ciasto - 163312 przepisów (strona:2530/10888)

Tartaletki z kremem chałwowym i owocami 174

Mleko i masło to produkty mleczne, które bardzo często są postawą do wypieku ciast i deserów. Jednocześnie zawierają laktozę – cukier mleczny, który nie jest przez wszystkich tolerowany. Mimo to nigdy nie musimy rezygnować z przyjemności jedzenia. Wystarczy sięgnąć po produkty mleczne bez laktozy – Mlekovity, które pozwolą osobom z nietolerancją tego cukru, cieszyć się ich obecnością w swoim jadłospisie(...)Dlatego dzisiaj wersja tartaletek dla tych, którzy czasem z wyboru, czasem z konieczności wykluczają z diety laktozę. Na zdrowie!!! Składniki: Kruche ciasto (na 10 tartaletek o średnicy 10 cm): 200 g zimnego masła bez laktozy Mlekovita 1 szklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Krem chałwowy: 2 szklanki mleka 3,2% Wydojone bez laktozy

Kierunekuchnia
Pierogi ruskie - rolowane 164

Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane. Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem. Cóż stoi(...)ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów. I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Składniki na farsz: 500 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
muffiny szpinakowe z truskawkami 157

mieszamy. Dodajemy cukier oraz sok z limonki, mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę tryskawki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w 160-170 st. C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. dodatkowo(...)wzdłuż. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. wykończenie muffinek Wierzch każdej muffinki delikatnie ścinamy. Na każdą ściętą muffinikę wykładamy po ok. 1 łyżeczce ubitej śmietanki. Posypujemy pokruszonym ściętym ciastem i układamy po 1 połówce truskawki

Domowy Smak Jedzenia
Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze. 114

szybko, a wychodzi ich całkiem sporo. Polecam podać z filiżanką kawy, przynajmniej ja tak lubię. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla dzieci czy nawet na piknik. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy pół małej łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: mąka pszenna(...)posypania stolnicy cukier puder do obtoczenia ciastek ( tak kilka łyżek ) Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, nadal ucieramy, gdy z ciasta zrobią się grudki przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy

Izabelawkuchni
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka 269

łyżka olej - do smażenia sól - do smaku Stripsy z kurczaka: Mięso: filet z kurczaka - 1, podwójny papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta tymianek - szczypta sól, pieprz Ciasto: mąka pszenna - 1/2 szklanki jajko - 1 mleko - 1/4 szklanki papryka słodka - szczypta papryka ostra - duża szczypta sól, pieprz mąka - do obtoczenia Wykonanie: Domowe frytki belgijskie: Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt grubszych(...)kroimy w paski. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, jajko, mleko, paprykę słodką i ostrą. Kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony. Polecam smażenie mięsa na patelni, a nie we frytkownicy, ponieważ duża część mąki opadnie

Pogotujmy.pl
Żytni chleb na liściach tataraku 162

zbyt mało liści można zamrozić wszystkie. Po wyjęciu z zamrażarki te bardziej grubsze przed wyłożeniem foremki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa aby nam nie sterczały i lepiej przylgnęły do ciasta. Jeśli nie macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni(...)150g letniej wody. Składniki zaczynu po wymieszaniu w misce, pozostawiamy na minimum 12 godzin. Można zaczyn przetrzymać dłużej, jeśli zakwas jest zbyt młody, lub zauważymy, że fermentacja ciasta nie przebiegła do końca. Dobrą fermentację ciasta, poznamy po nieskończonej ilości pęcherzyków, po pulchnej delikatnej konsystencji, przy zamieszaniu łyżką. Ciasto właściwe 420g zaczynu, całość, 500g mąki żytniej typ 1400, 450g letniej wody

Leśny Zakątek
OWOCOWA PIZZA Z KASZTANOWĄ KRUSZONKĄ 169

diecie lub dbające o linię. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, ale i nie tylko 😉  Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki z brązowego ryżu Radix-Bis 1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowej) 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru(...)Kruszonka: 2 szklanki płatków z kasztanów jadalnych Radix-Bis 3-4 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowa tortilla z kurczakiem 186

dnia poprzedniego, albo gdy w lodówce zostają resztki jakiś warzyw. Tortilla to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie pozostałych resztek. Jednak, żeby nie było zbyt nudno, cały sekret tkwi w cieście – tak naprawdę to naleśniki, jednak troszkę grubsze niż te tradycyjne, przygotowane na słodko, czy do krokietów . Dodatkowo, proponuję Wam wersję bezglutenową, nie dlatego, że to teraz takie modne(...)dlatego, że mają ciekawszy smak niż te tradycyjne, przygotowane z mąki pszennej. Tak jak wspomniałam, główną rolę w tym daniu odgrywa ciasto. Dodatki możecie sobie dobrać dowolnie. Ja postawiłam na tradycyję – kurczak i warzywa, ale równie dobrze możecie dodać inne, ulubione dodatki, np. odchudzone kotlety z feta i pesto , a do tego awokado, warzywa i sos Kombinacji jest wiele

365 dni dookoła kuchni
Co dziś w piekarniku-bułki kajzerki 176

świeżych drożdży 1¼ łyżki soli 4 łyżki maku do posypania 2 łyżki miodu + 3 łyżki gorącej wody Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ręcznie 15 minut lub mikserem z hakiem 10 minut. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Złóż ciasto(...)kilka razy tak aby uszło z niego powietrze, nie zagniataj tylko składaj jak kopertę. Pozostaw ciasto na 10 minut. Następnie podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułki. Spłaszcz lekko i przykryj ściereczką. Ostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmaruj bułki wodą z miodem i posyp obficie makiem. Ostrym zrób pięc półkolistych nacięć. Wstaw kajzerki

codojedzenia
Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki 190

obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki to chyba jedno z najprostszych dań, a ma tak wiele wersji – i samego ciasta i dodatków. Naleśniki „zwykłe”, grube, cienkie, amerykańskie „pankejki” i nasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki można podawać na słodko z owocami, cukrem, konfiturą, dżemem(...)wytrawnie – z mięsem, warzywami, serami – co kto lubi. Francuskie naleśniki crepes są niezwykle cienkie (także dzięki składnikom ciasta) i najczęściej podaje się je w formie zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie ciasto. Nasze francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki to idealny pomysł na lunch, obiad i deser. Cienkie ciasto, słodki, aksamitny krem

Pociąg Do Kuchni
Sernik tiramisu 220

Przepyszny sernik o smaku popularnego deseru “tiramisu” był moim ciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty(...)cukru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 125 ml śmietanki kremówki – 5 jajek – 2 łyżki Amaretto POLEWA – 100 g deserowej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki Ciasto zaczynamy od przygotowania spodu. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Kawę łączymy z Amaretto. Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy wraz z cukrem, aż masa zmieni kolor na jaśniejszy i będzie puszysta. Wówczas

Relaxtime
Grillowe pszenne placki na kefirze 202

Przekąska prosto z grilla do zjadania, idealna z sałatkami, kiełbaskami do podania. Bardzo szybko placki się przygotowuje, a jeszcze szybciej się grilluje. Można ciasto pierwsze przygotować, a potem w dwie osoby grillować, jedna ciasto wałkuje, a druga na grillu placki pilnuje. Dzięki współpracy 12 placków w kilka chwil zostanie upieczone i ze smakiem zjedzone. Na ciepło idealne, na zimno chrupiące(...)mielona do smaku, 2-3 łyżki wody, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Mąkę mieszamy proszkiem do pieczeni, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-5 minut.  Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy

Moniki Smakołyki
Mleczna kanapka 143

Mleczna kanapka Mleczna kanapka czyli ciasto dla wielbicieli mleka i czekolady. Mój syn uwielbia te popularne batoniki więc z okazji jego imienin postanowiłam upiec ich domowy odpowiednik i to był strzał w dziesiątkę :) Ciasto udało się świetnie i wszystkim smakowało pomimo tego że jest dość słodkie. A syn ciągle dopytuje kiedy będzie powtórka(...)cóż do następnych imienin czekać chyba nie będziemy ;) Składniki potrzebne do przygotowania mlecznej kanapki: Ciasto: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, ¾ szklanki cukru, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju Masa: 350g masła, 2 szklanki pełnego mleka w proszku, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, ½ szklanki mleka, Polewa

Gotuj Się Kto Może