ciasto - 163312 przepisów (strona:2536/10888)

Chrusty rozpusty, czyli faworki 133

słodkiego karnawałowego szaleństwa. 2 szklanki mąki 4 żółtka ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 2-3 łyżeczki wódki Szczypta soli Garnek oleju Cukier puder Wszystko ładnie należy ze sobą wymieszać, wyrobić ciasto. Następnie ciasto musimy zbić. Tak, drogie Panie, i Panowie.  Pobić do  nieprzytomności. Wyżyć się, za całe zło tego świata.  Za to że, mąż się nie domyśla(...)słona, za to że, ta stara sąsiadka spod piątki znowu się czepiała, o Waszego czworonoga, że za głośny, że za mały, że za duży.. Wałkiem uderzamy  o ciasto i/lub wkładamy ciasto do siateczki, zawiązujemy i rzucamy  o podłogę, przez kilka minut w celu napowietrzenia ciasta. Następnie rozwałkowujemy ciasto, im cieńsze tym  wydaje mi się, że lepsze

Pora na pora
SZARLOTKA!!! 190

Znowu na słodko. Tym razem szarotka.  Blacha 20 cm. ciasto 300 gram mąki (100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej, 50 g  mielonych migdałów, 50 g gryczanej)   jajko łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek  cukru   opakowanie cukru waniliowego 250-300 g masła nadzienie -   4 duże jabłka cynamon 3 łyżki cukru  Składniki(...)ciasto łączymy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy - ja używam robota kuchennego.  Gotowe jest gdy można je "fajnie" wyrabiać w ręce, dlatego kwestia masła jest tutaj istotna. Dałam troszkę więcej niż kostkę, żeby było bardziej plastyczne. Ciasto odstawimy do lodówki na ok 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2-3 łyżki cukru oraz

BezglutenowaIzabela
Najlepsze faworki 151

koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . Jednak Małopolska, jak zwykle musiała być oryginalna, i ten dzień nazywany był Combrowym Czwartkiem(...)się dopiero w okolicach XIX wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie

Kate's Kitchen
Tort minecraft - wyzwanie 371

jest czekoladowym ganache.  W środku jest frużelina truskawkowa, krem z białej czekolady i pianka truskawkowa z borówkami.  Aby tort był stabilny i udźwignął dekoracje zrobiony jest z ciasta czekoladowego. Polecam Wam do wypróbowania. Na tort o średnicy 20 cm będziecie potrzebowali. Cztery blaty ciasta czekoladowego. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc(...)foli aluminiowej dostępnej w markecie, lub  upieczcie w tortownicy i przekrójcie na połowę.  Następnie upieczcie kolejny raz i po przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję  do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców 188

również cudowny sos. Ugotowane owoce użyłem zaś do farszu i połączyłem z pieczoną kaczką, podbijając smak sosem sojowym, octem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Kluczem do sukcesu pierogów gyoza jest ciasto przygotowane z mąki pszennej i ryżowej zaparzanej najpierw wrzątkiem. Ma ono zupełnie inną, bardziej plastyczną strukturę i po ugotowaniu na parze jest cudownie delikatne. Ciasto można też zrobić spokojnie(...)jeśli nie podajemy ich od razu po ugotowaniu, polecam dodatkowo podsmażyć tak, jak się to robi w Japonii. Są pyszne! * SKŁADNIKI na ok. 50 pierożków gyoza (5-6 porcji) Ciasto: 150 g mąki ryżowej 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 150 ml wrzątku 2 łyżki oleju Farsz: 2 kacze piersi garść suszonej żurawiny 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 papryczki

Food Square
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 234

śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych ulubionych składników, może to być na przykład podsmażony filet z kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam!     Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 ) 2 płaskie łyżeczki soli 10 g cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy ) 200 ml letniego mleka 30 ml oleju + dodatkowo(...)posypania   Składniki farszu: pół szklanki sosu pomidorowego 10 dkg szynki 10 dkg żółtego sera pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół pęczka szczypiorku     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny

Blog z Apetytem
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 221

Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego(...)jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W większej misce mieszamy ze sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
Szybkie ciasto z borówkami i marcepanem 251

dzień, dwa i same wyjdą z lodówki. Tak właśnie było tym razem z borówkami, które udało mi się kupić okazyjnie w dobrej cenie. Nie mając wyjścia ukręciłam na szybko ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina ciasto drożdżowe, jest miękkie, sprężyste, ale nie wysycha tak szybko, a dzięki dodatkowi owoców jest wilgotne. Można śmiało użyć innych owoców, na przykład jabłek(...)masy przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj. Następnie zetrzyj 2/3 marcepanu na tarce o grubych oczkach i borówki. Delikatnie wymieszaj całość. Formę do wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, a na górę zetrzyj resztę marcepanu. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut. Smacznego!     Artykuł Szybkie ciasto z borówkami i marcepanem pochodzi

greenscarf
Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad 173

porcji ugotujecie i tak tani obiad dla całej rodziny. Warto więc postanowić na jakość. Sądzę, że każdy z Was ma swój ulubiony przepis na pierogi również na ciasto. Od kilku lat robię ciasto na pierogi z dodatkiem gorącej wody. Jest to sprawdzony przepis i zawsze go wykorzystuję do pierogów. Ciasto ma duże znaczenie, bo pierogi muszą być miękkie. Oczywiście nadzienie(...)natki pietruszki lub mięty, opcjonalnie Dip z awokado 1 awokado 150 g greckiego jogurtu 1 ząbek czosnku sól do smaku D omsy miksera wsyp mąkę, dodaj żółtka i zarób ciasto. Następnie wlej wrzątek i zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryj folią i odstaw na 20 minut. Groszek blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj

codojedzenia
Strucla drożdżowa 190

wymieszać z 1/2 łyżki cukru i  letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników . Ciasto wrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało(...)się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm.  .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz.    Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką.Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Nagrza

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem 210

dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką, następnie dolewamy wodę gazowaną. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez 10 minut. Na koniec do ciasta dodajemy 3 łyżki kminku i mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody. Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny(...)chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy folią spożywczą i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około 9-10 godzin.  Gdy chleby wyrosną, zdejmujemy folię. Obydwa chleby delikatnie nacinamy i posypujemy kminkiem. Wstawiamy je do zimnego

Kulinarne przygody Gatity
Mini bagietki czosnkowe 244

środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u mnie w domu była to porcja na raz, wszystkie wyszły jeszcze ciepłe Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej chlebowej 2 płaskie łyżeczki soli 10 g cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy ) 200 ml letniego mleka 30 g miękkiego masła   Dodatkowo: 50g miękkiego(...)masła 3-4 ząbki czosnku pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (można też użyć suszonej pietruszki) 1 jajko- do posmarowania bułek   *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat

Blog z Apetytem
ciasto bananowe z jabłkami 191

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 banany, dojrzałe 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 60 g masła, roztopionego 1 jajko 100 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Ślimaczki z szynką. 209

Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z niesamowicie smacznego ciasta jogurtowego, oprószone sezamem i apetycznie nadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam! Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki(...)robimy w środku wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięty rozczyn, resztę wody wymieszanej z jogurtem oraz olej, mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie łyżkę zastępujemy mikserem i wyrabiamy ciasto dosypując tyle mąki, aby powstało dość luźne, ale gładkie, zwarte ciasto (około 8-10 minut). Pamiętajcie, że im ciasto będzie rzadsze tym bułeczki wyjdą bardziej delikatne i puchate, ale musi być

Rozpustne gotowanie
Krokiety ziemniaczane z serem i sosem grzybowym 2885

łyżeczkami soli) -2 łyżki masła -2 jajka -5 łyżek mąki ziemniaczanej -łyżka natki z pietruszki  -vegeta do smaku -pieprz do smaku -1 szkl mąki pszennej (jeśli ciasta bardzo się klei można dodać trochę więcej) DODATKOWO -ser żółty  PANIERKA -2 jajka -sól, pieprz -trochę wody -bułka tarta -olej do smażenia SOS GRZYBOWY -200g grzybów mrożonych -1 mała cebula(...)gładkie puree.  Studzimy. Do letnich ziemniaków dodajemy 2 jajka, mąkę ziemniaczaną, natkę z pietruszki, pieprz, vegetę do smaku i wszystko mieszamy, dodajemy mąkę pszenną tak by powstało ciasto.  Ręce moczymy w wodzie ( by ciasto nam się do nich nie kleiło) i urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, dajemy do środka kawałek żółtego sera, i składamy zalepiając boki tak by powstał

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku