ciasto - 163312 przepisów (strona:2527/10888)

Ciasto z galaretką i kremem karpatka 389

Podaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić(...)pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać składniki suche po jednej łyżce do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Przygotowanie galaretki i owoców – dwie galaretki truskawkowe zalać wrzącą wodą, dokładnie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto na oleju z jogurtem i owocami 137

ciasto jest banalnie proste i można je zrobić z różnymi owocami. Można je zabrać na piknik lub wycieczki. Ciasto jest delikatne i puszyste. Na wierzchu można pokruszyć kruszonkę, posypać wiórkami kokosowymi lub oprószyć cukrem pudrem. By ciasto się udało wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 szkl(...)wiórek kokosowych Przygotowanie: Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.  Rabarbar pokroić na kawałki i zasypać cukrem. Odłożyć na około 2 godziny. Przed dodaniem do ciasta zlać nadmiar płynu dodać truskawki wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Jajka z cukrami ubić mikserem na puszystą i gęstą masę. Miksując na wolnych obrotach wlewać powoli olej. Gdy składniki się połączą wyłączyć

Ala piecze i gotuje
Pierogi a’la kebab 306

odgrzaniu. Z podanej porcji wyjdzie Wam spora ilość pierogów, które możecie również zamrozić i wyjąć w razie potrzeby Pierogi a'la kebab Drukuj przepis Składniki Ciasto: -1 kg mąki pszennej -1 kostka drożdży (100 g) -2 szklanki mleka (500 ml) -100 g masła lub margaryny -1 jajko -łyżka cukru -1 łyżeczka soli -1 łyżka oregano Nadzienie(...)puszka kukurydzy -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -około 250 g sera żółtego -2 łyżki ketchupu -przyprawa gyros -sól, pieprz Dodatkowo: -1 jajko, roztrzepane, do posmarowania pierogów Przygotowanie --> Ciasto: --> Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1 szklankę mleka, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej

Marta Gotuje
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami 194

Przepis na pełnoziarniste ciasto z truskawkami powstał, kiedy tylko w naszym ogródku pojawiły się pierwsze truskawki. Świeże, sezonowe owoce zawsze są tak bardzo wyczekiwane. Trzeba korzystać z tych dobroci, bo tak szybko odchodzą . Kiedy przychodzi sezon na truskawki , wszystkie przepisy się na nich opierają. Później czas na maliny, a później to już zapach cynamonu i jabłka w roli głównej. Znowu(...)przychodzi wiosna i zaczyna się rabarbar. Czy to nie jest piękne? Czekamy z niecierpliwością na to, co urodzi Ziemia. To ciasto zrobiłam w wersji pełnoziarnistej . Chciałam, abyście z mniejszymi wyrzutami sumienia mogli zjeść ciacho truskawkowe. Poza tym, dobrze smakuje połączenie pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych w cieście. Tak zdrowo! Daje to lekko orzechowy posmak, który uwielbiam. Aby go dodatkowo podkręcić

Słodkie Gotowanie
"MIĘTUSKI " BABECZKI WYPEŁNIONE BUDYNIEM Z MIĘTOWYCH LANDRYNEK, OZDOBIONE ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ 133

Uwielbiam babeczki, uwielbiam te małe konstrukcje, więc moją myślą przewodnią na tym blogu jest zamykanie tych tradycyjnych ( i tych trochę mniej) ciast w małych papilotkach. Przedstawiam wam zatem, wariacje na temat ciasta pt. "Miętusek" Czekoladowe ciasto, które dzięki dodatkowi świeżej mięty ma fajny orzeźwiający smak. Środek babeczki wypełniłam budyniem na bazie rozpuszczonych miętowych landrynek. A na to wszystko nałożyłam piankę(...)śmietanki i galaretki. Próbujcie! SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 0k. 12 listków świeżej mięty 1 tabliczka czekolady WYKONANIE: włączam piekarnik na 180 stopni C siekam drobno listki mięty   rozpuszczam czekoladę w kąpieli

Upiecz sobie babeczkę
Racuchy z bitą śmietaną i truskawkami 179

smaczne i idealnie nadają się do podania na śniadanie lub deser, na pewno będą smakowały dzieciom. Do przygotowania racuchów będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 10 racuchów na ciasto: 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 300 ml letniego mleka 2 jajka (jajka L) 50 g cukru 20 g drożdży świeżych 50 g roztopionego i przestudzonego masła(...)około 2-3 łyżek cukru pudru oraz około 300 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Racuchy z bitą śmietaną i truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, mleko i całość miksuję (mieszam) do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodaję jajka, mąkę, sól, roztopione i przestudzone masło, całość nadal miksuję (mieszam) do uzyskania jednolitej masy

Uwaga Babcia Gotuje
MALINOWA PIANKA NA BISZKOPTACH 227

Lato to taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej i częściej robimy serniki bez pieczenia, ciasta z owocami i ciasta galaretką. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto na biszkoptach, które jest idealnym pomysłem na upalny dzień. Wspaniale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodkości! Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się błyskawicznie! Ja zrobiłam z malinami – Wy możecie śmiało

Ostra na Słodko
Tarta ze szparagami i pieczarkami 159

Słońce. Piasek. Zamiast plaży piaskownica :P ;) Powoli kończy się sezon szparagowy i na jego zakończenie postanowiłam przygotować z nimi coś innego niż dotychczas. Wybrałam tartę na kruchym cieście, farsz stanowiły oczywiście szparagi i do tego pieczarki i ser. Całość uzupełnia świeży koperek. Było pysznie :) Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 180 g mąki 120 g masła(...)wody Farsz: 1/2 pęczka zielonych szparagów 30 dag pieczarek 200 g  śmietany 18 % 3 jajka 120 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatałowa 2 łyżki posiekanego świeżego koperku Ciasto: Wszystkie składniki szybko ze sobą zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem

My simple kitchen
Focaccia z pomidorkami i szparagami 170

ochotę, ale nie bardzo na ich jakieś bardzo wymyślne przygotowywanie. Zwykle focaccię robi się z jasnej mąki. Ja do mojej użyłam mąki chlebowej z Lidla 1050, a więc ciasto jest troszkę ciemnawe i cięższe w smaku, co nie znaczy gorsze Ja dodałam ciut więcej mąki, ale wszystko zależy od chłonności mąki, więc zacznijcie od 375g i jeśli zajdzie potrzeba, dosypcie(...)ciep\u0142ej wodzie mieszamy dro\u017cd\u017ce z cukrem i odstawiamy a\u017c wytworzy si\u0119\u00a0piana.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce i zaczynamy wyrabia\u0107 ciasto.\r","Ciasto b\u0119dzie do\u015b\u0107 kleiste.\r","Dodajemy s\u00f3l i oliw\u0119 i dalej wyrabiamy w sumie ok 10 min.\r","Rozwa\u0142kowujemy focacci\u0119, uk\u0142adamy

Mieszam w Garnku
Słodkie bułki z budyniem 201

Ostatnio bardzo często pieczę ciasta drożdżowe. Mój mąż je uwielbia, a jeszcze bardziej kocha je mój syn. Również ze względu na syna, najczęściej nadzieniem każdego wypieku jest budyń. Z tymi bułeczkami wiąże się jednak historia nieco dłuższa. W czwartek siedząc w pracy postanowiłam, że pojedziemy w piątek do ZOO. Szybko wzięłam urlop, a po powrocie z pracy zabrałam się(...)się złożyło, że mój syn już zgłodniał, bo jak tylko zobaczył mnie z drożdżówkami, to nie chciał odpuścić. I tak też zamiast sesji drożdżówek, mam sesję syna ;-) SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 70 g cukru 8 g soli 1 jajko 100 g masła Nadzienie: 2 opakowania

Passions hobbies life
Ciasto z truskawkami na maślance z galaretką 662

Pyszne i delikatne ciasto z truskawkami, a do tego zamiast śmietanki, do ciasta została użyta truskawkowa maślanka, co sprawiło ,że ciasto nie jest za tłuste i ciężki, można by powiedzieć ,że to taka mała wersja fit :) Składniki: Biszkopt : 3 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody(...)maślanki i miksujemy do połączenia się składników. Możemy mieszankę włożyć na jakiś czas do lodówki i gdy zacznie gęstnieć wylać na biszkopt. Wkładamy do lodówki aż całkowicie nam ciasto stężeje. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy według przepisu i zimną wylewamy na samą górę, jeżeli chcemy aby była nieco twardsza możemy rozpuścić ją np. w mniejszej ilości wody np. 400 ml. Ciasto chłodzimy

W Moim Magicznym Domu
Łaciate ciasto z truskawkami. 199

Dziś mam dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto. Możecie je zrobić, zawsze kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Robi się je dosłownie kilkanaście minut, potem już tylko pozostaje czekać, aż się upiecze. Proponuję tu wersję z truskawkami, bo akurat mamy sezon, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Co kto lubi, pełna dowolność. Piekłam w blaszce(...)szklanki maki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryna PALMA 1 łyżka kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Margarynę PALMĘ roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Cały czas miksując powoli wlewać roztopioną margarynę

Agusiowe smakołyki
Pizza z szynką, fasolką szparagową i ogórkiem 188

warzywami. To idealna przekąska na letnią imprezę pod chmurką. Pizza zachwyci każdego. Doskonale smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym. Do przygotowania pizzy użyłam wyśmienitej Szynki Dymionej firmy Hańderek. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 200 ml letniej wody, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, Dodatkowo: 3 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, 10 plastrów Szynki Dymionej Hańderek(...)cebule, 200g fasoli szparagowej, 100g sera żółtego, 1,5 łyżeczki bazylii, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka

Tradycyjna kuchnia Kasi
ciasteczka budyniowe 209

waniliowego 120 g masła, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Na stolnicę przekładamy mąkę, budyń, cukier i mieszamy nożem. Dodajemy masło, mieszamy z suchymi składnikami siekając nożem. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy

Domowy Smak Jedzenia
prześniak prosto ze wsi :D ciasto z burak cukrowego :D 282

Cześć :D To jest coś, na czym się wychowałam. U nas nazywa się to prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Jednak dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy * 5 dkg drożdży * szczypta soli * do 1 kg mąki - mi wystarczyło 70 dkg ... * jajo lub dwa jajeczka(...)jajeczka, mąkę najpierw ostrożnie, sól i sypnęłam maku tak ok 1/4 szkl - niekoniecznie mak trzeba dodawać jakby co :) W razie potrzeby dolać odrobinę ciepłej wody. Zagniotłam wszystko porządnie. Ciasto ma być kleiste. Jak mi mama kiedyś tłumaczyła, prześniak potrzebuje mąki tyle ile burak zabierze....!!!!! toż ci zagadka :D  Za pierwszym razem jak go robiłam wyszedł mi taki

Pieprzyć z Fantazją