Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basimasę serową : 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku, 125 g. miękkiego masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA masy serowej: Mielimy dwukrotnie ser. Żółtka jaj utrzeć z połową cukru , dodać masło, po trochę przesianą mąkę i porcjami twaróg, dalej ucierając, ( aż do dokładnego połączenia ) Białka ubić z pozostałym cukrem i dodać
Pysznosci Babci Basiużyłam masła klarowa nego ) Sposób przygotowania : Czerstwe bułki namoczyć w mleku. Umyte i pokrojone pieczarki dusimy razem z lekko podsmażoną na maśle cebulą.Bułki dokładnie odciskamy. Przestudzone pieczarki mielimy w maszynce do mięsa ( 2 X ) i na końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy
Pysznosci Babci BasiNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basiśmietankowe lub waniliowe ( jak potrzeba) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker. 1 cukier waniliowy Dr Oetker, cytryna ( skórka + sok ), bakalie wg uznania . Sposób przygotowania : 1 . Ser twarogowy mielimy . 2. Z jajek oddzielamy białka (wkładamy do naczynia, w którym będziemy je oddzielnie ubijać z połową cukru i cukrem waniliowym ) . 3. Masło ucieramy z żółtkami i połową cukru, powoli dodajemy
Pysznosci Babci BasiNadeszła jesień, więc ochota na pajdę chleba ze smalcem . Podaję prosty przepis : Składniki : 1 kg słoniny, cebula, 30 dag łopatki, sól, pieprz, Wykonanie : Słoninę stopić , pod
Pysznosci Babci BasiStary w 1538 roku dekretem wprowadził prawo polowania w puszczy wyłącznie przez króla. Dopiero 100 lat później król Władysław IV Waza zezwolił chłopom na wykorzystywaniu lasu, ale w zamian mieli oni strzec go jako własności królewskiej. Niestety po trzecim rozbiorze Polski car zniósł specjalny chroniony status Puszczy. W ciągu 15 lat myśliwi przetrzebili populację zwierząt (z około 500 żyjących żubrów
królestwo garówobkleja ” makaron, co sprawia, że jemy świetne i soczyste danie, a nie ” makaron osobno i sos osobno ” Uwielbiam takie jedzonko Jeżeli użyjemy makaronu spaghetti, będziemy mieli spaghetti carbonara Składniki: 250g makaronu tagliatelle 300 g wędzonego boczku 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego drobniutko sera żółtego 1 większa cebula sól, pieprz
NiePieprz.plWyrabiamy na w miarę jednolitą masę i wykładamy nią dno natłuszczonej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut. Po upieczeniu studzimy. Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Możemy również użyć twarogu w wiaderku. Upewnijmy się jednak najpierw, że w swoim składzie zawiera on jedynie twaróg a nie dodatki jak skrobia, guma guar czy stabilizatory
Jacob TastesWszyscy wstali, ubrali się, zabrali mniejsze lub większe bagaże i zaczęli powoli przesuwać się do przodu. Przez okno mogliśmy pooglądać bardziej ważnych i mniej ważnych panów z komisji. Jedni mieli pomarańczowe kamizelki, a inni płaszcze prochowce i aktówki pod pachą. Staliśmy tak w korytarzach, między siedzeniami, szydząc trochę, że znowu pogoda zaskoczyła drogowców. Podjęłam decyzję, że jeśli mam się przesiąść
bistro mamadanie.Zapraszam. 50 dag.ziemniaków ugotowanych 12-16 dag.mąki 2 jajka 30 dag.kapusty kiszonej 10 dag-20dag.skwarek 1cebula pieprz kminek vegeta sól inne przyprawy jak kto lubi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ugotowane ziemniaki mielimy,dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.Cebulę drobno siekamy i dusimy na tłuszczu.Kapustę odciskamy,płuczemy,kroimy drobno i dorzucamy do cebuli,dusimy,aż do odparowania wody,dodajemy skwarki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigrubych oczkach , gdyż łatwiej i szybciej się wtedy suszą . Najłatwiej suszy się zioła , które kładziemy w całości , a później tylko ocieramy rękami i same się rozkruszają . Wszystkie ususzone warzywa , mielimy w młynku do kawy na średnio – grube kawałki . Trzeba sprawdzać w trakcie , żeby nie zrobił się pył . Mieszamy razem , dodajemy sól ( zapobiega zbrylaniu się przyprawy i nieco ją konserwuje
Ogrodnik w podróżyWōm sie gojście 9 niy łobrzarli, to mogecie im dać na stōł a to pokrōno na kōnski tortilla, a to trocha wōsztu, jako oliwka, kōnsek syra… i bydōm mieli richtig hiszpańske tapas 1 prawdziwa 2 ziemniakami 3 do środka 4 kiełbasa 5 dłużej 6 stronę 7 duży 8 gotowe 9 goście Artykuł Hiszpańskoł smażōnka (Tortilla de patatas) pochodzi
Chop w kuchnidużo bardziej delikatnym. A metoda ta odwraca kolejność, i obejmuje najpierw przygotowanie mięsa w niskiej temperaturze a wykończenie go w bardzo wysokiej temperaturze. Przygotowując steka odwróconą metodą nie będziemy mieli wewnętrznego pierścienia, który będzie obrazował Nam stopień wysmażenia mięsa, zamiast tego będziemy mieć idealnie wysmażonego praktycznie całego steka z wyjątkiem zewnętrznej warstwy. Do przygotowania steków tą metodą będziemy potrzebować termometru
naRuszcie