534/3170)

DOMOWY MAKARON ZE SKIEŁKOWANYCH NASION GRYKI (BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI) 133

Składniki, a raczej składnik: Nasiona gryki - kasza gryczana niepalona. Wykonanie: Kaszę gryczaną moczymy na noc. Rano przepłukujemy wodą i odstawiamy. 2-3 razy dziennie przepłukujemy. Nasiona są gotowe do mielenia, gdy wypuszczą małe kiełki.  Skiełkowane nasiona umieszczamy w wyciskarce do soków z końcówką do robienia makaronu.  Makaron suszymy 2-3 h w dehydratorze lub na słońcu.  Wrzucamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO NA NIEDZIELĘ. KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I ŚLIWKAMI (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA). 140

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego! U mnie wszytskie mąki są domowej roboty. Moczę nasiona przez noc, następnie suszę w dehydratorze, a na koniec mielę na mąkę

Jeść, by żyć w zdrowiu
CHLEB HUNZÓW 199

cywilizowanym świecie i domu :-): Składniki na 8 placków chlebowych: 2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy ciasto. Dzielimy je na kulki wielkości orzechów włoskich. Kulkę ciasta umieszczamy pomiędzy papier do pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek

Jeść, by żyć w zdrowiu
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 229

Spód: Mąki i ksylitol mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta. Masa "serowa": Kaszę moczymy przez kilka godzin

Jeść, by żyć w zdrowiu
PASZTET Z KURCZAKA Z GRZYBAMI 182

Mięso i jarzynę wyjmujemy z garnka, obieramy mięso od kości. W wywarze moczymy czerstwe bułki i je później wyciskamy.  Ugotowane mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ). Keksówkę o wymiarach

Kulinarne Fantazje Marioli
Ruske ajerkuchy (Bliny) 201

razym 4 niy za sroge 21 placki. Na wiyrch takego ruskego ajerkucha idzie wciepnōńć byle co, te nojbarzi klasyczne sōm ze śmiytōnkōm i kawiorym abo łososiym. Choć jak ludzie mieli tam biyda, to byli radzi, jak sie takego blina zjedli i ze ôzpuszczōnym masłym. Smacznego! 1 ô = ło 2 jedzą 3 naprawdę 4 są, ō- samogłoska w wymowie między

Chop w kuchni
domowa kiełbasa podpiekana we własnej wędzarni 178

solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe podgardle (pachwinę), na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę ( chudy boczek) na sicie

Miód i pieprz
Rogale marcińskie- po mojemu :) 168

surowe białka w masie. Biały mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z marcepanem. Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli

Kuchnia w czekoladzie
domowe pierożki z mięsem rosołowym 172

składniki na farsz: ok. 500 g ugotowanego mięsa rosołowego 200 g cebuli 100 g masła sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę masła z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. składniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 175

łyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem

Mango Papaja
JAK ZROBIĆ MARCEPAN 172

olejku migdałowego                        lub 2 łyżki amaretto ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Migały mielimy lub tak jak ja użyłam kupionych już zmielonych. Na czysty blat wsypujemy migdały,na nie cukier puder,dodajemy wodę,olejek migdałowy i ugniatamy przez 5 min.masę.Zawijamy w folię

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rogale Marcińskie 896

całą noc. Mak zalewamy wrzątkiem, parzymy 30 minut, a potem odsączamy na sitku. Orzechy, figi i migdały również parzymy, a migdały dodatkowo obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy dwukrotnie, dodajemy śmietanę, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta, ale tak by można ją było rozsmarować (jeśli jest rzadka dodajemy więcej biszkoptów, jeśli bardzo gęsta

Cynamonowe szczęście
Dyniowe leniwe 146

mąki pszennej (lub trochę więcej) Dodatkowo: bułka tarta kilka łyżek masła kilka łyżeczek cukru trzcinowego Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub sitko). Dodajemy dyniowe puree, jajko, cukier i mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę mąki (masa nie może być zbyt sztywna, ale też nie „leista”). Całość dokładnie mieszamy. Blat posypujemy dość

MyCookBook.pl
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 246

jest na kościach ze schabu, gotujemy kości z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Kości wyjmujemy z garnka i studzimy, za pomocą noża wycinamy kawałki mięsa. Szatkujemy lub mielimy. Farsz mięsny, jak zrobić? Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do wcześniej ugotowanego, poszatkowanego mięsa. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekany szczypiorek, bułkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, BEZ DODATKU MLEKA I CUKRU, ORKISZOWE 226

sklejały), smaruję sitka (gotuję od razu w dwóch garach) olejem, przy pomocy pędzla, wówczas pyzy nie przykleją nam się do sitka (ci co gotują własne pyzy na pewno nieraz mieli z tym problem, ja miałam notorycznie, aż wpadłam na ten genialny pomysł). Każdą partię pyz gotuję 7-8 minut na dość dużym palniku (u mnie"7"), woda musi cały czas

Smaczne Zdrowe