Pizza z mięsem mielonym Ciasto 3/4 kubka ciepłej wody 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku Szczypta cukru 2 szklanki mąki Farsz 300 g mięsa mielonego dowolnego 2 łyżki koncentratu 1 por 6 pomidorków suszonych 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka(...)PRZYGOTOWANIE: Do kubka 3/4 wysokości, wlewam ciepłą wodę dodaję sól i pieprz, cukier, drożdże oraz olej. Mieszam dokładnie. Do miski z mąką wymieszaną z przyprawami wlewam zaczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Najlepiej na około godzinę. Międzyczasie robię farsz. Na patelnię wlewam olej ok 1 łyżkę. Rozgrzewam. Pora myję drobno siekam
Gotowanie PatkiBiszkopt z białą pianką i galaretką truskawkową to pomysł na bardzo smaczne i lekkie ciasto. Do biszkoptu nie dodałam proszku do pieczenia, a biała masa składa się z jogurtu greckiego oraz ubitych białek. Warstwa truskawkowa to połączenie musu truskawkowego oraz galaretki. Polecam przygotować poniższe ciasto biszkoptowe, ponieważ jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem 😊 Przy okazji, do warstwy truskawkowej możecie(...)ubijać, aż do powstania gęstej, sztywnej masy. Na sam koniec do masy białkowej dodawać (po łyżce!) jogurt wraz z żelatyną. Delikatnie wymieszać. Na biszkopt wyłożyć białą masę. Wyrównać. Ciasto schować do lodówki. Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową : mrożone owoce przesypać do rondelka. Podgrzać, aż do ich miękkości. Następnie zmiksować za pomocą blendera. Do gorącej masy wlać wodę. Chwilę
Ugotowaćmusi być pikantne). Wyrabiamy dodając po trochę bulionu. Należy uważać, żeby masa mięsna nie była zbyt rzadka. Farsz odkładamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ciasto: 1kg mąki (zostawiamy trochę do podsypywania) pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju 2 szklanki ciepłej wody Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji(...)ciasto na pierogi. Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3mm, wykrawamy duże koła (ja robiłem to miseczką o średnicy 11-12cm). Na środek nakładamy łyżkę farszu i zawijamy. Tradycyjny sposób zawijania chinkali to taki, w którym robimy zakładkę z ciasta i dokładamy do niego kolejne zakładki, tworząc na górze swego rodzaju "ogonek
Taste of imaginationSmakowicie wspominam drożdżowy wieniec z białą kiełbasą ( przepis tutaj ) i postanowiłam przygotować coś podobnego - tzn. również kiełbasę w cieście. Wymarzyła mi się konfitura z czerwonej cebuli w połączeniu ciastem i białą kiełbasą, tak też zrobiłam i wyszło bosko! Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli niebawem na blogu. Rolada smakuje obłędnie, po wystudzeniu można ją pokroić na plastry, nie rozpadnie się(...)Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy od Henryka Kani około 400g konfitury z czerwonej cebuli (wyszło mi tyle z 1kg cebuli) 1 jajko Piekarnik rozgrzewamy do 200*C bez termoobiegu. W małej miseczce roztrzepujemy jajko. Schłodzone ciasto rozwijamy, smarujemy warstwą konfitury z cebuli, zawijamy rogi ciasta i układamy pierwszą kiełbaskę. Ciasto zawijamy, tak by kiełbasa była przykryta, kładziemy
Gotowanie i blogowanieŚwiętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego(...)jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W większej misce mieszamy ze sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy
Życie zaczyna się w kuchniJesień i zima to czas ciepłych ciast pachnących korzennymi przyprawami. Sztandarowymi wypiekami tego okresu są marchewkowce, chlebki dyniowe i bananowe. Ta wersja ciasta marchewkowego jest wyjątkowo pyszna! pachnąca, wilgotna i z podanej porcji wychodzi ciasta nie mało :) Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Od siebie dodałam gorzka czekoladę i orzechy pekan. Marchewkowe ciasto z pekanami(...)masę. Strumyczkiem wlewamy masło i mieszamy. Mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy mieszamy w drugiej misce i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Następn ie dodajemy marchew oraz czekoladę i orzechy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (ja piekłam w wielkiej keksówce po mamie, ale mozna w dwóch tradycyjnej wielkości). Wstawiamy do gorącego pieca na 50 minut. Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem
Dzieje kuchennej WiewióryChrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy 1 jajko 50g świeżych drożdży 5 łyżek letniego mleka mąka do podsypania Dodatki: 300g fileta(...)łyżek ciemnego sosu sojowego 5 łyżek wody 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z limonki Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać letnie mleko, cukier, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, oliwę, drożdże oraz wodę
Szalona Kuchnia Ewelinyjeszcze namiastki słodyczy, możecie dodać posiekaną drobno dobrej jakości czekoladę. W przepisie liczą się proporcje, jednak jeśli czegoś nie macie, to nie panikujcie. Dążcie po prostu do odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie macie orzechów włoskich? Nic strasznego, dodajcie więcej innych bakalii lub dosypcie trochę mąki. Możecie użyć dowolnych bakalii, byle pi razy drzwi, mieściły się one w tych(...)null,"recipeInstructions":["M\u0105k\u0119 wysypa\u0107 na stolnic\u0119.\r","Zimne mas\u0142o posieka\u0107 i doda\u0107 jajka oraz bakalie i s\u00f3l.\r","Zagnie\u015b\u0107 ciasto.\r","Urywa\u0107 kawa\u0142ki ciasta i rozp\u0142aszcza\u0107 je w d\u0142oniach.\r","K\u0142a\u015b\u0107 ciastka na blasze wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia.\r","Piec
Mieszam w GarnkuPyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu(...)pulchną masę dodajemy miód a na końcu oliwę. Wszystko chwilę miksujemy i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy ubita pianę z białek i na końcu jabłka . Wszystko mieszamy. Uwaga – ciasto będzie bardzo gęste. Wszystko wykładamy do formy ( u mnie ” keksówka” czyli wąska foremka o wymiarach 11,5 x 25 cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut
I LOVE LIFEPyszne ciasto drożdżowe z serem Dzień jak co dzień, ciasto musi być w domu. Dzisiaj drożdżowe z serem. Składniki na ciasto 2 żółtka 250 g mąki 100g masła cukier 4 łyżki olejek rumowy szczypta soli Serowa masa ser twarogowy tłusty 400g 1 cukier wanilinowy 2 zółtka 2 łyżki cukru Rozczyn drożdże 40 g 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)wystygnięcia. Mąkę, cukier, szczyptę soli połącz ze sobą. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch. Do suchego dodaj rozczyn i żółtka. Wymieszaj ręką. Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem
KurnikowoDzień dobry co powiecie na ciasto bez białej mąki i tłuszczu? Jeśli jeszcze zastąpicie biały cukier (bo akurat tylko taki miałam pod ręką) na np brązowy to już będzie całkiem fit i zdrowo. Do przygotowania tego ciacha użyłam mąki migdałowej, którą otrzymałam do przetestowania zw ramach współpracy z Misiontek.pl - jest to sklep ze zdrową żywnością oferujący nasiona, bakalie(...)Ponadto obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Można ją z powodzeniem wykorzystywać jako zdrowy zamiennik mąki pszennej np. do przygotowywania wszelakich wypieków - ciast, pieczywa czy placuszków. Ja przygotowałam z niej pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem gruszek. Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 gruszki garść płatków migdałowych
Cynamonowe szczęściecynamonem, nęcą zapachem karmelu, smakują domem, chciałabym, żeby własnie z takim aromatem kojarzyło się moim dzieciom dzieciństwo. Skandynawskie Bułeczki cynamonowe Classic cinnamon buns porcja na ok 30 bułeczek ciasto: 570 ml ciepłego mleka 150 g drobnego cukru 45 g świeżych drożdży 1 kg mąki pszenej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 180 g rozpuszczonego masła 1 duże jajko nadzienie(...)drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 100 ml wody W dużej misce miksujemy mleko, cukier, drożdże, kardamon, stopione masło oraz jajko. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas zagniatając ciasto hakami. Miskę z zagniecionym ciastem przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy na blat lekko posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość
Dzieje kuchennej Wiewiórygdyż zawierają one sporo masła i cukru. W ich składzie nie znajdziecie natomiast jajek, a twaróg zastąpiłam jogurtem naturalnym. Duża ilość tłuszczu sprawia, że oponki mają strukturę podobną do ciast półkruchych. Oponki z poniższego przepisu są przygotowane na słodko, więc można ich nie dekorować. Polecam jednak oblać je czekoladą, gdyż idealnie współgra ona ze smakiem oponek. Z poniższego przepisu można(...)zrobić 12-15 sztuk . Oponki pieczone Składniki: CIASTO 250g mąki pszennej 150g jogurtu naturalnego 120g masła 100g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 30g mlecznej czekolady 20g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki powinny być z lodówki - mąkę i cukier puder przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia - do składników
Smakołyki BerenikiDziadek, po dwóch synach, miał parcie na dziewczynkę). Ostatnio jednak - co mój Mąż stwierdził z niejakim przerażeniem - ciągle coś . Niecałe trzy miesiące temu przewróciłam w pracy stojak z ciastami - prosto na lewą stopę (o czym pisałam Wam tutaj ). Skończyło się na prześwietleniu, orzeczeniu stłuczenia i jednym dniu wolnym, który wykorzystałam na wylegiwanie się na sofie - w pełni zasłużone! Tymczasem(...)święta! Ja tym razem temat potraktowałam bardzo luźno, i po inspirację zamiast do Włoch, udałam się do Francji. Pissaladiere pochodzi z Nicei; to tam wypiekano placki na chlebowym cieście z dużą ilością karmelizowanej, mięciutkiej cebuli, czarnymi oliwkami i anchovies, i sprzedawano każdego poranka. Muszę przyznać, że od dawna miałam ochotę na ten francuski przysmak; anchovies kupiłam już jakiś czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabci. Robi się go błyskawicznie szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu! Pobija nawet bagietki z masłem czosnkowym! Prosty, smaczny, idealny na imprezy. Jeżeli nie zawsze udawało Ci się ciasto drożdżowe.. zapewniam, że z tego przepisu uda Ci się na 100%! Do dzieła Składniki na ciasto drożdżowe: – 300 g mąki pszennej – 150 g letniej wody – 25ml(...)wraz z cukrem. Mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ręką wyrabiamy na elastyczne, jednolite ciasto, tak by odchodziło od ręki i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe. Cebulkę i zioła drobno siekamy lub rozdrabiamy w malakserze. Mieszamy
Be Fit Be Strong