Moje ulubione połączenie smaków: kruchutkie ciasto francuskie, serowo-budyniowe nadzienie i owoce. Całość posypana chrupiącymi migdałami. To doskonały jesienny deser do kawy. Tartę zrobicie w pół godziny, dlatego warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego i przygotować ją gdy przyjdzie nam nagła ochota na coś słodkiego ;) 220 g ciasta francuskiego 3 gruszki garść płatków migdałowych Masa serowa(...)serka kremowego naturalnego 2 jajka budyń waniliowy łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru cukier puder do posypania tarty Formę na tartę (śr. 26cm) wykładamy ciastem. Ciasto przycinamy równo z brzegiem foremki. W misce rozbełtać jajka, dodać serek, budyń, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Masę serową wylać na spód tarty. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół a następnie
Smakołyki AsiDziś mam dla Was ciasto z gruszkami, orzechami... Dawno nie było na blogu żadnego ciasta, ale już się poprawiam i oto jest! Zapraszam! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka i 1 białko 150 g masła Składniki na wypełnienie; 4 gruszki skórka otarta z 1 cytryny 5 łyżek cukru(...)szkl. mleka 1 szkl. orzechów macadamia lub włoskich płatki migdałów do posypania wierzchu Przygotowanie; Mąkę, cukier puder, masło, jajka , proszek do pieczenia łączymy w misce i zagniatamy elastyczne ciasto. Tortownicę wykładamy papierem, następnie dno i boki wylepiamy ciastem. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, wycinamy łyżką do melona gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na dno tortownicy. Posypujemy skórką
Radość kipiąca uśmiechem.Raffaello bez pieczenia Raffaello bez pieczenia, czyli ciasto kokosowe na maślanych herbatnikach. Smaczne herbatniki, które przełożone kremem budyniowym z dużą ilością kokosu smakują świetnie, a ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Raffaello bez pieczenia najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce - herbatniki zmiękną, ciasto łatwo można pokroić i bardzo szybko zjeść Polecam Przepis na blaszkę o wymiarach(...)krem ( mniejsza porcja ). Górna warstwę kremu posypać wiórkami kokosowymi. Raffaello bez pieczenia przechowywać w lodówce. Uwaga! Herbatników należy mieć w zapasie trochę więcej niż podana przeze mnie ilość ponieważ ciasta różnią się grubością, a co za tym idzie może okazać się, że ciastek będzie mniej niż potrzeba i nie wystarczy na pokrycie całego ciasta. Artykuł Raffaello bez pieczenia pochodzi
WSZYSTKO SMACZNESkładniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – mała pierś z kurczaka – 1/2 małej puszki kukurydzy konserwowej – 330 g gęstej śmietany 18% – ok. 100 -125 g mozzarelli – 1 niedużu brokuł – 3 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku – łyżeczka curry – łyżeczka słodkiej papryki(...)Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Kurczaka kroimy na małe kawałki dobrawiamy solą , curry, pieprzem i papryką i smażymy na oleju aż kurczak będzie kruchy. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek
I LOVE LIFEsztywno białka. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy ubite białka oraz pokrojone suszone owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Dowolnie dekorujemy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. *wpis
Domowy Smak Jedzeniapodobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu HELIO . Powiem szczerze że jest równie pyszny.Prosty w wykonaniu bo zarobione ciasto przekłada się od razu do foremki i tam sobie w niej rośnie, bez ponownego wyrabiania. Sezam HELIO : Za ojczyznę sezamu uznawana jest Indonezja, gdzie uprawia się(...)sezamu używane są do produkcji tanin-masła sezamowego. Z nasion sezamu tłoczy się również olej, który jest ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona używane są także do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które
Sama słodycz i szczypta chilidodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać . Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości
RAROSSAPlacki z kiszonej kapusty, czyli fuczki to danie bardzo popularne w Bieszczadach. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście domowa kapusta kiszona, do której w oryginalnej wersji dodaje się ciasta naleśnikowego z mąką pszenną. W wersji LCHF używam po prostu odpowiednich zamienników by cieszyć się smakiem tych pysznych placuszków. Składniki na placki z kiszonej kapusty: 300 g odciśniętej z soku kapusty kiszonej(...)Jeśli jest odpowiednia to po prostu odcisnąć z nadmiaru soku a następnie drobno poszatkować. Jajka ze śmietana i przyprawami dokładnie zmiksować. Następnie dodać część mąki. Całość zmiksować sprawdzając konsystencję ciasta. Powinno być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe ale trzeba uważać bo mąka ta mocno chłonie płyny. Kapustę dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Jeśli istnieje potrzeba można dodać więcej
Ola la LCHFWrześniowa pogoda wspaniale nas rozpieszcza i choć możemy się jeszcze cieszyć ostatnimi, cudownie ciepłymi dniami, jesień niewątpliwie nadciąga ze wszystkimi swoimi darami natury... Dziś na Blogu zatem pyszne ciasto w mocno jesiennym klimacie - ze śliwkami i prażonymi orzechami laskowymi... Pachnące, mięciutkie, wilgotne... Takie w sam raz do kubka gorącej herbaty... do popołudniowej kawki... na leniwy podwieczorek... Szybkie i łatwe(...)rośnie i pachnie tak wspaniale. Przepis na nie znalazłam na stronie Malej Cukierenki (klik) i od razu wiedziałam, ze to będzie baaaaardzo udany wypiek... Autorka przygotowała ciasto z orzechami włoskimi, ja zaś pokusiłam się o zamianę na laskowe i wyszło pysznie, ale oczywiście możecie użyć Waszych ulubionych orzechów. Ogromnie Wam polecam! SKŁADNIKI: 100 g orzechów laskowych
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na ciasto: 3 szklanki mąki 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka cieplej wody pół łyżeczki soli pól łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy lub oleju na sos: ketchup 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru pieprz 5 ząbków czosnku 1/2 opakowania przyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle(...)żółty Z podanych składników wychodzą 2 duże pizze, wielkości blachy od piekarnika. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże z wodą, dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę. Składniki na ciasto łączymy z sobą, wyrabiamy ciasto około 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut, lub do czasu przygotowania pozostałych składników. Składniki na sos również łączymy ze sobą. Czosnek mielimy przez
Życie zaczyna się w kuchnijest zbyt duża więc proponuje zrobić z podwójnej porcji. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Wykonanie ciasta – masło roztopić, odstawić żeby przestygło. Twaróg zmielić, dodać jajko, cukier i wlać prawie zimne masło. Wymieszać, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto na gładką masę. Na stolnicę wysypać(...)trochę mąki. Ciasto rozwałkować nie za cienko. wyciąć kwadraty 12 x12 cm. Następnie pociąć w trójkąty. Na każdym położyć kawałek śliwki lub gruby plasterek jabłka. Zawinąć tworząc rogaliki. Pieczenie – rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C przez 20-25 minut. Rogaliki muszą nabrać rumieńców. Zimne rogaliki polać lukrem
Kuchnia PokoleńWrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek(...)łyżki płatków migdałowych Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać sól,proszek i żółtka,zagnieść ciasto,podzielić je na dwie części,większą i mniejszą. Każdą część osobno zapakować do woreczka i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i ułożyć połówki
Kolorowa kuchnia Elkiwymieszaj z solą, następnie dodaj zimne masło i szybko posiekaj je nożem. Małe kawałeczki masła powinny zostać widoczne. Powoli partiami dodaj zimną wodę. Wymieszaj ręką, aż połączysz składniki. Podziel ciasto na 2 części, zawiń je w folię spożywczą i schładzaj w lodówce około godziny. Formę o średnicy ok 20 cm wysmaruj masłem. Jedną część ciasta rozwałkuj i umieść w formie(...)Jabłka wyłóż na spód ciasta, a wierzch udekoruj kratką wyciętą z drugiej części ciasta. Artykuł Idealne ciasto na apple pie pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkdodanych do mąki migdałów. Uwaga: Syrop klonowy występuje w kilku wariantach - od jasnego, o złocistej barwie i delikatnym smaku do bardzo ciemnego o mocnym, zdecydowanym smaku. Do ciast i deserów używam najczęściej jasnego syropu klonowego, aby smak nie zdominował i nie przytłumił pozostałych aromatów. Klasyfikację syropów klonowych (i syropy) możecie znaleźć na stronie Kuchnie Świata Natomiast jeśli chodzi(...)żółtko rozbełtane z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera o połowę, dodać mąkę (samą lub wymieszaną z kakao albo zmielonymi migdałami) i miksować do połączenia składników Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 3mm na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć za pomocą foremek niewielkie ciasteczka
Cztery Fajery