ciasto - 164325 przepisów (strona:2530/10955)

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 424

upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w piekarniku lub mikrofali. Niedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce itp. Ciasto 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 100 g roztopionego(...)drożdże, wsypać sól. Ciepłe mleko wymieszać z roztopionym masłem i żółtkami. Wszystko trzepaczką dobrze rozbełtać i wlać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże. Wymieszać łyżką , a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę i włożyc do miski. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości

O kuchni z uczuciem
Pierogi makówki 181

niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko ok. 120 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Sos migdałowo-makowy: ½ szklanki mielonych migdałów 100 ml jogurtu naturalnego(...)namocz w gorącym mleku, gdy zacznie się rozlatywać, dodaj ją do reszty składników. Nadzienie dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 h do lodówki (stanie się wtedy bardziej zwarte). Ciasto na pierogi Mąkę wsyp do miski i wymieszaj wraz z solą. Wbij jajko i zacznij zagniatać ciasto, wlewając powoli ciepłą wodę. Gdy składniki się połączą, wlej olej. Ciasto zagniataj

Food Square
Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia 167

sądziłam, że mój krem budyniowo-chałwowy - klik będzie cieszył się takim wielkim zainteresowaniem. Zaczęliście wysyłać mi wiadomości, abym jak najszybciej podała przepis na wykorzystanie go we wspomnianym cieście. To proszę! Już wiecie, że krem smakuje przepysznie i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy. Naprawdę kusi, aby go wyjadać z miski, więc moim pomysłem, aby właśnie tak się(...)stało jest proste oraz szybkie ciasto. W moim domu znika ono w oka mgnieniu, a sam krem zawsze robi wielkie wrażenie! Polecam. (Forma o wymiarach około 22 x 26 cm) Krem: 750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)   2 żółtka 2 budynie śmietankowe (u mnie Emix ) 200g masła 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)   Polewa

Di gotuje
Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę 381

Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę C hurros to tradycyjny hiszpański przysmak popularny również w Portugalii, Turcji, Meksyku i Ameryce Środkowej, wytwarzany z ciasta parzonego, które następnie smażone jest w formie pręcików na głębokim oleju. Churros z reguły podawane jest z gorącą czekoladą lub cukrem pudrem, serwowane również na imprezach. Ten pyszny przysmak sprzedawany jest przy głównych ulicach i ciągach komunikacyjnych(...)momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Garnek zdejmujemy z palnika i w tym samym momencie jednym ruchem dodajemy całą mąkę i energicznie mieszamy łyżką drewnianą do powstania jednolitego ciasta parzonego. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia Do ciasta dodajemy kolejno po jednym jajku i mieszamy wyrabiając jednolitą masę. Ten punkt jest najtrudniejszy ponieważ wymaga użycia sporo energii, ale wysiłek się później opłaci

Księga-Smaku
Domek z piernika 199

serwować go nałożony na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego ciasta lub podane składniki podzielić na 4 (wtedy jest to przepis(...)mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 4 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc i tak jest co robić :) Składniki na pierniki Składniki na lukier Jak zrobić domek z piernika? Ciasto przygotowujemy według przepisu . Na kartce rysujemy szablon. Szablon możecie też pobrać i wydrukować tutaj KLIK – jest bardzo prosty, bo żaden ze mnie grafik ;) Jeśli domki mają być po prostu

Ciastkozercy
Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem 170

Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 800 g kapusty kiszonej 80 g boczku parzonego 1,5 – 2 szklanki wody 1 cebula 3 płaskie(...)drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Smażyć do zrumienienia. Następnie przełożyć do miseczki z kapustą i wszystko wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby

Oryginalny smak
Babeczki z kremem buraczkowym 181

tylko z zupą lub dodatkiem do obiadu. Ich smak i kolor pozwala wykorzystać je znacznie bardziej kreatywnie. Upieczone i zmiksowane na gładkie puree można dodać do naleśników, babeczek i ciast. Smak jest charakterystyczny, ale ciągle słodki. Tutaj wykorzystane w babeczkach, ale taki piękny i naturalnie uzyskany kolor kremu będzie się wyśmienicie prezentował na przykład w urodzinowym torcie(...)ciemnego kakao Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy dużym nożem. Następnie w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy cukier i śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na połowę, do jednej dodajemy przesiane kakao i jeszcze raz zagniatamy. Oba ciasta wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto (każde osobno) rozwałkowujemy na grubość

bistro mama
Uszka z kapustą i grzybami. 213

wszystko odmierzałam specjalnie dla Was :) Jeszcze taka moja rada, nie wylewam wody od gotowania grzybów. Wlewam ją do woreczków na lód i zamrażam. Wykorzystuję później do sosów. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Składniki na farsz: 800 g. kapusty kiszonej 100 g. grzybów suszonych 1 cebula sól(...)pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej. Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte ciasto, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło. Wystarczy 20-30 minut. Farsz: Farsz przygotowałam dzień wcześniej. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie

Agusiowe smakołyki
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne 206

wędzonego boczku. Korzystajcie z przepisu na pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi ze słodkiej kapusty i pieczarkami. Składniki na pierogi z kapustą: Ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli Farsz na pierogi z kapustą: 1 główka świeżej, białej(...)minut. Kapustę odcisnąć, sparzyć wrzątkiem i ponownie dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, obrać i drobno posiekać. Posiekać jajka ugotowane na twardo. Krok 2. Przygotować ciasto na pierogi z kapustą: Wszystkie składniki na ciasto pierogowe połączyć i wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto (może być w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe ciasto na pierogi uformować w kulę i przykryć

Moja Książka Kucharska
Torcik czekoladowy z gruszką 215

opcjonalnie) Wykonanie: W jednej misce wymieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj – tylko do połączenia składników. Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy ok. 24 cm W ciasto włóż gruszki tak aby stały. Jeśli nasze gruszki są wysokie można je przeciąć zostawiając ok. ¾ gruszki i wtedy wkładamy taki(...)przycięte do ciasta. Małe kawałki, które nam zostaną po przecięciu możemy włożyć również w ciasto. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut – do suchego patyczka. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w mleku dodając opcjonalnie cukier. Po upieczeniu ostudzić i polać polewą czekoladową Artykuł Torcik czekoladowy z gruszką pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Pierogi z makiem i skórką pomarańczową 208

znaczenie ma tu masa makowa. Musimy dodać do maku bakalie i zrumienione masło, które sprawi, że masa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. No ale żeby zjeść pierogi trzeba zrobić ciasto, wykroić, zlepić je a następnie je ugotować. W potrzebne gadżety, wyposażenie, garnki, patelnie można zaopatrzyć się bez wychodzenia z domu w FAVI.pl . Jest tam tak duży wybór, że na pewno(...)każdy znajdzie coś dla siebie. Składniki: Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli 230-250 ml gorącej wody Masa makowa: 250 g zmielonego maku ok 250 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów w płatkach cukier

Ala piecze i gotuje
Piernik przekładany 312

Aromatyczny piernik z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym i kremem budyniowym, oblany czekoladą. Właściwie jest to świąteczna, piernikowa wersja ciasta nazywanego kremarzem góralskim lub miodownikiem. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajko 2 żółtka 1/2 kostki (125 g) margaryny 2-3 łyżki śmietany pół łyżki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe(...)wanilinowego 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gęstej śmietany 18% 30 dag masła 2 łyżki cukru pudru               Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 część i upiec trzy cienkie placki.  Pieczenie każdego trwa około 14 minut, w temp. 180 stopni (blaszka 24x35, wyłożona papierem do pieczenia). Jabłka obrać, zetrzeć

Praktyczna pl
Sernik z bezą kokosową 166

grudzień, mikołajki już za nami, więc najwyższy czas zacząć myśleć, co tu przygotować na święta. Postaram się pokazać Wam kilka propozycji a tym samym ułatwić Wam przygotowania. Na początek ciasto, które u mnie musi się zawsze pojawić a mowa tutaj o serniku.  Składniki: ciasto - 600 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g masła - 3 żółtka(...)Przygotowanie: Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i mieszamy. Do suchych składników dodajemy zimne masło, śmietanę, żółtka, całe jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy jeden blat się piecze ubijamy pianę

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasteczka z powidłami 193

Samodzielnie wykonane kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Te, na które Was dziś zapraszam można wykonać z mąki pełnoziarnistej. Można także dodać do połowy ciasta kakao i łączyć ze sobą dwa ciastka w różnym kolorze. Zamiast powideł można użyć kremu orzechowego lub orzechowo-czekoladowego. Składniki w temperaturze pokojowej ciasto: 550 g mąki (użyłam orkiszową, jasną) 180 g słodziwa(...)jajka sok z 1 cytryny 200 g masła 150 g powideł śliwkowych lub innych, wedle uznania 1 jajko do smarowania ciastek przed pieczeniem opcjonalnie: 30 g kakao Składniki na ciasto wyrabiamy kruche ciasto. Staramy się ciasto wyrobić szybko, by nie zagrzało się od naszych dłoni. Można je także wyrobić przy użyciu miksera planetarnego. Ciasto wałkujemy na grubość

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania