kwiaty cukinii w cieście piwnym 139piwa szczypta soli tłuszcz do smażenia wykonanie: Z kwiatów cukinii usuwamy pręciki. Delikatnie opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mąkę mieszamy z solą oraz piwem. Każdy kwiatek maczamy w cieście. Smażymy z każdej strony na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu (tłuszczu powinno być tyle aby przykrył dno patelni). Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzenia
Pizza 210Domowa pizza na średniej grubości cieście z własnoręcznie robionym sosem pomidorowym, podwójnym serem, szynką i papryką. Chyba nie muszę nic więcej dodawać :p Składniki na pizzę o średnicy ok. 40-45 cm: (Inspiracja: " Przepisy kulinarne ") Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 230 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka(...)ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać sól, oliwę, zaczyn i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne, nieklejące się ciasto i wyrabiać je przez kilka minut. Następnie włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 h. Gdy ciasto będzie rosło pomidory sparzyć, obrać
Simply Food
Ciasto snickers 549Ciasto snickers wzorowane jest na znanym batoniku z dużą ilością masy krówkowej i orzechami. Lubię proste i pyszne ciasta, wiec ten deser szykuję bez pieczenia. Oparty jest na herbatnikach i na domowym kremie. Mam jeszcze kilka innych propozycji na ciasta inspirowane znanymi ciastkami, czy też batonami. Kokosowe ciasto rafaello oraz ciasto 3 Bit to jedne z bardziej ulubionych(...)prostszych do zrobienia ciast
AniaGotuje.pl
Tarta na cieście francuskim z kozim serem i pomidorami 192przygotowań jest mało i składników nie za dużo. Pomidory o tej porze najlepsze, więc i tarta najlepsza. Najlepiej użyć różnokolorowych pomidorów - będą się ładnie prezentować/ Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) mały kremowy kozi serek - rolada 3- 4 średniej wielkości pomidoty masa: 1 jajo 125 g koziego jogurtu łyżka koperku - opcjonalnie listki z 2 - 3 gałązek tymianku(...)pieprz, sól pietruszka do podania przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st c. Przygotować spód z ciasta. Formę do tarty (użyłam okrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec
Stare Gary
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 176jestem weganką musiałam zmienić ciut składniki, tj. mleko zwykłe zastąpiłam roślinnym, a miód syropem z tapioki. W książce mowa o tym, że na czas pierwszej fermentacji można ciasto pozostawić na całą noc w lodówce (podobno na tym jeszcze bardziej zyskuje na smaku) , a ja już wiem, że następnym razem upiekę jeden bochenek, a drugi wstawię właśnie na wyrastanie do lodówki(...)całą wodą w której się moczyły. Zagnieć wszystkie składniki. Wiem, że zdjęcie jest mało seksowne, ale tak wygląda to w rzeczywistości, a zależało mi na pokazaniu Wam konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odstaw na godzinę pod przykryciem na fermentację wstępną. Po godzince wygląda tak: Ciasto należy teraz „złożyć”, czyli ponaciągaj do środka z czterech stron. Odstaw ponownie ciasto
greenscarf
Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą 188Dzień dobry :-) Odpoczynek się skończył, więc wracamy do innych przyjemności jakimi jest pichcenie ;-) Moje starsze dziecko marzyło o mini pizzach, więc w sumie dawno nie było, to zrobiliśmy. Ciasta idealnego na pizzę poszukuję już chwilę, tym razem skorzystałam z tego przepisu ( klik ). Ciasto fajne, puszyste nawet na drugi dzień, dałabym tylko więcej soli :-), nie trzeba czekać długo na wyrośnięcie(...)dodajemy wodę i cukier, mieszamy, żeby składniki nam się rozpuściły. Na sam koniec dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jak na ruszy, to dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące (moje było) to dodajemy trochę mąki. Jak będzie już gładkie i nie będzie się lepiło nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 2. W międzyczasie przygotowujemy
kruche babeczki
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 206Jeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu(...)lubi drożdżówki z serem lub z owocami. A jak jeszcze połączymy te smaki razem - to już jest poezja :) Gdyby nie czekanie na wyrastanie ciasta (chociaż właśnie przypomniałam sobie, że specjalna miska siedzi w czeluściach szafki 0_0) to bułeczki robi się bardzo szybko. Składniki: 450 g mąki 16 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 80 g cukru 1 łyżeczka soli
Gotowanie z pasją
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 169Jeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu(...)lubi drożdżówki z serem lub z owocami. A jak jeszcze połączymy te smaki razem - to już jest poezja :) Gdyby nie czekanie na wyrastanie ciasta (chociaż właśnie przypomniałam sobie, że specjalna miska siedzi w czeluściach szafki 0_0) to bułeczki robi się bardzo szybko. Składniki: 450 g mąki 16 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 80 g cukru 1 łyżeczka soli
Gotowanie z pasją
Ciasto jogurtowe z serem i rabarbarem 183się poszczęściło, to tak z przytupem! Sadzonki wyhodowane z nasion, rosną przepięknie, dzięki czemu wysiany rabarbar w tym roku mogę już zbierać i przygotowywać pyszności, takie jak to obłędne ciasto jogurtowe, które przygotowuje się w bardzo szybki sposób. Do sera dodałam doskonałej w smaku konfitury ze sklepu Amus , dzięki czemu zwykły smak twarogu zmienił się w mus serowo - brzoskwiniowy. Potrzebujemy(...)Ciasto: 380 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 jaja 120 g cukru 200 g jogurtu naturalnego 250 ml oleju roślinnego Mus serowo - brzoskwiniowy: 500 g twarogu (najlepiej z wiaderka) 80 g miękkiego masła 80 g cukru 1/2 słoiczka konfitury brzoskwiniowej z kwiatem pomarańczy Ponadto: 2-3 laski rabarbaru Na początku przygotowujemy mus serowo - brzoskwiniowy
MamaOskarka
Krakersy na zakwasie 238czosnek granulowany, albo bez dodatków), - olej do posmarowania rozwałkowanych placków, - gruba sól do posypania po wierzchu, - Uwaga! Zalecam dodać stopniowo 100 g wody. Oryginalny przepis jej nie zawiera. Mi ciasto wydawało się za suche, w stosunku do tego co podają w oryginalnym przepisie. Wykonanie: Wymieszaj ze sobą przy użyciu miksera z hakiem bądź ręcznie wszystkie składniki, czyli: mąkę, sól, zakwas(...)żytni, masło, zioła (można bez ziół), tak by wyszło w miarę gładkie (nie lepiące się) zwarte ciasto (coś w stylu kruchego ciasta). W przypadku gdy jest zbyt suche, dodaj stopniowo wody (100 ml powinno starczyć). Powstałe ciasto podziel na dwie równe części i zrób coś na kształt prostokątnych sztabek. Obydwie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum
Przepisy na domowy ser i chleb
Tartaletki z czerwoną cebulą 233propozycja na imprezowa przekąską. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Słodkawy smak cebuli i wyrazistego boczku otulony delikatną masa jajeczną tworzy przepyszny posiłek. Składniki: (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: olej do smażenia 4-5 średnich czerwonych cebul 200g wędzonego boczku sól, czarny pieprz 2 jajka(...)słodkiej śmietanki 30% ząbek czosnku 30g parmezanu Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek
Pyry na Gaz
Pizza z hummusem, karmelizowaną cebulką i chutney z pomidorków (Pizza con hummus, cipolle caramellate e chutney di pomodorini) 191eksplozję smaku, zapachów i kolorów", tak dzisiejszy przepis określił mój małżonek ;):) Dzisiejsza pizza jest inna niż wszystkie, bez sosu pomidorowego i mozzarelli. Bazą pizzy jest puszyste ciasto drożdżowe z oregano a dodatkami do niej aromatyczny hummus z musztard ą i kurkum ą, karmelizowana cebulka i słodko-kwaśny chutney z pomidorków. Składniki niezbyt kojarzone(...)polvere 1-2 cucchiai di succo di limone scorza grattugiata di un limone sale, pepe * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Gruppo Macro " e " Oreegano ". PRZYGOTOWANIE Ciasto na pizze W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. Mieszamy oba rodzaje m ą ki. Do dołka
La grande e la piccola cuoca
Ciasto czekoladowe bez mąki 327Ostatnimi czasy, rzadko wprowadzam nowe posty a to dlatego, że ograniczam pieczenie ciast ale dzisiejszy przepis mogę w 100% polecić tym którzy dbają o swoją wagę :) Ciasto jest bez mąki i zamiast cukru dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła(...)żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i polewamy nią wystudzone
Różne smaki w kuchni
tort szachownica 185solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.21 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego(...)żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki z kakaem, proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.21 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego
Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto z gruszkami 213Gruszki w tym roku obrodziły, więc trzeba korzystać, dlatego dziś proponuję pyszne, a zarazem bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z tymi owocami właśnie. Dużo soczystych gruszek zanurzonych w cieście i do tego obowiązkowo polewa czekoladowa, mówię Wam rewelacja. Gdyby jeszcze podać je z bitą śmietaną i kulką lodów waniliowych, to dopiero byłaby rozpusta, ale samo też smakuje genialnie(...)proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm). Gruszki obieramy przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy na cieście. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja użyłam taką bez mleka w składzie i rozpuściłam ją w kąpieli wodnej. Wy jeśli
Cynamonowe szczęście