ciasto - 164325 przepisów (strona:2527/10955)

Marmoladnik 175

Takie inne ciasto, może nie wygląda, ale smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis  z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko, głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu(...)jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy dżemem. Budynie

Na moim talerzu
Styropian 159

Udało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól,  żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika

Na moim talerzu
Obwarzaneczki drożdżowe Lucyny Ćwierczakiewiczowej 202

Rozczyn dodajemy do mąki, następne roztopione letnie masło i stopniowo mleko. 4.       Zagniatamy składniki, wyrabiamy około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Jego konsystencja jest zbliżona do ciasta na pierogi. W trakcie wygniatania, nie posypujemy mąką. Jest to zbyteczne, ponieważ ciasto nie klei się. 5.       Dajemy ciastu chwilę odpocząć, około(...)10minut. Po czym od razu bierzemy się do formowania obwarzanków nie czekając, aż ciasto wyrośnie. Nie używamy mąki do formowania! 6.       Wałeczki nie powinny być z byt grube, ponieważ łączymy po dwa. Obrazuje to pomocnicze zdjęcie w miniaturce. Najlepiej zwijać wałeczki w powietrzu. Jedną ręką trzymamy zlepione 2 końce, drugą zwijamy do dołu, zlepiając dolną

Leśny Zakątek
Malinowa chmurka – upiekłam to ciasto na dzień Babci 299

składniki ciasta 100 g margaryny 3 żółtka 155 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 g cukru pudru Wszystko wyrobić mikserem w misce, a potem wystarczy tylko rękami ciasto dobrze się wyrabia i na godzinę do lodówki. Potem rozwałkować dać do blaszki o wymiarach 24 na 24 i piec ok 30 min. masa malinowa 400 g malin mrożonych(...)dodatkowo dać żelatynę jak ktoś ma obawy Galaretki wsypać do garnka zalać przegotowaną wodą, gdy już się będzie tężeć wsypać maliny i wymieszać jak już gęsta wylać na upieczone ciasto. masa śmietankowa 450 ml śmietany 36 % 1 serek rikotta 250 ml cukier puder 2 łyżki lub 3 tak dla smaku żeby masa nie była taka mdła przygotowanie śmietanę ubić

Moje Wyroby
domowe bułki grahamki na maślance 185

masła roztopionego lub oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnią maślanką oraz cukrem. Odstawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia (ok. 15-20 min.). Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możemy je naciąć) i odstawiamy do wyrośnięcia

Domowy Smak Jedzenia
kruche ciasteczka z serduszkiem dla babci i dziadka 176

mąki 120 g masła, schłodzonego 55 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: dżem wiśniowy lub frużelina lub marmolada do przełożenia ciasteczek wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 45-60 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy ciasteczka, w połowie mniejszą foremką wykrawamy serduszka

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Milky Way bez pieczenia 206

Ciasto Milky Way bez pieczenia to ekspresowy deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji oraz pory roku. Zawsze będzie na czasie i zapewniam, że posmakuje nie tylko dzieciom, ale również, a nawet przede wszystkim dorosłym! Bo kto się oprze kremowi, który jest obłędnie mleczny, dość słodki i jednocześnie taki... delikatny? Całość doskonale się komponuje z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą(...)czekoladową. Koniecznie spróbujcie, a z pewnością ciasto to będziecie często powtarzać, tak jak i ja! (Forma o wymiarach około 20 x 20 cm) Masa: 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 200g masła/margaryny 3 szklanki mleka w proszku (około 330g; nie granulowanego!) Polewa: 150g czekolady (u mnie 75g mlecznej

Di gotuje
Kremówki papieskie 223

dodatkowo przepis ten jest naprawdę łatwy w wykonaniu . Polecam szczególnie tym , którzy tak jak ja nie ufają swoim umiejętnościom cukierniczym Najbardziej zawodny i dla mnie najtrudniejszy element to ciasto francuskie , dlatego użyłam kupnego . Nie jest to oszustwo tylko ogromne ułatwienie . Ciasto warte poświęconego mu czasu , jest po prostu pyszne Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)mleka 200 g masła 5 żółtek 150 g cukru 70 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej olejek waniliowy lub 2 laski wanilii cukier puder do posypania Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części . Nakłuwamy widelcem lub nożem i pieczemy w temperaturze 180 C we wcześniej wygrzanym piekarniku, bez termoobiegu , tak długo aż zacznie być złote . Około 15-20 minut

Ogrodnik w podróży
Kruche ciasteczka kakaowe z cukrem 168

perlisty lub kryształ (wg uznania - ok pół szklanki) Wykonanie tradycyjne: Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia. Masło posiekać nożem, połączyć ze śmietaną, jajkiem i żółtkiem i cukrem. Zagnieść ciasto rękami, robotem kuchennym. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. godzinę, do schłodzenia. Ciasto wałkować na grubość ok. pół centymetra (nie więcej, bo dość sporo rośnie), wycinać ciasteczka(...)posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.  Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.   Ciasto wałkować

Mania Wypiekania
USZKA Z BOROWIKAMI OTULONE PARMEZANOWĄ PIANĄ 207

USZKA Z BOROWIKAMI OTULONE PARMEZANOWĄ PIANĄ  Patrząc na swoje ubiegłoroczne, zamrożone borowiki, postanowiłem zrobić zupełnie nowe danie. Borowiki zmiksowane na idealnie gładką pastę zawinięte w cienkie ciasto z dodatkiem parmezanowej piany. Cóż mogę więcej napisać, tego dania nie da się zapomnieć. Składniki Farsz mrożone borowiki 140 g szalotka 40 g masło 50 g sól i czarny pieprz do smaku(...)Parmezanowa piana mleko 3,2% 200 ml parmezan 50 g Ciasto na pierogi • mąka typ 500 3 szklanki • rozpuszczone masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka Sposób przygotowania Farsz Mrożone borowiki gotujemy w wodzie 10 minut. Odcedzamy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Szalotkę oraz grzyby kroimy w drobną kostkę. Smażymy szalotkę przez 2 minuty na odrobinie

chefintheforest
Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym 178

Tarta cytrynowa, to bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy.  SKŁADNIKI Kruche ciasto: 260 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 70 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 3 jajka 2 cytryny 2 budynie waniliowe z cukrem(...)kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem brzoskwiniowy: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka brzoskwiniowa + 200 ml wody 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik

Passions hobbies life
Sernik królewski 182

Sernik królewski to jeden z tradycyjnych polskich wypieków. Sernik składa się z dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego i masy serowej w środku.  Idealny na święta lub inne okoliczności. Składniki: (blacha 20x30) Ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 jajka Masa serowa(...)zmielonego twarogu 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 budyń śmietankowy Z podanych składników przygotować ciasto. Najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika, aby się schłodziło. W tym czasie przygotować masę serową: Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut

talerz przyjemności
Faworki 1034

roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Potem idzie już z górki(...)oleju do smażenia (będzie trzeba go wymienić w połowie pieczenia) Jak zrobić faworki? Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki). Oddzielamy białka od żółtek, będziemy potrzebować 3 żółtek i 2 całych jajek. Jeśli zastanawiacie się co zrobić z pozostałymi białkami polecam makaroniki :) Jajka miksujemy

Ciastkozercy
Pikantne krewetki w panierce 224

Pikantne krewetki w panierce Pikantne krewetki w panierce z chrupiącego ciasta to idealne danie na każdą okazję. Wyrazisty dip dodatkowo podkręci smak krewetek i doda im świeżości. Pikantne krewetki w chrupiącej panierce przygotujecie w pół godziny, niespecjalnie się przy tym wysilając. Także ciasto do krewetek, mimo długiej listy składników jest proste do zrobienia, a przy tym obłędnie smaczne. Panierowane krewetki(...)sprawdzą się jako szybka przekąska. Smażone krewetki w cieście możecie też podać na obiad, jako danie główne. Do tej potrawy najbardziej odpowiednie będą krewetki argentyńskie lub krewetki tygrysie. Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 10 minut Porcje 4 Pikantne krewetki w panierce - składniki 24 krewetki średniej wielkości z ogonem, obrane mąka do oprószenia krewetek  olej do smażenia Pikantna panierka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania