ciasto - 164325 przepisów (strona:2541/10955)

knedle serowe ze śliwkami 192

orkiszowej lub pszennej 1 jajko 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli ok. 12 szt. śliwek wykonanie: Ser dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę, cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy na każdym kawałku kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej

Domowy Smak Jedzenia
PIECZONA ROLADA Z CUKINII Z BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 222

innych przypraw. Mas jajeczną dodać do cukinii. Dosypać mąkę kokosową i wszystko dokładnie wymieszać. W wersji z nabiałem dodać starty na tarce ser a pominąć mąkę ponieważ sklei on ciasto. Przygotowaną masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto nie może być zbyt grube aby dobrze się upiekło. U mnie ma grubość ok 1 cm. Piec przez 30 minut(...)temperaturze 200 ° C (termoobieg). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić a następnie ostrożnie odkleić papier do pieczenia. W zależności od tego czy ciasto zawiera w składzie ser, ciasto będzie mniej lub bardziej delikatne. To bez sera jest delikatniejsze. Na gotowe ciasto wyłożyć przygotowany farsz. U mnie są to plastry boczku wędzonego i pokrojona w kostkę papryka. w wersji

Ola la LCHF
Jabłecznik ucierany 192

tego jabłecznika mam dość mieszane uczucia. W smaku wyszedł bardzo dobry i wilgotny, natomiast dosyć ciężko się kroił i z lekka mi się kruszył. W kategorii ciast tygodniowych, zwyczajnych, takich typowo do herbaty, gdy chce nam się czegoś słodkiego, oceniłabym go dość wysoko, ale jeśliby wziąć pod uwagę przygotowanie go dla gości… może niekoniecznie… a może to tylko(...)razem miksując kilkanaście sekund, aż jajko dokładnie wkręci się do masy. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową oraz mleko. Miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do formy (20x20cm lub 23x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Oprószamy je cynamonem, mieszamy, a następnie wykładamy na wierzch ciasta, lekko

Smaki Na Talerzu
CIASTO Z PIANKĄ I MALINAMI NA BISZKOPTACH – BEZ PIECZENIA! 444

Wiem, że uwielbiacie takie szybkie ciasta bez pieczenia, dlatego goszczą one tutaj tak często. Robi się je błyskawicznie, są lekkie, smaczne, no i tanie. Dziś, korzystając z pełni sezonu na maliny zapraszam na przepyszne, orzeźwiające ciasto z malinami i galaretką. Jest na biszkoptach, więc nie wymaga pieczenia. Znika tak samo szybko, jak szybko się je robi ;) Sprawdzone kilka razy! Polecam(...)słodką herbatą. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku ( 300 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy zimną galaretkę, wylewamy na biszkopty, wkładamy do lodówki. Na schłodzonym cieście układamy maliny. 3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy, tężejącą zalewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Chleb z ziemniakami – jak wykorzystać ziemniaczane resztki 171

ziemniaków 500 g pszennej mąki 225 g mąki grahamki 1 łyżka soli Rozpuść drożdże i miód w mleko. Dodaj oliwę, obie mąki, sól i ziemniaczane puree. Zarób gładkie ciasto. Ciasto powinno być dosyć miękkie, ponieważ podczas wyrastania grahamka pochłania dobrze wodę i ciasto będzie wtedy bardziej elastyczne. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie(...)wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i złóż kilka razy aby uszło z niego powietrze. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 10 kawałków, około 145 g każdy. Uformuj płaskie placki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 250ºC

codojedzenia
BABECZKI KOKOSOWE Z MALINOWYM KREMEM 287

część mąki i mleka. Całość miksujmy krótko, tylko do połączenia się składników. Odkładamy mikser. 3. W osobnej misce ubijamy białka, aż otrzymamy sztywną pianę. 4. Ubite białka dodajemy do ciasta. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie i krótko mieszamy całość. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i krótko mieszamy. 5. Gotowe ciasto przekładamy do kubeczków do pieczenia lub papilotek umieszczonych w formie

Słodki Pomysł
Langosze z dipem i "Błękit" 224

obiedzie, w Polsce następnego dnia przygotowuje się kopytka lub kluski śląskie . A na Węgrzech langosze - placki z kategorii "bieda danie". Trzeba poświęcić im trochę więcej czasu niż kopytkom, ale ciasto jest łatwiejsze do wyrobienia. Lángos to węgierski smażony na patelni placek drożdżowy z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki. Podaje się go z tartym serem, masłem czosnkowym albo śmietaną kwaśną(...)Ziemniaki dokładnie rozgnieść lub przepuścić przez prasę do dużej miski. Dodać: sól, mąkę i 2 łyżki oleju, a następnie namnożone drożdże. Wymieszać. Dolewając stopniowo resztę mleka z wodą, wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Na koniec polać ciasto łyżką oleju i wyrabiać kilkanaście sekund. Przykryć miskę z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Tartaletki z pieczarkami 153

Dziś szybkie, bo z gotowego ciasta francuskiego wytrawne tartaletki z farszem pieczarkowym, papryką i cebulą posypane parmezanem. Aromatyczne, na gorąco, z dodatkiem dużej ilości sałaty dziś będziemy jeść:) Fajna przekąska na ciepło, zimno, do sałat wszelakich i dipów. Jednym słowem na lunch, do pracy i propozycja na imprezę, której bym się nie powstydziła. Można je ładnie ułożyć np. na świeżej(...)rukoli i polać delikatnie sosem serowym lub dipem czosnkowym, pomidorowym. Pycha! Składniki na 12 tartaletek: opakowanie ciasta francuskiego farsz pieczarkowy z tego przepisu tarty parmezan lub żółty ser, dowolnie 12 silikonowych foremek na muffinki Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie, kroję wzdłuż dłuższej części na pół, następnie w poprzek tworząc 12 równych części. Ciastem wykładam foremki, nakładam łyżką farsz

Zasmakuj Kuchni
Tarta z marchewką i cukinią 264

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 cukinie – 3 marchewki – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 3 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę(...)robimy spaghetti. Następnie wstawić do lodowatej wody. Po 5 minutach odsączyć. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj

I LOVE LIFE
Gryczano-kukurydziany najlepszy chleb bezglutenowy na świecie. 217

tłuste (mąka z ciecierzycy, orzechowe) i takie wypieki są w najlepszym przypadku zakalcem, a przeważnie po prostu ohydne w smaku. Gluten w wypiekach odpowiada za gąbczastą, pulchną strukturę ciasta, czego w wypiekach bezglutenowych z przyczyn oczywistych osiągnąć się nie da. Zagłębiłam się w masę przepisów na wypieki bezglutenowe i wypracowałam przepis na idealny bezglutenowy chleb. Jego sekret tkwi w wodzie(...)gazowanej, która nadaje ciastu lekkości i ugotowanym nasionom lnu, które nadają wilgoci i spajają całość. Chlebek upiekłam na słodko, ale tylko dlatego, że miałam resztkę pestek, które potrzebne mi były do pesto, a że potrzeba jest matką wynalazku, to wykorzystałam gotową mieszankę suszonych owoców. Podsumowując zamiast suszonych owoców użyj dowolnych pestek czy to słonecznika, dyni itp. w dokładnie takiej samej

greenscarf
Ciasteczka cappuccino 174

ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po całym jajku ciągle miksując.  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz proszek cappuccino, miksujemy. Jak by ciasto było bardzo lepiące to możemy dodać jeszcze troszkę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto się nam oziębi, a ciasteczka potem mogą być twarde. 3. Ciasto wkładamy na minimum(...)minut do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4. Po 30 minutach ciasto wyjmujemy, łyżka nabieramy porcję i w rękach forujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy (naprawdę lekko). Tak robimy z pozostałym ciastem. Ciasteczek wychodzi około 2,5 blaszki więc po nałożeniu pierwszych ciasto ponownie dajemy

kruche babeczki
Ptasie mleczko na biszkopcie 206

Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto ptasie mleczko. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietany kremówki (36%) 4 łyżki cukru pudru(...)połączyć z proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszać łyżką tak aby połączyły się w jednolitą całość. Do ubitych białek dodawać naprzemiennie małe ilości raz mąki raz żołtek, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylać na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Masa : Śmietanę kremówkę ubić na półsztywno. Dodać cukier puder, wanilię oraz

mecooks
Sernik bananowy. 306

też mi smakuje. Ma delikatny posmak banana i fajną kremową konsystencję. Raz na jakiś czas warto zrobić taki sernik i zaskoczyć swoich gości nieco innym smakiem :) Składniki na ciasto: 2 szklanki maki + mąka do podsypywania 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany S kładniki na masę serową: 1 kg sera na sernik ( ja miałam(...)oleju Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnice, dodać cukier i margarynę. Posiekać margarynę nożem, żeby połączyła się z mąką i cukrem. Zrobić kopczyk, dodać jajko i śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Można też włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką. Ciasto

Agusiowe smakołyki
Tartinki z ciasta francuskiego z cukinią fetą i pomidorkami 161

Lubię ciasto francuskie, ale zdecydowanie z dodatkami na słono. Ostatnio kupiłam malutkie cukinie i świetnie sprawdziły się w dzisiejszym przepisie. To tartinki z ciasta francuskiego, które można spakować jako lunch lub drugie śniadanie do pracy. Soczyste pomidorki i młode cukinie oraz mój ulubiony ostatnio ser feta to całkiem niezły pomysł na tartinki i pożegnanie wakacji! Tartinki z ciasta francuskiego(...)cukinią fetą i pomidorkami / 8 tartinek Składniki: szeroki pasek ciasta francuskiego  1 malutka cukinia  kilka pomidorków koktajlowych  plaster sera feta  1/2 łyżeczki suszonego oregano  Przygotowanie:  Z ciasta wykrawamy małe kółeczka.  Cukinię i pomidorki kroimy na plasterki.  Warzywa układamy na cieście francuskim.  Wierzch każdej tartinki posypujemy fetą oraz suszonym oregano. Blachę wykładamy

Moja smaczna kuchnia
Tarte Flambée (Flàmmeküeche). 225

też alzacką pizzą. T arte flambée podobna jest do wypiekanego u nas podpłomyka. Swój rodowód bierze, tak jak podpłomyk, od próbnego wypieku chleba. Za pomocą takich cienkich placków z ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano  w nagrzanym piecu i jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był(...)świeżo utartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do misy miksera. Dodać pozostałe składniki  i wyrabiać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić na 5 minut, żeby odpoczęło i wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Przełożyć do wysmarowanej oliwą dużej miski i zostawić do wyrośnięcia

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania