cynamonem. Wyszło naprawdę pysznie. Zróbcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :) Kruche babeczki podałam na pięknym talerzyku AMBITION . Kruche babeczki podałam na pięknym talerzyku AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 3 żółtka pół szklanki cukru pudu 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny ( najlepiej masła ) Na krem: 220 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka mielonego(...)cynamonu 3 łyżki cukru pudru do smaku Dodatkowo: 1 mały słoiczek powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych babeczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na pół godziny. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki
IzabelawkuchniKażdy z nas ma swój przepis na ciasto do pierogów. Większość używa składników na oko, nie odmierzając proporcji. Wszystko bowiem zależy od tego jakiej użyjemy mąki, wtedy ilość wody trzeba dobrać tak, aby ciasto nie było za luźne ani za twarde. Ja np. pomijam dodawanie jajka, bowiem powoduje ono, że ciasto jest twardsze. Dodaje podczas wyrabiania odrobinę oleju, ciasto jest(...)Składniki: -350 g mąki -1 jajo -sól -ok.1/8 l letniej wody Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajo, dodajemy sól. Wlewamy stopniowo wody i zagniatamy wolne ciasto, starannie wyrabiamy. Podzielić na części. Jedną rozwałkowujemy dosyć cienko, pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy, najlepiej szklanką, krążki, łyżeczką nakładamy na środek farsz, składamy na pół
Kulinarne przemysleniamożecie użyć w sumie wielu rzeczy. Masła orzechowego, dżemu, czekośliwki, nutelli (ciii...) czy tak jak ja kremu owocowego, który jest kwaśny i świetnie przełamał słodycz ciasteczek. Standardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy jogurt. Jeżeli jest za mokre - podsypujemy większą ilością mąki. Powinno być gładkie. Wyrabiamy je najkrócej jak się da bo ciasto kruche nie przepada(...)Dżem/krem owocowy Przygotowanie: Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem z mąką, erytrolem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka oraz jogurt. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zlepić dodajemy więcej jogurtu. Zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 1h. Po 1h wyciągamy ciasto, dzielimy
Czarnawisienkasposób powstała chyba najlepsza moja szarlotka. Sos toffi (masa krówkowa) w połączeniu z korzennymi przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie Składniki na formę o średnicy 26-30 cm: 250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa to moze być pełnoziarnista 150 g zimego oleju kokosowego (w wersji wegańskiej(...)wersji wegańskiej tak jak u mnie to domowej roboty sos toffi z tego przepisu : Wegański sos toffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej. Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem
greenscarfSkładniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 350 g świeżego filetu z łososia – 250 g świeżego szpinaku – 1 ząbek czosnku – 500 ml mleka – 50 g masła – 5 łyżek mąki – 2 łyżki parmezanu – gałka muszkatołowa – 1 jajko – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto(...)Dodać stopniowo mleko. Na delikatnym ogniu wymieszaj mleko z masą. Mieszaj aż sos zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową solą i pieprzem. Gdy sos ostygnie dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószoną mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj
I LOVE LIFECiasto dyniowe po prostu znakomite. Jeśli tylko masz przygotowane dyniowe puree w lodówce zrobisz je błyskawiczne. Dziecinnie proste, bo wystarczy łyżką wymieszać składniki i do piekarnika. Upieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem żurawiny i czekolady. Przepis znalazłam tutaj . I choć autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekłam ciasto właśnie z tą odmianą dynii. Zmniejszyłam jedynie(...)gładką, aksamitną emulsję przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy silikonowej szpatułki lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste piec 45 minut, aż do zrumienienia, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sposób powstała chyba najlepsza moja szarlotka. Sos toffi (masa krówkowa) w połączeniu z korzennymi przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie Składniki na formę o średnicy 26-30 cm: 250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa to moze być pełnoziarnista 150 g zimego oleju kokosowego (w wersji wegańskiej(...)wersji wegańskiej tak jak u mnie to domowej roboty sos toffi z tego przepisu : Wegański sos toffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej. Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem
greenscarfZapraszam na tanią, prostą w przygotowaniu i pyszną tartę z farszem warzywnym. Na gotowym cieście francuskim zrobimy ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam Składniki: 1 op. ciasta francuskiego (275g) 450 g mrożonych warzyw na patelnię po grecku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli i pieprzu 50 g mozzarelli w wiórkach 1 jajko oraz forma na tartę o śred(...)smażymy, aż woda wyparuje a warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, przekładamy warzywa do miseczki i rozgniatamy je lekko widelcem. Dodajemy ser oraz jajko i mieszamy razem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim a resztę ciasta kroimy w paseczki. Farsz przekładamy na ciasto i równo go układamy. Na farszu układamy paski z pozostałego ciasta tworząc kratkę. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżką mleka do posmarowania wykonanie: Ziarna słonecznika, siemię lniane oraz płatki owsiane mielimy. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnią wodą. Dodajemy piwo, mąkę, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto, przez ok. 3 min. Najwygodniej robotem kuchennym. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do foremki/keksówki (ok.12x35cm ), przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy
Domowy Smak Jedzenia